Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Korwin a "Kukizowcy"  (Przeczytany 4239 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Korwin a "Kukizowcy"
    « dnia: Lutego 04, 2016, 14:12:49 »
       Temat, skierowany przede wszystkim do IvEgo.

Ostatnio w sejmie, prężnie działają tzw. "Wolnościowcy". Weszli do sejmu dzięki Pawłowi Kukizowi, w jego szerokim froncie, reprezentują jednak bardzo często własne poglądy. Ba. Widać, że wpływają na całą linię partii.
       Przede wszystkim, na uwagę zasługuję Poseł Jaskóła.

Jak widać, można w sejmie, w sposób kulturalny, ba, niezwykle elegancki przedstawiać swoje poglądy. Skąd więc takie uwielbienie do Korwina, który zraża do siebie ludzi, gdy w parlamencie zasiadają osoby, które mają podobne poglądy a wyrażają je w sposób, przekonujący. Czy nie tędy droga? Zwłaszcza, że wśród samych wolnościowców, wokół których i się obracam, widać pewien nie tylko rozdział, ale i pogardę dla "kuców" jak i "śmieszkowanie" z Korwina. Co motywuje ludzi aby stać po stronie, starego człowieka, który nie osiągnie nic z tego co mówi, że wprowadzi w Polsce, zamiast wesprzeć, tych młodszych i o wiele bardziej dostosowanych do warunków politycznych.
       Zwłaszcza, że co by nie mówić Kukiz15, zachowuje się póki co w sejmie najlepiej. Niektóre projekty wspierają, inne krytykują, nie robią szopki, nie latają po mediach "bronić demokracji" aby zyskać w sondażach.

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Korwin a "Kukizowcy"
    « Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2016, 16:58:09 »
    Już niedługo w TVN24:
    "Niech żyje socjalizm" - Tomasz Jaskóła
    A tak na serio, jak to mówił Korwin właśnie, idiotów w społeczeństwie jest najwięcej. Idiotów można albo przekonać populistycznymi hasełkami o dawaniu (ostatnio głównie PiS) Strasząc innymi partiami, krzycząc o chaosie i wojnie (PO a.k.a. NowoczesnaPL) Albo kontrowersyjnymi i radykalnymi wypowiedziami (Korwin) Więc bez hailującego i hitlerującego Korwina, wolnościowcy dużych szans, niestety, nie mają.
    Dzięki za przedstawienie tego polityka, nie wiedziałem, że tacy mądrzy ludzie w tym Kukiz15 :p (może oprócz Jacka Wilka)
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2016, 17:37:37 »
    Ja bym jeszcze do tej listy "dobrych" posłów dodał Jakuba Kuleszę, Marka Jakubiaka czy Roberta Winnickiego(dla niektórych może być kontrowersyjny)

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #3 dnia: Lutego 04, 2016, 17:58:02 »
    Facet fajnie mówi, wydaje się inteligentny i ułożony, nie podnosi głosu, innymi słowy gdyby wszyscy politycy byli tacy to mielibyśmy "ładne", ciekawe i co najważniejsze merytoryczne debaty. Po za tym facet pokrywa się ze mną poglądami, niestety sam kukiz taki nie jest (ani wykształcenia, ani ułożenia i spokoju).

Offline Shanty

• Użytkownik
    • Piwa: 88
    • Rome Warband Clan
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 04, 2016, 18:03:31 »
    Facet fajnie mówi, wydaje się inteligentny i ułożony, nie podnosi głosu, innymi słowy gdyby wszyscy politycy byli tacy to mielibyśmy "ładne", ciekawe i co najważniejsze merytoryczne debaty. Po za tym facet pokrywa się ze mną poglądami, niestety sam kukiz taki nie jest (ani wykształcenia, ani ułożenia i spokoju).
    W takim razie muszę poszukać o jego przodkach, zapewne mieli coś wspólnego z Izrealem skoro go lubisz Bojar ;D

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lutego 04, 2016, 19:17:09 »
    Albo kontrowersyjnymi i radykalnymi wypowiedziami (Korwin) Więc bez hailującego i hitlerującego Korwina, wolnościowcy dużych szans, niestety, nie mają.
      Otóż nie. W ten sposób faktycznie, takie osoby zyskują rozgłos, jakiego np. Jaskóła nie ma, ale z drugiej strony, nie są traktowane poważnie.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2016, 19:21:10 »
      Otóż nie. W ten sposób faktycznie, takie osoby zyskują rozgłos, jakiego np. Jaskóła nie ma, ale z drugiej strony, nie są traktowane poważnie.
    Też prawda. Ale to Korwin zyskał prawie 5% głosów, a nie partie mówiące to samo, ale w sposób spokojny i racjonalny (KNP, RN)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Lutego 04, 2016, 19:51:37 »
      KNP i RN, weszły do sejmu, w ramach partii Kukiz'15.

