Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sword of Damocles - Gold V4.5  (Przeczytany 510672 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Szczepan_r

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • DzIEcIom NEo MóWIMy LoL!
    Odp: Sword of Damocles - Invasion V4 - Oficjalny Wątek
    « Odpowiedź #495 dnia: Czerwca 07, 2009, 22:19:12 »
    Mam tego samego bugga, ale nawet w native :/ Prolbem znika jak się wyłącza ragdolle i ciała, ale wtedy walka nie ma klimatu.
    Mam najnowszego Geforce 280 i on też nie wyrabioa niestety. 450 luda to max na najsłabszych wymaganiach. A i tak się czasami wykrzaczy.

Tu raczej większą role gra procesor nie karta graficzna.
    mnie na najsłabszych 700 idzie... dalej już może sie przycinać (no tylko 5 ragdolli włączonych i 40 ciał) i chyba nie tylko procesor ale i RAM (do  odpowiedzi powyżej)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2009, 22:22:39 wysłana przez Szczepan_r »
    http://www.takeagift.pl/polecam:49969       Bardzo proszę was o pomoc wystarczy się zarejestrować. Dzięki wam będę mógł sprawić sobie nową klawiaturę aby grać w Mount & Blade. Z góry dzięki za rejestrację

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #496 dnia: Czerwca 10, 2009, 11:29:09 »
    Ja się tak wtrące, ale mi błąd zniknął, jak ustawiłem 3 ragdollsy i zmniejszyłem w battlesizerze ilość ludzi z 500 na 350...
    W polu mogę ustawiać z powrtotem na 500 i nieskończoną liczbę ragdollsów,
     ale przy oblężeniach... Nie chce mi się tego zmieniać, a zresztą dla mnie się
     liczy gra, a nie to jak spadnie z muru łucznik. Ważne,
     żeby ten łucznik miał w sercu/głowie prezencik w postaci strzały ;-)

Ale kurde, przy oblężeniu Jelkala znowu błąd wyskakuje... Zawsze jak oblegam miasto, z zamkami i bitwami w terenie nie ma problemu...

Offline misiekmmj

• Użytkownik
    • W WB jestem Makaveli na cześć 2Paca
    « Odpowiedź #497 dnia: Czerwca 14, 2009, 10:41:15 »
    Mam do was wielką prośbę mam 6 lordów i jak mam walkę to wyskakuje mi tylko ilość mojej armii a atakuje razem z moimi lordami.I walczą tylko ich jednostki
    "Jeśli wróg będzie starał się dobrze przygotować całą linię obrony, wtedy na całej linii będzie osłabiony"-Sun Tzu
    Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz.-A.Sapkowski
    Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.-A Sapkowski

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #498 dnia: Czerwca 14, 2009, 12:31:30 »
    Mam do was wielką prośbę mam 6 lordów i jak mam walkę to wyskakuje mi tylko ilość mojej armii a atakuje razem z moimi lordami.I walczą tylko ich jednostki
    Jeśli chodzi o kolejność wystawiania wojsk na poe bitwy to zazwyczaj w pierwszym rzucie sojusznicy wystawią dużo więcej swoich wojsk niż ty. Szczególnie, że przeważnie na górze "stosu" wojsk gracze trzymają towarzyszy (a jak mi się wydaje wojska na pole bitwy wystawiane są naprzemiennie, ale tylko strzelam nie sprawdzałem tego w kodzie, tzn. najpierw pojawia się gracz, później pierwszy lord, drugi lord ... później pierwszy rodzaj żołnierza w kolejności za graczem, pierwszy za lordem itd., albo coś w tym stylu).
    Co do ilości armii jaka pokazuje się przed bitwą to nie należy się tym przejmować, niestety wpływa to na ocenę przewagi w bitwie na niekorzyść gracza (albo na korzyść bo otrzymamy więcej renown, zależy jak patrzeć).

