Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 500+  (Przeczytany 6664 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: 500+
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 03, 2016, 17:17:33 »
    Powinno się, ale prawo unijne zabrania obniżenia VATu poniżej bodajże 15%.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 03, 2016, 18:01:22 »
    Wyjść z kryzysu demograficznego było kilka:
     Po pierwsze, można by było zlikwidować Zus, co mogłoby zmotywować ludzi do posiadania licznego potomstwa, bo obowiązek alimentacyjny między dziećmi a rodzicami, istnieje w obie strony. Co do zasady, to zawsze działa w dwie strony, dziadek mnie, a ja dziadka. Tak by chciał Korwin, jeśli by to dało efekt, to za jakieś 50 lat. Ale by nie dało, raczej ludzie poszliby w stronę prywatnych ubezpieczeń, albo ich braku. Nie stać, no to trudno. Jakiemuś nastolatkowi, który dopiero kupił rynienkę na paróweczki, wydarzy się wypadek, no to także trudno musisz płacić za wszelkie koszty leczenia Ciebie w tym z operacją, jeśli taka będzie potrzebna. Możliwe, że z tego byśmy w sumie wszyscy skorzystali, bo bez konieczności utrzymywania masy rzeczy, to byśmy autostradę budowali z wsi A do wsi B, bo ręczę, że politykom o wiele łatwiej coś opodatkować, niż odpodatkować - nawet w przypadku ostrych cięć i nawet politycy liberalni, myślę, że mogliby uznać, że warto przez kilka lat mając taką furę kasy pakować to wszystko w infrastrukturę czy też w armię.
     Drugie wyjście, to wspomóc rodziny posiadające dzieci. Wręcz, płacić im za to. To nie jest ani socjalne, ani prospołeczne, więc argumenty typu "Samotna matka z 1 dzieckiem bla bla, a bogata rodzina z 3 bla bla" są o kant dupy, bo tu chodzi tylko o prokreacje. Nie o równość, ani tym bardziej polepszanie bytu, bo generalnie dziecko generuje większe koszty niż 500 zł na miesiąc. To jest problematyczne o tyle, że taka pomoc jest potrzebna, ale po prostu może nas na to nie być stać. Poza tym, państwo które chyba zarabia na paczce papierosów więcej niż wszystkie inne podmioty razem wzięte które biorą udział w procesie od produkcji do sprzedaży, które potem rzuci jakiś ochłap w postaci 500 złotych ale które mają być przeznaczone na dziecko, to jakiś absurd.
     Samo przeznaczenie na dziecko, co to ma być? Jak traktować jedzenie, czy jakieś wydatki typu czynsz. Albo sytuacja taka, że rodzina bierze pensje 28 a 25 przychodzi 500 złotych. To co, nie mogą ich użyć na siebie rodzice, a na dziecko wydać pieniądze z pensji?

Pomysł jest szczytny, ale problem w tym, że PiS jakkolwiek chce wesprzeć rodziny i program wsparcia ich, płacenia pieniędzy rodzinom, doprowadzenie do sytuacji w której ludziom dobrze się żyje i stać ich na 2-3 dzieci, bez obawy, że tak długa przerwa w pracy, wykluczy kobietę z rynku, a mężczyzna będzie wtedy w ciężkiej sytuacji - wyżywić rodzinę + nie stracić pracy, pod żadnym pozorem.

Problem tkwi w tym, że PiS chce zrobić wszystko za szybko. To tak jakby ktoś doszedł do słabego klanu i postawił sobie za cel, aby to był najlepszy klan na świecie. Tak dobry, że za tydzień gramy oficjala z AE, tylko trzeba rozpisać co dziennie treningi od 5:30 rano do 22:30.
       Podobnie z podatkami od marketów. To jest wspaniały pomysł, aby zmienić strukturę kto i jak dokłada się do budżetu, aby ciężar ten spoczywał na marketach i bankach w większym stopniu, niż na szarych obywatelach. Tyle, że aby wprowadzić ten pomysł należałoby tego samego dnia obniżyć vat. Możliwe, że ceny by zaczęły opadać w związku z konkurencją.

A jeszcze bardziej możliwe jest to, że obniżka vatu do 15%, byłaby największym wsparciem, jakie rodziny w Polsce mogłyby uzyskać. 

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 04, 2016, 01:45:32 »
    Czy zupełnie przypadkiem PiS wybrał to rozwiązanie kryzysu demograficznego, które przyniesie politykom i urzędnikom największe profity? Śmiem wątpić.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 04, 2016, 10:12:14 »
    Nie no to jest standartowe działanie - dać marchewkę i zabrać kij.

