Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Zapowiedź 1/4 Pucharu Polski  (Przeczytany 1444 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    Zapowiedź 1/4 Pucharu Polski
    « dnia: Listopada 03, 2016, 11:12:42 »
    (click to show/hide)

Faza grupowa Pucharu Polski za nami, teraz najlepsze osiem zespołów rozpoczyna walkę o zwycięstwo w turnieju. Na wstępie należy zaznaczyć, że niespodzianką jest ostatnia pozycja dająca premię do gry w fazie pucharowej zespołu Prusaka, czyli Ortalionowych Ryceszy. Wynika to nie tyle ze słabej gry chłopaków z OR, co z systemu wybierania przeciwników (tzw. picknight), gdzie najbardziej poszkodowani był Prusak i jego zawodnicy, którzy to rozegrali po 2 mecze z SRC i PE, a na dodatek na własne życzenie zremisowali z HiW. Co do innych zespołów, tutaj wszystko zakończyło się zgodnie z oczekiwaniami - PE i SRC zajęli kolejno pierwszą i drugą lokatę, HiW trzecią, dzięki czemu zagrają z zespołem OLD. Ale po kolei, przejdźmy do dokładniejszego opisu każdego z spotkań, które nas czekają w ćwierćfinale Pucharu Polski.

Polish Eagles vs Ortalionowi Rycesze

HIT KOLEJKIPolish Eagles fazę grupową zakończyło na pierwszym miejscu, wygrywając pięć z sześciu rozegranych meczów. Jedynie w 5 kolejce ulegli oni zespołowi SRC po bardzo wyrównanym starciu, gdzie o wygranej zadecydowały detale. Obecny rok dla klanu PE jest najlepszym od dnia jego powstania. Świadczyć o tym mogą wyniki w międzynarodowych turniejach - drugie miejsce w SNL2 i WMT. Na pewno do swojej gabloty chcieliby dołożyć również zwycięstwo w tegorocznej edycji Pucharu Polski. Ostatnim razem ta sztuka udała im się w 2012. W tym roku PE dysponuje zgranym i solidnym zespołem, mając w swoich szeregach światowej klasy zawodników, np. Prince`a, Woja, Warhammera czy też Iovcę. Dodatkowo zmiany jakie zaszły w strukturze dowodzenia Polskich Orłów, gdzie rozkazy wydaje gracz z charyzmą, jakim jest bez wątpienia Prince, mogą przynieść korzystne efekty, czyli tryumf w tegorocznej edycji Pucharu Polski. Kolejnym krokiem jaki muszą zrobić, w drodze po puchar jest pokonanie zespołu Prusaka - Ortalionowych Ryceszy. W fazie grupowej oba zespoły mierzyły się ze sobą dwukrotnie i za każdym razem 3 punkty wędrowały na konto PE. Trzeba powiedzieć sobie prawdę - odpadnięcie jednego z tych zespołów będzie sporym zaskoczeniem. Prusakowi udało się zebrać solidną ekipę na turniej, której celem było na pewno miejsce na podium. Niestety, wadliwy system pickowania przeciwników, tchórzostwo i cwaniactwo ze strony niektórych zespołów oraz podstawienie się w meczu z HiW spowodowały, że PE bądź OR pożegnają się z turniejem już w ćwierćfinale.

« Ostatnia zmiana: Listopada 04, 2016, 15:11:34 wysłana przez Kamillo18 »

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    Odp: Zapowiedź 1/4 Pucharu Polski
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 03, 2016, 11:13:02 »

Pączusie Matka vs Legioniści

Pojedynek Dawida z Goliatem
    Obie ekipy mierzyły się ze sobą w I kolejce turnieju. Wtedy to Legioniści pewnie wygrali tamto spotkanie 12:3. Gdyby ktoś chciał sugerować się tylko końcowym układem tabeli, uznałby, że zespoły te prezentują wysoki, ale zbliżony poziom. Idąc tym samym tropem można dojść do wniosku, że np. OR są przeciętniakami, którzy cudem dostali się do fazy pucharowej. I tutaj mamy problem. Oba zespoły nie należą do faworytów turnieju, a i moim zdaniem nie prezentują wyrównanego poziomu. Już pierwsze starcie pomiędzy tymi ekipami ukazało nam to, o czym napisałem w poprzednim zdaniu. Legioniści, czyli zespół, gdzie trzon stanowią gracze dawnego THD to solidna i zgrana ekipa, oraz co najważniejsze – grająca aktywnie w Warbanda z sporym bagażem doświadczenia. Pączusie Matka to zespół  skompletowany tylko i wyłącznie na tegoroczną edycję Pucharu Polski. Ich gracze sieją postrach na serwerach Dzikich Pól, nie w Warbandzie. Pozycje w tabeli podyktowane były tym, z kim grały oba zespoły i wydaje mi się, że porażkę Legionistów w tym meczu będzie można uznać jako jedną z największych sensacji turnieju. Pamiętajmy jednak, że zwycięstwo Dawida w pojedynku z Goliatem również było ogromną sensacją, a jednak stało się. Kokosz musi dopilnować aby jego gracze pozostali skupieni od początku do końca meczu jeśli chce by jego zespół awansował do półfinału i liczył się w walce o zwycięstwo w turnieju.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 03, 2016, 11:13:19 »

