Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Przereklamowany Kraków  (Przeczytany 3095 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Przereklamowany Kraków
    « dnia: Lipca 31, 2016, 17:10:37 »
    Dyskusja będzie gorąca i może uderzyć w uczucia co niektórych. Co tam jednak. Po to jest forum aby dyskutować.

Otóż nigdy do tej pory nie miałem okazji być w Krakowie. Udało mi się w końcu tam dotrzeć. Wielce zachwalany Kraków okazał się miejscem strasznie miernym. Szarota, brud i syf. Jedyne co w Krakowie tak naprawdę jest to samo ścisłe centrum czyli Sukkiennice i Mariacki i w sumie to wszystko. Niczym innym Kraków to raczej nie ma co się pochwalić. Brak tu miejsc ala wyspa słodowa we Wrocławiu czy Malta w Poznaniu. Wszędzie jest miernie. Rozczarowałem się okrutnie a już nie wspomnę o moim oburzeniu gdy udałem się na Wawel. Fatalna organizacja, sam Wawel jest brzydki jak tragedia i architektoniczny miszmasz tam panuję. Wycieczki zajmują tam całe korytarzy robi się ścisk. Nikt niczego nie pilnuje można wejść z plecakiem i wylać na sarkofagi królów farbę i nikt niczego nawet nie zauważy. Nic nie jest zabezpieczone. Gdy w Anglii, ba! nawet w Poznaniu byle zabytek jest za szkłem albo chociażby odgrodzony a wycieczki są odpowiednio puszczane aby nie było zamieszania. To samo z kryptą w której spoczywa Kaczyński i Piłsudzki, pilnuje tego jeden cieć, który nawet nie patrzy co się dzieję. Akurat tych Panów to ja serdecznie nie cierpię ale to jednak były ważne osobistości w państwie. Jakaś wojskowa asysta, odgrodzenie tego chociażby i zakazanie robienia zdjęć to powinna być podstawa. To jest jakiś dramat. Ogólnie Kraków strasznie mnie zawiódł i nie tego się spodziewałem. No ale to moja prywatna opinia.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    Odp: Przereklamowany Kraków
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 31, 2016, 17:50:04 »
    Właśnie dziś jestem w Krakowie, w związku z ŚDM (bo nie wierzę, żeby to utrzymali) sporo zabezpieczeń i nie ma szans wnieść tej twojej farby IvE, bo przy wejściu na Wawel obszukują wchodzących i plecaki/torebki (czy coś w tym stylu, sam nie miałem plecaka to się nie przyglądałem co tam z nimi robią).
    Ale jako dziecko byłem już w Krakowie i z tego co pamiętam, to wówczas było jak mówi IvE, niewiele zabezpieczeń.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 31, 2016, 18:27:44 »
    Jakie uczucia... Kraków jest po to, żeby go gnębić i przypominać, że Wisła i Cracovia nie mogą nawet butów czyścić Legii. Żadnej litości dla Krakowa, gdyż przestał się liczyć w momencie gdy stolica prawilnie przeszła do Wawy i kiedy stali się prowincjonalnym miasteczkiem z mniejszą wagą niż Stargard czy Lidzbark Warmiński. Jedyne co maja to ziejącego smoka, który jest dość marny.

(click to show/hide)

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 31, 2016, 22:18:57 »
    Podobnie jak przedmówcy uważam, że Kraków jest przekolorowany i przereklamowany, w porównaniu np. do Wrocławia. Znaczy dla mnie ogólnie duże miasta, centra tych miast nie są czymś za czym szaleję. Już na pewno prędzej wybieram wycieczkę do Ostrołęki niż do Krakowa ;)

Offline Hieronim114

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • bd w pułku
    « Odpowiedź #4 dnia: Sierpnia 01, 2016, 09:26:48 »
    IvE ma racje.. Tam jest smog syf i brud. Ale ŚDM to chyba na cześć papieża, który mam nadzieje spoczywa w pokoju. Poza tym to nie wiem co ich skłoniło do Krakowa.

(click to show/hide)
    "Kite plane hit steel must"

Dzieci z Georgem Bushem przed zamachem z 11 września 2001 roku

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 01, 2016, 09:45:34 »
    No tak jak napisałem to w końcu tam dotarłem.

