Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Civilization VI  (Przeczytany 5973 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Civilization VI
    « dnia: Stycznia 05, 2016, 22:06:41 »
    Właściwie to nie ma tutaj zbyt dużo do powiedzenia, bo nic w tej sprawie nie ogłoszono, jednakże zaczynają się pojawić plotki i doniesienia, że ma się to stać w tym roku. Osobiście bardzo mnie to cieszy, bo od wielu lat nie mogę się pozbyć syndromu "jeszcze jednej tury" i wciąż raz po raz powracam do tej świetnej serii, do coraz to kolejnych części (wyjątkiem jest Beyond Earth i Colonization II, ale są to gry oparte na silnikach ówczesnych najnowszych części (BE na silniku civ5 i Colonization na silniku civ4), które po prostu nie wciągnęły mnie ani nowościami, ani tematyką,  do głównego kanonu i tak się specjalnie nie zaliczają).

Czy jest tu ktoś jeszcze, kto oczekuje kolejnej odsłony civki?
    « Ostatnia zmiana: Października 21, 2016, 08:20:24 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Civilization VI
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 06, 2016, 00:32:31 »
    Może nie jakoś specjalnie oczekuję, bo te gry się robią naprawdę śwetne dopiero po patchach i dodatkach, ale owszem jestem ciekaw czy teraz zrobią coś lepszego od IV(dla jednych) i V(dla drugich w tym mnie). Byle nie było odgrzewanego kotleta jak BE i była znów różnica tak jak IV różni się od V. Bo w sumie to mnie dopiero V przekonała do Civek. Choć nie grałem w I i II jeszcze, o ile w to się w ogóle da grać :P
    No i żebym znów to znienawidził za to, że jest tak zajebiste i nie da się przestać :)

Offline SIRWilczek

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 06, 2016, 14:09:23 »
    Na Civ VI czekam od premiery BE. Nie mam zbyt dużych wymagań (może to być nawet V z doklejonym numerkiem) ale liczę na to, że poprawią dyplomacje i zachowanie niektórych władców.

''I'm the Special One'' - Jose Mourinho

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 06, 2016, 17:50:29 »
    A ja mam nadzieję, że (o ile wyjdzie)civ VI będzie zawierał to co civ 5 z dodatkami i jeszcze więcej, a nie zostanie pocięty na różne dlc i dodatki. Fajnie by było gdyby zrobili też jakieś kręgi kulturowe tak żeby było trochę więcej różnorodności na mapie. Trochę smutno to wygląda jak gra się np. persją i ma się jednostki zbrojnych, którzy wyglądem dla tej frakcji pasują jak pięść do oka. Jak na razie zastosowali taką opcje jedynie w wyglądzie miast, a niestety ja jakoś nie czuję klimatu tworzenia "cywilizacji", gdyż każda poza detalami wygląda praktycznie tak samo. Mogliby też poprawić trochę generator terenu, żeby nie powstawały pustynie o wielkości 3 hexów i miejsca startowe np. takiego Egiptu nie były tuż obok dżungli. Powinni też dodać losowanie ustalonych miejsc startowych do map stworzonych przez społeczność, ponieważ gra nie potrafi ich losować. Zawsze obsadza je w kolejności ich tworzenia. Co prawda można stworzyć mapę, gidze miejsca startowe są losowane przez program, ale zazwyczaj w przypadku gotowych map są one kiepskie.

Jeśli ktoś czasem lubi pograć na singlu to zapraszam do pobrania mojej mapki na steam workshopie. Mapa jest bez ruin i nie zawiera spamu surowców, ale posiada duże biomy.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2016, 22:43:12 »
    A ja pitole ich wszystkich. Wydają wersję demo, które potem patchują płatnymi dodatkami. Poczekam na goty.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    Odp: Civilization VI (premiera: 21 X 2016)
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 11, 2016, 17:35:46 »
    Premiera ogłoszona na 21 października 2016. Jest już nawet w przedsprzedaży na Steam: http://store.steampowered.com/app/289070/

Screeny:

Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2016, 18:58:03 »
    https://www.youtube.com/watch?v=qvBf6WBatk0

!
    (click to show/hide)

ciekawym wymagań sprzętowych...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 25, 2016, 16:49:42 »
    Ogłoszono pierwszą nację. Zaczynają od tych oczywistych, a więc na pierwszy ogień idzie Ameryka.

Liderem będzie Theodor Roosevelt.

O jednostkach specjalnych można poczytać tutaj: http://franchise.civilization.com/en/news/2016-05-theodore-roosevelt-leads-the-americans-in-civilization-vi/

Można z tego wywnioskować, że każda nacja ma po 3 bonusowe rzeczy (w przypadku Ameryki są to dwie jednostki (P-51 Mustang - jednostka lotnicza oraz Rough Rider - kawaleria) oraz budynek (Studio Filmowe).
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 25, 2016, 19:28:37 »
    Dla mnie skok na hajs niedokończona gra, która znowu będzie łatana milionem DLC. W tej chwili zaś jarają się tylko fanboye. No ale warto będzie pewnie pograć jak będa wszystkie DLC.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 25, 2016, 19:31:40 »
    Jest materiał po polsku z wersji recenzenckiej:

Dla mnie najważniejsze zdanie: "wszystko co było w piątce razem z dodatkami, wraca tu w podstawowej wersji".
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

