Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: o architekturze  (Przeczytany 7066 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: o architekturze
    « Odpowiedź #15 dnia: Lutego 01, 2016, 08:33:33 »
    Unowcześnianie jest straszne. Zamek Przemysła w Poznaniu w górujący nad samym centrum ma już od dawna miano Zamku Gargamela:

(click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #16 dnia: Lutego 01, 2016, 11:25:00 »
    co wy wiece o postmodernizmie w architekturze...

Wątek spoko, można pogadać. W Polsce powstało i powstaje sporo potworków. Gdy byłem we Wrocławiu doznałem porażenia po zaobaczeniu tego dziwnego różowego budynku blisko rynku, jakaś masakra zupełna.

Dla mnie ciekawe jest to czego nie rozumiem, czyli np. prymytywizm i wytwory pasjonatów, w architekturze np. idealny pałac https://en.wikipedia.org/wiki/Ferdinand_Cheval albo tajlandzka biała świątynia https://en.wikipedia.org/wiki/Wat_Rong_Khun

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #17 dnia: Lutego 01, 2016, 11:29:09 »
    Hubutus, najgorsze jest to, że WKZ to klepnął...
    Bobolice były odbudowywane przez prywatnego inwestora. A podane przeze mnie przykłądy przez władze miast, gmin, powiatów itd. WKZ nie stawia równości między prywaciarzami i samorządami, niestety.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #18 dnia: Lutego 01, 2016, 11:34:56 »
    Ale ta biała świątynia ma w sobie coś, co sprawia, że mi się podoba... choć nie wiem co :P

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #19 dnia: Lutego 01, 2016, 12:25:06 »
    Ty rasisto. Jakby była czarna to by ci się nie podobała?

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #20 dnia: Lutego 01, 2016, 12:43:32 »
    Hubutus, najgorsze jest to, że WKZ to klepnął...
    Bobolice były odbudowywane przez prywatnego inwestora. A podane przeze mnie przykłądy przez władze miast, gmin, powiatów itd. WKZ nie stawia równości między prywaciarzami i samorządami, niestety.
    Wiem.  Ciekawe co się stanie z twierdzą Modlin. Sprzedano ją za jakieś 18 mln złotych, a ilość pieniędzy jaką trzeba by było w nią zainwestować, żeby doprowadzić do porządku musi być kosmiczna. Mam nadzieję, że wojewódzki konserwator zabytków nie ulegnie i nie pozwoli tam postawić żadnych cudaków.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Lutego 01, 2016, 12:50:04 »
    No to ja jak zwykle dowalę do pieca przy okazji.

Nie podobają mi się te budynki, ale każdy powinien mieć prawo budować co chcę i jak chcę na swojej ziemi.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #22 dnia: Lutego 01, 2016, 13:19:33 »
    I tak i nie. Jeśli to jest teren historycznie ukształtowany (Modlin) bądź wkomponowuje się w jakiś plan zabudowy, czy dzielnica jest po prostu historycznie zachowana, nie można jednego z tych kawałków wyjąć, pomalować na różowo, dokleić drewno i szkło na zewnątrz i udawać że wszystko pięknie. Bądź jak w przypadku Modlina mówi się o zmienieniu tego totalnie. Trzeba mieć umiar i rozsądek.

Dobrze wiesz, że często przy wykupie zabytków właściciele nowi wybywają nie wiadomo gdzie i czekają aż budynek czy cały kompleks się rozpadnie bo zadbano o to. A tam ładna działeczka, w dogodnym miejscu, a jak budynku już nie ma to można wypisać z rejestru... Tam gdzie jest kasa, duża kasa tam zawsze mogą być robione wały.

Nie jestem zwolennikiem biurokracji oraz nad wyraz rozbudowanych praw i sieci zezwoleń. Jednak jeśli jest możliwość ochrony tego typu architektury, to jak najbardziej jestem za. Tylko żeby to działało, a nie że MKZ jest zależny od samorządu i można go zawsze odwołać, jeśli nie zgadza się na zmiany zaproponowane przez "bogatego inwestora". Albo z kolei przepis o tym, że skoro nie pracują w weekendy, to nie mogą zablokować jakiś niepożądanych czynności - typu wyburzanie. Jak to było z wyburzaniem starej rzeźni we Wro. Na której miejscu powstała galeria...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Lutego 01, 2016, 13:27:45 »
    Dla mnie to właściciela sprawa czy odwala chałę czy nie.

Dla mnie oburzenia estetyka jest ważna no ale bez przesady, żebym miał dawać urzędasom do łapy. Co nie zmienia faktu, że w przestrzeni miejskiej szczególnie blisko centrum - może warto dawać jakieś zezwolenia. Jeśli chodzi jednak o działki podmiejskie albo wiejskie no to nie ma mowy w ogóle :P

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #24 dnia: Lutego 01, 2016, 13:59:52 »
    Dla mnie to właściciela sprawa czy odwala chałę czy nie.

