Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: o architekturze  (Przeczytany 7073 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: o architekturze
    « Odpowiedź #30 dnia: Lutego 01, 2016, 21:25:05 »
    Te pierwsze przyklady "odbudowy" zamkow to przyklad zwyklej fuszerki i robienia rzeczy na olew. Ale tych dwoch ostatnich bym tak nie krytykowal. Mam mieszane uczucia do modernizacji zabytkow, kiedys nawet bardzo negatywne, ale jezeli dobrze wykonane, poprawia estetyke i dodaje nowa "energie".
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Tez nie rozumiem tego hejtu na wszystko co nie jest gotykiem. Barok jest troche udziwniony, ale robi wrazenie, jak widac na zdjeciu powyzej. Renesasowe palace robia chyba najlepsze wrazenie estetyczne, harmonia pomiedzy dosc szorstkim gotykiem a pozlacanym barokiem
    (click to show/hide)
    Za to najwieksze wrazenie, moze nie na zdjeciu, ale jak sie pod jakims stoi, robia wiezowce modernistyczne.
    (click to show/hide)
    Z jednej strony sa tutaj ludzie ktorzy krytykuja kazda sztuke nierealistyczna, a z drugiej strony Octavian ze swoimi wierszami i metaforami tak glebokimi ze juz utonalem :/
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #31 dnia: Lutego 01, 2016, 21:36:36 »
    kiedy ja właśnie mówię, że gotyk nie wyczerpuje tematu.
    Smutno mi teraz!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #32 dnia: Lutego 01, 2016, 22:22:38 »
    No ta piramida w Luwrze to jest mistrzostwo świata.
    W ogóle architektonicznie Paryż to niezła gratka, np. takie centrum pompidou wśród tej historii :)

@ Octavian
    Serio MB to poetyka detali itd..? Przecież tu chodzi po prostu o projekt poziomu, tak samo o CSie możesz pisać. Zamiast drabiny może być cokolwiek innego, nie wiem jak to ma się do architektury oprócz kwestii funkcyjnych. No bardzo chętnie o międzywojennym funkcjonalizmie można podyskutować :P Ale to ten okropny modernizm!
    Zresztą ty wszędzie te komiksy widzisz, ja w ogóle nie jestem w temacie... Jedyny komiks jaki czytywałem to Kroniki Czarnego Księżyca, no tam architektura rzeczywiście robi wrażenie, ale w nim wszystko jest skrajnie przerysowane. I gotyckie.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #33 dnia: Lutego 03, 2016, 20:49:52 »
    Piszę zupełnie szczerze - zresztą jak zwykle, na prawdę nie mam ochoty na zabawy w jakieś pozy.
    Na półce w pokoju mam tę książkę <znaczy się w ojczyźnie, a nie w gotyckim i złowieszczo przypominającym Mordheim -  Dingolfing>- czytałem ją tak, jak czyta się dobry kryminał. 
    Poetyckie odniesienie do wierszu "Albatros", to bardzo ładna forma powiedzenia - nie mam siły na rozmowę z kimś, kto jest laikiem, [zresztą ja też jestem laikiem, a to nie ułatwia sprawy]
    Dzisiaj musiałem znowu robić nadgodziny, pracuje fizycznie, dochodzę do zdrowia w nieco za szybkim tempie, nie mam już nawet sił na zrobienie porządku w pokoju, czy przemyślenia praktycznych rzeczy, przeprowadzam się na kolejne mieszkanie, rozmawiam z ludźmi z tak wielu różnych krajów, że wszystko mi się to miesza....
    No o musiałbym teraz usiąść i wyjaśnić, dlaczego punkt zbiegu perspektywy definiuje rozwiązania artystyczne w rysunku architektonicznym w większym stopniu, niż np. styl artystyczny samej budowli.
    Chodzi o dość złożone zjawiska z zakresu optyki, począwszy od geometrii wykreślnej, no musiałbym teraz poszperać, uporządkować to wszystko na przykładach zrozumiałych dla ogółu, dzisiaj nie dam rady, może w łikend.
    Nie, nie odbiło mi - podsumowując wasze aluzje.

