Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Dostawanie sie do miasta w przebraniu - problem  (Przeczytany 3000 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tobiasz

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Dostawanie sie do miasta w przebraniu - problem
    « dnia: Stycznia 15, 2009, 19:41:57 »
    Jak latwo dostawac sie do miasta w przebraniu? ja czasami musze 15 razy wczytac zapisany stan gry zeby w koncu mi sie udalo..
    mam mala armie, tylko 9 osob, ja + 8 npc ale i tak mam problemy
    co zmienic w kodzie gry zeby bylo sie latwiej dostaac do miast?

i jeszcze jedno bonusowe pytanie - od czego zalezy laskawosc krola przy rozdawaniu zdobytych zamkow i miast? mam 2 zamki i krol jakos nie chce mi nadawac nowych, zawsze dostaje je ktos inny

Zły dział, to raz. Przenoszę. Pisownia, to dwa.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2009, 20:17:32 wysłana przez Daedalus »

Offline zue dazy

• Użytkownik
    Odp: Dostawanie sie do miasta w przebraniu - problem
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2009, 19:57:14 »
    Chyba im bardziej masz na pieńku z miastem, frakcją tym mniejsze szanse na wejście, przynajmniej tak przypuszczam z obserwacji, ale gwarancji nie daję. Rozmiar armii chyba na to nie wpływa, a nieudana próba, to po prostu chwila walki z 3 żołdakami;).

Chyba od twojej sławy oraz tego ile włości mają inni lordowie frakcji, w końcu nie tylko ciebie musi nagradzać.
    http://zue-dazy.mybrute.com subtelny reflink, prawda?:]

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 16, 2009, 12:21:55 »
    Z tego co zauważyłem w swojej grze to największy problem z dostaniem się do miasta w przebraniu jest wtedy jak mamy dużą armię, albo jak mamy kiepskie relacje z danym miastem, innych przyczyn nie zauważyłem...co do wczytywania gry za każdym razem przy niepowodzeniu, dodatkowo jak nie można Cię uśmiercić, to raczej się mija z jakimkolwiek graniem w jakiekolwiek gry...ale o już inny problem

Offline Bazyli10

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 16, 2009, 19:51:19 »
    Im bardziej masz "na minusie" z danym państwem, tym czujniejsi są strażnicy, ale przy wyższym levelu postaci nie ma większych problemów żeby tych strażników pogonić (ważne tylko, żeby mieć dobrze rozwinięte bronie drzewcowe, bo w przebraniu zawsze walczysz kijem).

Offline Dread

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 16, 2009, 21:24:26 »
    główne znaczenie ma armia... ja wlaśnie miałem questa dizsiaj żeby dostać sie do miasta, to jak pojechałem z 25 wojakami to 5 razy próbowałem i mnie lapali, dopierio jak totalnie odje***lem jakąs walke i zostało mi 3 gosci to sie udało

Offline ragnar

• BANITA
    • Użytkownik
    • Spragniony Res Moda! Daedalus, jestes wielki!
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 17, 2009, 18:35:34 »
    To nie zalezy tylko od rozmiaru armi ani relacjami z danym miastem. Najwazniejsze to relacje z danym krolestwem im mniejsze tym mniejsze szanse na wejscie do miasta.
    Szybki jak Vectra, wypasiony jak Karmen Electra

Offline Zandalor08

• Użytkownik
    • Mount&Blade-nie widziałem lepszej gry :)
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 18, 2009, 13:46:01 »
    ... powiem ci tak zawsze ci się to uda.
    Nawet jeśli pisze że złapała cię straż jest cienka jak woda w klozecie ;p
    Więc po pokonaniu ok.3 strażników jesteś w mieście :)
    Co?! Jesteśmy otoczeni! Świetnie... możemy atakować z wszystkich stron.

Liczebność w tej grze się liczy, lecz bardziej liczy się gracz niż sama armia.

