Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Jak podbić Prawo do rządzenia itp?  (Przeczytany 2723 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gimbul

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Jak podbić Prawo do rządzenia itp?
    « dnia: Września 21, 2016, 18:47:57 »
    Witam!
    Jak podbić prawo do rządzenia, bo jak przejmę miasto czy zamek to mi piszę, że nie mam prawa do tych ziem. A po za tym jak wysyłać emisariuszy do innych królestw o pokój?
    Jak nadawać lenna lordom, którzy sami do mnie przychodzą, bo jak na razie to umiem rozdawać tylko kompanom?

Z góry dziękuję.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: Jak podbić Prawo do rządzenia itp?
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 22, 2016, 22:49:04 »
    Prawo do rzadzenia mozesz zdobyc wysylajac towarzyszy zeby glosili ze aspirujesz do bycia krolem tych ziem czy jakos tak. Poki jestes wasalem to jest twoja jedyna opcja (dobrze jest nazbierac troche zanim oglosisz niepodleglosc, ale pamietaj ze towarzysze lubia sie klocic, i wyslanie jednego spowoduje ze drugi sie obrazi i nie bedziesz mogl go wyslac. http://mountandblade.wikia.com/wiki/Right_to_rule tu jest lista konfliktow). Jak juz oglosisz niepodleglosc, bedziesz mial wiecej opcji zeby zdobyc prawo do rzadzenia (np. jezeli inny monarcha uzna twoj tytul w liscie dostanie +10, podczas gdy towarzysze daja tylko+3).
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Gimbul

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2016, 16:38:32 »
    Dzięki a pozostałe pytania?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 23, 2016, 17:29:28 »
    Od nadawania lordom jest odpowiedni minister, w stolicy Twojego państwa.

Offline Gimbul

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 25, 2016, 16:28:21 »
    Dzieki to juz zakumałem. Ale mam jeszcze jeden proble. Chcę stworzyć własne państwo i na pierwszy ogień wybrałem Sarranidów, bo wydają mi się słabi i mają najwięcej wojen. Proble w tym, że mają jednostki rhodocki i nordyckie, czyli takie jak ji spada mi morale. Nie wiem co dalej i czy wart wogóle zaczynać od sarranidów. Mam takie jednostki:
    - 50 Rhodockich kuszników
    -30 Nordyckich Huskarli
    - i ok 20 Rhodockich sierżantów
    - kompani
    to daje w sumie 103 luda. Nie mam pojęcia co mam teraz robić aby osiągnąć cel. Mam renome na 850. Honor na -17 (wioski, sami rozumiecie z czegoś trzeba żyć ;-D) i prawo do rządzenia na poziomie 24. Atakuję wszelkich bandytów na razie i leweluję jeszcze wojska.
    Pomocy!

Z góry dziękuję.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 28, 2016, 16:59:46 »
    Nie do końca rozumiem dlaczego sarranidzi mają nordyckie jednostki- chodzi o to ze jakiś jarl/lord przeszedł na ich stronę? Nie powinno to wpływać na twoje morale, ale nie jestem pewien.
    Ważne pytanie- jesteś kogoś wasalem? Żeby założyć krolestwo musisz byc albo niepodległy, albo wybrać opcje gdy twoj krol pominie cie przy wyborze zamku o który poprosiłeś. Ja zazwyczaj staram się już być w miarę potężnym wasalem, z dochodem który powinnien, +- utrzymać moje armie, czyli kilka zamków i może miasto. W obecnej sytuacji nawet osłabieni Sarranidzi po prostu obleza twoj zamek i bedziesz oblężony przez ok. 1000 żołnierzy wroga kontra 100 twoich.

EDIT:
    Dodatkowym plusem bycia potężnym wasalem jest to ze zdążysz juz zdobyć przyjaciół wsród szlachty twojego królestwa, wiec przekabacenie ich na twoja stronę bedzie łatwiejsze. Minusem jednak jest ze krolestego od którego się odłączysz błędzie dość silne, wiec przez długi czas bedziesz miał potężnego wroga, plus wasale raczej nie przejdą na twoja stronę, bo bedą lubić swojego króla. Dobrym pomysłem jest czekać aż krolestwo osłabnie, i wtedy zdradzić.
    « Ostatnia zmiana: Września 28, 2016, 17:30:44 wysłana przez AdamKur »
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"