Ogólnie to Kraków to w ogóle praktycznie nie ma starówki, jest tylko sam rynek. No ogólnie to takie miejsce dla niedzielnych turystów co idą sobie na rynek na piwo i wracają na dworzec i chyba stąd ta cała fascynacja. To co jednak dzieję, się na Wawelu to jest jakiś dramat i nie mogę tego przeboleć. Jak najważniejsze miejsce historyczne w Polsce może być jednym wielkim organizacyjnym burdelem. Dobrze chociaż tyle, że na ŚDM coś ogarnęli bo tak to jest tragedia.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 01, 2016, 10:26:01 »
    Nie wiem jakie masz dane, bo jakoś nigdy Krakowa jako miasta nikt mi nie sprzedawał jako coś super. Chyba, że jacyś mocno zakręceni na punkcie kultury... Ale 'stary' Kraków, czyli rynek i okolice, tryliard kościołów, Wawel ze względu na to, że zamek królewski - to tak, ale zaraz potem słyszałem, że smog, brud, upadły Kazimierz, bloki, Nowa Huta, drożyzna, krakusy. Kilkukrotnie byłem w Krakowie i wydało mi się mocno chaotyczne, takie rozrośnięte dziko. Ale, żeby aż tak narzekać, to trochę nie ogarniam... co to, nie ma tam nigdzie chodzić, ani czego zwiedzać? Że na Wawelu wszystko takie poupychane i niezabezpieczone? Eh. Teraz proszę mi powiedzieć, które jeszcze polskie miasto oprócz Warszawy ma taki zamek, taki rynek z okolicami, takie sukiennice, takie uczelnie i tyle muzeów, teatrów itd. na wysokim poziomie.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 01, 2016, 10:41:11 »
    Kraków ma wg. mnie drugi najładniejszy rynek w Polsce po Toruniu i tu się kończy magia Krakowa.

Co do miast to jednym tchem - Gdańsk, Poznań, Wrocław no i oczywiście Toruń, który wszystkich bije na łeb. A Wawel to jest raczej anty atrakcja za całokształt.

Oczywiście to wszystko moje subiektywna uczucia. Może też jestem zbyt bardzo krytyczny co do Krakowa bo za wiele oczekiwałem.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 01, 2016, 11:50:07 »
    W Toruniu to ty możesz sobie co najwyżej piernika zjeść. Miasto w miarę ładne, ale nie jakieś wybitne... i na pewno nie postawiłbym go wyżej niż Gdańsk czy Wrocław.

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 01, 2016, 13:27:23 »
    Studiuję w Krakowie i zgadzam się z Waszymi opiniami. Miasto poza starą (historyczną) częścią jest brudne, źle rozplanowane, szare bure i mało zielone. Wszędzie gdzie nie patrzysz widzisz szare bloki popisane przez dresów i innych patusów. Gdyby nie studenci i uniwersytety życie w mieście słabo by się kręciło. Co do tych korytarzy powietrznych to też się zgadzam ;). Za co mogę pochwalić Kraków? Jako, że jestem na transporcie to oczywiście za sieć komunikacyjną. Autobusy, Tramwaje, Kolej aglomeracyjna łącząca miasto z lotniskiem i Wieliczką. Innych pozytywów jakoś nie widzę na ten moment, chociaż mieszkam tam drugi rok dopiero.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #10 dnia: Sierpnia 01, 2016, 13:31:51 »
    Najładniejsze z największych Polskich miast to Warszawa i Gdańsk/trójmiasto - koniec i kropka.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #11 dnia: Sierpnia 01, 2016, 13:49:28 »
    Poznań i Wrocław, Warszawa i Gdańsk. Stolica jak stolica, w każdym kraju zazwyczaj firmy lokują swoje siedziby tam, więc są dolary, a reszta to miasta z dużą liczbą poniemieckich zabudowań, rozplanowane z jakimś rozmysłem.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #12 dnia: Sierpnia 01, 2016, 14:11:57 »
    Po dzisiejszym dniu mogę jeszcze z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że plus Krakowa to podziemia pod Sukiennicami, polecam każdemu, kogo interesuje historia. No dobra, prawie każdemu. Iffe mówił że nie lubi "nowoczesnych" muzeów, preferuje te tradycyjne, to może mu się tam nie podobać.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Kradus9

• Użytkownik
    • Piwa: 2