Zobaczymy jak sobie PiS poradzi z pewnymi kolejnymi żądaniami ws. imigrantów jakie złoży Unia w zeszłym roku Niemcy przyjęły ponad milion imigrantów. Teraz idzie wiosna. Nie będzie tłumaczenia się, że PO.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 04, 2016, 12:38:16 »
    Czy zupełnie przypadkiem PiS wybrał to rozwiązanie kryzysu demograficznego, które przyniesie politykom i urzędnikom największe profity? Śmiem wątpić.

PiS wybrał to rozwiązanie, które jest najbardziej efektowne i będzie widoczne. O to chodzi.

To niestety wada tego systemu, że mamy dwa stronnictwa: jedno można podsumować hasłem "Polska istnieje tylko teoretycznie", chodzi o władzę nad satrapią, utrzymanie statusu quo. To ma swoje plusy, bo patrząc na 1791 tam też Targowiczanie wcześniej, nim wezwali ruskich, mieli sporo racji, aby nie odpierdalać czegoś głupiego bo wszyscy bekniemy.     Warto dodać, że sami nie spodziewali się rozbioru, liczyli, że "Polska na nierządzie stoi", skoro jesteśmy tacy słabi i pod butem, to nikomu nie wadzimy,  stąd wszyscy powinni we własnym interesie dbać o to, aby było jak jest, bo jest dobrze dla nich.  Drugie stronnictwo, to jest to które zakłada, że trzeba być państwem samodzielnym i które twardo walczy o swoje interesy. Od integracji nie da się uciec, gdy świat stał się globalną wioską, a ludzie chcą pewnych powiązań między krajami, np. braku wiz czy cła. Ale integrujmy się, na własnych zasadach.

Jakie to rodzi problemy? Ano takie, że PiS będzie działał pod publikę, bo większość ludzi nie rozumie tych problemów, koncentrując się na super ważnych rzeczach typu: kościół, Smoleńsk, życie prywatne Kaczyńskiego, uśmiech Macierewicza itd. Stąd, trzeba im pokazać, że PiS to partia proobywatelska, która chce ich wesprzeć. To ma być namacalne, jak owe 5 banknotów 100 zł. Nie jest to opłacalne dla urzędników, bo Ci już wskazują, że przerzucenie na nich ciężaru zbadania tego wszystkiego, może ich przerosnąć. Zwłaszcza, że np. gdy podanie wpłynie do niewłaściwego urzędu, to ten urząd musi natychmiast przesłać je do urzędu właściwego. Teraz zostaną zalani, masą ale to masą, podań od ludzi którzy niekoniecznie będą wiedzieli co i jak z tym zrobić.

Czy to pomoże rodzinom? Moim zdaniem, skończy się jak w 1791 gdy władza też chciała ulżyć chłopom, ale stosowała doraźne i nieskuteczne rozwiązania. To wielka wada demokracji, że jeśli podejmie się działania, które przyniosą efekty za lat 10, to śmietankę spije kto inny. Politycy chcą więc teraz i już. W porównaniu do Rosji, gdzie Putin rok w rok, powoli podnosił kraj, to jest to polityka niespójna i słaba.

Poza tym, olbrzymim problemem jest populizm. Ale ten widoczny jest od bardzo wielu lat, PO która nazywa PiS populistami, powinna przypomnieć sobie, kto wprowadził kastrację chemiczną do kodeksu karnego. Coś, co jest po prostu nierealne. Ale naród się ucieszył, jak głupi do sera, chociaż jest to martwe, i to nie czyjeś jaja, a ten przepis powinien zostać wycięty, ale z kodeksu .___.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 04, 2016, 14:15:29 »
    Nie jest to opłacalne dla urzędników, bo Ci już wskazują, że przerzucenie na nich ciężaru zbadania tego wszystkiego, może ich przerosnąć.
    No właśnie, dotychczasowi urzędnicy nie podołają, więc jest pretekst do zatrudnienia kolejnych, oczywiście za pieniądze obywateli.

