Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?  (Przeczytany 89462 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jezus

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Którą frakcje najłatwiej wyeliminowaC?
    « Odpowiedź #180 dnia: Maja 24, 2009, 16:35:11 »
    Wg mnie najłatwiej wyeliminować Khergitów bo same eliminowanie opiera się na podbijaniu zamków a tutaj wystarczy kilku swadiańskich rycerzy którzy poradzą sobie z o wiele większa grupą najlepszych stepowych jednostek. Potem są Rhodhokowie bo co z tego że maja najwięcej życia w całej Calradii, są tani i szybko się ich szkoli skoro są słabo opancerzeni i komputer nie potrafi wykorzystać ich pik i włóczni przeciw najsłabszej konnicy (w sumie piki tylko do tego się nadają bo piechota okłada ich równo jeśli podejdzie tak blisko że pika już nie zada żadnych obrażeń). Jednym plusem na ich korzyść jest to że są najbardziej solidarni i na wyprawy wojenne zawsze jeżdżą prawie wszyscy lordowie przez co liczebnością potrafią odbić/zdobyć każdy zamek. Potem są Vaeghirowie ze wspaniałymi łucznikami i dobrymi toporami lecz co z tego skoro są dość słabo opancerzeni. Na końcu są Swadianie ze względu na ich rycerzy porównywalnych z niemieckimi Tygrysami podczas 2WŚ i Nordowie z zabójczą piechotą. Tyle ;]
    Jestem zajebisty a najlepszym dowodem na to jesteś właśnie Ty.

Offline Nevader

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Nie masz pojęcia, czym jest Ciemna Strona."
    Odp: Którą frakcję najłatwiej wyeliminować?
    « Odpowiedź #181 dnia: Czerwca 14, 2009, 18:48:24 »
    Sam gram Nordami i uważam, że ich piechota jest nie do powstrzymania. Niestety komputer nie potrafi wykorzystać nawet połowy potencjału tej armii. Gracz jest w stanie z łatwością dostrzec stosowaną przez nieprzyjaciela taktykę. Polega ona na stworzeniu zwartej grupy piechoty, która następnie przez znaczną część mapy biegnie na wroga, usytuowanego na jakimś stromym wzniesieniu. Po pewnym czasie wojownicy i tak rozpraszają się po całym polu bitwy, przez co są narażeni na ataki nieprzyjacielskiej konnicy. Komputer ponosi zdecydowanie zbyt duże straty, ponieważ nie potrafi zebrać i ustawić swoich wojsk w jednym miejscu.
    Rhodocy, wbrew powszechnej opinii, nie są łatwymi przeciwnikami. Najłatwiejsi do pokonania wydają się być Khaergici, ale tylko gdy dysponuje się dobrą taktyką (zresztą w 99% przypadków taktyka jest najważniejsza :P). W końcu to jednak Swadianie zajmują najmniej strategiczną pozycję na mapie, dlatego uważam, że to ich najłatwiej jest wyeliminować.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2009, 04:50:25 wysłana przez Nevader »

Offline lorde

• Użytkownik
    « Odpowiedź #182 dnia: Czerwca 19, 2009, 17:55:35 »
    Ja niestety zawsze jestem z nordami... Nie podobają mi się imiona pozostałych króli ;p i zawsze wychodzi tak że właśnie do nich dołanczam, chociaż teraz do vaegirów chciałem dojsc to i tak wyszło na to że z nordami jestem... Mam np. teraz wojne ze Swadią.. Wkurza mnie strasznie to że sojusznicy nie mają konnicy a tamci zawsze..

Najłatwiejsza do pokonania frakcja:
    Jak dla mnie te bez konnicy.

Najtrudniejsza:
    Chanat Khergicki - O, u nich też chciałem byc  ale na początku gry bałem sie 20-osobowych kompanii dezerterskich w postaci Lansjerów :P i nie zapuszczałem się na tamte tereny żeby nie dostac wpier..

