Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Prophesy of Pendor  (Przeczytany 684171 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline messerus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Prophesy of Pendor
    « Odpowiedź #420 dnia: Października 19, 2009, 15:00:35 »
    Witam wszystkich.
    Znalazłem pewną informację na temat błędu z ilością jednostek walczących w wielkich bitwach. Najprawdopodobniej nie jest to wina samego modu, ale ograniczenia z wersji podstawowej - w bitwie mogą wziąć udział 32 TYPY jednostek. Zatem problemem jest mnogość różnych jednostek. Jeśli chcecie w bitwie mieć więcej własnych jednostek - nie włączajcie do niej NPC (każdy NPC to inny typ).

Offline g11

• Użytkownik
    « Odpowiedź #421 dnia: Października 19, 2009, 17:47:34 »
    A ja wogóle nie mogę sobie broni ulepszyć w kopalniach...Natrafilem na Sir orisa Kruka w okolicach Ravensternu(miasta) i po wygranej walce(ciężkiej bo miał samą konnicę, ale ja też w tym 125 Rycerzy Smoka, którzy kosztują tyle, że uhuhuhuu...).Potem go pojmałem i wypuściłem za Gem'a.Ide sobię spokojnie do Ukrytych Kopalni Al-Aziz i ide do tego starego dziadka.Mówi do mojego bohatera dziadek:
    "Masz wino?Nie masz wina?Grr...."czy jakoś tak, a mój kolo:
    "Nie mam wina..ale może spojrzysz na to..." i tutaj chyba mu jakby daje gem'a ale nie wyświetlają się opcje dialogowe, żeby ulepszyć broń...

a broń, którą chcesz ulepszyć masz w ekwipunku czy na wyposażeniu swojej postaci?
    bo jeśli to drugie to dziadek jej po prostu nie widzi...
    Pozdrawiam

Offline VebVe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #422 dnia: Października 19, 2009, 18:16:06 »
    Przejrzałem 9 stron wstecz i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
    1. Kto to noldowie
    2. Czasem w zamkach oprócz lodrów są jacys kolesie ale nawet ze mną nie chcą mówić i wyzywają od żebraka...
    3. Państwo się robi zajmując zamek lub miasto a jak zrekrutować lordów? Czy jest możliwość zrobienie rebeli i przekonania do się lordów a potem wyzbyć się niewygodnego księcia?

Offline wizziusz wizz

• Użytkownik
    « Odpowiedź #423 dnia: Października 19, 2009, 18:29:17 »
    Poczytaj jeszcze trochę na wszystkie pytania znajdziesz odpowiedź.

Offline VebVe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #424 dnia: Października 20, 2009, 20:23:23 »
    na 3cie pytanie nie znalazłem odpowiedzi

a co noldorów idzie inaczej się podlizać niż ich wspomóc w walce lub wypuszczając ich lordów?

Offline bobik69

• Użytkownik
    • gg
    « Odpowiedź #425 dnia: Października 20, 2009, 20:27:44 »
    Przejrzałem 9 stron wstecz i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania
    1. Kto to noldowie
    2. Czasem w zamkach oprócz lodrów są jacys kolesie ale nawet ze mną nie chcą mówić i wyzywają od żebraka...
    3. Państwo się robi zajmując zamek lub miasto a jak zrekrutować lordów? Czy jest możliwość zrobienie rebeli i przekonania do się lordów a potem wyzbyć się niewygodnego księcia?

Powiem tak skoro masz królestwo swoje to jaki sens robienia rebelii we własnym królestwie a co do lordów to co może być niewygodnego w lordzie który jest po twojej stronie chyba ze łapie twoja księżniczkę za c.....i :)

Offline Artex

• Użytkownik
    « Odpowiedź #426 dnia: Października 20, 2009, 21:26:06 »
    To jest w nim niewygodnego że jest pretendentem i jeżeli obalisz starego monarche to on przejmnie tron, a nie ty...

