Ten film nie jest dostępny w Twoim kraju, ponieważ może zawierać muzykę, co do której nie uzgodniliśmy warunków korzystania z organizacją GEMA. Czyli nie wiem o co chodziło, ale Pokój z Widokiem na Wojnę - nie zapowiada się na coś co miałoby mieć wysokie oceny u mnie.
Za to, to ma.
Nie mogłem znaleźć śmieszniejszego miejsca na dochodzenie do zdrowia. Tutaj, czyli w bawarskiej osadzie przemysłowej, pojęcie tożsamości jest czymś bardzo ulotnym. Totalny bigos kulturowy.
Zawsze bawiło mnie to, że w pracy możesz bardzo dobrze poznać ludzi, tutaj mogę dobrze poznać ludzi z różnych kultur.
Dziś mogłem w końcu powiedzieć Polakowi, który za bardzo się wynarodowił, że to jest bardzo zabawne - śmiał się razem ze mną. Facet mówi zupełnie po niemiecku, kaleczy polski gorzej niż rodowity Niemiec, zresztą i tak nie pamięta słów.
Ale wie jeszcze kim jest Beksiński - BRAWO!
Spotykam zniemczonych Polaków, "zanglicyzowanych" Niemców, całkowicie nieprzywiązanych do tożsamości Czechów, lub ludzi śmiesznie zagubionych w swojej tradycji - czyli np. Węgrów nie umiejących nauczyć się najprostszych nawet słów po niemiecku, zupełnie więc nieporadnych.
Poznając ludzi poznajesz ich dramaty, kompleksy, czasem rzeczy tak straszne - że aż chce się krzyczeć, nie dziwi cię więc, że np. ktoś czegoś nie akceptuje, urojone słabości, tragedie. Rzeczy które, definiują człowieka w taki sposób jak krzywe lustra w lunaparku - prawdziwe do bólu karykatury.
No i w takim tyglu, razem jeszcze z tymi "uchodźcami" na ulicach ja mam teraz wykuwać nowego siebie. Zmierzyć się z emocjami, jakie rodzą się wraz z odzyskiwaną sprawnością, z budzonymi do życia demonami ukrytymi za szeregiem maleńkich spraw.
Do tego w całość spina to wszystko polskie disco - polo, nie dające się zrealizować ambicje, utrzymane w tęczowych tonacjach.
Dla tego uważam, że Kapitan Bomba to genialna sprawa. Czyli, życie nie pozwala zbyt długo utrzymać tego poważnego Dżoj Diwiszon, w praktyce to wygląda raczej tak - dlatego do oceny ...
MLP vs Bracia Figo Fagot - Wóda zryje banie :
Poproszę o przydzielenie mi 10 punktów ostrzeżenia za umieszczenie teledysku obniżającego poziom forum.
<nie chodzi o utwór Ethernal>