Sumując ilość wojska wyświetlana jest nieprawidłowo, ale mimo to pojawią się wszystkie jednostki. Zazwyczaj sojusznicy w pierwszych rzutach wystawią więcej armii niż gracz (ale spróbuj np tuż za sobą na liście drużyny ustawić jakiś rodzaj wojska, którego masz naprawdę dużo i które bardzo chcesz wystawić na początek bitwy).
    To samo tyczy się regimentów. Też warto odpowiednio ustawiać kolejność wojsk w regimentach jeśli chcemy rozplanować kolejność pojawiania się wojsk na polu bitwy. Np ja grając Villianami przed oblężeniem ustawiałem armię tak, żeby moi snajperzy pojawili się dopiero w drugim rzucie, by nie przyjęli na siebie pierwszego silnego ostrzału przeciwnika).

Offline rafdar

• Użytkownik
    « Odpowiedź #499 dnia: Czerwca 14, 2009, 15:13:34 »
    Witam czytam forum i jestem ciekawy jak postępują prace nad V5.
    Z góry dzięki.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #500 dnia: Czerwca 14, 2009, 18:20:42 »
    Witam czytam forum i jestem ciekawy jak postępują prace nad V5.
    Z góry dzięki.
    Niestety mam ostatnio dużo na głowie i nawet nie zakończyłem prac nad 4.5. Liczę jednak, że niedługo V4.5 zostanie zakończone i można będzie spokojnie robić V5 (w V5 z uwagi na brak czasu biorę na siebie lekkie, przyjemne i niebłędogenne robienie questów :) Mordachai będzie zajmował się dalszym ulepszaniem innych aspektów gry).

Offline misiekmmj

• Użytkownik
    • W WB jestem Makaveli na cześć 2Paca
    « Odpowiedź #501 dnia: Czerwca 15, 2009, 09:08:53 »
    Vonmistont dzięki za pomoc
    "Jeśli wróg będzie starał się dobrze przygotować całą linię obrony, wtedy na całej linii będzie osłabiony"-Sun Tzu
    Rycerz bez blizny to kutas nie rycerz.-A.Sapkowski
    Świat się zmienia, słońce zachodzi, a wódka się kończy.-A Sapkowski

Offline grym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #502 dnia: Czerwca 15, 2009, 09:59:09 »
    Mam drobne pytanie. W jakim kierunku planowany jest rozwój moda w kolejnych odsłonach. Czy nadal będzie to poszerzanie możliwości zarządzania królestwem (po wprowadzeniu praw SoD jak mi sie wydaje będzie najbardziej rozbudowanym modem w tym kierunku), czy tylko szlifowaniem już istniejących rozwiązań, questy, modele itp.. Zastanawiam się czy nie było by interesującym wprowadzenie zmian podobnych do tych z moda "custom settlementss", chociażby w kwestii funkcjonowania ekonomiki czy chociażby treningu jednostek (treningowe bitewki a nie automatyczny dzienny przydział XP dala jednostek).
    PS. Wiem ze miejscem na wrzucanie wszelkiech pomysłów (lepszych lub gorszych)  co do przyszłości moda jest w wątku na stronie forum taleworlds, jednak mój angielski nie jest wystarczająco operatywny w tej kwestii, można je w takim razie dodawać na tym forum?.

Ps2. powodzenia w pracach nad V4.5 i dalszych. Sod to świetny mod i z niecierpliwością czekam na kolejne odsłony.

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #503 dnia: Czerwca 15, 2009, 16:40:42 »
    Koncentrujemy się na ustrategicznianiu MnB. Czyli właśnie zarządzanie królestwem itp. Chodzi mi po głowie rozwiązanie zarządzania lennami z ekranu jak w Heroes of Might and Magic 3 na przykład.
    Poza tym prawa, które czekają już tylko na usunięcie błędum, i które jak myślę dodadzą grze smaczku.
    Do tego może jakiś rozwój technologiczny i zarządzanie zasobami ludzkimi. SoD wprowadza już populację więc teraz już tylko krok od tego byśmy mogli jakoś tym głębiej sterować. Śmierdzi socjalizmem ale w grach się sprawdza i daje coś do roboty ;)

No i chcemy wprowadzić fabułę. Tego w MnB bardzo brakuje.