Korwinowi, moim zdaniem bardziej niż to co robi, pomógł odziedziczony majątek + to, że był kiedyś posłem.
      Nowoczesna, a kiedyś PO, mocno wylansowała się na liberalnych hasłach. Wiele osób, o poglądach bardzo liberalnych, głosuje na N. licząc, że "a nuż spełnią te obietnice". Jakaś szansa jest.
       Korwin wpadł w pułapkę. Popiera go elektorat buntu, który chce aby ktoś wykrzyczał pewne hasła. Elektorat ten skutecznie podebrał jednak Paweł Kukiz, który także potrafił wyrazić to, co myśli wiele osób, rozczarowanych tą III RP, ale był przy tym bardziej autentyczny i znacznie mniej zadufany! Jaką opinię ma o Korwinie większość Polaków, chyba każdy wie, że złą. I bynajmniej nie dlatego, że "nie chce dawać", ale z własnego doświadczenia i rozmów z członkami mojej rodziny, wiem, że  po prostu chodzi o to, że wiele jego wypowiedzi było skandalicznych.
       Kolejny problem, tkwi w tym, że wielu Polaków nie wierzy liberałom, bo partie innego nurtu - konserwatywne, centrum, socjaliści itd. także obiecywali obniżki podatków, co nie następowało. PiS wskazywał, że obniży Vat do 22%, bez której to reformy nakładanie podatków na markety nie ma sensu. Słowa, nie dotrzymał póki co. A szkoda, bo to był bardzo mądry postulat. To samo kwota wolna od podatku.

Stąd, jeśli jedynym argumentem partii jest to, że obniżymy podatki, to ludzie podchodzą do tego jak pies do jeża. Z wielką nieufnością, wrogością i ostrożnością. 

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #8 dnia: Lutego 04, 2016, 20:37:54 »
    JK na 100%
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #9 dnia: Lutego 04, 2016, 21:15:55 »
      KNP i RN, weszły do sejmu, w ramach partii Kukiz'15.

Korwinowi, moim zdaniem bardziej niż to co robi, pomógł odziedziczony majątek + to, że był kiedyś posłem.
      Nowoczesna, a kiedyś PO, mocno wylansowała się na liberalnych hasłach. Wiele osób, o poglądach bardzo liberalnych, głosuje na N. licząc, że "a nuż spełnią te obietnice". Jakaś szansa jest.
       Korwin wpadł w pułapkę. Popiera go elektorat buntu, który chce aby ktoś wykrzyczał pewne hasła. Elektorat ten skutecznie podebrał jednak Paweł Kukiz, który także potrafił wyrazić to, co myśli wiele osób, rozczarowanych tą III RP, ale był przy tym bardziej autentyczny i znacznie mniej zadufany! Jaką opinię ma o Korwinie większość Polaków, chyba każdy wie, że złą. I bynajmniej nie dlatego, że "nie chce dawać", ale z własnego doświadczenia i rozmów z członkami mojej rodziny, wiem, że  po prostu chodzi o to, że wiele jego wypowiedzi było skandalicznych.
       Kolejny problem, tkwi w tym, że wielu Polaków nie wierzy liberałom, bo partie innego nurtu - konserwatywne, centrum, socjaliści itd. także obiecywali obniżki podatków, co nie następowało. PiS wskazywał, że obniży Vat do 22%, bez której to reformy nakładanie podatków na markety nie ma sensu. Słowa, nie dotrzymał póki co. A szkoda, bo to był bardzo mądry postulat. To samo kwota wolna od podatku.

Stąd, jeśli jedynym argumentem partii jest to, że obniżymy podatki, to ludzie podchodzą do tego jak pies do jeża. Z wielką nieufnością, wrogością i ostrożnością.
    No właśnie mówię, że Korwin zbiera elektorat raczej głupi, dzięki temu ma tak duże poparcie w porównaniu z innymi partiami antysystemowymi. A Kukiz... Cóż, mówił tylko Jowy Jowy Jowy, ale ludzie uznali, że dotychczasowe partie są złe, a Kukiz jest przynajmniej szczery, to go wybrali. Ale jeżeli weszli tacy ludzie jak p. Jaskóła, to ja jestem zadowolony.
    I zgodzę się, że wypowiedzi Korwina przysparzają mu dużo niechęci wśród ludzi bardziej inteligentych, to z drugiej strony przyciąga właśnie tzw. kuce, co mu daje tyle poparcia, że w 2019 pewnie wejdzie do sejmu.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #10 dnia: Lutego 04, 2016, 22:14:26 »
    No i co ja Ci mam na to odpowiedzieć?