To wielka wada demokracji, że jeśli podejmie się działania, które przyniosą efekty za lat 10, to śmietankę spije kto inny. Politycy chcą więc teraz i już. W porównaniu do Rosji, gdzie Putin rok w rok, powoli podnosił kraj, to jest to polityka niespójna i słaba.
    No niestety to prawda. Jeżeli obniżyć podatki, to z początku oznaczać to będzie problemy finansowe państwa i strata poparcia partii rządzącej. Ale za, powiedzmy, 6 czy 8 lat korzyści z tego płynące będą coraz wyraźniejsze, niestety wtedy będzie już inna partia rządząca. Więc nikt obniżki podatków się nie podejmie.
    Nie jestem pewien, czy dobrze pamiętam, ale tak chyba było na Słowacji, że jakaś liberalna partia doszła do władzy i mocno obniżyła podatki. Ludziom się to bardzo nie spodobało, bo były duże problemy finansowe z tego powodu, i władzę przejął po poprzedniej partii przejął Robert Fico, lider partii socjaldemokratycznej (!) obiecawszy wyborcom, że liberalne reformy poprzedniej władzy odwoła. Jednak tego nie zrobił, dzięki czemu rzeczone reformy zaczęły wreszcie przynosić Słowakom korzyści. I tak się rozwinęli. Ale to Fico, a nie tych, którzy te reformy wprowadzili, chwali się za ten rozwój. (Uwaga, mogłem coś pokręcić w tej historii, jeśli tak, to przepraszam.)

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 04, 2016, 14:26:05 »
      Często po wielu latach, historia ocenia dane reformy korzystnie. Napoleon III, był władcą który miał słabą opinie u Francuzów, przez wiele lat. Dzisiaj dostrzega się, że pod wieloma względami, przebił swego wielkiego poprzednika i był najlepszym władcą od Henryka Burbona.
      Podobnie z Grabskim.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 05, 2016, 15:45:49 »
    "PO: złożymy projekt, który da rodzicom 500 zł na każde dziecko od połowy 2016 r."
    Przepraszam za szmatławca w linku, ale jaja totalne... Może niedługo wprowadzać zaczną 500 zł na każdego dorosłego z długami alimentacyjnymi by mieli na dzieciaki? W sumie, taki Kijowski bożyszcz tłumów by z chęcią przyjął.
    http://m.onet.pl/biznes/kraj,rsm1xr

Jaki kraj i jacy wyborcy - tacy "politycy".

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 05, 2016, 18:32:46 »
     Bardzo nie podoba mi się wskazywanie, że wyborcy PiSu głosowali na tą partię, bo "Grażyna pińset złotych dajooo". To raczej, jeden z argumentów, jakim posłużyli się pewni dziennikarze, aby osłodzić przegranym wyborcom PO, ową klęskę - wy jesteście elytą, która nie pokusiła się na kasę, nie to co tamci!
     Wątpię by ta obietnica, przekonała ludzi aby Ci głosowali na PiS. Raczej chodziło o to, że poprzednie rządy były całkiem słabe, a realnej alternatywy nie było. Poza tym PiS, ma wiele dobrych postulatów które już wprowadził i właściwie, na tym mogliby się skupić. Przede wszystkim mówię o likwidacji gimnazjów.
     Dla mnie 500 złotych, powinno być od trojga dzieci. I to 500 zł, za troje. Po prostu, tylko wtedy to się opłaca, bo z 2 obywateli zostanie 3. A jak ludzi to zmotywuje do posiadania licznego potomstwa, to dobrze.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 06, 2016, 01:21:17 »
    Sam chodzę do gimnazjum (gimbuss11!!!) i nie mam pojęcia, dlaczego ludzie się tak czepiają istnienia tej instytucji. Ktoś wyjaśni?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 06, 2016, 09:39:09 »
    Ludzie sugerują się, że stary podział był lepszy i zasłaniają się rzekomymi kosztami prowadzenia gimnazjum. Problemem nie jest gimnazjum czy podstawówka i ich podział tylko fakt, że edukacja jest publiczna.

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 06, 2016, 13:43:20 »
    Władze mamy już od któregoś tam króla nastawione na rujnowanie naszego kraju (nie licząc drobnych wyjątków). Interesujące jest czy ludzie którzy bronili niepodległości Polski niczym bohaterowie, gdyby wiedzieli że ten kraj będzie właśnie tak wyglądał w przyszłości, dalej walczyliby o jego wolność.

W kraju mamy syf, w sejmie mamy syf, w urzędach mamy SYF. I na tym kończy się wszelka dyskusja dotycząca polityki. Jedyne wyjście z tego bagna to ustawić wszystkich sędziów, urzędasów i polityków w kolejce i po kolei stawiać przed oblicze trybunału stanu. Jak który niewinny - puszczać ale konfiskować nadmierne majątki. Jak który winny - rozstrzelać.

