@Leinnan
Owszem relacja podatki/PKB była wyższą ponieważ podatki obniżono !!! Jest takie coś jak krzywa laffera
Jak przekroczy się pewien próg, przychody z podatków spadają. Docelowo i tak nie chodzi o to aby państwo miało duży przychód ale pokazuje ona wybitnie, że jest granica podwyższania podatków. I o to nam chodzi aby jak już było opodatkowanie to nie przekraczało optium podatkowego, bo to nie jest ani dla nas korzystne ani dla państwa.
Lady Małgorzata Thatcher "lewacka szmatą" znając Twój prymitywizm to nędzna prowokacja. Nie będę nawet reagował bo to jest przepaść jaką reprezentujesz, która nie jest warta chociażby zerknięcia. A tutaj rozwiewam te brednie:
@Huth
Celowo wstawiłem ten filmik bo myślałem, że chwilę pomyślisz. A zainteresowało Cię kiedyś dlaczego ludzie uciekają do rajów podatków? Ponieważ ucisk podatkowy jest wysoki. Dlaczego ludzie biednieją? Nie dlatego, że bogaci ich kroją, tylko dlatego, że wyzysk podatkowy dawno przekroczył wszelkie granice (chłop feudalny robił mniej czasu na pana niż my na III RP)
Jako, że to bogaty daję prace to jeszcze jakoś to wszystko wegetuje. Jeśli jednak dodatkowo obciążysz bogatych to katastrofa będzie totalna. Stanie się to co na filmiku pokazała Małgorzata Thatcher nie dość, że zbiednieją biedni to bardzo zbiednieją bogaci - nierówność się zmniejszy ale nic na plus dla nikogo to nie wyjdzie. I nie, nie dzieje się tak przez kapitalizm.
Dzieję się tak dlatego, że bogaci uciekają do kapitalizmu a biedni nie mogą i muszą tkwić w socjalizmie. Rozwiązaniem nie jest socjalizm dla bogatych, który pogarszy sprawę (i zbiednieją obie grupy tak jak na filmiku) tylko kapitalizm. Gdy się otworzą wrota kapitalizmu to biedni zaczną się dźwigać, analogicznie jak na filmiku.
Mamy szkodliwy system który łupi wszystkich w tym dotkliwie biednych, bogatym się udaje uciec. Rozwiązaniem nie jest rozciągniecię systemu na bogatych (oni dają pracę, plus filmik po raz enty)tylko likwidacja tego systemu. Jak można tak prostej rzeczy nie zauważać.
Najprościej przykład:
Mamy kraj o wysokim opodatkowaniu, ludność biednieje. Trzeba coś zrobić przychodzi Huth, który proponuje podatek aby zmusić bogatych do redystrybucji dóbr i dowala dla bogatych 80% Bogaci aby utrzymać firmy i miejsca pracy uciekają do kraju IvEgo, który ma niskie opodatkowanie i wszyscy się bogacą. Jakie wnioski powinno się wyciągnąć? Pójście drogą IvEgo. No ale dajmy na to, że Huth nie wiem podbija kraj IvEge bo była rewolucja homiosów. Bogaci zostają zmuszeni płacić podatki w kraju Hutha. Jako, że mają mniej pieniędzy zwijają w dużej części interesy. Efekt? Biedni nie dość, że byli biedni to tracą pracę, załamuje się gospodarka. Bogaci mają znacznie mniej pieniędzy nierówność się zmniejszyła ale obie grupy mają mniej.
ps. Rykłem śmiechem jak zobaczyłem oskarżenie o współpracę z kurią I ateisty tawerny Bojara.