Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Skąd Niemcy mają tyle kasy?  (Przeczytany 3327 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Skąd Niemcy mają tyle kasy?
    « dnia: Lipca 07, 2016, 20:37:22 »
    Dlaczego szwabska, Niemiecka gospodarka jest tak silna?
    Można to rozwinąć na inne państwa w których trochę ludziom odbija z nadmiaru gotówki.
    Wczoraj byłem na basenie w Dingolfing, w szatni młodzieńcy rzucali w siebie fenigami, czy eurocentami jeśli wolicie, dla wygłupów, śmiejąc się przy tym w stylu Beavisa i Buttheada.

Czy ktoś może wyjaśnić mi, jak taka sytuacja może spełniać wymogi realizmu psychologicznego?

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Skąd Niemcy mają tyle kasy?
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 07, 2016, 23:11:52 »
     Wyjrzyj za okno, jakie stoją samochody, pod twym domem. Idź do łazienki, zobacz skąd masz pralkę. Chemia, to już ogólnie, niemiecka uber alles.
    Jakie masz sklepy pod domem? Tesco z UK/ Kaufland, Lidl itd. z Niemiec?
     Eksport, nad importem. Populacja, Niemców jest bardzo wielu, a jeszcze masowo zapraszają przybyszów z krajów, gdzie 5 dzieci to nic co by budziło szok i zdziwienie. Nie mówię, że norma, ale też nie jest to jakieś wielkie odstępstwo od normy.
      Szafa? Lubisz trzy paski? a może pumę? No właśnie.

Dlatego Niemcy są bogate.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2016, 23:53:18 wysłana przez Warder »

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2016, 00:01:41 »
    Niemieckie prawo, niemiecki system podatkowy, niemieccy urzędnicy i RiGCZ.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2016, 08:24:23 »
    Wydaję mi się że to też za sprawą dużej ilości małych i średnich przedsiębiorstw które w Niemczech mają sprzyjające warunki. A co do tych wszystkich ogromnych firm niemieckich działających w polsce, czy one czasem nie odprowadzają podatków do rajów podatkowych?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2016, 15:24:42 »
    Czy wolno obiecać piwo, dla każdej osoby która włączy się do rozmowy, czy to grzech? No może każdej która coś wniesie bo temat jest trudny.
    W każdym razie, panowie mówicie z sensem, ale...
    Szwajcaria jest małym państwem, a ludzie tam emigrują, natomiast Chiny na odwrót, dla jasności - 80 mln to dużo, ale polskie 40 to też było dużo, a robi się z tego 38, bo kupa wiary wyjeżdża.
    Eksport i import z definicji są powiązane, jasne że opłaca się mieć przewagę eksportu, tylko DLACZEGO tak się stało w tym przypadku, jak oni to zrobili!?
    Warder, ja siedzę właśnie w Dingolfing, czyli takiej miejscowości wybudowanej koło fabryki BMW, no to teraz sam zgadnij jakie mam samochody za  oknem, natomiast w Polsze to miałem za oknem samochody różne, nie tylko niemieckie i to nie były najczęściej BMW.
    Sklepy istotnie, tylko kto na to pozwolił, w sensie jakim cudem dopuszczono do sytuacji w której sprężyny gospodarki wyleciały nam z rąk, czyli jak to się stało, że w Poznaniu produkowałem niemieckie samochody, a w moim mieście - Barlinku, kapitał niemiecki wykupił polską fabrykę deski podłogowej? Przecież to jest chore, wyobrażacie sobie, że Amerykanie wykupią od Niemców BMW?
    Jasne, że LIDL jest niemiecki, tylko jak to się stało, że nie ma innych sklepów w Polsce poza biedronką, bo to że sklepy przynoszą zysk, to rozumiem.
    To zupełnie jakby matka pytała córkę, jak to się stało, że zaszłaś w ciąże i usłyszała by w odpowiedzi, że to przez seksz. To jest logiczne, że sieci handlowe napędzają gospodarkę, tylko ja się pytam czemu niemiecką, a nie polską, a nie czy to niemieckie - to wiem.
    Co do przybyszy, to ujmując sprawę delikatnie, niektórzy z nich żyją na zasiłkach w rodzaju "kindergeld", więc to tak zaraz gospodarki nie ożywia, raczej nie tak zabójczo w pierwszym pokoleniu, śmiem twierdzić bezczelnie.
    Lejba Goldszmit - miałem do czynienia z tym systemem podatkowym i prawem, no i z urzędnikami.
    Nie różni się do od tego z czym zetknąłem się w ojczyźnie, absolutnie to samo - papiórki, formalności, debilizmy, ... to samo co u nas.
    ManGo, masz rację ta kasa na pewno leci do rajów podatkowych, częściej niż myślimy, pewnie również "od Mozy aż po Niemen, od Adygi aż po Bełt."
    To wszystko jest dość oczywiste na pozór i nie trzyma się kupy, jak się przyjrzeć bliżej.
    Panowie, a niemiecka edukacja! Gdzie jest więcej wykształconych osób, w Polsce czy w Niemczech? Czemu nasi inżynierowie, programiści itp. pracują na ich PKB, a nie na nasze, przecież to jest błędne koło?
    Jak myślicie kto robi samochody BMW?
    Zdradzę wam sekret to są Polacy, to na prawdę nie są postawni blondyni o niebieskich oczach i niezłomnym charakterze, lecz ludzie z Śląska, czy Opolskiego. Czemu nie możemy tego zrobić w Polsce?
    Kto ten Persil produkuje dusząc się w oparach, kto kieruje tirem po nocy, jeśli nie Polacy nabijając niemieckie PKB?

