Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kościół i wiara  (Przeczytany 18901 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: Kościół i wiara
    « Odpowiedź #90 dnia: Lutego 01, 2016, 23:31:36 »
    Ehh :P To nie o to chodzi... Ja po prostu lubię dyskutować a to, że w rzeczywistości temat boskości Jezusa (to czy sam Jezus był bogiem czy też był człowiekiem natchnionym przez Boga) został przegłosowany na soborze (w Efezie). Oczywiście ktoś może powiedzieć, że to nieistotne, ale dla mnie jako członka tej wiary (jestem ochrzczony), ważne jest to, żeby takich nieścisłości nie było, ponieważ jak mam wierzyć w coś co nie jest wiarygodne. A jeśli takich nieścisłości jest więcej i to właśnie jest dla mnie tym co mnie od tej religii odrzuca.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #91 dnia: Lutego 02, 2016, 00:46:50 »
    Blagam powiedzcie ze to jakis zart :D Beanshee powiedz ze to taki maly troll...
    Nie, to nie jest żart. Dla ogromnej części społeczeństwa edukacja historyczna kończy się w liceum. A wiedza nieużywana ma paskudny zwyczaj wyciekania z głowy. O ile nauczyciel biologii nie jest prywatnie miłośnikiem historii to ogromną część informacji wyniesionych ze szkoły po prostu zapomni.
    Zróbcie szczery rachunek sumienia- ilu z was potrafi wymieniać wszystkie przywileje? Albo książąt dzielnicowych?
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #92 dnia: Lutego 03, 2016, 20:26:16 »
    Co ma piernik do wiatraka? Matko boska beanshee...
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #93 dnia: Lutego 04, 2016, 00:43:28 »
    Nie rozumiesz? Nie można wymagać od nauczyciela jednego przedmiotu doskonałej znajomości zagadnień z innych dziedzin.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline vtz

• Użytkownik
    • Piwa: 166
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #94 dnia: Lutego 04, 2016, 01:44:15 »
    To ja chciałbym się wypowiedzieć na temat tego, że rzekomo nasza dzisiejsza moralność pochodzi od chrześcijaństwa(wydaje mi się, że mocno upiera się przy tym Ive). Moim zdaniem to nie ma żadnego sensu, bo na przykład ten tysiąc lat temu, dla chrześcijan nie było problemem niewolnictwo, zabijanie ludzi, brak szacunku do życia, korzystanie z  luksusu itp. Nie mieli tacy chrześcijanie lepszej moralności niż "pogańska dzicz i ciemnogród". A co do religii - jak dla mnie to nic innego jak albo wytłumaczenie różnych zjawisk obecnością istot nadprzyrodzonych (co bierze się oczywiście z niewiedzy i niskiego poziomu nauki) albo narzędzie do manipulowania i kontrolowania ludzi biednych i/lub głupich. Wmawia nam się, że to Żydzi w swojej genialnej religii wprowadzili szacunek do bliźniego w dziesięciu przykazaniach, ale nikt nie bierze pod uwagę faktu, że te dziesięć przykazań było zwyczajnie ignorowane przez Kościół.
    Kiedyś moralność chrześcijanina była równa moralności zwykłego Rzymianina, Greka czy też średniowiecznego kmiecia. Obecnie moralność zwykłego, posiadającego uczucia człowieka również jest taka sama, jak też zwykłego człowieka, ale do tego Chrześcijanina. I tu nasuwa się pytanie, po co w takim razie to Chrześcijaństwo?
    Na koniec pozwolę wstawić sobie obrazek niemający nic wspólnego z rzeczywistością, ale za to całkiem śmieszny ;-)
    (click to show/hide)
    koło historii będzie kręcić się dalej zataczając koło ...

