Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Aborcja  (Przeczytany 10858 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Odp: Aborcja
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 29, 2016, 19:27:32 »

Ja mam pozytywne skojarzenia z dziećmi, nie jestem zwolennikiem aborcji.
    Omawianie skrajnych przypadków w takim temacie na forum gry komputerowej, bazujących na prymitywnych instynktach i wymierzonej w samcze zachowania uważam za nieco nietrafiony pomysł.
    Aborcja z którą się zetknąłem to np. zachęcanie do zażywania tabletek przeciwbólowych po seksie

Pomysł matematycznego oddzielania życia i śmierci - jak zawsze porywa.

Mao pozdrawia!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 29, 2016, 20:59:00 »
    Bojar dotknął kolejnego problemu. W projekcie Ordo Iuris czytamy -„§ 24. Dzieckiem poczętym jest człowiek w prenatalnym okresie rozwoju, od chwili połączenia się żeńskiej i męskiej komórki rozrodczej.”
    Tymczasem w medycynie połączenie męskiego i żeńskiego zarodka wcale nie jest początkiem ciąży. Co więcej - takie połączenie najczęściej nie kończy się ciążą (60-75% zarodków po prostu obumiera). Czyli co teraz? Uznamy te zarodki za pełnoprawnych ludzi i po każdym obumarciu wypłacimy zasiłek pogrzebowy i przyznamy urlop macierzyński przewidziany też dla kobiet po poronieniu?
    o rany, jakie to jest piękne w stosowaniu myślenia doktrynalnego, ortodoksyjnego w sprawach niedotyczących teologii, filozofii i ogólnie humanistyki. To takie smutne, że całą resztę zagarnęły nauki szczegółowe i znacznie lepiej te sprawy dają przedstawić i zrozumieć.

Mam mieszane uczucia co do decydowania o słuszności aborcji w przypadkach chorób, ale aborcja po gwałcie powinna być jak najbardziej legalna, wręcz finansowana przez państwo. To czy kobieta się na nią zdecyduje, jej sprawa.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 29, 2016, 22:29:17 »
    Octavian, czemu nietrafiony? Owszem, jest to forum poświęcone grze, no ale bez przesady. Wymienić poglądami można się wszędzie, nie tylko na uniwersytecie. Zwłaszcza że mamy to do czynienia z ludźmi o odmiennych często poglądach. Potraktuj to jako szansę na poszerzenie horyzontów.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 29, 2016, 22:44:53 »
    Charlotte Corday chciała ci przekazać, że słuszne idee mogą zostać wypaczone, gdy zaangażowanie przekracza ramy zdrowego rozsądku.
    Nie wiem czy wiesz, ale jestem medium, rozmawiam z duchami, więc dlatego wiem co ona myśli, niezłe co!
    Tobą motywuje chęć obrony praw kobiet, możesz jednak podsunąć argumenty dzieciakom, które będą tu np. szukać kolegów do grania, zupełnie nieświadomie.
    Horyzonty jako medium mam poszerzane np. przez ducha przewodniczącego Mao, wiec są już bardzo szerokie.
    Tzn. stosując takie kryterium, że skoro zarodek może nie stać się dzieckiem narodzonym, to można też powiedzieć, że nie ma niczego złego w mordowaniu ludzi przed 30. Nie każdy kto ma 30, dożyje 40 - nie ma więc co się nad nimi użalać.
    Oczywiście argumenty się znajdą, jak zawsze.

Bruce Dickinson, jest kimś kto przeżył aborcje, poglądy takich ludzi też mogą być ciekawe, w tym temacie, jeśli mamy mówić o skrajnościach.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 30, 2016, 13:02:32 »
    Piszę w tym temacie, bo część ludzi uważa pigułkę dzień po jako taką wczesną aborcję...

"Art. 154a. Kto wytwarza, wprowadza do obrotu, reklamuje, zbywa, udostępnia środek o działaniu poronnym lub antynidacyjnym, podlega karze ograniczenia wolności lub pozbawienia wolności do lat 2."

