Nie do końca rozumiem dlaczego sarranidzi mają nordyckie jednostki- chodzi o to ze jakiś jarl/lord przeszedł na ich stronę? Nie powinno to wpływać na twoje morale, ale nie jestem pewien.
Ważne pytanie- jesteś kogoś wasalem? Żeby założyć krolestwo musisz byc albo niepodległy, albo wybrać opcje gdy twoj krol pominie cie przy wyborze zamku o który poprosiłeś. Ja zazwyczaj staram się już być w miarę potężnym wasalem, z dochodem który powinnien, +- utrzymać moje armie, czyli kilka zamków i może miasto. W obecnej sytuacji nawet osłabieni Sarranidzi po prostu obleza twoj zamek i bedziesz oblężony przez ok. 1000 żołnierzy wroga kontra 100 twoich.
EDIT:
Dodatkowym plusem bycia potężnym wasalem jest to ze zdążysz juz zdobyć przyjaciół wsród szlachty twojego królestwa, wiec przekabacenie ich na twoja stronę bedzie łatwiejsze. Minusem jednak jest ze krolestego od którego się odłączysz błędzie dość silne, wiec przez długi czas bedziesz miał potężnego wroga, plus wasale raczej nie przejdą na twoja stronę, bo bedą lubić swojego króla. Dobrym pomysłem jest czekać aż krolestwo osłabnie, i wtedy zdradzić.