Noldorowie to taka jakaśtam starożytna rasa pseudoelfów, mają spawna w lesie za Shieldstorm keep i Larius (czy jakoś podobnie, miasto Sarleonów). Strasznie mocni, w czasie bitwy nie radzę stawać na wzgórzu bo z drugiego końca planszy dostaniesz od nich headshota (niebywała celność).

Co do moda, pograłem sobie około 100 dni i stwierdzam że jest dobrze zrobiony, duży + za nowy świat, nowe nacje, lordowie, miasta, zamki, wsie... tutaj trochę burzy tą szczeniacką radość powtarzalność niektórych nazw w stosunku do Native, po prostu są takie same... niby to błahostka, ale nie trzeba wiele wysiłku żeby wymyślić kolejne nazwy, a efekt "nowości" byłby spotęgowany.

Spodobała mi się pomysł frakcji niegrywalnych/nie posiadających terytoriów. Kult węża, Demon Worshipers, Mystmountain Barbarian, Jatu... po prostu miodzio, tych ostatnich uwielbiam szczególnie. Szkoda tylko że ich siła jest aż tak przesadzona...

No właśnie, poziom trudności... Został zwiększony i to bardzo, właściwie to dobrze, ale poziom nie został podniesiony równomiernie. Z jednej strony np. mamy garnizon 800 luda w mieście i szybsze od ciebie, 10 razy silniejsze bandy biegające od tak sobie po mapce, atakujące kogo popadnie. Z drugiej strony zajęcie zamku przez NPC to chyba teraz event rzadki jak wygranie w totolotka, bo lordowskie party się wcale nie zwiększyły, dzisiaj nawet moimi 68 ludkami goniłem lorda z 75, bo... uciekał. Na miejscu i tak się okazało że nie mam z nim szans.

Gram Empire, nie wiem jak w innych nacjach ale ja nie jestem zadowolony ze swoich oddziałów. Maksuje wszystkich do Empire Gladiators, bo posprawdzałem i okazuje się że to najsilniejsze jednostki w Imperium. Na PoP wiki przeczytałem że mają oni ranged AI, dzięki temu są jednostkami jednocześnie zasięgowymi i walczącymi wręcz, fajne połączenie, i m.in to mnie skusiło, okazało się jednak że w starciu z konnicą są one ułomne jak mało kto. Konnica sprawia wrażenie że stała się dużo silniejsza, nie wiem jak w Native, ale taki Cobra Warrior (pomijając to że jest silniejszy od przeciętnego lorda) bez problemu przebiją się przez poczwórny szereg jednostek zasłaniających się tarczami! Przeważnie walczę z czymś takim (to samo tyczy się konnych łuczników) podchodząc pod kraniec mapy, gdzie wrogie jednostki się zatrzymują, wtedy je ubijam, ale tu... moi gladiatorzy mają ranged więc zamiast pobiec za mną cofają się twarzą do wroga! Ich zasięg to i tak chyba najmniejszy w grze, więc ich włócznie przydają się tylko gdy atakuje ciężka piechota, bo w konnego nie zdążą rzucić!

Ogólnie mod dobry, ale masakryczny imbalance...

Chciałbym się od was dowiedzieć jakie nacje i jednostki polecacie. Niech mi też ktoś powie jak najłatwiej załatwić sobie miasto/zamek i skąd wziąć rycerzy zakonnych (Knight of Lion, etc.) bo mam wrażenie że siłą dorównują lordom...

Czy u was też nie występują już tak często zbiórki armi powoływane przez króla? W Native właściwie co wojnę Marshall zwoływał lordów i ruszało się kupą 2k luda na wrogi country, ja widziałem takie coś tylko raz, w wydaniu D'sharów, gdy atakowali mój kraik -.-

Offline VebVe

• Użytkownik
    « Odpowiedź #427 dnia: Października 20, 2009, 22:16:17 »
    To jest w nim niewygodnego że jest pretendentem i jeżeli obalisz starego monarche to on przejmnie tron, a nie ty...

mi chodzi o to żeby przejąć wszystko co jest do przejęcia i się go pozbyć...

