Witam! Zacząłem tak grać sobie jeszcze raz od początku i mam pewne pytanka do kilku spraw. Otóż po raz pierwszy postanowiłem zacząć grać jako najemnik i chciałbym dokładnie dowiedzieć się jak to funkcjonuje. Od lorda dowiedziałem się niewiele tylko o żołdzie, obowiązkach i to chyba wszystko, a i tak niedokładnie. Drugie pytanie to: Jakie oddziały powinienem mieć w takiej grupie zabijaków za pieniądze. Uformować armię z jednej narodowości jest niezbyt interesujące. Lubię głównie grać jako ciężki łucznik konny w asyście potężnej kawalerii, ogromnym zapleczem strzał w piechocie a jednocześnie wojsku co da rade w oblężeniach i to dość sporych.
W wersji na M&B nie wiem czy żołd dla najemnika został już zmodyfikowany, żeby dostawało się więcej, gdy ma się więcej lub lepszych żołnierzy w drużynie. Poza tym w wersji na M&B nie jest za ciekawie z okresem służby, bo trwa on aż 3 miesiące, ale chyba można to zmienić(chyba) i z tego co wiem nie można w tym czasie zrezygnować ze służby, czyli jakbyś już nie chciał być najemnikiem dla tej nacji albo w ogóle, to musisz czekać albo zostać lordem(i potem ewentualnie złamać przysięgę, jeśli nie chcesz zupełnie służyć tej nacji).
Służba najemnika nie różni się wiele od gry lordem danej nacji, różnice są takie, ze dostajesz żołd(w M&B chyba musisz latać do króla po niego), jesteś na wojnie z tymi samymi nacjami co twój pracodawca, musisz brać udział w wyprawach wojennych, ale nie możesz otrzymywać żadnych lenn. Generalnie jest to dobry wstęp do bycia lordem później. Można polepszać relacje z lordami, wykonywać questy i swobodnie wojować.
BTW w PoPie 4 służba najemna ma być ulepszona, mają być jakieś misje specjalnie dla najemników, więc będzie ciekawiej :)
Co do składu armii, to bierz co chcesz, ale żeby było bardziej role-playing(oraz bardzo efektywnie), to bierz z tawern i jeńców awanturników, rycerzy i poszukiwaczy przygód, a także innych najemników(np. Barclayskich). Po jakimś czasie będziesz miał zarąbistą drużynę z Hero Adventurerów(i dość drogą :P).
Mam jeszcze jedną sprawę. Otóż w tym wydaniu gry którą mam jest ograniczenie jednostek tj. moge mieć maksymalnie chyba tylko 25 rodzajów co jest niezręczne. Wiem, że istnieje wydanie która tego nie posiada tylko nie mogę takowej znaleźć. Jeśli byłby ktoś tak miły i pomógł.
Hmm, kiedyś wystarczyło ściągnąć tę wersję z linka na Taleworlds i ona nie miała tego limitu, ale może się to zmieniło, bo o ile dobrze pamiętam, to chyba nawet komuś wysyłałem moją już zainstalowaną wersję gry bez limitu, ale teraz już jej nie mam.
Próbuj różnych patchy i wersji z różnych źródeł, ważne, żeby plik mount&blade.exe miał wielkość 1.97 MB(we właściwościach, a nie widoku w folderze, bo windows może pokazywać zaokrągloną wartość).
Aha, i to jest limit 32 slotów, nie 25.
Witam mam problem ponieważ jak by to powiedzieć znalazłem lepszego moda i usunąłem Pendora ale w modułach nadal on jest . Czy można go usunąć z listy modulów ?
Diego wchodziłem w modules i mam tylko Native a jak włączam grę to w aktualny moduł mam 6 modów i native z czego 3 modów nie chce i dlatego wysłałem wiadomość jak usunąć jeden to będę już wiedział jak usunąć drugi i trzeci.
Niemożliwe, nie ma lepszego moda od PoPa :P:P
Na pewno wchodziłeś w te "Modules"? No bo jeśli tam nie ma żadnego folderu oprócz native, to ja nie wiem jak może pokazywać, że masz inne mody....