Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [OPTF: Rada] 3# Posiedzenie Rady Galaktycznej  (Przeczytany 610 razy)

Opis tematu: Ws. w%u0142%u0105czenia Rosidian do spo%u0142eczno%u015Bci galaktycznej

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: 3# Posiedzenie Rady Galaktycznej
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 25, 2017, 16:34:08 »
    Przedstawicielka​ Zakonu stojąc spokojnie objęła wzrokiem Radę i powiedziała - Chciałabym podjąć temat procedur dotyczących przyjmowania nowych członków w szeregi Rady. Dominium udowodniło swoją wartość i nie sprawiało problemów jeśli chodzi o dostosowanie swoich struktur do wymagań Rady. Dlatego też zagłosowałam za przyjęciem ich w nasze szeregi. Jednak szczerze wątpię, że wszystkie napotkane przez nas nowe cywilizacje, będą w ten sam sposób postrzegały Radę. Zaryzykuję stwierdzenie, że będą mogły działać na szkodę społeczności galaktycznej. Chyba wszyscy zgodzimy się, że nie możemy pozwolić, aby zasiadał wśród nas ktoś, kto będzie sabotował i działał na szkodę wszystkich cywilizacji. Dlatego Zakon proponuje, aby każda nowa napotkana cywilizacja była reprezentowana w Radzie przez swojego ambasadora. Ambasadorzy będą mieli prawo do wnoszenia próśb, skarg do przedstawicielstwa i uczestniczenia w dyskusjach dotyczących ich cywilizacji. Jednak nie będą mogli uczestniczyć w głosowaniach ani uczestniczyć w dyskusjach nie dotyczących tylko ich ludu. Jednak Zakon nie zamierza żadnej frakcji ograniczać dostępu do Rady. Każda cywilizacja będzie mogła stać się pełnoprawnym członkiem Rady, jeśli udowodni swoje intencje co do wspólnej galaktyki. Nie określamy sztywno co to może być. Proces przyjęcia narodu ambasadora do Rady będzie rozpoczynał się wraz z wysunięciem takiej propozycji przez dwóch z zasiadających w Radzie przedstawicieli.​ Dzięki temu będziemy mieli pewność, że nie chodzi tutaj o indywidualny interes jednego z członków rady. Następnie odbywa się głosowanie, w którym waży się decyzja odnośnie danej cywilizacji. Jeśli wniosek nie przejdzie, następny może być złożony po upływie trzech lat. Jestem przekonana, że ta zmiana pozytywnie wpłynie na jedność Rady i pozwoli na precyzyjny i stabilny rozwój społeczności galaktycznej. Unikniemy również dzięki temu wielu sporów z cywilizacjami, których kultura nie osiągnęła odpowiedniego poziomu - po czym zasiada i zaczyna obserwować reakcję pozostałych przedstawicieli.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    « Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 25, 2017, 17:24:59 »
    Przedstawiciel Dominium wysłuchał propozycji Zakonu i przez chwilę rozmyślał nad odpowiedzią. W końcu wstał i zabrał głos - Propozycja ta jest praktycznie formalnym spisaniem procesu, które Dominium przeszło w drodze do rady. Uważam, że jest to rozsądne podejście i taka stopniowość w dołączaniu do rady, pozwala nie tylko rasom zrzeszonym upewnić się co do intencji kandydata, ale także pozwala nowej cywilizacji w spokoju ustabilizować i dostosować swoją technologię, bądź ekonomię do wymogów rządzących rasami rady. Uważam, że pomysł ze swoistymi promotorami jest ciekawy i faktycznie w naszym przypadku też tak się odbyło. Wydaje się, że propozycja zakonu zwiększy stabilność wewnątrz rady. 

