Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Tawerniana gra polityczna - wątek ogólny  (Przeczytany 1456 razy)

Opis tematu: Piszcie co sądzicie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    Tawerniana gra polityczna - wątek ogólny
    « dnia: Października 05, 2016, 22:26:02 »
    Witam, chciałem wam przedstawić pewną koncepcję, od Luthera słyszałem, że był podobny plan kiedyś. Przedstawię to na szybko w punktach.
    1. Tawerna jak państwo, na dany tydzień czy dwa, zostaje nadany temat, jest on dyskutowany przez wszystkich kto chce coś powiedzieć. Następnie, powiedzmy co 2 tydzień jest głosowanie ustawy którą przedstawi dana partia.
    2. Partie muszą składać się z co najmniej 5 ludzi. Mogą mieć lidera i głosować jednogłośnie, ale każdy może również zabrać głos w danej sprawie na własną ręke. Oczywiście lider partii ma prawo wyrzucić osobę głosującą niezgodnie z wolą partii.
    3. Ustawy mają być dosyć krótkie i zwięzłe, bez prawniczego bełkotu.
    4. Za ustawę która przejdzie, partia która ją wymyśliła, dostaje punkty.
    5. Ustanowieni zostaną marszałkowie, z każdej partii jeden. Każdy marszałek będzie urzędował tydzień. Potem następny. W jego kwestii jest głównie dbanie o kulturę dyskusji itp.

Jak macie więcej pomysłów to dawajcie.
    Zapraszam do dyskusji!! ;)

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: Tawerniana gra polityczna - wątek ogólny
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 05, 2016, 22:44:30 »
    Może to być fajne, ale wątpię czy będzie wystarczająca akrywność...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: Tawerniana gra polityczna - wątek ogólny
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 05, 2016, 23:16:39 »
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?board=144.0 jak szukasz pomysłów, to tutaj robiliśmy takie coś już. Nie wiem, czy te poddziały są tam teraz widoczne, ale był jakiś dział dla obywateli na dyskusje, był senat, były działy dla partii itd. Gra robiła niezły szum i była bardzo popularna (86 osób zapisanych), tylko niektórzy ją popsuli na koniec. Przede wszystkim za bardzo się rozrosły reguły i mikrozarządzanie, role-play itd, przez co nawet ja, organizator, nie ogarniałem, co się dzieje już (ach ta biurokracja, która sama już rosła :P). Po drugie problemem były partie, bo znalazła się jedna, która masowo ściągała ludzi (nawet takich, co i tak by nie grali, ale przychodzili tylko na głosowania), dzięki czemu sztucznie stworzyła sobie większość.

Ale aktualnie nie ma to zbyt dużych szans na powodzenie, bo dopóki nie wyjdzie Bannelord, nie będzie już tutaj aż tylu aktywnych osób.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)