Można dostrzec pewne luki w niemieckim myśleniu, np. myślę że pewna niewielka grupa ludzi może zażywać tutaj narkotyki. Pewnie jesteście w szoku, ale to godne pogardy zachowanie ma czasem miejsce. I mam podstawy sądzić, że narkotyki, podobnie jak prostytucja, handel bronią, czy zorganizowane kradzieże samochodów, są dowodem na to, że to potężne państwo ma jednak pewne niedoskonałości, które są jak rysa na posągu niemieckiej niezłomności.
    Deutsche Frauen, deutsche Treue,deutscher Wein und deutscher Sang Sollen in der Welt behalten ihren alten schönen Klang,Uns zu edler...

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2016, 15:54:33 »
    Biedronka należy do Portugalczyków. Polska jest chyba Żabka, jeśli już tak szukamy polskich sieci sklepów.

Offline ManGo

• Użytkownik
    • Piwa: 49
    • Za Ślůnsk i gumiklejzy
    « Odpowiedź #6 dnia: Lipca 08, 2016, 18:09:30 »
    Biedronka należy do Portugalczyków. Polska jest chyba Żabka, jeśli już tak szukamy polskich sieci sklepów.
    Co do Biedronki to jest ona portugalska, natomist żabka obawiam się że nie jest polska a czeska.
    Co do polskich sieciówek to na pewno do nich należą Piotr i Paweł, Alma i POLOmarket itp.
    W polsce jest o tyle problem z gospodarką że jest w niej mała ilość małych i średnich przedsiębiorstw ponieważ w Polsce rozkręcenie własnego biznesu to patologia.
    Strefa wolna od podatku to śmiech na sali, prawo jest bardzo nieprzyjazne dla świeżaczków a do tego dochodzą gigantyczne podatki i najgorsze, czyli ogromne zagraniczne sieciówki które mają bardzo sprzyjające warunki w Polsce np. podatki które płacą sieciówki w porównaniu z tym co zarabiają to zero, podczas kiedy mały/średni w porównaniui z tym co zarabia płaci krocie i nie ma okazji nawet aby rozwinąć swoją firmę. Poza tym sieciówki często stosują wobec lokalnych konkurencji nieczyste zagrywki jak np. dumping łupieżczy co eliminuje małych i sieciówki stają się monopolistami na rynku.
    Można jeszcze napomnąć że duże sieciowe molochy mają znajomości z różnymi urzędasami i często mają wtyki w różnych sądach itp. Praktycznie mały przedsiębiorca nie ma szans na rynku z zagraniczną sieciówką a takie bywają zazwyczaj agresywne wobec konkurencji.
    Ps. piszę z telefonu więc spodziewam się że te moje wypociny są nieczytelne :P
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2016, 08:15:13 wysłana przez ManGo »

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lipca 08, 2016, 18:13:19 »
    Tylko zapominamy, że Niemcy nie są jednolitym tworem, byłe NRD jest biedniejsze od zachodnich Niemiec. Wschodnie Niemcy się wyludniają szybko, częściowo Polacy tam przyjeżdżają, ale to tylko kropla w morzu potrzeb.
    Do tego dochodzi kwestia niższych płac na wschodzie w stosunku do zachodu.