Masz swojego kandydata. O to chodzi. Bardzo dobrze nigdy nie pisałem, że istnieje tylko KORWIN. Wielokrotnie podkreślałem, że jak Ci nie pasuje to masz innych kandydatów głoszących wolnościowe poglądy. Jak pasuje Ci ktoś kto jest w partii bez programu i z lewakami w środku z którymi trzeba ustalać wspólny front to jest to w porządku. To też jest rozwiązanie wpływać od środka. Ja uważam bardziej efektywne głosowanie na czysto wolnorynkową partię. Retoryka KORWINa też mi bardzo osobiście odpowiada. Każdy jednak głosuje na to co lubi. Byle by nie na krypto PO Nowoczesną i innych jawnych złodzei i kretynów pokroju PO i PiS. Gdzie ludzie dają się jawnie oszukiwać.

A to że ludzie są na tyle mało inteligetni aby nie skumać sprawy z chociażby gwałtem, debilami i szkodliwością koedukacji to nie moja wina. Mi retoryka KORWINa bardzo odpowiada. Jak ktoś chcę bez tego dodatku proszę bardzo jak widać też są kandydaci i nie trzeba głosować na Swetru.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #11 dnia: Lutego 04, 2016, 22:31:35 »
    No właśnie mówię, że Korwin zbiera elektorat raczej głupi, dzięki temu ma tak duże poparcie w porównaniu z innymi partiami antysystemowymi.

Na pewno odsetek głupców nie jest większy niż w innych elektoratach, szczególnie partii znajdujących się w sejmie.

Kolejny problem, tkwi w tym, że wielu Polaków nie wierzy liberałom, bo partie innego nurtu - konserwatywne, centrum, socjaliści itd. także obiecywali obniżki podatków, co nie następowało.

Skończyłem czytać po tym. Która partię - również z nieistniejących, uważasz za konserwatywną, która rządziła i obiecała obniżkę podatków? Bo AWS z chadekami raczej się do nich nie zalicza. Tylko nie wyskakuj z socjoPiSiurami bo jedyne co mają wspólnego z konserwatyzmem to poglądy pro-chrześcijańskie...

Tak naprawdę nigdy po 1830 nie mieliśmy u władzy konserwatystów (z wyjątkiem na wybitnego Wielopolskiego, którego się durnie nie chcieli słuchać). To jest właśnie problem naszego polityki - nie ma partii konserwatywnej w Polsce. Ale może to i dobrze, bo patrząc po dzisiejszych wyborcach to większość jest zdurniała - pewnie w dużej mierze dzięki okupacji sowieckiej po '45 - i nie dorośli do porządnych wyborów. Bo te partie co obecnie się znajduje w sejmie - nie tylko jak wspomniał Ive o Kukizowcach - są bezidowe, nijakie a większości przypadków nieszczere i obłudne z dużą dozą hipokryzji.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Lutego 04, 2016, 23:20:31 »
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Konserwatyzm
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Neoliberalizm

'Tylko nie wyskakuj z socjoPiSiurami bo jedyne co mają wspólnego z konserwatyzmem to poglądy pro-chrześcijańskie..." - Jednym z "twórców", Konserwatyzmu był de Maistre, który sporo pisał o papieżu.
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Ultramontanizm
       PiS jest partią, co by nie mówić, bardziej konserwatywną niż KORWiN, który postuluje szerokie zmiany społeczne. Inna sprawa, że te wszystkie podziały, oparte są w większości o to, co różni ludzie pisali wieki temu. To wpłynęło na partię, ustroje. Potem jednak, co państwo, to demokracja, a co demokracja to próby podziału partii, a te nie do końca chcą dać się ująć w jakieś ramy. Dla mnie pojęcie "konserwatywnego liberała", to jakaś aberracja, bo zupełnie inne założenia legły u podstaw liberalizmu i konserwatyzmu. Zupełnie inne wizje świata, człowieka. No ale tak się neoliberałowie, zapragnęli zwać.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #13 dnia: Lutego 04, 2016, 23:47:00 »
    Powiedz mi w którym miejscu wspomniałem o KORWiNiE? I gdzie napisałem o "konserwatywnych liberałach"? Konserwatyzm co by nie było ma kilka rzeczy wspólnych z liberalizmem, jak szeroka wolność, własność prywatna. Ale nikt nie mówi o tych wspomnianych "konserwatywnych liberałach".
    A z kolei PiS proponuje szeroką nacjonalizacje przemysłu - patrząc po dopłatach do górnictwa, utrzymywaniu nierentownych instytucji; jak i szeroko rozwiniętą opiekę społeczną w postaci "darmowej" służby zdrowia, "darmowych" szkół itp. Oczywiście słowo darmowe są w cudzysłowach, bo oczywiście zakładam, że rozumiesz że nic nie ma za darmo.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #14 dnia: Lutego 05, 2016, 02:10:57 »
    A ja myślałem, że konserwatyzm to pogląd na sprawy społecznie i religijne, a nie ekonomiczne.
     I w takim rozumieniu PiS jest partią konserwatywną, ale ściślej - konserwatywno-socjalistyczną