Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Novus Mundus: AJA] Fabuła  (Przeczytany 646 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    Odp: Fabuła
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 11, 2017, 00:52:49 »
    - Dziękuje Panu, póki co nie mam więcej pytań. Wyślę jednego z moich ludzi po dokumenty, które Pan sporządzi. Odpowiadam, podając rękę zbrojmistrzowi na pożegnanie. Hmm, mamy kilka opcji. Pierwsza, zbrojmistrz jest z kimś w zmowie, kłamie i przy sprawdzaniu stanu broni celowo powoduje delikatne uszkodzenia. Kupiec Pedro, Elyńczyk? Trzy dostawy. Druga. To nie broń jest problemem, a proch. W tym wypadku również podejrzenia spadają na zbrojmistrza, który mógłby coś dosypać, dostawca też jest podejrzany. Trzecia. To po prostu wadliwy towar, a żadnego spisku nie ma. Z racji śledztwa, opcję trzecią odrzucam.. Odwracam się i ruszam w kierunku żołnierzy. Gdy znajduje się już za drzwiami, gdzie stary Norden nie słyszy mych słów zwracam się do współtowarzyszy - Alberto, chce wiedzieć wszystko o tym zbrojmistrzu, gdzie mieszka, z kim się zadaje, a przede wszystkim, od kiedy pełni te funkcję, kto był wcześniej i dlaczego już nie jest. Porównaj to z czasem, od kiedy pojawiły się incydenty. Odwracam głowę i zwracam się drugiego. - Emilio, dowiedz się więcej o tym kupcu Pedro. Chce wiedzieć wszystko czego możesz się tylko dowiedzieć, a przede wszystkim czy incydenty pokrywają się czasowo z dostawami. Ja póki co porozmawiam z kapitanem. To wszystko. Zmierzam do gabinetu kapitana.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 37
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 12, 2017, 21:37:58 »
    Pomocnicy zasalutowali Ci, kierując się czym prędzej do wyznaczonych przez Ciebie zadań, Ty zaś udałeś się do kapitana. Mężczyzna uśmiechnął się nieznacznie na Twój widok i zapytał.
    - Ma Pan już jakieś informacje? Przygotowałem Panu również listę Elynów służących w straży. - mówi, podając Ci trzy kartki zapisane nazwiskami i imionami...

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 13, 2017, 10:36:50 »
    -Panie Kapitanie! powiedziałem kiwając głową. - Na razie nie wiele udało mi się ustalić. Pozyskałem jednak informacje o dostawcy, który ostatnio sprzedawał nam proch i broń. Ponadto, wydaje mi się, że sedno sprawy leży nie w broni a prochu. Broń po użyciu jest sprawdzana przez zbrojmistrza.
    Chwila przerwy.. -Chyba, chyba, że nasz zbrojmistrz też jest w to zamieszany. Póki co dziękuję za listę. Wydałem moim ludziom dyspozycje. Dziękuję.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 13, 2017, 22:33:48 »
    - Zbrojmistrz jest dość nowy, został zatrudniony jakiś miesiąc temu. Poprzedni zabity został, niestety, przez tych terrorystów z Ligi... i musieliśmy jakoś zapełnić wakat. Człowiek ten przypłynął do nas ledwo z kontynentu, jednak wydawał się kompetentny na stanowisko. Mam nadzieję, że uda się Panu ustalić szczegóły... byłoby to zbawienne dla Pana kariery, Panie Abrego.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 14, 2017, 14:41:55 »
    -Taaak. Dziękuję za tę informację. Tymczasem jeśli Pan Kapitan pozwoli, udam się do dalszych obowiązków. Jeśli Pan Kapitan nie ma nic do dodania, życzę miłego dnia. Do widzenia. Strzelam obcasami. Wychodzę z gabinetu, udając się do własnej kwatery, gdzie czekam na raporty moich ludzi.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 16, 2017, 15:02:35 »
    Pożegnałeś się z kapitanem i udałeś do swojej kwatery. Usiadłeś, zacząłeś czytać listy Elynów służących w straży, a po jakiejś godzinie wrócili Twoi podwładni, raportując.
    - A zatem. - zaczął Alberto. - Zbrojmistrz został zatrudniony nieco ponad miesiąc temu po tym, jak poprzedni zbrojmistrz został przez Elynów z Ligi porwany i zmasakrowany. Elyni podrzucili ciało wcześniejszego zbrojmistrza pod drzwi koszar, jako groźbę... ten nowy pochodzi gdzieś z kontynentu, ale nie udało mi się ustalić skąd dokładnie. Mieszka tutaj, w koszarach i raczej na razie nie ma żadnych przyjaciół, czy wrogów. Cóż, incydenty pojawiać zaczęły się realnie tak od połowy miesiąca...
    - Co do moich ustaleń. - wyszedł Emilio. - Ten kupiec, Pedro, ostatnich kilka dostaw przywiózł osobiście, swym własnym statkiem. Jednak działa już na zlecenie Kompanii od jakiś trzech miesięcy, więc niezbyt zgadza się to z incydentami. Niewiele udało mi się o nim dowiedzieć - obecnie znajduje się w mieście i czyni jakiś handel, prawdopodobnie skupuje towary kolonialne, bo jest kupieckim członkiem Kompanii. To wszystko.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 28, 2017, 20:56:11 »
    ... jakiś czas później ...
    Przeglądając zwyczajowe raporty usłyszałem huki armat i głosy ludzi dobiegające z części portowej. Czym prędzej wybiegłem z pokoju i skierowałem się w kierunku gabinetu kapitana.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 28, 2017, 21:06:08 »
    // nieobecność, więc musi być skok fabularny.
    Nowe Vordon zostało zaatakowane, kolonia pogrążyła się w chaosie. Los chciał, że w trakcie oblężenia nie było Cię na murach, które ogniem pocisków z nieba zostaly zdewastowane. W czasie, gdy żołnierze walczyli, starając się utrzymać ulice miasta, Ty dostałeś zadanie zebrania wszystkich ważnych akt. Tak też poczyniłeś i w przebraniu mieszczanina udałeś się z nimi do lojalnej rodziny Kyralian, u której się schroniłeś. Kapitan, generał, dyrektor - wszyscy zniknęli bez śladu, zaś w mieście władzę przejął najeźdźca, wprowadzając terror.