Offline Elowrzud

• Użytkownik
    « Odpowiedź #504 dnia: Czerwca 15, 2009, 23:31:09 »
    mam pytanie jaka jest wersja SoD zamieszczona na pierwszej stronie bo zauważyłem że jest tam nowa ładniejsza z     łatką na ulepszoną mapę strategiczną

Offline Świeży

• Użytkownik
    « Odpowiedź #505 dnia: Czerwca 16, 2009, 09:59:37 »
    A może planujesz dodać możliwość małżeństwa z jakąś panią z innej frakcji? to w ramach zawierania pokoju, zamiast łapać lordów i płacić astronomiczne sumy można wziąść jakąś panne...ale ta opcja dostępna była by tylko raz i będzie gwarancja że z tą frakcją nie będzie wojny...(oczywiście żona pojawiała by sie w naszym zamku...może nowe dialogi?)

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #506 dnia: Czerwca 16, 2009, 10:02:13 »
    Do Andre692:Jak tam sproszczenie?
    Jestem z wami od 06.05.2009 :)
    Powrót do M&B,mam nadzieję,że szybko i się nie znudzi...
    Władca M&B : Powrót Trolla.

Offline grym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #507 dnia: Czerwca 16, 2009, 10:06:23 »
    Vonmistont zastanawialiście się kiedyś nad zmianami w kwestii handlu??. Chodzi mi o to ze aktualny system np. (kup we wsiach u veagirów skóry , żelazo sprzedaj u rhodków, kup olej i wino i wracaj po skóry) jest mało realistyczny. Co prawda pozwala on na szybkie nabicie kasy jednak często nawet 10 krotna przebitka na tak niewielkim obszarze jakim jest mapa nativa wydaje sie zbyt duża. Może dobrym pomysłem było bardziej uśrednić, wyważyć ceny poszczególnych produktów a zamian wprowadzić możliwość budowy w danym lennie budynków odpowiadających za szybsze zdobywanie przez wieśniaków danych produktów coś na kształt młynów np serowarnie, winiarnie obóz myśliwych itp.. Takie budynki poza handlową specyfiką mogły by mieć inne właściwości np. dawać bonusy do populacji przy budynkach "żywnościowych" lub militarne np. dodawać wioskowych hanterów do załogi podczas odbijania zajętych lub rabowanych wiosek albo w przypadku cegielni/garncarni dodawać punkty do skila enginering do innych budowli w pobliskich włościach itp..

Inną kwestią która też mi sie rzuca w oczy jest kwestia zarządzania ekwipunkiem przenoszenia zakupionych produktów i z tym idącym obciążeniem naszych wojaków(aktualnie też tragarzy). Zastanawiam się czy zamiast skila zwiększającego ilość miejsca w ekwipunku nie wprowadzić czegoś takiego jak wozy które by przewoziły towary. Działały by na zasadzie książek dodając ilość miejsca w ekwipunku i wymagane by były w zależności od całkowitego obciążenia drużyny (wątpię czy płytówke da sie nosi na sobie całą dobe;) plus ciężar przedmiotów w ekwipunku. W w marzeniach (jeśli dało by sie cos takiego wymodelować ) mogły by by nawet elementem militarnym podczas bitwy (husycki tabor)