Projekt złożyła Polska Federacja Ruchów Obrony Życia z posłem Klawiterem na czele.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 30, 2016, 23:55:43 »
    Chociaż nie Bedę się wypowiadać raczej o aborcji po ok. 3 miesiącu ciąży, bo nie mam wyrobionego stanowiska, nie uważam ze aborcja (do 3 miesięcy) powinna być nazywana morderstwem. To oczywiście zależy od punktu widzenia, tj. czy życie ludzkie zaczyna się przed, czy dopiero po porodzie? Dla niektórych zarodek, czy embrion, jest tak samo ludzki jak paznokcie czy komórki skóry- oczywiście, nikt jednak nie oskarża fryzjerów o morderstwo.

Ale ważniejszym pytaniem jest czy żeby chronić praw nieurodzonym, „potencjalnemu” życiu, można zabrać podstawowe prawa tym co żyją? Wychowanie dzieci to jest nasz cel, nasza ewolucyjna potrzeba, ale jest to ciężkie poświecenie na cale życie.  Żeby uratować jedno „życie”, niszczy się co najmniej 2 inne. Albo jest to życie z poczuciem winy (ofiara gwałtu), albo smutne i osaczone problemami (kalectwo, opóźnienie dziecka), lub po prostu zrujnowanie kariery jednego z rodziców lub obydwu (jeżeli jeden nie odejdzie, jeszcze bardziej pogarszając sytuacje).

No i najważniejszy punkt. Kto ma prawo zabierać prawa innych i dyktować ich wybory życiowe. To nie jest Rosja Radziecka czy jakiś inny kolektyw.

(Tak by the by, nie chce nikogo urazic tym postem czy czymkolwiek. )
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #21 dnia: Października 01, 2016, 15:01:27 »

A co znowu jest złego w morderstwie, że je tak strasznie demonizujecie?
    Jeśli dbasz o swoją karierę, to dobrze jest czasem kogoś ciuknąć.
    Spytajcie ludzi z ISIS, co widzą niestosownego w podrzynaniu gardła - to tylko komórki!

Ja kończę już dyskusję, bo jak mam dyskutować jaka jest różnica pomiędzy dzieckiem w początkowej fazie rozwoju, a paznokciami - to przepraszam, ale dla mnie temat jest już zamknięty.
    Tak dzieci mogą ci zrujnować pracę zawodową, podobnie jak strach przed czymś tak niewinnym w swojej naturze jak mordowanie w drodze do kariery, rywali i rozpuszczanie ich ciał w wannie z kwasem.

AdamieKur, porozmawiaj kiedyś albo z kimś kto nie ma możliwości zniszczenia sobie szans na premię w pracy, bo nie może mieć dziecka o które się stara, albo kimś z ISIS, lub Jasonem Voorheesem o tym jak zabawnie się niszczy komórki - wtedy zobaczysz luki w swoim rozumowaniu.

Uważam, że swoje stanowisko wyraziłem jasno, dlatego kończę już dyskusję.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 01, 2016, 21:45:32 »
    Oczywiście, przez karierę nie mam na myśli szanse dostania premii- jednak przyznasz chyba ze niechciana ciąża może spokojnie zrujnować przyszłe zżycie zawodowe młodej studentki i być może jej partnera, który teraz musi poświecić się na utrzymaniu swojej nowej rodziny. To jest dość inna sytuacja niż utrata premii.
    Podobnie jak aborcja to trochę inne sytuacja niż rozpuszczanie swoich kolegów z pracy w wannie z kwasem, czy podrzynanie gardła niewiernemu. Każdy swój post piszesz z nuta filozofii, to przemowie w twoim języku. Odebranie życia, lub wyboru, istocie żyjącej, myślącej, racjonalniej, co zupełnie cos innego niż odebranie życia "potencjalnemu" życiu. Oczywiście, na ogol nie powinno się tego robić- ale odbieranie wyboru istocie ludzkiej, myślącej, na rzecz potencjału, nie jest zbytnio demokratycznie- śmierdzi kolektywizmem, czy komunizmem.
    A z nuty teologicznej, Sw. Augustyn z Hippony wierzył ze do pewnego momentu aborcja nie jest morderstwem, bo nie ma przesłanek ze płód ma dusze, co dość diametralnie rożni się od tego co dzisiaj kościół głosi, ze od poczęcia jest dusza na 100%.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 02, 2016, 09:31:40 »
    Dobra, skoro Adamowi chodzi o tą "najbardziej radykalną" aborcję - czyli zdrowe, ale niechciane dziecko to trzeba się wtrącić.

