Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”  (Przeczytany 2123 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Narodowy Dzień Pamięci „Żołnierzy Wyklętych”
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 25, 2017, 11:14:52 »
    Ja osobiście poznałem Profesora, który ma dostęp do dokumentów IPN. I on twierdzi, że cała nagonka na Burego jest niesłuszna a to komuniści tuszowali dokumenty, które miały oczerniać AK. No i tak możemy w kółko. Według mnie powinniśmy zostawić to do dyskusji akademickiej.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 25, 2017, 12:21:49 »
    Opowiem Wam historię zasłyszaną od jednego z doktorów na moich uniwerku. On ją z kolei zna od osoby która brała udział w opisywanych wydarzeniach.

Mamy Włochy, II Korpus gen. Andersa. Nie pamiętam już teraz daty ani miejsca wydarzeń, ale... Do polskich żołnierzy przybył mieszkaniec tamtych terenów, rodowity Włoch. Powiedział naszym, że w jego wiosce są Niemcy i coś szykują. No to w takim razie Nasi sru w wiochę moździerzami i artylerią. Po wszystkim przybył do naszych inny mieszkaniec tamtej wiochy i pyta dlaczego to zrobili. Wyjaśniając sobie z naszymi to i tamto, doszli do tego, że tamten Włoch podał naszym informacje o Niemcach dlatego, że pokłócił się z rodziną i chciał się ich pozbyć... Ludzie zginęli, wioska zniszczona. Włoch jak został znaleziony to go oczywiście nasi powiesili, bo co mięli zrobić. Był to morderca rękami tych polskich żołnierzy.

To jest wojna. Na wojnie zdarzają się różne rzeczy i za pewne wiele z nich była w jakimś ogromnym czy bardzo małym stopniu spowodowana właśnie działaniami wojennymi. W takim trudnym czasie akcja rodzi akcję. Wet za wet. Nie są to żadne czyste typu terroryzm czy mordowanie dla samego mordowania... Wszystkim teraz łatwo opowiadać i szukać sensacji na tego typu wydarzeniach, bo to w sumie w modzie. Nic nie jest w pełni czarne bądź białe.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 25, 2017, 14:53:56 »
    Ive, owszem, komuniści preparowali dokumenty. Jednak od tego jest historyk aby każde źródło podać krytyce (nie będę się rozwodzić nt. jak to się robi, bo na ten temat opasłe tomiszcza naprodukowano. Ale generalnie jest to bardzo żmudny i trudny proces). Do tego mamy relacje ludności cywilnej zebrane długo po tym jak ostatecznie rozwiązano problem partyzantki w Polsce.
    Zaś materiały IPN dotyczące Burego są jawne. Jeżeli ten profesor ma inne zdanie nic nie stoi na przeszkodzie aby podjął naukową polemikę z nimi.

Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 26, 2017, 00:17:28 »
      W Polsce żołnierze wyklęci, to problem który nakłada się na podziały polityczne. Są bohaterami dla środowisk narodowych, a dla euroliberałów, cóż. Zwłaszcza, GW nie powinna zabierać tu głosu, przez pewien konflikt interesów naczelnego a tego związanego z kultem pamięci ŻW.
      Każda armia dopuszcza się mordów i tyle. To jest wojna. Zwłaszcza, że to była bardzo brutalna wojna, w której im ktoś mocniej kierował się ślepym okrucieństwem tym lepiej mu szło. UPA odnosiło sukcesy, UB także. Amerykanie wygrali bo kompletnie niepotrzebnie zrzucili atomówki. Bomba zabiła 70 k, nalot, zwykły nalot na Tokio 100k. Ale Stalin się przestraszył. Francuzi we Włoszech...No temat rzeka. Tylko Polacy oleją tysiące dzielnych żołnierzy i wywleką tego 2-3 którzy walczyli po bandzie.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 26, 2017, 10:31:01 »
    Tych 2-3 (chociaż śmiem twierdzić że było ich więcej) należy wywlec i oddzielić od reszty raz na zawsze.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 26, 2017, 10:35:26 »
    Tych 2-3 (chociaż śmiem twierdzić że było ich więcej) należy wywlec i oddzielić od reszty raz na zawsze.

Prawda jest taka, że jak się wywali 2-3, to:
    1) Pewne "środowiska" będą się cieszyły i wieszczyły zwycięstwo
    2) Będą oni żądni kolejnych do "wywleczenia", i tak w kółko aż nie zostanie nikt. No oprócz AL, bo tam to byli sami wybawcy i dobrzy ludzie

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 26, 2017, 10:50:27 »
    Pewne srodowiska średnio mnie obchodzą. Bardziej obchodzą mnie srodowiska historyczne.