Czy wolno obiecać piwo, dla każdej osoby która włączy się do rozmowy, czy to grzech? No może każdej która coś wniesie bo temat jest trudny.
W każdym razie, panowie mówicie z sensem, ale...
Szwajcaria jest małym państwem, a ludzie tam emigrują, natomiast Chiny na odwrót, dla jasności - 80 mln to dużo, ale polskie 40 to też było dużo, a robi się z tego 38, bo kupa wiary wyjeżdża.
Eksport i import z definicji są powiązane, jasne że opłaca się mieć przewagę eksportu, tylko DLACZEGO tak się stało w tym przypadku, jak oni to zrobili!?
Warder, ja siedzę właśnie w Dingolfing, czyli takiej miejscowości wybudowanej koło fabryki BMW, no to teraz sam zgadnij jakie mam samochody za oknem, natomiast w Polsze to miałem za oknem samochody różne, nie tylko niemieckie i to nie były najczęściej BMW.
Sklepy istotnie, tylko kto na to pozwolił, w sensie jakim cudem dopuszczono do sytuacji w której sprężyny gospodarki wyleciały nam z rąk, czyli jak to się stało, że w Poznaniu produkowałem niemieckie samochody, a w moim mieście - Barlinku, kapitał niemiecki wykupił polską fabrykę deski podłogowej? Przecież to jest chore, wyobrażacie sobie, że Amerykanie wykupią od Niemców BMW?
Jasne, że LIDL jest niemiecki, tylko jak to się stało, że nie ma innych sklepów w Polsce poza biedronką, bo to że sklepy przynoszą zysk, to rozumiem.
To zupełnie jakby matka pytała córkę, jak to się stało, że zaszłaś w ciąże i usłyszała by w odpowiedzi, że to przez seksz. To jest logiczne, że sieci handlowe napędzają gospodarkę, tylko ja się pytam czemu niemiecką, a nie polską, a nie czy to niemieckie - to wiem.
Co do przybyszy, to ujmując sprawę delikatnie, niektórzy z nich żyją na zasiłkach w rodzaju "kindergeld", więc to tak zaraz gospodarki nie ożywia, raczej nie tak zabójczo w pierwszym pokoleniu, śmiem twierdzić bezczelnie.
Lejba Goldszmit - miałem do czynienia z tym systemem podatkowym i prawem, no i z urzędnikami.
Nie różni się do od tego z czym zetknąłem się w ojczyźnie, absolutnie to samo - papiórki, formalności, debilizmy, ... to samo co u nas.
ManGo, masz rację ta kasa na pewno leci do rajów podatkowych, częściej niż myślimy, pewnie również "od Mozy aż po Niemen, od Adygi aż po Bełt."
To wszystko jest dość oczywiste na pozór i nie trzyma się kupy, jak się przyjrzeć bliżej.
Panowie, a niemiecka edukacja! Gdzie jest więcej wykształconych osób, w Polsce czy w Niemczech? Czemu nasi inżynierowie, programiści itp. pracują na ich PKB, a nie na nasze, przecież to jest błędne koło?
Jak myślicie kto robi samochody BMW?
Zdradzę wam sekret to są Polacy, to na prawdę nie są postawni blondyni o niebieskich oczach i niezłomnym charakterze, lecz ludzie z Śląska, czy Opolskiego. Czemu nie możemy tego zrobić w Polsce?
Kto ten Persil produkuje dusząc się w oparach, kto kieruje tirem po nocy, jeśli nie Polacy nabijając niemieckie PKB?
Można dostrzec pewne luki w niemieckim myśleniu, np. myślę że pewna niewielka grupa ludzi może zażywać tutaj narkotyki. Pewnie jesteście w szoku, ale to godne pogardy zachowanie ma czasem miejsce. I mam podstawy sądzić, że narkotyki, podobnie jak prostytucja, handel bronią, czy zorganizowane kradzieże samochodów, są dowodem na to, że to potężne państwo ma jednak pewne niedoskonałości, które są jak rysa na posągu niemieckiej niezłomności.
Deutsche Frauen, deutsche Treue,deutscher Wein und deutscher Sang Sollen in der Welt behalten ihren alten schönen Klang,Uns zu edler...