Ostatnio jest dość spora afera związana z biznesmenem Markiem Kubalą, któremu przez niesłuszne oskarżenia zniszczono życie. Z zażądanych 50mln odszkodowania dostał 89 tysięcy...bo "spędził w więzieniu tylko 17 dni". Sąd ma w dupie fakt, że od kolesia odwróciła się rodzina, stracił dobrze prosperujące źródło zarobku, był targany po sądach i urzędach przez kilkanaście lat i do tego wpadł w długi. A o zadośćuczynienie walczy już 5 lat. I za to wszystko 89 tysięcy?
    Powinni upubliczniać dane sędziego, który tak zadecydował...
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 06, 2016, 14:07:41 »
    Zgadzam się z Ivem, tu nie chodzi o to, czy są 2 czy 3 etapy nauki, problemem jest program nauczania, podręczniki oraz nauczyciele. Wszystko to nie nadaję się do efektywnej i przydatnej edukacji. Dla mnie gimnazjum różni się tylko tym od podstawówki, że jest więcej informacji do wkucia na sprawdzian (jest więcej przedmiotów, do tego są trudniejsze) oraz że wracam do domu nie o pierwszej, ale o trzeciej lub czwartej. Ale dalej prawie nic przydatnego się nie nauczyłem.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 06, 2016, 16:48:34 »
    Władze mamy już od któregoś tam króla nastawione na rujnowanie naszego kraju (nie licząc drobnych wyjątków). Interesujące jest czy ludzie którzy bronili niepodległości Polski niczym bohaterowie, gdyby wiedzieli że ten kraj będzie właśnie tak wyglądał w przyszłości, dalej walczyliby o jego wolność.

W kraju mamy syf, w sejmie mamy syf, w urzędach mamy SYF. I na tym kończy się wszelka dyskusja dotycząca polityki. Jedyne wyjście z tego bagna to ustawić wszystkich sędziów, urzędasów i polityków w kolejce i po kolei stawiać przed oblicze trybunału stanu. Jak który niewinny - puszczać ale konfiskować nadmierne majątki. Jak który winny - rozstrzelać.

Nie zapominajmy o niepoprawnych pesymistach i ludziach, którzy widzą szklanki tylko w połowie puste... Ja nie narzekam, żyje mi się dobrze, jak chciałem znaleźć pracę to znalazłem, w urzędach jak zakładałem własną działalność gospodarczą też nie siedziałem za dużo, bo obecnie sporo załatwia się przez internet. Po za tym sformułowanie "rujnowanie naszego kraju" jest dla mnie dość śmieszne, patriotyzm to coś co właściwie istnieje tylko na ustach kiboli walczących za polskę na stadionach. Śmiech z Kowalskiego, mówiącego, że jest "głosem chłopaków pomordowanych na stadionach i prześladowanych na uczelniach za to, że kwestionują bezład Unii Europejskiej". Utożsamiasz się z nimi? Z tymi patriotami? Ci ludzie sobie po prostu nie radzą w życiu i uważają, że największy wpływ na to mają czynniki zewnętrzne. Dla mnie patriotyzm to coś innego to po prostu praca, nauka, udoskonalanie siebie a nie pieprzenie, że kraj upada. Jeśli tak to powiedz co ty zrobiłeś? Nic... najprawdopodobniej. Po za tym sprawdziłem twój wiek: 16 i teraz pytanie jakie masz doświadczenie z urzędnikami, politykami czy sędziami, bo spodziewam się, że twoje doświadczenie pokrywa się z tym co przeczytałeś w internecie. Ja sędziów nie spotkałem, polityka znam tylko jednego i dlatego, że jest moim sąsiadem, a w urzędach byłem kilkanaście razy tylko (jakieś dokumenty, prawa jazdy itd.). Owszem niektórzy urzędnicy są upierdliwi a inni są zupełnie w porządku. Nie mogę więc uogólniać wszystkich sędziów, urzędników i polityków, bo ich po prostu nie znam. Dlatego cały twój post traktuję jako bezzasadne "płaczki".

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 06, 2016, 16:57:02 »
    Dlaczego tylko urzędników, polityków i sędziów? Jeszcze prokuratorów, adwokatów, policjantów, strażników miejskich, nauczycieli, Bojara, lewaków, kibiców Pogoni Szczecin, ukrytą opcję niemiecką i zwolenników PO proponuję pod mur postawić. Jak już eksterminować wrogów Ojczyzny, to na całego! Nie ma miejsca na półśrodki!
    EDIT: pewnie, używaj sobie na mnie Goldmanie póki możesz! Zobaczymy czy będziesz taki odważny pod murem!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2016, 17:36:05 wysłana przez Lew »