Offline vonmistont

• Użytkownik
    « Odpowiedź #508 dnia: Czerwca 16, 2009, 17:49:57 »
    Vonmistont zastanawialiście się kiedyś nad zmianami w kwestii handlu??. Chodzi mi o to ze aktualny system np. (kup we wsiach u veagirów skóry , żelazo sprzedaj u rhodków, kup olej i wino i wracaj po skóry) jest mało realistyczny. Co prawda pozwala on na szybkie nabicie kasy jednak często nawet 10 krotna przebitka na tak niewielkim obszarze jakim jest mapa nativa wydaje sie zbyt duża. Może dobrym pomysłem było bardziej uśrednić, wyważyć ceny poszczególnych produktów a zamian wprowadzić możliwość budowy w danym lennie budynków odpowiadających za szybsze zdobywanie przez wieśniaków danych produktów coś na kształt młynów np serowarnie, winiarnie obóz myśliwych itp.. Takie budynki poza handlową specyfiką mogły by mieć inne właściwości np. dawać bonusy do populacji przy budynkach "żywnościowych" lub militarne np. dodawać wioskowych hanterów do załogi podczas odbijania zajętych lub rabowanych wiosek albo w przypadku cegielni/garncarni dodawać punkty do skila enginering do innych budowli w pobliskich włościach itp..

Inną kwestią która też mi sie rzuca w oczy jest kwestia zarządzania ekwipunkiem przenoszenia zakupionych produktów i z tym idącym obciążeniem naszych wojaków(aktualnie też tragarzy). Zastanawiam się czy zamiast skila zwiększającego ilość miejsca w ekwipunku nie wprowadzić czegoś takiego jak wozy które by przewoziły towary. Działały by na zasadzie książek dodając ilość miejsca w ekwipunku i wymagane by były w zależności od całkowitego obciążenia drużyny (wątpię czy płytówke da sie nosi na sobie całą dobe;) plus ciężar przedmiotów w ekwipunku. W w marzeniach (jeśli dało by sie cos takiego wymodelować ) mogły by by nawet elementem militarnym podczas bitwy (husycki tabor)
    Przed wypuszczeniem każdej wersji (oprócz V2, które było właściwie tylko małą acz znaczacą łatką) organizuje burzę mózgów. Zbieram pomysły graczy i tak szukam inspiracji. Nad zmianą systemu handlu/ekonomii myślę od dawna. Zapowiedziałem nawet już chyba przed V3, że poszukuję pomysło na kompleksowe rozwiązanie systemu ekonomicznego. DOtychczas nikt mi takiego całościowego rozwiązania nie zaproponował. Całościowego to jest takiego, które weźmie pod uwagę wszystkie aspekty gry, rozważy ich wzajemny na siebie wpływ i zaproponuje szczegółowe rozwiązanie problemu. Nie chcę za bardzo wprowadzać jakichś małych w tej kwestii ulepszeń. Jak pisałem wprowadzenie populacji miast i wsi daje możliwości budowania na tej właśnie bazie jakiegoś nowego rozwiązania. Może budynki produkcyjne? Manufaktury? Submod do SoD robiony przez Twana, Auxiliarii wprowadza np konieczność produkowania uzbrojenia dla swojej armii (zwolennicy native'a i awansu od chłopa do w pełni uzbrojonego i wyposażonego rycerza na polu bitwy nie będą zadowoleni ;) i tak już narzekają na konieczność powrotu do baraków by przezbroić i przeformować wojsko).

Tak więc jeśli ktoś mi takie rozwiązanie zaproponuje, i jeśli będzie ono możliwe do wprowadzenia, to czemu nie. Rozwiń proszę swoją propozycję. Przedstaw konkretne rozwiązania (jak ma wyglądać interface np.) i pomyślimy. Nie chciałbym jednak nadmiernej komplikacji gry. pozostańmy raczej przy dostępnych surowcach (możnaby ewentualnie dodać jakieś surowce budowlane, drewno, kamień, marmur?).

Offline 1zielony1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #509 dnia: Czerwca 16, 2009, 18:40:08 »
          Vonmistont mam pytanie, prośbę o wstawienie kawałka muzycznego, o ile to nie będzie problemem autorskim, z Króla Artura kiedy to ludzie słuchają śpiewu kobiety w tawernie. Wiem że to nie koncert życzeń, jednak myślę, że skoro jesteśmy wygnani gdzieś na obcej ziemi, mały akcent tęsknoty jak w tej scenie może był by możliwy do zrobienia.
    Dzięki za dobrą robotę wsadzoną w moda.