Czy u was też nie występują już tak często zbiórki armi powoływane przez króla?
    średnio co 2 tygodnie

Offline Tymbark

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Am I evil?
    « Odpowiedź #428 dnia: Października 21, 2009, 07:07:10 »
    Jednostki Rycerzy możesz trenować z różnych jednostek np.:
    - Ravenstern knight>Knight of the Dragon
    - Pendor knight>Knight of the Falcon
    Więcej nie znam ale odkrywam i całkiem dobrze mi idzie ;]
    Jeżeli coś będę coś wiedział to powiem.Pozdro

Offline Neluril

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #429 dnia: Października 21, 2009, 08:05:01 »
    Jak masz własne królestwo zakładasz Zakon. Masz wiele do wyboru. Ja w tej chwili zrobiłem sobie zakon Rycerzy Jednorożca (tworzeni są z rycerzy pendoru). Drugi (w innym mieście) strzelców (zwiadowcy srebrnej mgły) tworzonych z pendorskich szarych łuczników. Po pewnym czasie jak zdobędziesz sporo już wojska radzę sobie wybrać jakiś mało liczący wojska zamek, porzucić króla i zaatakować. Po zdobyciu będzie zamku będzie opcja suwerenność (w zamku będzie gość z opcjami dotyczącymi państwa).
    Co do najlepszych wojsk, postaraj się podprowadzić jakieś wrogie wojska nad jeziora gdzie żyją Noldorwie. Poczekać aż się zaczną bić. Czasem Noldorowei dostają bęcki. Poczekasz aż będą w niewoli. Znowu podpuszczasz na następną grupę i pomagasz Noldorom. Nie dość że reputacja CI wzrasta to i uwalniasz dla siebie ich jednostki. Ja dzięki temu mam z 12 zwiadowców i około 10 szlachciców. To perełki w moim wojsku.
    « Ostatnia zmiana: Października 21, 2009, 08:24:48 wysłana przez Neluril »

Offline Marshall

• Użytkownik
    « Odpowiedź #430 dnia: Października 21, 2009, 13:31:01 »
    Najlepszą jednostką w moim oddziale jest Demonic Warrior. Mam ich 6. Można ich spotkać bodajże u Heretyków. Nie spotkałem silniejszej jednostki. Sprawują się dobrze konno jak i na piechotę. Nieocenieni przy oblężeniach. Mając kilkakrotnie mniej wojska bez problemu podbijam zamki, miasta. Mają mnóstwo siły i życia, więc nie padają zbyt często. Raz zaobserwowałem taką sytuacje: podbijając miasto wytłukli mi większość wojska, lecz przedostałem się do środka. Zostałem ja i 1 demonic warrior. Ulotniłem się na wyższy poziom aby nie zginąć i czekałem na posiłku. Demonic warrior stał na schodach i kładł 1 po 2. Zanim przyszły posiłki ubił z 20.
    Widzieliście silniejszą jednostkę?

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #431 dnia: Października 21, 2009, 13:40:28 »
    Fakt, demonic warrior są nieźli, bo cholernie wyrzymali i mają te "bestie" jako konie. Ja mogę polecić Hero i Heroine Adventurer. Życia mają nieco mniej. ale umiejetności posługiwania się bronią mają wyższe na poziomie 500 każda

Offline Atto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #432 dnia: Października 21, 2009, 17:19:47 »
    Jak masz Qualis Gema i pojdziesz to zażądcy zamku/miasta, to bedziesz mógł zrobić dodatkowe zakony :) Uwielbiam łuczników szarej mgły :)

Jesli chodzi o podstawowe jednostki to polecam Noldorskich łuczników, a z łatwiejszych do zwerbowania Zwiadowców Ravensterneńskich. Ich łuki tylko trochę są gorsze od Noldorskich :)

Offline Morgul

• Użytkownik
    « Odpowiedź #433 dnia: Października 21, 2009, 21:45:53 »
    Lista zakonow z PoP wiki:

A) Knights of the Dragon /15 Honor/musisz byc po stronie frakcji Ravenstern albo ?posiadac? miasto Rane/tworzymy z Ravenstern Knights
    B) Knights of the Lion/10 Honor/frakcja Sarleon albo miasto Sarleon/tworzymy z Sarleon Knights
    C) Immortals/10 Honor/frakcja The Empire albo miasto Janos/tworzymy z Legionnaires
    D) Windriders/10 Honor/frakcja D'Shar albo miasto Torbah/tworzymy z D'Shar Horsemen
    E) Madame Valkyrie/10 Honor/frakcja Fierdsvain albo miasto Javiksholm/tworzymy z Valkyries
    F) Knights of the Griffin/20 Honor/musisz posiadac Qualis Gem albo Sir Darliona w druzynie/tworzymy z Pendor Knights
    G) Knights of the Falcon/15 Honor/musisz miec Sir Rayne albo Madame Ursula w druzynie/tworzymy z Pendor Knights
    H) Knights of the Raven Spear/10 Honor/musisz posiadac Poinsbruk i miec qualis gem/tworzymy z Pendor Knights
    J) Rangers of the Clarion Call/10 Honor/musisz posiadac Laria i miec qualis gem/tworzymy z Pendor Knights
    K) Knights of the Dawn/25 Honor/musisz posiadac Valonbray i miec qualis gem/tworzymy z Pendor Knights
    L) Knights of the Ebony Gauntlet/10 Honor/musisz posiadac Qualis Gem/tworzymy z Pendor Foot Knights
    M) Knights of the Shadow Legion/10 Honor/musisz posiadac Qualis Gem/tworzymy z Legionnaires
    N) Silvermist Rangers/10 Honor/musisz posiadac Qualis Gem/tworzymy z Pendor Grey Archers
    O) Knights of the Unicorn/20 Honor/musisz miec Sir Timothy w druzynie/tworzymy z Pendor Knights
    P) The Order of the Radiant Cross /15 Honor/musisz posiadac Ethos/tworzymy z Pendor Knights

Storzenie zakonu kosztuje o ile dobrze pamietam 20000, jedyny zakon jaki mialem to Knights of the Dragon. Upgrade zwyklego rycerza w zakonnika to koszt 2pkt prestige/renown. Nie wiem czy ceny sa rozne w innych zakonach. Poza tym mozna ulepszac rycerzy zakonnych (wielokrotnie), za 10000 +2str i cos tam jeszcze. Utrzymanie zakonnika wynosi tyle samo co rycerza z jakiego powstal - przynajmniej w zakonie smoka.

Offline Kalpokor

• Użytkownik
    « Odpowiedź #434 dnia: Października 21, 2009, 21:50:29 »
    Łał, super.....zapomniałeś dodać, że część informacji jest nieaktualnych, bo dotyczyły starszych wersji.

edit down: Link do tej stronki był już podawany, to po pierwsze, jakbyś przeczytał cały temat to byś o tym wiedział, jak i o tym, że już w tym wątku pisałem. Po drugie czytając dokładnie informacje z tamtej strony dowiedziałbyś się sam, że cześć informacji jest nieaktualna.

edit: Po prostu zwróciłem uwagę, a Ty od razu na mnie z mordą, weź się zastanów trochę. Za krótko tu jesteś, żeby mnie oceniać. A link jest po to aby każdy mógł sobie tam wejść i poczytać o tym co go interesuje albo czego nie wie i to powinno Cię obchodzić, żebyś nie zaśmiecał tematu. I niby po co mam pisać co jest aktualne, a co nie jest? Musiałbym być "no-lifem" żeby wszystko posprawdzać i opisać. Zresztą jak wyjdzie nowa wersja [o ile wyjdzie] to autorzy moda sami dokonają aktualizacji. Nie moja wina, że niektórzy są niepełnosprytni i trzeba im podawać wszystko na talerzu
    « Ostatnia zmiana: Października 22, 2009, 12:28:14 wysłana przez Kalpokor »