Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Skąd Niemcy mają tyle kasy?  (Przeczytany 3322 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Skąd Niemcy mają tyle kasy?
    « Odpowiedź #15 dnia: Lipca 09, 2016, 21:10:19 »
    Że co?
    nie, inaczej - Chopie, co ty dupisz?
    Tu masz racje, mocno "zdupiłem", ale to przez gafę, którą wpisałem. Chodziło mi o mentalność konsumencką, czy też jak kto woli o patriotyzm ekonomiczny. Coś namieszałem przy redagowaniu tekstu. Pisanie o tak późnej porze jak i na małym ekranie najwidoczniej nie sprzyja przelewaniu moich myśli na wiadomości.

Wracając do tematu, to moim zdaniem Niemcy stoją sporo wyżej w takiej mentalności. Znam naprawdę niewiele osób, które przejmują się pochodzeniem sprzętu, czy też produktów, które kupuje. Wystarczy spojrzeć chociażby na sprzedaż samochodów w Niemczech, gdzie wśród 10 najczęściej kupowanych marek, aż 8 jest niemieckich firm. Założę się, że w przypadku innych rodzajów dóbr też wypadają sporo lepiej od nas. Wiele osób oczywiście może napisać, że "My nic nie produkujemy", ale jest to nieprawda, a takie wypowiedzi biorą się z braku chęci pogłębienia wiedzy w tym zakresie. Wystarczy chociażby wejść na tę stronę, żeby się przekonać ile jest polskich marek: http://www.madeinpolska.net/72-2/. Teraz oczywiście można napisać "Przecież nie będę chodził z całą listą polskich firm, żeby kupować polskie produkty". Oczywiście nikt z takim metrowym papierem nie będzie chodził, ale tutaj znowu pomaga nam XXI wiek. W sieci obecnie są dostępne dwie aplikacje, które można pobrać na telefon i poprzez zczytanie kodów kreskowych dowiedzieć sie, gdzie dany produkt był produkowany, kto jest właścicielem itd. Tutaj macie linki: https://www.pola-app.pl/, http://www.wspieramrynek.pl/. Podsumowując, naprawdę kupowanie polskich produktów nie jest bardzo wymagające, wystarczy tylko chcieć. Niby taki mały gest, a naprawdę może bardzo pomóc naszej gospodarce.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #16 dnia: Lipca 09, 2016, 22:04:28 »
    Przypadek z markami samochodów sprzedawanymi w Niemczech to żaden wybitny przykład patriotyzmu ekonomicznego. Po prostu jest ich dużo, od marek premium po Ople i Volkswageny, oferują auta każdej klasy - od małych po duże. Pyk i masz pod nosem. Zagraniczne marki w Niemczech nawet specjalnie nie walczą, po prostu zakładają salony, wykupują reklamy i liczą że sprzedadzą swoje i tak wiedząc że w słupkach sprzedaży nigdzie nie zajdą. Jedynie droższe modele lub usportowione wersje mogą powalczyć o świadomą klientelę. Kiedy typowy Hans chce nowe auto na kredyt idzie po Passata albo Insignię a dla żony bierze Polo lub Corsę. Dlaczego? A bo auto tanio i serwis też tani i ASO niedaleko i tata też miał Volkswagena.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #17 dnia: Lipca 13, 2016, 00:34:50 »
    Ja chciał sagen, że polhska kulturha jest dla mnie ważna, bo ja się w Polhska urodził. Polhskie kobiety są piękkhne, a kiebłbhasa pyszna.
    Dysproporhcja nie jest taka groSe, bo Pollhska rośnie w siłha po rządami Piisu, a w Deustchland, są problhemy, bo terhaz w BMW, był sztrajk, bo ludzie mają tylko 3000 na wypłata co miesiąc, nie ma nam lekkho. Tu wszhyscy mają te samhe prawa i to jest znaczy równość, bo czy Polski, czy Deutschland, to oni mają tak samo. Ja ciągle pamięthała o moich przyjaciółach z Tawerhna i z nimhi też sprechen.

Na wstępie, poproszę o wyrozumiałość dla mojego występu teatralnego, mam nadzieję, że łapiecie klimat. Ja mam tu tak na okrągło.
    Moi drodzy, dziękuję za wszystkie wiele wnoszące wypowiedzi, na prawdę. SUPER!
    Czytałem z uwagą.
    Panowie, słówko na dziś - Wirtschaftswunder  /  cud gospodarczy.
    To jest zagadka, co tam się stało? Na Wikipedii czytamy -  "określenie operacji, która została przeprowadzona w gospodarce niemieckiej w ciągu kilku tygodni"
    Jak w ciągu kilku tygodni można odwalić coś takiego?
    "zlikwidowanie inflacji poprzez redukcję podaży pieniądza o 93% i przywrócenie wartości nowej marce niemieckiej" - co to znaczy?
    lllew - ty mnie może to wyjaśnisz, bo mi ręce opadły jak to przeczytałem. jakie 93%? czemu nie 79%, albo 98%? O co biega?
    "cud gospodarczy zapewnił Niemcom pozycję lokomotywy gospodarczej Europy, a obywatelom dobrobyt." - super, a też chce być lokomotywą. Zmieniam podaż pieniądza 0 93%, co się stanie? Co to w ogóle znaczy?
    huth, jak zwykle ma rację, jak ktoś tu ma mentalność do interesów, to chyba nie szkopy, niemiecka mentalność nie jest predysponowana tak bardzo, jak można by na początku wnioskować.

Dzisiaj dziewucha w banku dała mi Token, do obsługi konta. Dzwoniłem do żony, żeby potwierdzić że coś takiego istnieje, że nie robią mi tego złośliwie, czy w Polsce coś takiego jest. Bo jak dla mnie to czuję się tu jak w Ubocie, więc ten ich "security Token" akurat mi pasował, ale coś takiego ponoć jest i u nas.
    Hubtus, dzięki - konstruktywna lista.
    Auta to ponoć i tak 30%, PKB nie ma się co z ty rozczulać.
    Kapitalnie wypadł dla mnie "Świat Finansjery", Terrego Prachetta, chodzi o pokazanie, że bogactwo nie bierze się z mamony, czyli jej posiadania, ale z jej obrotu. No ten przepływ to oni mają duży, chociaż i tak zagadką dla mnie jest ich internet, jak to potem człowiek ma razem przetrawić?
    Transport rzeczny - silny, sensowny argument, do mnie przemawia, tak samo jak dobre położenie geopolityczne, jak to pięknie zresztą huth raczył wyrazić.
    I tak idzie dostać tu kręćka, ale chociaż wiem, że chlebek, w zasadzie całe jedzenie, ale chlebek wybitnie, jest obleśny od nadmiaru chemii. Nobliści chemicy, kultura naukowa, rozmach w inwestycjach, konsekwentna troska o produkt - na końcu nie da się tego zjeść, bo smakuje jak Persil.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2016, 00:47:43 wysłana przez Octavian »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #18 dnia: Lipca 13, 2016, 07:50:07 »
    Kurcze nie dam rady teraz coś konkretnie odpisać, ale muszę powiedziec, że ubawiles mnie tym postem
    Że śląska to sporo ludzi do reichu pojechało, śmiesznie jest potem na stypach(bo tak jakoś wtedy przyjeżdżają) jak się słucha dyskusji autochtonow z emigrantami...

Wysłane z mojego Xperia SP przy użyciu Tapatalka