Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: 500+  (Przeczytany 6679 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: 500+
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 06, 2016, 17:27:23 »
    Po za tym sprawdziłem twój wiek: 16 i teraz pytanie jakie masz doświadczenie z urzędnikami, politykami czy sędziami, bo spodziewam się, że twoje doświadczenie pokrywa się z tym co przeczytałeś w internecie. (...) Dlatego cały twój post traktuję jako bezzasadne "płaczki".

Gdzie masz napisany mój wiek? Nigdzie w Tawernie tego nie wpisywałem więc powoli zaczynam się obawiać twojej osoby :v
    Wracając, nie wszyscy żyją w internecie. Czasem gazetę przeczytam, czasem wiadomości obejrzę, czasem z rodziną lub starszymi znajomymi porozmawiam. Przeraża mnie sama myśl, że tak jak przytoczony przykład pana Marka zbankrutować w ciągu kilku dni może każdy przeciętny człowiek fałszywie o coś oskarżony. O politykach wypowiem się tyle, że debaty sejmowe (które w propagandowych mediach przedstawia się tak pozytywnie jak to tylko możliwe) i tak swoim poziomem wypadają tragicznie, ci mężni posłowie zachowują się jak typowa klasa gimnazjum (z tego gorszego sortu) gdzie nikt nie potrafi usiedzieć w ciszy przez więcej niż 2 minuty. Obrażają się nawzajem, inni jedzą na sali (Pawłowicz), drudzy wykorzystują mównicę żeby śmiać się z tych którzy jedzą na sali (Rozenek), inni kłamią i to tak że aż się sufit trzęsie (Kurski) i tak dalej, i tak dalej. Słowem mówiąc - oglądając to człowiek odnosi wrażenie że większość z nich przychodzi tam po prostu świetnie się bawić, że nie mają żadnego szacunku do tego co robią.

O urzędnikach się nie wypowiem bo póki co nie odwiedziłem zbyt wielu (może to dobrze, może to źle) a nie chcę zostać oskarżony o "opieraniu swojego doświadczenia na internecie".
    Jedyne co tu wtrącę to fakt, że ci panowie powinni być razem z nami, szarymi ludźmi równi wobec prawa. Gdy tym czasem JA wezmę kamień i zbiję Ci szybę w samochodzie (nieważne czy przypadkiem czy specjalnie), muszę własnym majątkiem odpowiedzieć za szkodę. A taki koleś zrujnuje komuś firmę, doprowadzi do upadku przedsiębiorstwo - po latach włóczenia się po sądach poszkodowany otrzyma drobne odszkodowanie z podatków obywateli. Nie lepiej by było zlicytować majątek tego urzędnika?

Sędziowie to też komedia. Zaczynając od tego że puszczają recydywistów na warunkowe, kończąc na przytoczonym przykładzie pana Marka. POWALAJĄCE SWOJĄ GŁUPOTĄ wyroki. Ale to też wina prawa, bo jak taki bałwan odwali jakąś kaszanę to nie ponosi za to żadnych konsekwencji. Filmiki takie jak ten świadczą o tym, że nasz wymiar sprawiedliwości osiągnął już dno. Po piętnastu latach ten koleś nie okazując żadnej skruchy ani woli poprawy wyjdzie sobie na wolność i kogoś zamorduje? Czy zrobi to jeszcze wcześniej bo wyjdzie "za dobre sprawowanie"?

Funkcjonariusze publiczni to temat rzeka. Na pierwszy ogień policja. Zwiększenie im uprawnień (chociażby do spałowania jakichś patologicznych zachowań) powinno zostać wdrożone natychmiastowo. Kiedy widzę jakiegoś naćpanego pajaca w dresach (czy to na żywo na demonstracjach, czy w reportażach na żywo, czy w opowieściach tych ludzi) który biega sobie wokół takich policjantów i wyzywa ich od najgorszych, a ci stoją i muszą tego słuchać, nie wiem nawet jak na to reagować. To oznaka że zarówno policja jak i inne służby nie cieszą się praktycznie żadnym szacunkiem i trzeba to zmienić (nawet jeśli problem dotyczy tylko niektórych grup społecznych). Ale jak tu funkcjonariusze publiczni mogą się cieszyć zaufaniem, kiedy komornik zajmuje ciągnik sąsiadowi dłużnika D:
    O tych skandalach związanych z "lekkim zaniżaniem" przez asesorów wartości zajętych przedmiotów już nawet nie zacznę pisać bo rozpisałbym się jeszcze bardziej.