- Może herbaty? - spytała Amiera, gospodyni domu, w którym zostałeś ukryty. - Ma Pan jakieś wieści skądś? Od wojska, cokolwiek?

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 28, 2017, 23:14:25 »
    - Ach tak, dziękuje Pani. Od tego wszystkiego zaschło mi w gardle. Usiadłem na krześle przy stole, podsunąłem się do niego. Podniosłem filiżankę pijąc napój. -Niestety nie mam żadnych wieści. westchnąłem. - Jedyne co udało mi się zrobić, to zebrać te akta, żeby nie wpadły we wrogie ręce. To wszystko.. Kolejny łyk herbaty.
    - A Pani? Pani Mąż? Wszyscy zdrowi?

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 01, 2017, 14:50:29 »
    - Ach, mój mąż... - zasmuciła się kobieta. - Wie Pan, on dawny wojskowy, to i go wezwali Ci nowi rządcy. Nie wiem co dokładnie od niego chcą i po co dokładnie przychodzą... wiem jednak, że powinnam się o niego martwić... no cóż - co Pan planuje teraz zrobić? Słyszałam od swojej służącej, że jesteśmy kompletnie odcięci od świata. W porcie stoją te ich statki i blokują go, przy każdej bramie straże stoją i nikogo nie wypuszczają... a jak poinformujemy Kompanię o tym, co się tutaj stało?

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 01, 2017, 15:20:27 »
    - Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia. Ale myślę, że Kompania sama się dowie. Podszedłem do szafy szeroko ją otwierając.
    (click to show/hide)
    - Czy mogę wziąć te ubrania? Oprócz munduru nie mam niczego innego. Wszystko zostało w koszarach.
    Odwróciłem się do Pani domu. - A co będę robił? Nie wiem, chyba trochę się już uspokoiło, wyjdę na ulice. Popytam, może dowiem się czegoś o Pani mężu. Za gościnę się należy. Tylko.. potrzebuje tych ubrań.

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 01, 2017, 16:49:23 »
    - Tak, niechaj Pan weźmie strój. I... niech Pan na siebie uważa. Wiele... wiele zła się dzieje teraz.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 01, 2017, 17:28:51 »
    Podziękowałem za troskę po czym poszedłem do pokoju obok zmienić ubranie. To ja idę! wyrzuciłem z siebie słowa przez ramię.
    (click to show/hide)
    Zabrawszy tylko swoje noże i kilka monet ruszyłem przed siebie....

Offline Ąrie

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Marca 01, 2017, 22:16:32 »
    Zmieniłeś ubranie i opuściłeś mieszkanie, kobieta pożegnała Cię uśmiechem. Wychodząc na ulice ujrzałeś zupełnie inny obraz miasta - nie było tu już tak żywo i tłoczno, gwar wciąż był, jednak wytłumiony i wyciszony. Wszędzie dookoła spacerowały trzyosobowe patrole żołnierzy najeźdźców. Nowe Vordon się zmieniło...

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 09, 2017, 22:20:35 »
    Ej Ąrie, wrzuć mnie w jakiś event, samemu nudno.