Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [HNaW] Holdfast : Nations at War - dyskusja  (Przeczytany 23742 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: [HNaW] Holdfast : Nations at War - dyskusja
    « Odpowiedź #30 dnia: Lipca 11, 2017, 16:37:47 »
    A o co tyle niepokoju? Wyjdzie w końcu ten Bannerlord, to nawet jak nie wydadzą DLC, to najzdolniejsi modderzy natychmiast rzucą się, by zrobić coś na kształt MM, czy NW. W końcu każdy będzie chciał mieć swoją cegiełkę przy jednym z najpopularniejszych modułów w serii Mount&Blade. A do tego jeszcze TW zapowiada lepsze wsparcie dla modów (już nawet prezentowali częściowo narzędzia), więc perspektywy są bardzo dobre.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #31 dnia: Sierpnia 20, 2017, 14:56:03 »
    Early access - 21 Września. Masz racje Dyktator, ale najpierw BL musi zostać wydany.
    (click to show/hide)

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #32 dnia: Sierpnia 20, 2017, 15:14:59 »
    A tutaj info co do ceny, dostałem od Maska dlatego po angielsku :P
    [NWP] Mask: Hello Sharp, holdfast nations at war coming out on 21st September! Price Information -  19.99 Euros - £14.99 British Pounds - $19.99 US Dollars - $21.99 Canadian Dollars (Prices confirmed on discord by Refleax)

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #33 dnia: Września 01, 2017, 22:49:36 »
    Za nic nie mogę zrozumieć fascynacji graczy okresem Wojen Napoleońskich, według mnie na malutkie rozgrywki po 10-50 żołnierzy na stronę jest to po prostu jeden z najsłabszych wyborów ze wszystkich okresów historycznych. Bardzo mała różnorodność broni i jednostek, dominacja strzelania, które w tych czasach w ogromnej większości nie miało związku z umiejętnościami, czasy wielkich formacji, manewrów, kolumn i ostrzału w 3 szeregach, niemożliwe do odtworzenia przy takiej liczbie graczy.
    Już o NW nie chcąc się wypowiadać, bo to nie jest na to miejsce, zastanawiam się co Holdfast ma mieć ciekawego do zaoferowania w porównaniu do NW? Szykuje się na bardzo podobny system rozgrywki, także na nowe, ciekawsze od tych z NW doświadczenia bym nie liczył. Niby grafika pod pewnymi elementami prezentuje się lepiej, szczególnie jeśli idzie o ragdolle i fizykę zniszczeń, ale za to na przykład animacje są naprawdę beznadziejne, dużo gorsze od starego już przecież NW.
    Także ja nawet nie widzę żadnego sensu istnienia tej gry, bo według mnie zapowiada się z tego przerobione NW, tyle że z trochę inną grafiką i dużo gorszymi animacjami.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Sharpshooter

• Użytkownik
    • Piwa: 38
    « Odpowiedź #34 dnia: Września 01, 2017, 22:51:52 »
    Za nic nie mogę zrozumieć fascynacji graczy okresem Wojen Napoleońskich, według mnie na malutkie rozgrywki po 10-50 żołnierzy na stronę jest to po prostu jeden z najsłabszych wyborów ze wszystkich okresów historycznych. Bardzo mała różnorodność broni i jednostek, dominacja strzelania, które w tych czasach w ogromnej większości nie miało związku z umiejętnościami, czasy wielkich formacji, manewrów, kolumn i ostrzału w 3 szeregach, niemożliwe do odtworzenia przy takiej liczbie graczy.
    Już o NW nie chcąc się wypowiadać, bo to nie jest na to miejsce, zastanawiam się co Holdfast ma mieć ciekawego do zaoferowania w porównaniu do NW? Szykuje się na bardzo podobny system rozgrywki, także na nowe, ciekawsze od tych z NW doświadczenia bym nie liczył. Niby grafika pod pewnymi elementami prezentuje się lepiej, szczególnie jeśli idzie o ragdolle i fizykę zniszczeń, ale za to na przykład animacje są naprawdę beznadziejne, dużo gorsze od starego już przecież NW.
    Także ja nawet nie widzę żadnego sensu istnienia tej gry, bo według mnie zapowiada się z tego przerobione NW, tyle że z trochę inną grafiką i dużo gorszymi animacjami.
    To chyba nigdy nie grałeś na eventach na NW, bo zazwyczaj jest na nich po 200 osób.

Offline Stasiulek

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • 2002 <3
      • Kanał Yt
    « Odpowiedź #35 dnia: Września 01, 2017, 23:03:52 »
    Faktycznie. Masz dużo racji, że nw ogromnie różnie się od tego co faktycznie działo się na polach bitew tamtego okresu. Wprawdzie realizm nie zawsze odpowiada gustom, ale jak już tak jest to czasami trzeba się z tym pogodzić. Przecież serwery nie wytrzymałyby obciążenia taką liczbą graczy, więc trzeba zadowolić się tym co mamy.