Offline Dread

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 21, 2009, 23:48:44 »
    ... powiem ci tak zawsze ci się to uda.
    Nawet jeśli pisze że złapała cię straż jest cienka jak woda w klozecie ;p
    Więc po pokonaniu ok.3 strażników jesteś w mieście :)
    nie każdemu uda się pokonać, mnie pare razy prawie załątwili
    Cytat: ragnar
    To nie zalezy tylko od rozmiaru armi
    bzdura, jak mało która... miałem ostatnio zadanie, żeby spotkać się ze szpiegiem we wrogim mieście, lord (zleceniodawca) powiedział wtedy, że trudniej będzie dostać się mając małą armię, sprawdza się to faktycznie, bo tak jak pisalem, mając 20+ żołnierzy jest zdecydowanie trudniej niż majac 3 żołnierzy

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 22, 2009, 08:11:18 »
    Oczywiście, że to nie zależy tylko od armii, skoro Ty miałeś taki przypadek w grze, to nie mam pojęcia, dlaczego negujesz resztę....o próbach wejścia do zamku już pisałem kilka postów wcześniej...i niech się opanują Ci, którzy myślą, że jeśli oni mają tak w grze to reszta musi mieć....

Offline OldSkull

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 25, 2009, 13:02:22 »
    Z tego co widziałem zależy od tego czy nas zauważą (pojawi się napis "You have been spotted by...") - jeśli nas zauważą zawsze musiałem walczyć. A to czy nas zauważą zależy od rozmiaru naszego oddziału i pory dnia.

Walka w mieście bywa różna - generalnie w Swadyjskich miastach jest banalnie, w Vaegirskich jest prosto, u Nordów jest za to masakra - mają bardzo dobrą piechotę, a jak się nie walczy zbyt dobrze kijem to mamy przechlapane. U Rhodoków z tego co pamiętam nie jest tak źle, u Khergitow nie wiem.

Offline MaTiiii

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 25, 2009, 13:11:06 »
    Oo dziwne ja mam armię 214 wojaków i jakoś prawie nigdy mnie nie łapią ;D a jak już to poprostu 3 ciosy=3 trupy ;D
    Piszę poprawnie po polsku.

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 25, 2009, 13:14:08 »
    Tu nawet nie chodzi o to czy straznicy sa silni czy nie tylko ilu ich jest. Leje jednego a dwoch kolejnych mnie zachodzi od tylu z pikami. Dziab dziab i ide do nieba :/
    Natomiast co mnie bardzo wkurza to:
    mam zadanie zeby z krolem zdobyc zamek wroga, oblezenie, wchodzenie po drabince, lanie itp. No i w pewnym momencie gdy mamy duza przewage pojawia sie komunikat ze czesc wroga schowala sie w zamku i trzeba sie  z nimi rozprawic. No i przewaznie jest tak ze pojawiam sie z jakims cienkim lalusiem przeciwko 5-6 dobrze wyszkolonych wrogow, i jak tu walczyc? Kładą go dwoma uderzeniami i rzucaja sie na mnie i musze znowu oblegac zamek bo mnie ogluszaja :/

Offline OldSkull

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 25, 2009, 22:18:31 »
    To zależy czy Ci NPCów ogłuszą - bo jeśli nie, to do środka waroni sie wchodzi razem z NPCem, a ten juz może być całkiem niezły.
    Ale generalnie i tak najważniejszy jest dobry pancerz - z takim dającym powyżej 50 już o wiele łatwiej się atakuje na zamek.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 26, 2009, 08:39:12 »
    Tu nawet nie chodzi o to czy straznicy sa silni czy nie tylko ilu ich jest. Leje jednego a dwoch kolejnych mnie zachodzi od tylu z pikami. Dziab dziab i ide do nieba :/
    mam zadanie zeby z krolem zdobyc zamek wroga, oblezenie, wchodzenie po drabince, lanie itp. No i w pewnym momencie gdy mamy duza przewage pojawia sie komunikat ze czesc wroga schowala sie w zamku i trzeba sie  z nimi rozprawic. No i przewaznie jest tak ze pojawiam sie z jakims cienkim lalusiem przeciwko 5-6 dobrze wyszkolonych wrogow, i jak tu walczyc? Kładą go dwoma uderzeniami i rzucaja sie na mnie i musze znowu oblegac zamek bo mnie ogluszaja :/

Hm, ukazujesz sie z "cienkim lalusiem"?
    A w pasku jednostek, kogo masz zaraz poniżej swojej osoby?