No do ch*lery jasnej, czy ktoś zmusza tych nastolatków do notorycznego grzmocenia się jak króliki - często z nieznajomymi sobie osobnikami? Ja wiem, że edukacja seksualna u nas kuleje, ale czemu zawsze trzeba podejmować najbardziej radykalne kroki, jaką jest właśnie aborcja. Przecież istnieją różne metody antykoncepcji, działające w 90/99% przypadków.

Swoją drogą, oglądałem kiedyś tam "Matura to bzdura" o "seksie", i wszystkim z tym związanym. Ja rozumiem, że tam montują tylko te najdurniejsze odpowiedzi, ale jak dziewczyna nie wie prawie nic o chorobach wenerycznych albo ile trwa jej cykl miesiączkowy...

Co by kto pytał - jestem przeciwnikiem jakiejkolwiek aborcji i choć ten projekt obywatelski jest w miarę sensownie napisany i wcale nie ogranicza praw kobiet jak to te durne feministki chcą wszystkim wmówić, uważam że powinno zostać tak jak jest. Każdy ma swoje sumienie, a co bardziej żałosne pary czy lekarze bez skrupułów i tak znajdą się w podziemiu aborcyjnym.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Października 02, 2016, 10:50:50 »
    Zgadzam się że edukacja seksualna jest bardzo ważna i jeżeli sie nie chce dziecka, należy zabezpieczyć sie na wszelkie możliwe sposoby. Jesten tez przeciwny aborcji z byle powodu, jeżeli to nie jest sytuacja które może zmienić twoje zycie na znacznie gorsze (przykłady które podaje wczesniej), tylko nagle zmienienie zdania, to sorry, to nie tak powinno byc.

Problemem z nieuregulowaną aborcją jest to że ci bogatsi i tak sobie poradzą, a biedniejsze kobiety, często takie które mogą sobie tym zrujnować życie, nie stać na klinikę w Londynie i albo muszą z tym żyć, albo spróbują jakoś domowo sie pozbyć dziecka, co jak można sie domyślić, może sie naprawdę źle skończyć.

Nie jestem "zwolennikiem morderstwa". Wierze tylko w prawo ludzi do wyboru, lecz najlepszym rozwiązaniem by było gdyby ludzie nauczyli sie jak działają ich ciała i żeby nie było kłopotliwych wypadkow. Ustawa w obecnej formie jest na pewno możliwa do zaakceptowania, ale ważnym krokiem naprzód byla by reforma edukacji seksualnej. Nie żeby to był jakiś wyuzdany kurs czy odwrotnie, prowadzony przez mniszki, tylko naukowo, facho do tego podejść.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #25 dnia: Października 02, 2016, 13:50:16 »
    Wtrącę się jeszcze do tematu i dodam, że obawy kobiet o gorszą jakość leczenia są w pewnym sensie uzasadnione. Z projektu ustawy jak i zmian kodeksu karnego, które mają zostać dodane/zmienione wynika, że jeśli lekarz w trakcie ratowania zdrowia matki nie zagrażającą jej życiu poprzez leczenie uśmierci dziecko, to w takim wypadku może iść przed sąd. Tyczy się to głównie leczenia chorób przewlekłych i nowotworów, a raczej pewnych metod ich leczenia. Także i na to należy zwracać uwagę, ponieważ ma obowiązek ratować bezpośrednie zagrożenie życia matki i tylko w tym wypadku może uśmiercić dziecko, a już nie w przypadku ratowania jej zdrowia.