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    « Odpowiedź #95 dnia: Lutego 04, 2016, 15:30:10 »

Apropo kalifatu katolickiego w Europie powiem tyle:

Jak słucham tych głupot głoszonych przez wiernych o tym, że kościół (ten sam który zabraniał głoszenia teorii helicentrycznej, palił czarownice na stosie mimo że sam w nie nie wierzył, kombinował od początków swojego istnienia jak by tu zagarnąć dla siebie jak najwięcej i dokonywał pogromów ludności o innym wyznaniu) jest fundamentem kultury europejskiej to nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Oto co ten "fundament Europy" zdziałał na przestrzeni lat:
    (click to show/hide)

O pedofilii w kościele już nawet nie będę pisał bo nie starczyłoby miejsca nawet w 3-4 postach. Wiara to wytwór ludzi słabych psychicznie którzy tłumaczą sobie niecodzienne zjawiska istnieniem sił nadprzyrodzonych. A jak to bywa zawsze w takich sytuacjach, kilku cwanych ludzi znalazło bardzo ciekawy sposób na życie ich kosztem. Ci ludzie to tak zwani "urzędnicy kościelni".

Mark Twain powiedział kiedyś "Religia powstała, kiedy pierwszy oszust spotkał pierwszego głupca"
    I ja się z tym zgadzam.

Wrzucę to bo nie mogę się oprzeć.
    I na koniec wisienka na torcie

Jak wyglądały wyprawy krzyżowe? Mniej więcej tak jak opisuje to ten pan:

To jest ten "fundament Europy", to jest ten "kwiat kultury"? Przymusowe nawracanie, wymuszanie zeznań przez tortury, POD GROŹBĄ ŚMIERCI ZAKAZYWANIE MYCIA SIĘ PODCZAS EPIDEMII DŻUMY W WYNIKU CZEGO POCHŁONĘŁA O WIELE WIĘCEJ OFIAR?
    To ja podziękuję :D :D :D
    A stawianie tych krzyżyków, kościółków, kapliczek, wizerunków i innych rzeczy których nawet ta wasza religia zabrania czcić na do drugiej ulicy to już w ogóle paranoja.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #96 dnia: Lutego 04, 2016, 15:38:54 »
    Dragnel, coś chyba przesadziłeś z inkwizycją, a tubylcy w Nowym Świecie w 97% przypadków (o ile dobrze pamiętam) umarli wskutek chorób przyniesionych z Europy. Niemniej, zasługujesz jak najbardziej na piwo za przytoczenie wielu argumentów, których ja przytoczyć nie potrafiłem. (Nigdy nie byłem zbyt dobry w wypowiedziach pisemnych)

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    « Odpowiedź #97 dnia: Lutego 04, 2016, 16:23:56 »
    Kiedyś moralność chrześcijanina była równa moralności zwykłego Rzymianina, Greka czy też średniowiecznego kmiecia.

Moralność chrześcijan była inna od moralności Rzymian. Chrześcijanie nie angażowali się w sprawy państwowe, byli przeciwni służbie wojskowej, żyli we własnych skupiskach. I byli za to prześladowani.
    Na pewno chrześcijan cieszyły walki na arenach, dodawali do swoich wierzeń różnych bożków, a homoseksualizm był u nich czymś normalnym tak jak u Greków.

Moralność chrześcijańska wynika z nauk Jezusa Chrystusa, przy czym jest ona odwrotnością moralności greckiej czy rzymskiej. "38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! 39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! 40 Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! 41 Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! 42 Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie." (Mt. 5.38-42
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #98 dnia: Lutego 04, 2016, 16:36:54 »
    Moralność chrześcijan była inna od moralności Rzymian. Chrześcijanie nie angażowali się w sprawy państwowe, byli przeciwni służbie wojskowej, żyli we własnych skupiskach. I byli za to prześladowani.
    Na pewno chrześcijan cieszyły walki na arenach, dodawali do swoich wierzeń różnych bożków, a homoseksualizm był u nich czymś normalnym tak jak u Greków.

