Rekrutujesz w wiosce chłopa. Gdy zdobędzie odpowiednią ilość doświadczenia, pojawia się przy nim gwiazdka ,,*,, , wtedy idziesz do miasta/zamku w którym masz zbudowane baraki. Idziesz do marszałka by go poprosić o to by awansował jednostki do tego gotowe (czyli te z * ). Wtedy taki chłop z gwiazdą, za odpowiednią opłatą (bo awans kosztuje, nie jak w native) staje się żołnierzem. Taka jednostka znów zdobywa doświadczenie i znów pojawia się przy jego nazwie gwiazdka.... i znowu musisz lecieć do miasta/zamku w którym są baraki by go przeszkolić na lepszą jednostkę...
Baraki, strzelnice, stajnie i inne takie ;) możesz budować w miastach i zamkach, które należą do Ciebie. Możesz zdobyć zamek/miasto i zbudować (zacząć budowę) koszarów albo strzelnicy, a następnie przekazać miasto/zamek któremuś z Twoich lordów. Jeżeli budowa budynku dobiegnie końca, to mimo że miasto/zamek już nie należy do Ciebie (a do któregoś z Twoich lordów), to możesz w nim odwiedzić marszałka i przeszkolić swoje jednostki :)
Budynki które można budować w zamkach i miastach są inne, za wyjątkiem podstawowych, baraków i strzelnic :)
ps. Starałem się w miarę jasno napisać :), zapewne coś pominąłem ale sens chyba udało mi się uchwycić ;)