Zmień to na bohaterów NPC, a ukażą się w zamku właśnie oni wraz z Tobą.
    Ja w ogóle na zamki nie używam broni w zwarci. Biorę tarczę, łuk i 2 paczki strzał. Przy oblężeniu zamku robię za strzelca wyborowego, a potem o ile jeszcze będę potrzebny, podnoszę sobie jakąś broń z ziemi i walę nią. Ale w zamku i na podwórcu ukazuję się jedynie ze strzałami, więc ja zawsze wystrzeliwuję kilku przeciwników, a resztę zabijają moi przyboczni NPC.

Podejrzewam, że może u Ciebie również pokazują się NPCe, ale poskąpiłeś im na płatnerstwie i uzbrojeniu, więc są ciency. Ja staram się ich rozpieszczać jak mogę i prawie w ogóle nie ustępują mi w uzbrojeniu i ochronie (przez pewien czas gdy chciałem im wszystkim zrównać levele, nawet nosili lepsze wyposażenie niż ja).

To zależy czy Ci NPCów ogłuszą - bo jeśli nie, to do środka waroni sie wchodzi razem z NPCem, a ten juz może być całkiem niezły.
    Ale generalnie i tak najważniejszy jest dobry pancerz - z takim dającym powyżej 50 już o wiele łatwiej się atakuje na zamek.
    To nie tak.
    Najczęściej NPCe po generalnej bitwie są już ogłuszeni, lecz przy drugiej odsłonie program daje im 50% pasek życia. Jednak gdy mamy i Zamek, i podwórce i pokoje zamkowe, to jeśli zostaną w drugiej odsłonie ponownie ogłuszeni, to już trzeciej szansy nie dostaną.

Chyba im bardziej masz na pieńku z miastem, frakcją tym mniejsze szanse na wejście, przynajmniej tak przypuszczam z obserwacji, ale gwarancji nie daję. Rozmiar armii chyba na to nie wpływa, a nieudana próba, to po prostu chwila walki z 3 żołdakami;).

Nie prawda. To mit z tymi napadami na nas w miastach.

Posiadam miasta, w których jestem noszony przez mieszkańców na rękach, a i tak od czasu do czasu zdarzają się przy wjeździe do miasta napady na mnie. Podejrzewam, że tutaj występuje czynnik losowości, by gracz się za bardzo nie rozleniwił w grze, gdy wszędzie jeździ z obstawą a'la MOSAD.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 26, 2009, 08:50:11 wysłana przez pc_maniac »

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 26, 2009, 11:16:35 »

Hm, ukazujesz sie z "cienkim lalusiem"?
    A w pasku jednostek, kogo masz zaraz poniżej swojej osoby?

Zmień to na bohaterów NPC, a ukażą się w zamku właśnie oni wraz z Tobą.
    Mam ich tak ustawionych ale zanim nastapi atak na komnate to oni juz sa ogluszani i dlatego tam walcze z niedobitkami po swojej stronie :/
    Wyposazam ich w miare dobrze: helm +50, zbroje 40/10, buty +30, miecze, tarcze itp. Tylko nie za bardzo mi wychodzi kontrola nad szturmem na zamek, glownie dlatego ze wrog respawnuje sie w zamku a moi ludzie za zamkiem i zanim przybiegna do zamku to juz tamta ekipa nie zyje. A gdybym czekal na murach kolo drabiny na posilki to rozwala mnie lucznicy wroga.