Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sytuacja chłopów w przedwojennej Polsce  (Przeczytany 1140 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    Sytuacja chłopów w przedwojennej Polsce
    « dnia: Sierpnia 22, 2016, 13:42:00 »
    Otóż moja babcia opowiadała mi ostatnio o tym, co opowiedział jej znajomy, który urodził się pod koniec lat dwudziestych. Był on synem chłopów. Po wojnie bardzo chwalił on socjalizm. Kiedy znajomi pytali się go dlaczego, on mówił, że przed wojną jego rodzina należała do jakiegoś właściciela ziemskiego i była strasznie biedna. Mówił, że mieli jedną parę butów na kilka osób noszoną na zmianę, a do jedzenia mieli tylko resztki ze stołu pana, które ukradła ich matka. Po wojnie dostał on szansę na wykształcenie, wybór pracy, zakup własnego mieszkania itd. Tutaj nasuwają się 2 pytania:

Po pierwsze, czy możliwe jest aby pan tak źle traktował swoich niewolników (bo tak należy takich ludzi nazywać) przecież niewolnik jest zazwyczaj dosyć cenny i głodzenie go to szkodzenie samemu sobie.
    Po drugie, czy niewolnictwo lub coś na jego kształt w ogóle w IIRP istniało?

Liczę na odpowiedzi ludzi znających się w temacie, tym bardziej, że ja o przedwojennej Polsce nie wiem praktycznie nic.
    Pozdrawiam
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Sytuacja chłopów w przedwojennej Polsce
    « Odpowiedź #1 dnia: Sierpnia 22, 2016, 15:04:17 »
    Niby niewolnictwo nie istniało ale w praktyce wiemy jak jest. Pracuje ktoś dla kogoś na wsi i jest zdany na "łaskę pana" w tamtych czasach o dochodzeniu swoich praw nikt nie słyszał. A prości ludzie ze wsi też zbyt asertywni nie byli, taka rodzina pewnie wolała tkwić w szajsie niż np. wyprowadzić się i zaryzykować szukając nowego życia. Tacy ludzie najczęściej narzekają jak to im źle. Zero asertywności, zero inwencji, zero inicjatywy. Takich właśnie ludzi promuje socjalizm obiecując im gruszki na wierzbie, byle machali cepem od ósmej rano do osiemnastej.
    Takie opowieści babć i znajomych z dawnych czasów bywają też mocno podkolorowane i podlane dramatyzmem. Starzy ludzie nie kłamią? Heh, pewnie nawet lepiej niż młodsi.
    No ale rzeczywiście - mogło być jego życie lekko mówiąc "do dupy", po wojnie zmieniły się realia i ustrój. Jego kiepskie życie się poprawiło.

Moja babka też gada że poprzedni ustrój był lepszy. Bo młode to pracowali a ni tlo rozrywki im w głowoch. I praca była, i na buty było i na chleb było.... ciekawe czy nas by takie życie zadowoliło :P

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #2 dnia: Sierpnia 22, 2016, 16:42:27 »
    Nie zapominajcie, że II RP to był taki składak trochę. Chłopi z dawnego zaboru rosyjskiego wyglądali zupełnie inaczej od tych od "kajzera".
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Sierpnia 22, 2016, 18:58:21 »
    Nie zapominajcie, że II RP to był taki składak trochę. Chłopi z dawnego zaboru rosyjskiego wyglądali zupełnie inaczej od tych od "kajzera".
    No tak, tutaj zapewne chodzi o były zabór rosyjski, ale pewien nie jestem
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...