Moralność chrześcijańska wynika z nauk Jezusa Chrystusa, przy czym jest ona odwrotnością moralności greckiej czy rzymskiej. "38 Słyszeliście, że powiedziano: Oko za oko i ząb za ząb! 39 A Ja wam powiadam: Nie stawiajcie oporu złemu. Lecz jeśli cię kto uderzy w prawy policzek, nadstaw mu i drugi! 40 Temu, kto chce prawować się z tobą i wziąć twoją szatę, odstąp i płaszcz! 41 Zmusza cię kto, żeby iść z nim tysiąc kroków, idź dwa tysiące! 42 Daj temu, kto cię prosi, i nie odwracaj się od tego, kto chce pożyczyć od ciebie." (Mt. 5.38-42
    Pytanie tylko czy ktokolwiek się do tego stosował.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #99 dnia: Lutego 04, 2016, 16:43:45 »
    Sądząc po rozpoczętych już za cesarza Septymiusza Sewera prześladowaniach chrześcijan  to jak najbardziej tak. Cesarze mieli powody aby piętnować ich za przestrzeganie przez nich zasad i nauk Chrystusa.
    Do największych prześladowań doszło za czasów cesarza Waleriana. Pokazuje to że moralności te różniły się od siebie, aż tak że dochodziło do krwawych pogromów.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #100 dnia: Lutego 04, 2016, 16:48:50 »
    Rzymscy władcy prześladowali Chrześcijan, gdyż oni odrzucali boskość Cesarza, a także wszystkich bogów Rzymskich. Z innymi religiami politeistycznymi, takimi jak religia Rzymian, nie było tego problemu.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #101 dnia: Lutego 04, 2016, 16:53:08 »
    Nie mieli, bo chrześcijanie przestrzegali nauk i Chrystusa, które zakazywały oddawania czci komuś innemu niż Bogu. To nadal pokazuje że moralność chrześcijan nie pozwalała im na wyrzeczenie się Chrystusa.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #102 dnia: Lutego 04, 2016, 16:58:28 »
    A ja byłbym wdzięczny, gdyby Dragnel podał źródło tych rewelacji ze spoilera. O ile część to fakty, o tyle ustalenie prawdziwości części jest co najmniej trudne. Na przykład informacje o chłopach ze Steding. Nie mam żadnej książki, w której zawarta była by informacja w ogóle o takim miejscu. Po poszukiwaniach w internecie, które można nazwać co najmniej bezowocnymi, udało mi się ustalić jedno. Zawartość spoilera, którą wrzuciłeś jest skopiowania "skądś" - ustalenie jej pochodzenia jest trudne, bo robi furorę na forach antykatolickich i jest tego sporo. Niestety, na żadnym z tych for nikt nie pytał o źródła. Gdy znalazłem temat na jakimś forum katolickim z tym spoilerem, gdy użytkownicy zapytali o źródła, autor odparł - "daty i opracowania historyków". Niestety, nie podał tytułu. Tak więc, z chęcią dowiedział bym się więcej chociażby o tej masakrze chłopów ze Steding, bo nigdzie nie znalazłem o niej informacji.
    Obwiniania religii o poszczególne czyny jej wyznawców nawet nie skomentuję, bo równie dobrze można by rzucać przykładami ateistów, którzy odpowiadają za śmierć wielu ludzi.

Offline vtz

• Użytkownik
    • a.k.a. Rudy Karzeł
    « Odpowiedź #103 dnia: Lutego 04, 2016, 16:59:46 »
    Nie mieli, bo chrześcijanie przestrzegali nauk i Chrystusa, które zakazywały oddawania czci komuś innemu niż Bogu. To nadal pokazuje że moralność chrześcijan nie pozwalała im na wyrzeczenie się Chrystusa.
    Chodzi bardziej o moralność w znaczeniu stylu życia i stosunku do innych ludzi

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    « Odpowiedź #104 dnia: Lutego 04, 2016, 17:04:34 »
    Ale i tak podane fakty pokazują że moralność była inna u Greków, Rzymian czy chrześcijan. Gdyby była podobna chrześcijanie by się bronili przed pogromami, składali ofiary bogom, żyli rozwiąźle  i itd.. Ale po raz kolejny powtarzam, że moralność chrześcijan z wynika z nauk Chrystusa, i ktoś łamiąc je nie może się nazywać chrześcijaninem. Proste.

Co do postu Lwa, też jestem ciekawy źródeł tych nowin.