Całkowicie i stanowczo z tego miejsca stwierdzam, że odbudowywanie zabytków w sensie całkowitej rekonstrukcji to nonsens, zupełnie jak dorobić ręce Wenus z Milo, czy wstawić oczko Nefretete. CHORE!
    « Ostatnia zmiana: Lutego 03, 2016, 21:10:26 wysłana przez Octavian »

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #34 dnia: Lutego 05, 2016, 22:35:15 »
    Ależ zacny temat, dlaczegóż to już od dwóch dni nikt w nim nic nie napisał? Chętnie dowiedziałbym się czegoś nowego.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #35 dnia: Lutego 06, 2016, 00:29:55 »
    Więc pisz :)
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #36 dnia: Lutego 06, 2016, 10:09:13 »
    A jak to było z piramidami w Egipcie? Jak je zbudowano? Co z tymi wielkimi blokami? Kiedyś, gdzieś trafiłem na artykuł, gdzie było napisane, że to była jakaś masa, którą się wylewało (chyba do formy) i ona później zastygała, no i była gotowa xD Mogłem coś napisać źle, bo już mało co z tego pamiętam, ale chodziło o coś w tym stylu :P

A, no i jak to jest z tymi piramidami w Bośni? Kto je zbudował, kiedy i w jakim celu?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #37 dnia: Lutego 06, 2016, 11:04:05 »
    Tzn co do Egiptu, kilka lat temu jak jeszcze chodziłem do liceum, to pan od historii nam opowiadał, że robili bardzo duże "podjazdy" z piasku (no bo co jak co ale trochę go tam mieli) i robili je wilgotne - przez co siła tarcia była o wiele mniejsza (a co za tym idzie łatwiej wielki głaz przemieścić). I tak samo podobno z ilością niewolników i dużą śmiertelnością to bujda na kiju, bo tam trzeba było wykwalifikowanej ekipy. Ta teoria niejako obalała teorię bali drewnianych, ułożonych wszerz bloków kamiennych. Ale tak naprawdę, kto ich tam wie ;)

Co do samych piramid rozsianych po świecie - to była "modna" forma pochówku, w Polsce też jest kilka małych piramid. Są i nawet pod wodą - u wybrzeży jednej z japońskich wysp ;) (oczywiście nie budowali jej pod wodą, tylko linia brzegowa się cofnęła).

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Lutego 06, 2016, 12:26:58 »
    A jak to było z piramidami w Egipcie? Jak je zbudowano? Co z tymi wielkimi blokami? Kiedyś, gdzieś trafiłem na artykuł, gdzie było napisane, że to była jakaś masa, którą się wylewało (chyba do formy) i ona później zastygała, no i była gotowa xD Mogłem coś napisać źle, bo już mało co z tego pamiętam, ale chodziło o coś w tym stylu :P

A, no i jak to jest z tymi piramidami w Bośni? Kto je zbudował, kiedy i w jakim celu?

Fizyka, panie kolego :) Wbrew pozorom transport i obracanie takich kamiennych bloków jest dziecinnie łatwy o ile stosuje się pewne podstawowe myki fizyczne. Jest w Anglii koleś który stawia sobie w ogródku kamienne kręgi a la Stonehenge. Sam. Nie stosując żadnych współczesnych rozwiązań, tylko bawiąc się fizyką. Z piramidami było podobnie, chociaż na dużo większą skalę.

Zaś co do tych piramid w Bośni. Tam faktycznie są jakieś pozostałości obiektów grzebalnych, ale teorie Osmanagica to typowy pseudonaukowy bełkot.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #39 dnia: Lutego 06, 2016, 15:05:29 »
    Wrzucałem już swoje zdjęcia z wycieczki z Egiptu, chwaliłem się, że byłem w Karnaku - czyli w kamieniołomach w których zachowane kamloty, łatwo pozwalają zrozumieć jak oni to robili.
    Bo im się niektóre kamloty połamały, jak przesadzili ze skalą, tutaj stoję na takim połamanym, popękanym kamlocie, ---->
    (click to show/hide)
    Przepraszam, za spamowanie tym zdjęciem, ale teraz kontekst jest inny. Raczej nie odlewaliby żelatynowych piramid w kamieniołomach, a potem dla niepoznaki, pozorowali by inną technikę:
     - Połóżcie tam te drabiny i zróbcie kilka wyżłobień w skale, żeby za 3000 lat myśleli, że to była kamieniarska robota. I na Ozyrysa, dajcie w końcu jakąś porządną żelatynę, bo ta się strasznie kruszy po wyschnięciu.

Przemyślałem sprawę i o ile nikt nie będzie mnie prowokował nie zrobię wykładu z podstaw rysunku architektonicznego. Darujmy sobie  Syd Mead. Przypomniało mi się bowiem, ganianie proste wyjaśnienie meandrów monolityczności gotyku, jego ambicji do tworzenia rzeczy wzniosłych i gargantuicznych.
    Mam szczerą nadzieję, że zostanę dobrze zrozumiany tym razem.
    Przedstawiam zatem antytezę gotyku, w najdoskonalszej postaci.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #40 dnia: Lutego 06, 2016, 18:22:16 »
    Fizyka, panie kolego :) Wbrew pozorom transport i obracanie takich kamiennych bloków jest dziecinnie łatwy o ile stosuje się pewne podstawowe myki fizyczne. Jest w Anglii koleś który stawia sobie w ogródku kamienne kręgi a la Stonehenge. Sam. Nie stosując żadnych współczesnych rozwiązań, tylko bawiąc się fizyką. Z piramidami było podobnie, chociaż na dużo większą skalę.
    W takim razie czekam na jakieś odnośniki, teksty, czy nawet filmy na temat transportu/obracania dużych bloków kamiennych, bo jak patrze na budowle z Pumapunku, to naprawdę jestem skłonny uwierzyć, że na ziemi byli kosmici :P Nie jestem po prostu w stanie zrozumieć jak tak prymitywne cywilizacje w porównaniu do naszej były w stanie wybudować takie budowle megalityczne.

Pumapunku:
    (click to show/hide)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #41 dnia: Lutego 06, 2016, 18:59:45 »
    Przypomniała mi się taka historyjka - podobno autentyk, ale nie podam źródła.
    Na wyspie Wielkanocnej naukowcy prowadzili badania dotyczące posągów.
    Badali i badali, nie umieli nic wymyślić..... badają i badają.... nie mają pomysłu na całą tą sytuację.
    Jak postawić taki kloc do góry, jak coś takiego przenieść?
    Ważący tony pomnik Lovecrafta w takich warunkach! Na dodatek w czapeczce! Jak oni to......?

Jeden z badaczy, mówi do miejscowych - jak przeniesiecie ten posag to cała wioska ma darmowy obiad!
    Patrzą, a wiara leci z linami i siuuuuup - pomnik stoi.

Korzystaliście kiedyś z usług firmy która robi przeprowadzki? Przyjeżdża kierowca i dwóch pomocników. Spodziewasz się facetów pokroju Vina Disla, a przychodzą koledzy Jana Himilsbacha. Z kiepem w buzi, z wizją zimnego piwka w oczach dwóch facetów przenosi ci cały dom w mniej niż godzinę do drugiego miasta. Jeśli jest z nimi młody chłopak, jest rozczarowany, zmęczony i zdemotywowany. Vin Diesel byłby w szoku, gdyby miał lecieć po schodach, niosąc przed sobą komódkę - nic nie widać wtedy.
    Ręczne przenoszenie statków, też wymaga motywacji ----->
    (click to show/hide)

Motywacja + wielokrążek = cud

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Lutego 06, 2016, 19:39:31 »
    Tu jest ten gościu o którym pisałam: https://www.youtube.com/watch?v=-K7q20VzwVs

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #43 dnia: Lutego 06, 2016, 20:05:21 »
    Nie będę komentował tego filmu.
    Nie mogę postawić Ci piwa, przez tą blokadę, strasznie irytujące.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #44 dnia: Lutego 06, 2016, 20:22:54 »
    Czemu nie będziesz komentował?