Saracens vs Mayonnaise Ritter Orden
    Jeżeli ktoś z Was podejrzewał, że w fazie pucharowej spotkają się w miarę wyrównani przeciwnicy, no to ma tutaj idealny dowód jak bardzo się mylił. Saraceni podobnie jak PE, zakończyli fazę grupową z dorobkiem 21 punktów, ulegając tylko OR w pierwszej kolejce po bardzo wyrównanym spotkaniu 9:7. Jednak SRC z każdym kolejnym meczem udowadniają, że porażka z zespołem Prusaka był tylko wypadkiem przy pracy, a nie słabe przygotowanie zespołu do turnieju. Moim zdaniem Saracenów może zatrzymać tylko Polish Eagles w finale. Jednak by do tego doszło, oba zespoły muszą wygrać dwa najbliższe spotkania. Sebek i jego gracze trafili na mocno przeciętny zespół, który fazę grupową zakończył z dorobkiem 15 punktów – zwyciężając w trzech meczach i w takiej samej liczbie spotkań uznając wyższość rywala. W zasadzie ciężko tutaj wnioskować, że może paść inny wynik niż zdecydowana wygrana SRC. Przemawiają za tym indywidualne umiejętności zawodników takich jak np. Error, Sebek, Virus czy gorN oraz niesamowicie duże doświadczenie i obycie z Nativem.

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Listopada 03, 2016, 11:13:35 »

HITMEN & Warsong Clan vs Ja Już Nie Gram
    W III kolejce fazy pucharowej oba zespoły zmierzyły się ze sobą po raz pierwszy. HiW odnieśli zdecydowane zwycięstwo 10:3. Teraz OLD mają szansę zrewanżować się swoim rywalom za poprzednie spotkanie. Nasuwa się jednak pytanie – czy są w stanie to zrobić ? HiW to jeden z najrówniej grających zespołów od początku turnieju. Do 6 kolejki zajmowali oni pierwsze bądź drugie miejsce w tabeli. Mając solidny, szeroki i zgrany team mogą sporo namieszać. Do tego dochodzi jeszcze kwestia gry z europejskimi zespołami, co powoduje zdobywanie cennego doświadczenia, które może przynieść korzystne efekty w takim meczu, jak ten w ćwierćfinale Pucharu Polski. Na pewno sporo będzie zależeć od dyspozycji obu zespołów. Pojedynek może dla niektórych wydawać się interesujący i wyrównany, ja jednak uważam, że HiW powtórzą to co zrobili ponad miesiąc temu – czyli nie pozostawią złudzeń i po pewnej wygranej zameldują się w półfinale turnieju.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 04, 2016, 14:04:24 »
    Całkiem fajne, chociaż sprostowałbym kilka rzeczy. Drużyna Matka chyba zapisała się też do WPL, więc sądzę, że generalnie chcieli pograć na Native (nie dziwne w sumie, bo DP umarło już ostatecznie).
    Druga sprawa - pierwszy mecz SRC nie był aż takim wypadkiem przy pracy, jak piszesz. Nie był to efekt słabego przygotowania do turnieju, fakt... ale dlatego, że tego przygotowania nie było wcale :P Po prostu był to I mecz z rozbiegu, w dodatku brakowało errora (co jest chyba większym osłabieniem, niż brak Prusaka w drugim meczu, czym się ortalioni tłumaczyli), a my potrzebowaliśmy kilku meczy na rozegranie się.