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 25, 2017, 22:36:50 »
    - Popieramy. Systematyzacja i trzystopniowość, do tego dwóch promotorów. - rzekł Mirialanin.
    - To niemądre. Winien wystarczyć jeden promotor, gdyż nasza społeczność musi być otwarta i tolerancyjna! - oburzył się Skrii.
    - Każdy powinien otrzymać szansę dołączenia, nawet gdy początkowo nie uzyska aprobaty żadnego z członków Rady. Każdy zasługuje na równe szanse. - rzecze Deception.
    - Rada powinna dokonać samorozwiązania. Prawa, które są tu uchwalane to największy paradoks tej galaktyki. - parsknął Kree'wak.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 25, 2017, 22:49:56 »
    - Jeżeli nie uzyska aprobaty żadnego z członków Rady, dlaczego ma dostać szansę dołączenia? Szansę dostaną, ale dopiero gdy Rada przekona się, że warto ich wciągnąć w nasze struktury - odpowiada Deceptionowi Siostra, po czym przechodzi dalej - Dziękuje za poparcie Przedstawicieli Mirialan i Rosidian. A jeżeli Kree'wak nie ma nic lepszego do wtrącenia, to  może niech coś zaproponuje z sensem, a nie krytykuje wszystko, bo mu tak lepiej. Co do propozycji jednego promotora, przecież społeczność jest otwarta i tolerancyjna. Na dwóch promotorów, nie jednego. A może nie jednego, nie dwóch a przynajmniej na trzech?
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 25, 2017, 22:56:14 wysłana przez Claudie »

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 25, 2017, 23:05:47 »
    - Dominium rozumie pogląd przedstawiciela Skrii. Nie możemy zapomnieć o zapisie X traktatu z Eolii. Lecz jednak, skoro dana cywilizacja będzie w pełni gotowa do przystąpienia do rady i nie będzie co do niej wątpliwości, to myślimy, że dwóch promotorów nie będzie żadnym problemem dla takiej cywilizacji. Jest to minimalne zabezpieczenie, które nie stanowi poważnego wyzwania dla nowych, dojrzałych cywilizacji. Myślę, że Zakon nie chce ograniczać możliwości dołączenia dla nowych cywilizacji, jak wydaje mi się przedstawiciel Deceptionów zrozumiał. Każda cywilizacja będzie miała szanse dołączenia i tak jak wspomniałem wcześniej ten przepis nie będzie dużą przeszkodą dla cywilizacji o jasnych zamiarach. Co więcej dajemy możliwość wypowiedzenia się, wnioskowania i innych form rozmowy z radą dla członków niezrzeszonych. Nie pozwalamy jedynie nowym cywilizacjom decydować o ważnych sprawach, które ich jeszcze nie dotyczą. Czy rzeczywiście jest to ograniczenie jakichkolwiek swobód?