Dalej zamierzasz traktować moje wypociny jako "bezzasadne płaczki"? :V
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 06, 2016, 17:52:47 »
    Zasadniczo wpisywałeś. Sprawdź swój pierwszy post na forum :D
    Goldman wykoncypował na podstawie tego zgłoszenia, że masz 16 lat, ale jeśli miałeś już urodziny w tym roku, to się pomylił i masz ich 17. To tak całkiem abstrahując od zasadniczej treści dyskusji. A przesłanie jest takie, że musisz uważnie podchodzić do tego, co publikujesz w sieci, bo potem twoje zdjęcia z podstawówki stają się hitem TSa.
    A wracając do sedna dyskusji, jeśli znalazł się ktoś kto nie wyłapał ironii w moim poprzednim poście (lol), to jestem na nie. Pomysł niesamowicie efektowny, seria pokazowych procesów, kara śmierci i te sprawy. Ale po pierwsze nie było by to efektywne (trzeba zmieniać mentalność, sama zmiana rękawiczek nie wyczyści klasy rządzącej z karierowiczów i osób przekupnych, jeśli ktoś myśli inaczej, jest po prostu naiwnym idealistą). Poza tym, to byłyby rzesze ludzi, które trzeba by osądzić. Albo kwestia na dłuuuugi czas, albo niedokładnie przeprowadzone procesy. A niedbale przeprowadzony proces, którego konsekwencją może być śmierć... to zły proces. A jego efekty nieodwracalne. Poza tym, jak miały by działać sądy i urzędy, gdy wszyscy je obsługujący czekali by na proces? Wybralibyśmy osoby z przypadku, by je na ten czas zastąpiły? Studenci prawa?
    Krótko mówiąc, ogromne przedsięwzięcie, o zaletach i wadach, którego koszty i komplikacje z jego realizacją związane, są absurdalnie wysokie.
    Konfiskaty majątku "zbyt bogatych" niewinnych nawet nie skomentuję.
    DOWN: wreszcie coś mądrego napisał.
    DOWN2: bezczelny statser :D :D
    Mógłbyś szerzyć miłość i próbować przebić mnie w plusowaniu!
    DOWN3: nieprawda - mogę jak ty dawać tylko 7 w ciągu 24h. Jedyna różnica jest taka, że ty możesz dawać 1 piwo 1 użytkownikowi tylko co 24h, a ja mogę te 7 dać od razu za jeden post.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2016, 19:32:34 wysłana przez Lew »

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 06, 2016, 18:07:19 »
    Gdzie masz napisany mój wiek? Nigdzie w Tawernie tego nie wpisywałem więc powoli zaczynam się obawiać twojej osoby :v
    Mam swoje źródla w administracji... Dobra a tak na serio to żadnych źródeł nie ma tylko ty sam dwukrotnie napisałeś ile masz lat :P

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=9617.msg282137#msg282137
    (click to show/hide)

A co do tematu tego faceta to się nie wypowiem, no cóż tu się zgadzam, że to urzędnik powinien odpowiadać czy konkretnie ten sędzia, ale teraz ponawiam pytanie, bo ty cholernie generalizujesz, pisząc, że wszyscy sędziowie są źli... To tak jakbym ja pisał w temacie o religii, że każdy ksiądz jest pedofilem i gwałci ministrantów, ale pomimo mojej niechęci do religii wiem, że większość księży to porządni normalni ludzie (trochę głupi z mojej perspektywy ale jednak porządni). Czy spotkałeś złych sędziów, urzędników? Polityków to zrozumiałe, że trudno spotkać.

Co do uprawnien poszczególnych służb to wielokrotnie się wypowiadałem i nie chce mi się znowu spamować w wątku nie od tego.
    Dobra większość rzeczy dowiadujesz się z neta, wiadomości, faktów itd. Tak? A teraz pytanie jak często w wiadomościach są pozytywne zdarzenia? Zazwyczaj mówi się o wypadkach, o śmierci na drogach, o tym, że ileś osób zamarzło itd. Prawda jest taka, że większość 99% spraw jest przeprowadzanych poprawnie a tylko ten 1 % (oczywiście nie mam statystyk a procenty są dla pokazania jaka ilość spraw wykonanych rzetelnie przez dobrych sędziów nie dociera do ludzi, bo nikogo to nie interesuje, swoją drogą mnie ten facet też zupełnie nie interesuje, skądinąd to, że sąd uznał go za niewinnego nie oznacza, że czegoś sobie sam nie zawalił w kontaktach i ktoś go chciał "uwalić".