Offline Cramun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Czerwca 19, 2009, 18:18:24 »
    Trudno sklasyfikować frakcje. Ja na ten przykład grając khergitami, wypracowując pewną taktykę całkiem sprawnie radziłem sobie w walce, szczególnie przeciwko pieszym oddziałom, problemy sprawiała mi jedynie ciężka jazda swadian, która krótko rzecz ujmując, niekiedy wyżynała mi całą grupę bez najmniejszych problemów. Uważam, że każda frakcja posiada swoją specjalną formację, która jest skuteczna w różnych sytuacjach (np. swadiańska konnica na otwartym polu, natomiast nordyccy huskarlowie to specjaliści w zdobywaniu zamków). Jeśli jednak miałbym wybierać to chyba wskazałbym vaegirów, fakt mają bardzo zróżnicowane jednostki jednak w większości są one zbyt słabe i nie dają rady w konfrontacji z innymi, specjalnymi jednostkami.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 19, 2009, 18:25:48 wysłana przez Cramun »

Offline Nevader

• Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Czerwca 19, 2009, 18:34:32 »
    Prawdą jest że łatwo pokonać Nordów ale tylko kiedy TY z nimi walczysz (tzn. gracz). Kiedy walczysz nimi (przypuśćmy że potrafisz wykorzystać teren, przewagę liczebną itp.) są niemal nie do zatrzymania. Komputer leci nimi na ślepo prosto pod strzały wroga albo, jeżeli ma dużo łuczników, zajmuje jakieś wzniesienie... Najlepiej jest wspomóc Huskarli Swadiańskimi Rycerzami. Wtedy nie ma potrzeby zaopatrywać się nawet w łuczników. Ponadto Nordowie są stworzeni do oblegania zamków. Ja sam dowodzę w chwili obecnej grupą składającą się z 25 Huskarli, 15 Swadiańskich Rycerzy i 15 Khergickih Konnych Łuczników Weteranów. Na równinie Swadianie mogą się popisać, na terenie górzystym to piechota gra pierwsze skrzypce... Khergici są słabi (żałuję że zacząłem ich werbować na początku), kiedy wejdą w zwarcie z jakimś zbrojnym, lepiej na to nie patrzeć (a biorąc pod uwagę częstotliwość wpadania na różne przeszkody terenowe, padają jak muchy XD). Najtwardsza nacja, która wszystko wytrzyma? Nie ma takiej. Grunt to wybranie paru jednostek, które będą się wzajemnie wspierać (mój wybór to Swadiańska kawaleria + Nordycka piechota + NPC [mogą być wyposażeni w broń strzelecką]). Moim zdaniem najsilniejsze nacje to: Nordowie, Swadianie i Rhodoccy, ponieważ wszyscy mają jakąś specjalizację, a wiadomo, że gdy coś jest do wszystkiego to jest do d..., do niczego. XD
    « Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2009, 23:11:31 wysłana przez Nevader »

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Czerwca 19, 2009, 20:41:32 »
    Ja tam zawsze eliminuje najłatwiej nordów i swadian.
    Jestem z wami od 06.05.2009 :)
    Powrót do M&B,mam nadzieję,że szybko i się nie znudzi...
    Władca M&B : Powrót Trolla.

Offline Zieluch

• Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Czerwca 23, 2009, 16:55:05 »
    Mi się łatwo jeździ po nordach, bo jak wspominał Nevader lecą na łeb na szyje nie patrzą na taktykę i grupa kawalerii może ich wyrżnąć do nogi bez strat. Biegają jak indyki bez głów.