W przypadku budynków prywatnych, częściowa zgoda (częściowa, bo pewne regulacje są potrzebne. chociażby przepisy określające wysokość budynków opracowane przez urzędy lotnictwa).
    W przypadku architektury zabytkowej- kompletnie się nie zgadzam.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #25 dnia: Lutego 01, 2016, 15:50:56 »
    Zastanawia mnie Octavianie, jak pustkowie Mordoru może być tematem pierwszoplanowym. Moim zdaniem odgrywa jakąś rolę, lecz nie pierwszą.
    Nie no, nie.....
    Mamy  tu zbiór płaskich, stereotypowych  postaci pozbawionych  dynamiki, które są jedynie punktem odniesienia dla naszej wędrówki po fantastycznej mapie, której celem jest właśnie Mordor! No będziesz musiał Petrov, sam  rozwikłać tą zagadkę. Rozmowa na temat tego jest głęboki jest portret psychologiczny w Władcy to - offtop.

Wyniosły gotyk to jedno, jego wpływ na komiks - Moebius, Olivier Ledroit, legendarna seria Hirołsów, to bazowanie na średniowiecznej tradycji, którą wypasiono do przesady.
    Ale można pójść  w drugą stronę - koncepcji "ubogiego zameczku"
    Zamiast Barad Dur, czy Isengardu, na szczycie których migocze czerwone światełko - sygnał ostrzegawczy, pokazać szopkę, lub zagrodę dla świń.
    Nie wiem czy to widać, ale właśnie Latryna Nostradamusa ma w siebie wpisany ten schemat, najlepszym przykładem piewcy tego stylu jest Rosiński.
    Miecz i Koń, to dla mnie właśnie estetyka "ubogiego zameczku",  dlatego mi się podoba.
    Zasady, założenia i estetykę "ubogiego zameczku", znajdziecie zwłaszcza w 16 minucie, tego materiału szkoleniowego.
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2016, 16:08:39 wysłana przez Peterov »

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #26 dnia: Lutego 01, 2016, 16:10:45 »
    Co do Barad-Dur zgodzę się, ale na szczycie Orthanku nie było czerwonego światła, jedynie co czasami błyskawice uderzały w iglicę. Lub czub był zasłonięty od smogu, powstałego w jaskiniach pod samą twierdzą.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #27 dnia: Lutego 01, 2016, 16:32:46 »
    Co do Barad-Dur zgodzę się, ale na szczycie Orthanku nie było czerwonego światła, system ostrzegawczy był zupełnie inny -  błyskawice uderzały w iglicę, gdyż czub był zasłonięty od smogu, powstałego w jaskiniach pod samą twierdzą, było więc to konieczne dla zapewnienia bezpieczeństwa.
    Charles Baudelaire
    Poeta jest podobny do tego chmur pana,
    Który burze wyzywa, który drwi z łucznika;
    Zaledwie gruntu ziemi stopą swą dotyka,
    Wnet chodzić przeszkadzają mu skrzydła tytana
    .

Zawsze się z tym zgadzałem, sztuka wypada bardzo śmiesznie przy próbach analizy. Mówić o talencie, to jak mówić o męskości - zawsze zrobisz z siebie parodię - nawet gdy będziesz miał rację.
    Zamiast wyjaśniać podstawy teoretyczne teorii "ubogiego zameczku", sami spójrzcie, jak działa to w praktyce.
    Co może być lepszym tłem dla bitwy niż szopka, lub latryna? Chcecie odwracać uwagę od heroicznych czynów "new metalowymi", ogranymi sztampami, można....  to np. sprawdziło się pięknie w Soul Calibour, ale sami przyznacie, nie ma to jak ubogi zameczek, jako miejsce na prawdziwą masakrę!

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #28 dnia: Lutego 01, 2016, 20:52:14 »
    Zaś gadacie o czymś innym

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #29 dnia: Lutego 01, 2016, 21:19:45 »
    Wcale nie! Tutaj nie mogie, się zgodzić!
    O wiele łatwiej jest zaprojektować gigantyczną twierdzę, która nie ma detali, bo nikną one w majestacie wielkości, niż rozsądnie i przekonująco stworzyć pozory życia.
    Chodzi mi np. o to, że drabina, prowadząca na dach domów portowej osady, która umożliwia otoczenie wrogów na planszy w MiB, będzie budzić większe emocje, niż podbicie kolejnych 10 miast aniołów, demonów, czy potężnych magów w Hirołsach.
    Architektura spycha naszą rozmowę w kierunku monolitycznych miast, gigantycznych wież, czy zamków...
    A co z osadą Wikingów, czy czymś takim jak Biskupin.
    Wyobrażasz sobie epickie starcie Klinta Istłuda, w tle np. Katedry Notre Dame?
    MiB to na prawdę jest poetyka właśnie detali, przemyślanych elementów.
    Czym byłby Dredd gdyby nie Mega City? On musi być automatem, bo jego osobowość przegrywa na starcie z tym co dzieje się w mieście!