No i nie podoba mi się ta "poprawność" i nazbyt uprzejme pisanie o drużynie Prusaka. Owszem, mieli też pecha, jednak spójrzmy prawdzie w oczy - szybko wróciła do nich karma. Nie mówię, że wszyscy, bo np. Luther, Bojar i chyba qner dobrze reprezentowali swój zespół i zasłużyli, żeby chociaż w półfinałach zagrać. Niestety wszystko psuli im Prusak, Apocalyps, einherjar od pewnego momentu i do pewnego czasu Denios. Od początku była zbyt duża pewność siebie i arogancja. Było to widać chociażby wtedy, gdy HiW zostało obrzucone prowokacjami, tylko dlatego, że mieli po prostu trochę szczęścia i dostali kilka łatwych meczy (sami nawet ich nie wybierali, więc za co to szambo było, dalej nie rozumiem). Do tego teksty pana P. i A. poniżające przeciwnika przed meczem i wyśmiewające ich (tak, chodzi o nas - po wygranym I meczu my im pogratulowaliśmy, oni za to z nas kpili, a po swoim przegranym zaczęli się ostro rzucać). No i jeszcze ciągłe pretensje Prusaka - mieli dużo szczęścia, że wygrali z SRC, ale jemu i tak było mało i już na samym starcie zaczął robić dym, bo chciał sobie dalej wybierać jak najłatwiejszych przeciwników. Obrazu dopełniła ich próba przekrętu, gdy ustawili remis w meczu z HiW - przez to stracili cenne punkty i teraz grają z faworytem w QF.

Poza tym i tak niektórzy mieli tam wygórowane wymagania. Minimalnie na finał liczyli, podczas gdy zarówno od PE, jak i SRC bardzo odstają, więc ich jedyną szansą byłoby spotkanie SRC i PE w półfinale, co byłoby niesprawiedliwe dla obu zespołów, ale sądzę, że tylko w takiej sytuacji uznano by z ich strony, że turniej jest sprawiedliwy. Dodałbym też, że jeśli teraz odpadną, to będzie też osobisty zwrot karmy dla Prusaka za 2014. Wtedy właśnie oszukiwali od ćwierćfinału (i to bardzo, bo ten jeden gracz praktycznie ugrał im mecz), przez co pozbawili HITMEN szansy na udział w półfinale (a patrząc na to, że REF się poddał, to drugi półfinalista miał gwarantowany brąz).
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Listopada 04, 2016, 15:18:10 »
    Ad 1. Tak, teraz zerknąłem - PM zapisali się również do WPLa, czyli przepraszam ich określając, że to drużyna tylko na jeden turniej. Jednak swojego punktu widzenia na ich mecz nie zmieniam - uważam, że byli i najprawdopodobniej dalej są bardzo dobrzy na Dzikich Polach, w WB jest troszkę inaczej.

Ad. 2. Każda zapowiedź jest ogólnym spojrzeniem na to. Gdybym chciał tutaj wypisywać cykl przygotowań każdej z drużyn do turnieju, analizę ich wygranych i porażek to zajęło by mi to mnóstwo czasu, a i dla ludzi by to nie było przyjemne do czytania. To miała być szybka zapowiedź, jak pozostałe. A to, dlaczego przegraliście, to wiecie już sami. Ja tylko napisałem o "wypadku przy pracy" bo tak to można nazwać z perspektywy osób trzecich.

Ad. 3. O Prusaku to już sobie powypisywałem negatywne rzeczy przed rozpoczęciem turnieju i na samym starcie. Następnie każdy zaczął się do niego odnosić jak do gów**, co nie dziwi mnie też, bo jego zachowanie pozostawiało sporo do życzenia. Trudno też, abym w zapowiedzi pisał źle o którymś zespole. To, jak przedstawiciele, badź zwykli gracze OR się zachowali to ich sprawa i to świadczy tylko o nich. Gdybym miał tutaj wypisywać wady ludzi, to bym musiał zrobić osobny post z listą danych graczy, którzy zachowywali, badź zachowują się jak ostatnie dupki. A sytuacja w jakiej jest OR podyktowana jest moim zdaniem przede wszystkim tchórzostwem innych zespołów, że nikt ich nie wybrał (za to z chęcią brali HiW). Oczywiście nie jest to wina HiW, że zajęli wysoką pozycję i teraz grają z OLD. Po prostu miało na to wpływ wiele czynników, jak kiedyś sytuacja z Heroes of Agnicourt. Zajęli 2 miejsce w turnieju, bo system miał swoje braki, a i zespoły typu Kingdom of Swadia, mając do wyboru Agnicourt, AE, Castellans, IR i Freelancers, woleli picknąć tych pierwszych, licząc, że się uda. Tutaj było podobnie :)

Czyli... w tych zapowiedziach wypowiadam się z neutralnym podejściem do każdego zespołu. Nie chcę po nikim jeździć, ani nikogo faworyzować, chociaż mógłbym zachować się jak jakiś gówniarz i zacząć pisać obraźliwe epitety w kierunku niektórych graczy, bo ten płakał nad formatem turnieju, tamten nie grzeszył kulturą, a jeszcze trzeci mi wlepił bez powodu bana na TS. Nie, nie o to mi chodzi, bo wtedy zepsułbym pracę jaką włożyli ludzie jak Lew, IvE, Shanty czy ty Dyktator w media PP2016.

Offline gorNN

• Użytkownik
    • Piwa: 42
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 05, 2016, 12:51:06 »
    (click to show/hide)