W obronie zamków nie są za dobrzy, bo prawie wszyscy mają coś do rzucania / strzelania. Piechurzy toporki i te wykałaczki zwane oszczepami, a ich mierni łucznicy te łuki. Prawie wszyscy się odsłaniają i można szybciutko strzałę lub bełcik wpakować. xD

JA nie gram nordami, może dlatego mam o nich taką opinie, a nie inną.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #187 dnia: Czerwca 23, 2009, 16:57:52 »
    Proponuje zwiększyć poziom trudności, bardzo szybko zmienił byś zdanie jeśli chodzi o obrone czy też atak na zamek....w polu Nordami też grałem, a raczej jako sojusznik niż przeciwnik i jako piechota nie mają równych sobie

Offline harryangel

• Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Czerwca 23, 2009, 17:47:44 »
    Pifcio niech się Zieluchowi tnie po tych nordach, dyletantom nie przetłumaczysz.
    ,, Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów,,. Stanisław Lem

Offline SirSalvadin

• Użytkownik
    • Krzyżak, Zingal von Balk the Grey, Zakonnik
    « Odpowiedź #189 dnia: Czerwca 23, 2009, 22:02:31 »
    Ja jako pierwszą frakcje którą wyeleminowałem to była Swadia.Dużo dzielnych wojowników poszło do piachu ale ich żywot nie poszedł na marne zniszczyłem razem z wieloma lordami Vaegirów (dobrze napisałem?) ich całe państwo.Ciężko było bo ich ciężka piechota jak i kawaleria sprawdzała się w boju.Wojna pomiędzy nimi kosztowała mnie 13* dni i wiele .wiele złota jak i wiele żołnierzy.No ale w zamian dostało się 2 zameczki i miasteczko :D.

PS:Potem było już gorzej ;/

Offline wojownik22312

• Użytkownik
    « Odpowiedź #190 dnia: Czerwca 24, 2009, 13:58:14 »
    Jak zacząłem grac w rebelie to najpierw wyeliminowałem nordów i swadie zajęło mi to ok. 57 dni i ok.2000000 denarów :/
    A pózniej rzucili sie na mnie rohodocy i khegici(?).Wzięli mi ok 10 zamków i 2 miasta O.o Ale sie zemściłem i pochłonąłem rohodoków i wszystko co mi zabrali :P
    Jestem z wami od 06.05.2009 :)
    Powrót do M&B,mam nadzieję,że szybko i się nie znudzi...
    Władca M&B : Powrót Trolla.

Offline Zieluch

• Użytkownik
    « Odpowiedź #191 dnia: Czerwca 26, 2009, 20:15:42 »
    Na 56% trudności zdobyłem Wercheg (300 ludzi z hakiem + 100 lorda ) ze stratą ok 20 ludzi zabitych. Teraz zwiększyłem do 73% i nie jest już tak łatwiutko...

Od teraz mogę powiedzieć, że Rhodacy mają dobrych kuszników. Na +20 poziomie na koniu w zbroji załatwił mnie strzelec chyba dwoma bełtami :)

Offline Nevader

• Użytkownik
    « Odpowiedź #192 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:54:12 »
    Na 80% zdobyłem Rivacheg (oczywiście będący w posiadaniu Vaegirów). Moje straty: 22 zabitych, 33 ogłuszonych. Straty przeciwnika: 201 zabitych, 1 ogłuszony. Kto zgadnie, jakimi wojskami dowodziłem?

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #193 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:58:22 »
    Huskarle ,Vaegirscy Strażnicy lub Rhodoccy Sierżanci. Chciaż jestem bardziej przekonany do sierżantów :D.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline Nevader

• Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Czerwca 27, 2009, 12:40:24 »
    Huskarle+ Rhodoccy kusznicy+ Swadiańscy kusznicy... 90% rannych i poległych wojowników, padło przed wejściem na mury. Miałem 30 Huskarli, z garnizonu zamku obok Rivacheg (w każdym zamku mam 50 Huskarli, 20 Rhodockich i 20 Swadiańskich kuszników), 30 Rhodockich i 10 Swadiańskich kuszników. Sierżantów miałem, ale Swadiańskich (10)... XD