Zastanawia mnie Octavianie, jak pustkowie Mordoru może być tematem pierwszoplanowym. Moim zdaniem odgrywa jakąś rolę, lecz nie pierwszą.
Nie no, nie.....
Mamy tu zbiór płaskich, stereotypowych postaci pozbawionych dynamiki, które są jedynie punktem odniesienia dla nasze
j wędrówki po fantastycznej mapie, której celem jest właśnie Mordor! No będziesz musiał Petrov, sam rozwikłać tą zagadkę.
Rozmowa na temat tego jest głęboki jest portret psychologiczny w Władcy to - offtop.Wyniosły gotyk to jedno, jego wpływ na komiks - Moebius, Olivier Ledroit, legendarna seria Hirołsów, to bazowanie na średniowiecznej tradycji, którą wypasiono do przesady.
Ale można pójść w drugą stronę - koncepcji "
ubogiego zameczku"
Zamiast Barad Dur, czy Isengardu, na szczycie których migocze czerwone światełko - sygnał ostrzegawczy, pokazać szopkę, lub zagrodę dla świń.
Nie wiem czy to widać, ale właśnie Latryna Nostradamusa ma w siebie wpisany ten schemat, najlepszym przykładem piewcy tego stylu jest Rosiński.
Miecz i Koń, to dla mnie właśnie estetyka "ubogiego zameczku", dlatego mi się podoba.
Zasady, założenia i estetykę "ubogiego zameczku", znajdziecie zwłaszcza w 16 minucie, tego materiału szkoleniowego.