Mam też wrażenie że też Niemcy charakteryzują się inną mentalnością.  Osobiście mam wrażenie że Niemcy, nawet Ci z Wschodu są bardziej otwarci na turystów. Prosta sytuacja, byłem w restauracji w Greisfswaldzie, podszedł kelner i obczaił, że jestem z Polski to i od razu "Dzień Dobry", okazało się że kiedyś był w Polsce. A u nas co ? W Polsce jak w lasie. Polska gościnność to MIT. Widziałem jak nie raz turyści z Niemiec mieli problem z dotarciem do jakiegoś miejsca i żaden Polak im nie pomógł. No cóż jaki kraj takie traktowanie obcych.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #8 dnia: Lipca 08, 2016, 21:00:45 »
    Niemcy się będą tylko zwijać.

A Polska może spokojnie wyprzedzić Niemcy w dekadę.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Lipca 08, 2016, 21:34:53 »
    Weź mi wytłumacz jak w dekadę mamy wyprzedzić Niemcy ?

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #10 dnia: Lipca 08, 2016, 23:42:17 »
    Weź mi wytłumacz jak w dekadę mamy wyprzedzić Niemcy ?
    ^IvEmu pewnie chodzi o wyprzedzenie Niemiec pod kątem osiągnięć piłkarskich :P Sądząc po wyniku z ostatniego meczu, to jesteśmy na dobrej drodze. A wszystko dzięki ciężkiej pracy naszych zawodników jak i kadry...

Nie za bardzo rozumiem nad czym tutaj filozofować. Niemcy po prostu mają lepszą narodową mentalność do interesów, lepsze prawo i dużo większy kapitał narodowy nagromadzony przez dziesięciolecia. Takie czynniki wystarczą, żeby przez lata uczynić krajową gospodarkę silną i rozwiniętą. Jak to się mówi "ziarnko do ziarnka, a zbierze się miarka". W Polsce moim zdaniem władza ma zbyt wielkie parcie na stołek, przez co większość czasu zamiast myśleć jak tutaj coś naprawić lub usprawnić, to zastanawia się jak dokopać opozycji, czy też jak przekupić społeczeństwo. Potem zajmują się łataniem dziur, które sami w budżecie natworzyli przez impulsywne i nieprzemyślane decyzje. Pomijając już fakt, że co nowy rząd, to nowy pomysł na rozwiązanie każdego problemu, bo przecież tamten z opozycji rządzący  był "debilem i nieukiem".

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #11 dnia: Lipca 09, 2016, 11:24:43 »
    Skoro po zwiększeniu składki rentowej o 2% zanotowano zamknięcie ok. 100 tys. firm zatrudniających do 5 pracowników to gdyby zlikwidować wszelkie składki, zlikwidować płacę minimalną, dochodowy i obniżyć VAT to Niemców można ze spokojem dognić.

A pieprzenie o polskiej mentalności - litości. Polacy mają właśnie dobra mentalność do biznesu bo kombinują. I pewnie tylko dzięki temu jeszcze jakoś da się tutaj przetrwać.

A niemiecka solidność to mit:

http://www.rp.pl/artykul/982313-Niemiecka-solidnosc-to-mit.html
    http://moto.onet.pl/porady-ekspertow/bezawaryjny-niemiec-to-juz-chyba-tylko-mit/0e304y

Odwalają fuszerę a młodemu pokoleniu w większości nie chcę się pracować. Mają albo rodzice, albo z zasiłków dostaną. Są mentalnie zepsuci. Oczywiście nie wszyscy. Podobnie w Anglii gdzie Polacy narzekali na "nierobów kretynów anglików" zdarzali się Anglicy, którzy pracowali znacznie lepiej od Polaków na tym samych stanowiskach w "brudnej robocie co angole się nie tykają" No i odwrotnie Polacy, którzy po prostu byli leniami. Co nie zmienia faktu, że mediana młodego pokolenia na zachodzie jest zepsuta i spotka ich gwałtowne zderzenie z rzeczywistością. W Polsce oczywiście ten proces też jest już bardzo dobrze widoczny. Jak to mówi klasyk "Nie idźmy tą drogą"

A zadłużone Niemcy lecą powoli na łeb na szyję, ich banki tracą na znaczeniu. To są proste fakty po prostu nie da się żyć ponad stan. I o ile dotychczas wyzywano takie proroctwa od zabobonów. To o tyle na przykładzie Unii, o której od dawno co średnio rozgarnięty człowiek wiedział, że upadnie - ale ludzie nie wierzyli i śmiali się. Można powoli otwierać oczy, że to już bliżej niż dalej.

A same Niemcy wpadły w jedyną pułapkę kapitalizmu - gdy osiągnie się taki dobrobyt, że już nie opłaca się rozwijać. Taki okres też się jednak kończy.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #12 dnia: Lipca 09, 2016, 17:50:24 »
    Nie za bardzo rozumiem nad czym tutaj filozofować. Niemcy po prostu mają lepszą narodową mentalność do interesów,
    Że co?
    nie, inaczej - Chopie, co ty dupisz?
    Narodowa mentalność do interesów, może ją z mleka matki mają albo genetycznie?
    Akurat na "mentalność do interesów"(cokolwiek to jest) myślę że mają wpływ różnorakie czynniki, związane ze środowiskiem i wychowaniem, sytuacją polityczną i ustrojem w jakim się jest, edukacją i bardzo ogólnie aktualną sytuacją na rynku, uwarunkowaniami geopolitycznymi, historycznymi, klimatycznymi itp. Generalnie mnóstwo jest tu zupełnie niezależne od samego człowieka i narodowości.
    Z jednej strony Polska historycznie została nieźle udupiona, jeśli chodzi o rozwój wszędzie, ostatnio szczególnie w kwestii polskich prywatnych biznesów, więc startowaliśmy po '89 100 lat za Murzynami i nawet ten kapitał popeerelowski marny został tanio sprzedany lub nieuwolniony od państwa, z drugiej strony jak już można było samemu działać, to buchnęło przedsiębiorczością (którą dziady przydusiły oczywiście), więc proszę nie mówić, że Polacy nie mają odpowiedniej mentalności do interesów, bo to jest gównoprawda. My tu żyjemy balansując między Wschodem a Zachodem, co niesie za sobą ogromne zagrożenia, co historia pokazała, jak i typowo nieustający do terenów "pomiędzy" potencjał.
    Niemcy to kraj w centrum, więc korzysta ze wszystkiego dookoła a bez zagrożenia hordami ze Wschodu, z tym ich rozwaleniem na konkurujące państewka(to też więcej osobnych ośrodków interesu, miast), jednocześnie tworząc wielki kraj, z przyzwoitym dostępem do mórz, super siecią rzeczną, z protestantyzmem(mówcie co chcecie, według mnie, to niezwykle istotne), bez rządów komuchów, a przypuszczam, że gdyby nie durne wojny, na których i tak nie wyszli gorzej niż my, to by byli jeszcze bogatszym państwem.

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #13 dnia: Lipca 09, 2016, 19:00:40 »
    Niemiec zawsze będzie miał więcej forsy w portfelu czy to się komuś podoba czy nie.
    « Ostatnia zmiana: Lipca 09, 2016, 22:23:22 wysłana przez Haazheel »

Offline jurdas

• Użytkownik
    • Piwa: 31
    • PE_giermek_Jurdas
    « Odpowiedź #14 dnia: Lipca 09, 2016, 20:32:22 »
    Co do pierwszego posta, jest to generalnie na zachodzie. Jeden z byłych profesjonalnych graczy League of Legends(Polak, ich drużyna to było 4 Polaków i Norweg) opowiadał, że w pokoju Norwega na ziemii dosłownie leżały monety każdej możliwej wartości(euro rzecz jasna, gdyż ich gaming house znajdował się w Niemczech). Gdy raz zapytali dlaczego ich nie pozbiera i nie wyda to im powiedział, że ma wyjebane na te drobniaki i jak chcą to sobie mogą je pozbierać, bo on i tak nie wywali do kosza jak będzie zamiatał podłogę :D Po prostu od dobrobytu w dupie się poprzewracało :v
    [wycięte z banlisty]blackhawk (13.08.2012) - prowokacje- zakaz pisania do odwołania. //sir Luca