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #26 dnia: Października 03, 2016, 22:42:12 »
    Rety, nawet tutaj ten temat musi być poruszany? Wystarczy mi już spamu na fejsie :P Ale co tam, tu przynajmniej się wypowiem. Nie mam zamiaru się rozpisywać, bo myślę, że nie ma większego sensu. Postaram się powiedzieć to w skrócie. Oczywiście, jestem przeciwnikiem aborcji. Wszystkie feministki i całe lewactwo, które tworzy "czarne protesty" itp. kieruje się egoizmem i śmiało można nazwać to jedną z chorób XXI wieku. Skutek uboczny emancypacji. Głównym hasłem "czarnego protestu" jest: "moje ciało, moja sprawa". Skoro wszystkie te kobiety chcą tak brzmiącego prawa, to dlaczego zabierają prawo do decyzji o własnym ciele już na starcie, jeszcze nienarodzonemu dziecku? Nie widzę tu jakiejkolwiek logiki, a jedynie problem z poprawnym rozumowaniem. Ponadto, jak powiedziała pewna persona (której z imienia nie pamiętam): "chciałbym zauważyć, że wszyscy zwolennicy aborcji zdążyli się już urodzić."

PS. Swoją drogą żyjemy niby w takich cywilizowanych czasach, a nie powiedziałbym, że prawnie jesteśmy na wyższym poziomie niż Cesarstwo Rzymskie. Życie w obecnych realiach często mnie brzydzi i irytuje. Moim zdaniem, widząc takie bezsensowne protesty, jak "czarny protest", władze powinny wyjść na ulice i nabić na pal co dziesiątą feministkę. Tak jak to książę Wiśniowiecki uczył. Od razu by się im odechciało protestować.
    PS2. To jest tak patologiczne, że mój kumpel, jadący tramwajem w Warszawie czekał 40min, by przejechać 2 przystanki (co max. powinno trwać 10min). Dlaczego? Jedna z tych "protestujących kobiet" wybiegła przed tramwaj ze sztandarem i ludzie musieli czekać, aż usunie ją policja. Ta "bojowniczka o wolność" miała na oko 14 lat.
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #27 dnia: Października 03, 2016, 23:01:06 »
    Nie tylko feministki brały w tym udział. Również setki zwykłych kobiet i dziewczyn, których nie bawi stanie się inkubatorami. To co, jak ktoś mnie zgwałci to mam urodzić to dziecko? Już sam fakt zrycia psychiki przez coś, co zostanie mi brutalnie zabrane to jeszcze co? Wtedy usunęłabym ciążę, chrzanić wszystkich stawiam wtedy tylko na siebie. Czemu? Bo gwałciciel dostanie zawiasy - tak działa nasze beznadziejne prawo.

Powodzenia dalej w takim myśleniu.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #28 dnia: Października 04, 2016, 00:22:31 »
    Nie tylko feministki brały w tym udział. Również setki zwykłych kobiet i dziewczyn, których nie bawi stanie się inkubatorami. To co, jak ktoś mnie zgwałci to mam urodzić to dziecko? Już sam fakt zrycia psychiki przez coś, co zostanie mi brutalnie zabrane to jeszcze co? Wtedy usunęłabym ciążę, chrzanić wszystkich stawiam wtedy tylko na siebie. Czemu? Bo gwałciciel dostanie zawiasy - tak działa nasze beznadziejne prawo.

Powodzenia dalej w takim myśleniu.

Dziecko zawsze można oddać do okna życia. Poza tym, z tego co słyszałem, to statystyki jednoznacznie mówią, że aborcji ofiar gwałtów jest śladowa ilość w porównaniu z zabiegami zabijającymi nienarodzone dzieci z zespołem downa. Wiem, że to nie są dokładne dane, bo wiele takich zabiegów robi się nielegalnie.

Przede wszystkim w #tenkraj należałoby zająć się ważniejszymi sprawami niż aborcja, o której de facto obowiązywała ustawa dosyć kompromisowa. Po co i komu było to ruszać? Wygląda trochę na zasłonę dymną rządu przed CETA. Szkoda, że ludzie nie patrzą na problemy gospodarcze i dali się kupić za 500+.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 04, 2016, 13:23:10 »
    Małe dzieci - mały problem, duże dzieci - duży problem.
    Bądźmy rozsądni.
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies