Zasadnicza sprawa na początku gry na mapie są 4 Armie, koło Larii na terenach stepowych znajduje się Jatu Army, na terenach Królestwa Ravenstern koło Senderfall przemieszcza się Mystmountain Army, na terenach Empire koło miasta Cez znajduje się armia Snake Cult Army, natomiast Heretic Army jest najtrudniej zlokalizować spotykałem się z nią koło Avendoru, Rela Keep różnie. W opcji Victory Progres można zobaczyć w jakim stanie jest armia w danym momencie (słownik polsko angielski lub spolszczenie pomoże) czy jest silna słaba albo czy jej wogule nie ma. Charakterystyka tych armii wygląda następująco: przeważnie 2 duże Armie kilka mniejszych oddziałów i Oddział z Bohaterem za którego możemy dostać Gema.
Aby mieć największe możliwości do zdobycia Gema trzeba się starać nie wyeliminować głównych armii z gry, a dlaczego jeśli one będą istnieć na mapie częściej będą pojawiać się oddziały z Bohaterami. Ja niestety za wcześnie wyeliminowałem ww armie i niestety dotąd dostałem 2 gemy jeden na informację gdzie znajduje się tajemna miejscówka Al-Aziz gdzie u kupca za gemy można dostać upgreadowaną broń, drugi na moją ulubioną broń łuk.
Mam już 900 dzień i teraz rzadko pojawiają się jakieś oddziały z dowódcami, co gorsza to nawet jak się pojawią pojmać jest trudno a że jako noobek dałem na zapisywanie automatyczne to nie mogę do bitwy podejść 2 razy.
Podsumowując niech armie "Snake Kult Army" "Mystmountain Army" "Jatu Army" "Heretic Army" zostaną nienaruszone to w ich pobliżu pojawiać się będą oddziały z Bohaterami.
P.S. Czasami za dużo informacji próbuje umieścić w jednym poście a to się nie da :)