Edit: Lew oddam ci to piwo, ale chcę Prusaka, przeskoczyć w rankingu "smiterów", więc będę teraz "smite'ował" jak leci
    Edit2: Nie ma szans bo po pierwsze ty możesz dawać piw ile chcesz (głupi global :P ), a po drugie do pruska mam bliżej bo tylko 100 smiteów a do ciebie ponad 800 piw mi brakuje
    Editv3: Elatarek nie kasuj tych postów, bo śmieszne były... :P Jak chcesz to tego z florisem mogę wrzucić
    eDITv4: Nie wiedzialem... Myślałem, że ty tymi piwami możesz spamować ile wlezie :P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2016, 20:52:32 wysłana przez Bojar »

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 06, 2016, 18:56:47 »
    Ależ ja nie twierdzę że wszyscy są źli. Ba, ten nasz syf na tle Europy wypada nawet nieźle. Te jakże drobiastkowe przypadki świadczą jednak o drobnych niedoskonałościach w strukturach władzy

Na wszelki wypadek też napiszę że w moich dwóch poprzednich postach poużywałem troszkę ironii (wyszło mi tak dobrze że chyba przesadziłem z powagą) :v
    Fajnie jest wygłosić swoje poglądy (tak jak osoba która zapoczątkowała ten temat), fajnie podyskutować o tym co się dzieje ale patrząc obiektywnie - nic to nie da, nic to nie zmieni
    Przynajmniej obecne władze ciapatych wpuszczają mniej chętnie niż ci poprzedni, prawdziwym dramatem o którym powinniśmy dyskutować jest to co się dzieje na zachodzie

A co do władzy i jej "debilnych" pomysłów - nam pozostaje narzekać i śmiać się z nich w internecie :v

I wtem rzekł Eltarek do reszty
    "A jak pewnego dnia zmuszeni zostaną do przeczytania tego wykpiwania, zapłaczą gorzkimi łzami i zmienią się na lepsze"
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2016, 19:08:05 wysłana przez Eltarek »
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline DziadZGór

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 06, 2016, 20:28:10 »
    Ludziom nigdy nie będzie dobrze i zawsze będą narzekać na polityków, na swój kraj, który sięgnął dna itp. itd. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wylewają często swoje gorzkie żale w ciepłych domach, popijając piwko, żrąc kiełbasę i oglądając tvn24 na 50 calowej plaźmie, drapiąc się po dupie pobąkują coś o podatku VAT, potem można ponarzekać w necie bo przecież jest w domu Internet i komputer z prockiem i7 a w międzyczasie poprzeglądać allegro w celu zakupu nowych felg do swojego grata, którego trzeba było postawić kilometr od domu bo nie ma gdzie zaparkować z nadmiaru samochodów, ach jak źle w tym kraju... taka już chyba natura Polaka.
    Młodzi nie mają pracy bo nie szukają, jak komuś zależy to znajdzie, łatwiej jest jak się ma jakiś fach w ręku, no ale po co zajmować się takimi pierdołami? Lepiej nabić kolejny milion godzin na xboksie i ponarzekać z kumplem przy flaszce za kasę rodziców.
    Mnie osobiście opcja 500 na drugie dziecko cieszy

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 06, 2016, 23:09:37 »
    A miałem nic nie pisać już tu...

Mnie osobiście opcja 500 na drugie dziecko cieszy

Na pewno będzie cieszyło również twoje dzieci. Szczególnie wnuki! Jeszcze kilkadziesiąt lat bystrego rządzenia (co się tyczy całej Unii) i faktycznie jedyne czym się będziemy mogli szczycić to historia. Bo już gospodarki ani europejskich narodów nie będzie.

A co do władzy i jej "debilnych" pomysłów - nam pozostaje narzekać i śmiać się z nich w internecie :v

Samo śmieszkowanie nic nie daje. To tyle samo co byś wyjechał za granicę i miał wszystko głęboko w poważaniu. Nie lepiej niczym po powstaniu styczniowym wziąć się za robotę? Zamiast śmieszkować w internecie mógłbyś porozmawiać z rodzicami dlaczego obecna władza jest ujowa, a jak już to wiedzą to ze znajomymi. Małymi kroczkami i coś by się zmieniło w tej naszej Polsce.