Zwróć uwagę, że każda Wojny Napoleońskie nie składały się tylko z wielkich bitew, ale i masy małych potyczek i działań. One też mają swój urok i do nich można przyrównać te eventy. Nie zamierzam się wypowiadać odnośnie gier kompetytywnych.

Propos rodzajów broni, to przymrużyłbym na to oko. Muszkiety różnią się szczegółami zależnie od frakcji, co czyni je odrobinę bardziej historycznie - poprawnymi.
    (click to show/hide)

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #36 dnia: Września 01, 2017, 23:11:44 »
    Mieszać roleplay, rekonstrukcje z grą komputerową... podałeś tak oczywiste rzeczy, że można tak dyskredytować każdą grę - wystarczy podać uniwersalne słowa do dziedzin dla jakich się odnoszą lub były natchnieniem dla twórcy. Tak płytko można podejść wszędzie.

Offline Zahari

• Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Września 02, 2017, 00:04:13 »
    Gra kompetetywna na NW jest zdominowana raczej walką na bagnety oraz umiejętnościami dowódcy, który bardziej niż drugi chce do niej doprowadzić podczas bitwy liniowej. O dominacji walki na bliski dystans świadczy też ilość turniejów oraz Nations Cup, który w tym formacie jest rozgrywany.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2017, 00:06:17 wysłana przez Zahari »
    (click to show/hide)

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #38 dnia: Września 02, 2017, 00:36:53 »
    Tylko UK i Francja będzie?
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Zahari

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Września 02, 2017, 00:52:00 »
    Na początku owszem. Nowością w Holdfast w stosunku do NW są bitwy morskie, które poświadczam są niezwykle klimatyczne i sprawiają mnóstwo frajdy.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2017, 01:08:55 wysłana przez Zahari »
    (click to show/hide)

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #40 dnia: Września 02, 2017, 09:19:09 »
    To chyba nigdy nie grałeś na eventach na NW, bo zazwyczaj jest na nich po 200 osób.

Masz rację, powinienem był napisać "maleńkie bitwy po 80-100 ludzi na stronę".

Bardziej chodzi mi o to, że przy obecnych możliwościach M&B ciekawe odwzorowywanie bitew liniowych jest po prostu niewykonalne, a formacje składające się z jednego szeregu, w którym jest 5-20 ludzi wyglądają biednie i nierealistycznie. I nie mówię tu tylko o NW, bo np. na tym moim Deluge'u wygląda to bardzo podobnie, tyle że tam mało kto gra piechotą liniową więc nie boli to aż tak bardzo.
    Co innego gra kompetytywna na NW, która, tak jak napisał Zahari, jest zdominowana walką na bagnety, a ona wymaga dużo więcej znajomości gry i skilla, niż to się może wydawać osobie która w NW nie grała, o czym przekonał mnie Simskil, pokazując mi parę sztuczek z NW i rozwalając mnie w ft20 :p

Zresztą jak mówiłem wczesniej, nie chciałem się wypowiadać o NW, najwyraźniej jest to dobry mod skoro ludzie tak go lubią, mimo że nie potrafię zrozumieć dlaczego :d Ale nawet jeśli NW jest dobre, to w czym Holdfast ma być od niego lepszy? Zahari wspomniał o bitwach morskich, ale czy będzie coś jeszcze? Bo do tej pory ta gra wygląda na nudną kalkę NW.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Zahari

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Września 02, 2017, 11:55:19 »
    Opowiedziałbym Wam więcej, ale mi zabronili :/. Odsyłam do dev blogów, do filmików niekoniecznie, ponieważ gra się od tamtego czasu zmieniła. Dużym minusem na starcie EA jest brak kawalerii, ma ona zostać dodana już w trakcie trwania EA.
    « Ostatnia zmiana: Września 02, 2017, 12:01:05 wysłana przez Zahari »
    (click to show/hide)

Offline Laalaa

• Użytkownik
    • Piwa: 118
    • Tumulec Kamil Adrian
    « Odpowiedź #42 dnia: Września 02, 2017, 15:10:22 »
    Może developerzy mają jakieś asy w rękawie i nie chcą ich ujawnić żeby nie zepsuć niespodzianki?

"Liczyć zwycięstwo przez walkower jako realną siłę drużyny jest jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem."~Kradus

Offline Zahari

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Września 02, 2017, 15:29:15 »
    Ich największym atutem jest zaangażowanie w pracę oraz słuchanie tego co im testerzy mówią. JEŻELI to się nie zmieni to będzie dobrze.
    (click to show/hide)

Offline Veinrus

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #44 dnia: Września 06, 2017, 20:49:01 »
    Pre-release Q&A. Your most pressing questions
    http://www.holdfastgame.com/News/Post?p=1026