Witam wszystkich! To jest mój dopiero pierwszy post =)
Gram w M&B od niedawna. Jakieś 2 miesiące.
Sprawdzałem tylko 2 mody SoD oraz PoP. Niektórzy lubią gry fantasy, bić się z orkami czy goblinami etc. Ja za to wolę realizm. Dlatego wybrałem PoP. Gram w M&B, dlatego, że fascynuje mnie średniowiecze typu walki rycerskie =). Chciałem tu coś jeszcze dopisać, ale niektórzy mogliby się obrazić, więc tego nie napiszę :P Czytałem wiele recenzji różnych modów, ale tylko te 2 (Prophesy of Pendor - Sword of Damocles) przypadły mi do gustu. Uważam, że na swój sposób te mody są podobne do siebie. Ale za trudną rozgrywkę i za realizm wolę PoP. Do tego w SoD nie podoba mi się system invasion. Jakoś nie mam ochoty użerać się z armią, która liczy po kilka tysięcy wojowników...
Moim zdaniem PoP jest najlepszym modem. Mimo kilku błędów. Ale z czasem sądzę, że autorzy je zlikwidują. Ale nie ma za to aż takich dużych błędów jak są w innych modach. A co z liczbą jednostek w potyczkach... To mi to wcale nie przeszkadza. Biegam z ok 100 Ravestern Knightów ( a weź to wykarm... 12 tysięcy żołdu i co chwile trzeba kupować żarcie...) i mogę rozbić każdą armię z niewielką stratą... Więc po co narzekać? Nie podoba mi się za to muzyka, oraz dźwięki w grze... Czasem po wygranej walce chciałbym usłyszeć piosenkę Eye of the tiger, bądź soundtrack z piratów z karaibów lub Kanye West - Stronger ^^. Ale od tego jest wyłącz dźwięk i muzykę ... open winamp xD!
Najbardziej co mnie urzekło w tym modzie jest realizm. Rozgrywka jest piekielnie trudna. Gram na 85% trudności, więc nie jest tak łatwo. Jestem hardkorocem, więc mnie to kręci :P. Podoba mi się też urozmaicenie gry poprzez dodanie rożnych kultów, plemion etc. System rekrutowania Lordów nie jest taki zły. Moim zdaniem lepszy niż w SoD, dlatego że trzeba się trochę na męczyć, a nie klik i mamy Lorda. Kolejną rzeczą są warunki zwycięstwa. Nie wystarczy podbić wszystkich frakcji, trzeba jeszcze spełnić klika innych warunków. O aspektach graficznych nie będę wspominał, bo są wykonane dobrze, mimo kilku niedociągnięć.
Moim skromnym zdaniem mod jest wart ściągnięcia. Jest jednym z najlepszych modów jakie ukazały się w M&B. Jeśli nie najlepszym to najbardziej pracochłonnym :p.
Mod oceniam na 9/10 gdyż zawsze można coś polepszyć...