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 14, 2016, 02:55:39 »
    Polityka PiSu w skrócie:
    (Nie jestem autorem tego tekstu, jedynie znalazłem go w internecie)

500 plus czyli obiecaj menelom i nierobom, że rozdasz im 500 złotych na każde dziecko, zaczekaj aż wybiorą cię do władzy, teraz oznajmij, że jednak nie na każde tylko na drugie i tylko jeśli pierwsze jest młodsze niż 18 lat. Opodatkuj banki i hipermarkety przez co wzrosną ceny usług handlowych i ceny w sklepach plus padnie drobny, polski handel a zostaną korporacje, wyślij drobnych handlowców i przedsiębiorców na bezrobocie, jednocześnie obiecuj dotowanie niewydolnych górników. Olej biednych rodziców z jednym dzieckiem ale dawaj 500 złotych rodzicom dwójki dzieci, którzy zarabiają kupę forsy i nie potrzebują pomocy państwa. Ogłoś, że przez 10 lat wydasz 245 mld złotych i dzięki temu urodzi się ok. 280 tys. nowych dzieci czyli za jedno zapłacisz pieniędzmi podatników prawie 900 tys. złotych. Rozdaj wszystkie możliwe stołki znajomym tłumacząc, że przecież poprzednia ekipa robiła to samo. Teraz spójrz w sondaże i zorientuj się, że po tym wszystkim wciąż masz ogromne poparcie po czym zaśmiej się z tępego narodu o mentalności homo sovieticus.
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 18, 2016, 21:52:43 »
    zwykłe marnotrawstwo pieniędzy, zwłaszcza że na przykładzie zachodu widać że taki zasiłek wcale nie zachęca do robienia dzieci. kto ma mieć dziecko i tak je zrobi, kto nie chce, nie zrobi i 500 zł go nie zachęci.
    ale nie jestem zaskoczony wprowadzaniem jakiejś następnej głupoty. polska w swojej historii nigdy nie miała dobrych rządów i nie zanosi się żeby miała.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 18, 2016, 22:04:42 »
    Po co zainwestować w żłobki i przedszkola? Po cóż ułatwić start na rynku pracy młodym? Po co dotować in vitro? Przecież jak damy 500zł (zabierając 600) to sprawa w cudowny sposób się rozwiąże! - Tak, to jest logika wg PiS.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 18, 2016, 23:08:20 »
    (...) Po co dotować in vitro? (...)
    A to rozwiąże jakikolwiek problem??? No może poza biedą wśród właścicieli klinik ale oni chyba nigdy do biednych nie należeli...

Po co zainwestować w żłobki i przedszkola? (...)
    Przedszkola jeszcze zrozumiem ale instytucjonalne odbieranie możliwości wychowywania własnych dzieci już po roku (tyle trwa urlop macierzyński i wychowawczy)?

Trochę słaba znajomość tematu koledzy, proponuję najpierw zapoznać się z tematem, potem wymądrzać...
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 18, 2016, 23:15:41 »
    in vitro powinno być w pełni zalegalizowane i dostępne. dotowane już niekoniecznie.
    nie ma żadnego racjonalnego argumentu za blokowaniem lub ograniczaniem tej technologii.

Trochę słaba znajomość tematu koledzy, proponuję najpierw zapoznać się z tematem, potem wymądrzać...
    posiadanie własnej opinii to od razu słaba znajomość tematu?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 18, 2016, 23:32:20 »
    Może z moją logiką coś nie tak ale popraw mnie jeśli gdzieś się mylę: aby wyrobić sobie o jakimś temacie opinię należy najpierw ten temat poznać.

(...)
    nie ma żadnego racjonalnego argumentu za blokowaniem lub ograniczaniem tej technologii.
    (...)
    Kolega adriankowaty napisał:
    Komentarz chyba zbędny.

A swoją drogą, właściwie to po co?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 18, 2016, 23:44:10 »
    Rozumiem Panie adriankowaty, że Ty wolisz dotowanie żłobków i przedszkoli i chcesz dotowania in vitro oraz chcesz ułatwiać start na rynku pracy młodym (jakby to idiotycznie nie brzmiało i ciekawe na czym to ma polegać, aż się boje) Bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 19, 2016, 06:51:25 »
    Tak, zachęcanie do zatrudniania młodych poprzez ulgi podatkowe jest takie straaszne, na pewno...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 19, 2016, 12:19:10 »
    O proszę pierwszy wolnościowy postulat z Twojej strony ! Chwalmy Boga ! Oczywiście daleko jeszcze do ideału bo czemu tylko młodzi? No ale bardzo cieszy mnie fakt, iż w końcu zauważyłeś, że im mniejsze podatki tym lepiej ! Kamień węgielny został wmurowany. Bardzo się cieszę.