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 26, 2017, 14:13:41 »
    - Nasza obecność na tych bezsensownych zebraniach jest bezcelowa. Hegemonia jest wstrząśnięta tym, co tu się wyczynia. A Królowa zażenowana. - prychnął Kree'wak.
    - Trzech to już zbyt wiele. Dwóch to wystarczająco. - rzecze Mirialanin.
    - Dobrze. Dwóch. Niech będzie. - zgadza się Skrii.
    - Cóż... popieramy też. - niechętnie dodaje Deception.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 26, 2017, 16:21:34 »
    - Czyli Hegemonia Kree'waków wyraża sprzeciw? - pyta Siostra - Przecież sama Hegemonia była przeciwko dołączaniu jakiejkolwiek nowej frakcji do Rady, a teraz gdy chcemy wydłużyć drogę by można było sprawdzić dokładnie nowe cywilizacje są też przeciwne? Nie ważne, przecież i tak macie wszystko gdzieś - rzuca do Kree'waka i mówi dalej - Dostałam pewnego olśnienia. Przedstawicielu Skrii, czy ataki w przeszłości na wasze okręty mogą być powiązane? Czy obydwa krążowniki wykazują te same wspólne właściwości do ostrzału jak i wyglądu jednostki? - po czym wstaje i mówi - Panowie, jestem przekonana że w galaktyce istnieje siła, która jest współmierna sile Rady, albo jeszcze silniejsza niż mogę przewidzieć. Powinniśmy dążyć do ładu i wspólnego tonu, a nie warczeć na siebie jak wilki i patrzeć spod głowy - po czym siada i obserwuje dalej.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 26, 2017, 16:28:32 »
    - Dominium wstrzymuje się. Uważamy, że byłoby nietaktem, gdybyśmy głosowali nad procedurą, którą przed chwilą przeszliśmy. - odrzekł przedstawiciel, po czym przysłuchiwał się dyskusji na temat ataków na statki Skrii.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 27, 2017, 16:42:43 »
    - Nie rozumiem. Niech Pani przedstawiciel Zakonu rozwinie swą myśl. - dopytuje Skrii.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 27, 2017, 17:25:14 »
    - Przypomnijmy sobie pewien incydent z przeszłości, gdzie oskarżony został Rój o atak na jednostkę Skrii - odpowiada Siostra - Przypomnijmy sobie również ostatni incydent, gdzie również Wasza jednostka została zaatakowana przez możliwe, uprzedzam że mogę się mylić, podobnej klasy jednostkę. Mam wrażenie, że nieznany przeciwnik próbuje sondować możliwości nie tyle Rady, co innych cywilizacji.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 27, 2017, 18:14:42 »
    Sala wypełniła się zaniepokojonymi szeptami, które uciszył ruchem ręki przewodniczący.
    - To... faktycznie może być w jakiś sposób powiązane... - zastanowił się Skrii.
    - Jednakże, Hegemonia Kree'waków przyznała się do dokonania ataków na transportowce. - dodaje Mirialanin.
    - A jednak incydenty takie miejsca jak dotąd nigdy nie miały. Podejrzane. - Deception.
    - Hegemonia nigdy do ataku się nie przyznała. Była to jedynie afirmacja wynikająca z nacisków międzynarodowych. Milczenie na prawdę prawdy nie oznacza. - syczy Kree'wak.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 27, 2017, 18:24:57 »
    - Panowie, dla mnie nie jest to oczywiste ale jestem za tym, że te ataki są powiązane - odpowiada Przedstawicielka - Patrząc na charakterystykę jednostki, to z jaką intensywnością był ten atak przeprowadzony... wszystko powoli układa się w całość. Panowie się ze mną zgadzają? Jeżeli tak... to z czystym sercem przepraszam Rój za głosowanie za ostatnimi ograniczeniami narzuconymi na Was i proponuję.. by ściągnąć ostatnio nałożone sankcje z Hegemonii.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 27, 2017, 18:50:19 »
    - Jeśli to faktycznie prawd i gdzieś tam sonduje nas inne imperium, zapewne wrogie, to rada musi powziąć stanowcze kroki w celu zabezpieczenia swoich granic. Co do Hegemonii, Dominium również jest za zniesieniem sankcji. Rada musi być silna i zjednoczona, aby sprostać wspólnemu zagrożeniu.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 27, 2017, 19:37:00 »
    - Zdjąć sankcje? Cóż, jesteśmy za! - ucieszył się Skrii.
    - Nie wydaje nam się, że jest to przemyślane działanie. Zachowawcze podejmowanie decyzji, niczym miotanie się ryby na lądzie w niczym nie pomoże. Musimy mieć dowody na każdą z zaistniałych sytuacji. - sucho skwitował Mirialanin.
    - Nie wydaje nam się, aby zdjęcie sankcji było uzasadnione. Nawet jeśli to nie Hegemonia zaatakowała okręty Skrii przypominamy, że sankcje zostały wymierzone również ze względu na nielegalne zbrojenia. - Deception.
    - Nie potrzebujemy niczyjego ułaskawienia. A na pewno nie Waszego. - syknął Kree'wak.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 27, 2017, 19:40:56 »
    - Cóż, Kree'wakom widocznie to obojętne czy mają ograniczenia czy nie, więc ich nie ściągajmy - odpowiedziała Siostra sucho patrząc na robala. Po chwili przestała patrzeć na to stworzenie i zajęła się swoimi sprawami obserwując czytnik czy nie ma informacji od swojej Arcymistrzyni...
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 27, 2017, 19:42:05 wysłana przez Claudie »