« Odpowiedź #10 dnia: Maja 25, 2016, 21:27:51 »
    Nie chce mi się oglądać filmu, bo nie trawię tego redaktora, mam ochotę zarąbać go łopatą jak słyszę jego wywody, takie to wymuszone, nienaturalne i uczelniane, masakra. Sama gra jakoś dziwnie bajkowa, LoLowo-WoWowa... gdzie ta elegancja z V? Graficznie też wygląda jakoś dziwnie, jakby shaderów nie mieli na stanie... choć ostatnio bardzo modny taki styl minimal pastelowy w wielu grach.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 25, 2016, 23:31:44 »
    Na ocenę gry jest jeszcze zbyt wcześnie, ale ja z dość mocnym dystansem podchodzę do tego civa. Beyond Earth po grze w demo jakoś nie przypadł mi do gustu, a civ VI jakoś nie zapowiada się na jakąś rewolucję. Przypuszczam, że będzie to klon civ V lekko przycięty o fajne funkcje, żeby było po co dodatek kupić :P. Szata graficzna jest moim zdaniem trochę przegięta, jak na mój gust zbyt cukierkowa. Niedługo to chyba ją uproszczą do takiej z minecrafta... Podoba mi się pomysł z przyśpieszaniem wynalezienia technologii, ale poza tym nie widzę w tej części przynajmniej na razie nic innowacyjnego.

Nie wiem czemu ten redaktor stwierdził, że w civ 5 grafika była nieczytelna. Myślę, że mama mu nie pokazywała encyklopedii dla dzeci jak był mały, bo sama grafika w piątce jest naprawdę przejrzysta i nawet 10 letnie dziecko spokojnie byłoby w stanie spokojnie połapać się co jest czym na podstawie samych skojarzeń. Nieczytela szata graficzna to była w Beyond Earth. Poza tym nazwanie tego materiału gameplay'em też jest jakimś żartem, bo nic tam nie pokazał praktycznie, a jedynie opisał co będzie się w grze znajdować.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 25, 2016, 23:55:29 »
    a civ VI jakoś nie zapowiada się na jakąś rewolucję. Przypuszczam, że będzie to klon civ V lekko przycięty o fajne funkcje, żeby było po co dodatek kupić :P
    Przecież padło wyraźne zdanie, że podstawka civ6 zawiera wszystko to, co miało civ5 z dodtakami, wiec czemu niby przycięty klon? Klonem było Beyond Earth, civ6 juz wygląda na coś zupełnie nowego. I rewolucja jak najbardziej jest. Przede wszystkim podział na dzielnice, jednokrotne wykorzystanie robotników i częściowy stack jednostek, zachowując hexy. To już diametralnie zmienia rozgrywkę.

bo sama grafika w piątce jest naprawdę przejrzysta i nawet 10 letnie dziecko spokojnie byłoby w stanie spokojnie połapać się co jest czym na podstawie samych skojarzeń. Nieczytela szata graficzna to była w Beyond Earth.
    Nie wiem, jak możesz uważać, że w civ5 była czytelna, a w civ:BE nieczytelna, skoro obie są na tym samym silniku, z tą samą grafiką :D
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Hubtus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 26, 2016, 00:48:18 »
    Przecież padło wyraźne zdanie, że podstawka civ6 zawiera wszystko to, co miało civ5 z dodtakami, wiec czemu niby przycięty klon? Klonem było Beyond Earth, civ6 juz wygląda na coś zupełnie nowego. I rewolucja jak najbardziej jest. Przede wszystkim podział na dzielnice, jednokrotne wykorzystanie robotników i częściowy stack jednostek, zachowując hexy. To już diametralnie zmienia rozgrywkę.
    Zdanie padło, ale gość nic nie pokazał. Na słowo nie uwierzę, bo zazwyczaj recenzenci lubią eksponować produkty w samych pozytywach. A co do tej rewolucji, to te dzielnice bardziej mi wyglądają na podmianę tych lokacji z wielkich ludzi na po prostu budowane z miasta, aczkolwiek ciekaw jestem jak będzie wyglądało ich ulepszanie, bo coś takiego też ma mieć miejsce. Robotników będzie można wykorzystać trzy razy i chyba będą budować ulepszenia natychmiastowo, więc wszystko zależy jak ustawią ich cenę. A co do hexów i jednostek to stackowane jednostki nie będą 2x silniejsze, więc pytanie brzmi na ile to będzie opłacalne. W końcu bonus z flankowania to nie byle co. Jeśli wzrośnie tylko siła jednostek ,a nie ich żywotność to nie będzie wiele warte. Tak jak pisałem za wcześnie jest na ocenę. Trzeba czekać do pierwszych porządnych gameplay'ów i to one rozwieją wszelkie pytania.
    Nie wiem, jak możesz uważać, że w civ5 była czytelna, a w civ:BE nieczytelna, skoro obie są na tym samym silniku, z tą samą grafiką :D
    Nie wiem co do tego ma silnik, ale zastosowana grafika jest zupełnie inna w obu tytułach. W civ V od razu widać co jest czym, z kolei w BE trzeba nauczyć się nowych grafik, ponieważ nie ma odniesienia za bardzo do znanych już wzorów. A z silnikiem to jest tak jak z kobietą. Kobieta ma pewne parametry po których  określamy, że to kobieta, ale nie oznacza to jeszcze, że jak spotkasz dwie panie o skrajnie rożnym wyglądzie zewnętrznym to stwierdzisz, że są tak samo ładne.Tak samo silnik w pewien sposób definiuje jak będzie wyglądała grafika, ale dalej można do niego wrzucić obiekty o różnie skrajnym wyglądzie i czytelności.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 26, 2016, 11:45:05 »
    Huth z ciętym, inteligetnym żartem. Potrafiący żartować. Teraz co post to narzekanie i sączenie jadu. Co się stał hutcie?!

Co nie zmienia faktu, że w jednym się zgodzę. Oprawa graficzna tego nowego Civ to jakaś tragedia kolorowa.