Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Polski Lwów, Polskie Wilno, Polskie wszystko (?)  (Przeczytany 7111 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lejba Goldszmit

• Użytkownik
    • Piwa: 65
    Odp: Polski Lwów, Polskie Wilno, Polskie wszystko (?)
    « Odpowiedź #30 dnia: Marca 03, 2016, 00:17:06 »
    Jako mieszkaniec Szczecina, jestem 200 % za powrotem mojego miasta w granice Niemiec.
    Ja osobiście jestem (Jarl) za ideą łączenia pułków Legia Nadwiślańska która była między 4pp a 5pp była dobra albo inne korpusy. Jak przedstawiciel polskich pułków są za proszą o komentarz.

Offline Arthasan

• Użytkownik
    • Piwa: 67
    « Odpowiedź #31 dnia: Marca 03, 2016, 03:40:07 »
    Jako mieszkaniec osady niemieckiej aż do 1945, przyłączam się do ew. petycji :D

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #32 dnia: Marca 03, 2016, 10:43:25 »
    Nie chce mi się wklejać każdego kolejnego cytatu, bo niektórzy nie pogrzeszyli inteligencją w tym wątku. W ogóle brawo za postawienie Ive takiej świetnej tezy w temacie. Jak mawiała moja prowadząca z XIX w "jak masz jakieś pytanie bądź tezę i nie wiesz czy jest sensowne czy nie to spróbuj ją w myślach obalić". Także to uczynię.:

Powinno się nam należeć ze względu na historię ostatnich zmian terytorialnych - terytorium się kształtuje wojnami a nie dyplomacją (nie nikt nie wspomina plebiscytów bo Liga Narodów to był rak dla Europy), a tak się składa, że ostatnią wojnę ani wygraliśmy ani przegraliśmy. Dopiero w latach 90 podpisano traktat pokojowy z Niemcami a nie było takowego ze spadkobiercą ZSRR czyli Rosją (problem prawny w kwestii uznawania Sikorski-Majski i w ogóle uznawania rządu na emigracji, gdyż Raczkiewicz nie był suwerennym wyborem Mościckiego).
    Jednak uznając PRL za spadkobiercę i odpowiednika II Rp to niestety musimy uznać porządek prawno-terytorialny wytworzony przezeń.

Rzeczypospolita była najsilniejsza posiadając jak największe ziemie, w którym obok siebie żyli Polacy, Żydzi, Kozacy i wiele innych nacji.
    Istnieje coś takiego jak nacjonalizm, dodatkowo ze wsparciem miernot Marksa i Wilsona (samostanowienie, które z jednej strony pomogło Polsce - nie Rzeczypospolitej - powstać a z drugiej nie pozwoliło jej się naturalnie i historycznie rozwijać.
    Jako imperialista z bólem serca muszę przyznać, że w dzisiejszych czasach patrząc na aspekt społeczny jest to niemożliwe - Polaków na wschodzie jest za mało a Polacy w rdzennej Polsce są albo za biedni na kolonizację terenów wschodnich albo zbyt zapatrzeni w siebie. Plus jest nas zdecydowanie za mało a samo państwo nie jest na tyle silne by wymusić na państwach sąsiednich możliwości takiej kolonizacji.

Nie ma w Polsce tylu ludzi a co za tym stowarzyszenia czy partii realnie mówiącej o pędzie na wschód a z drugiej strony coraz więcej Polaków emigruje do krajów zachodnich za pracą - i to nie jest naturalne, można podziękować tylko wyborcom i ich świetnym partiom.
    Od samego gadania (Wilno i Lwów sa nasze1!!ome1!) nikt jeszcze nic nie osiągnął (za wyjątkiem Bula Komorowskiego) a dlaczego w obecnej konfiguracji jest to nierealne patrz akapit wyżej.

Gospodarczo ziemie zachodnie są bardziej wartościowsze niż wschodnie (szczególnie z kochaną EUCCP, związkami zawodowymi i kompaniami węglowymi).
    Choć to niemożliwe z przyczyn ziemskich (zostaje nam jeszcze Niebo o ile się do niego dostaniemy) powiedźcie to Żółkiewskiemu, Kościuszko, XIX wiecznym powstańcom, legionom Piłsudskiego oraz uczestnikom wojny Polsko-Bolszewickiej czy Kampanii Wrześniowej. Paskudny Traktat Ryski byłby przy tym niczym. Od taki akapit żebyście mieli się do czego przyczepić a durnie mieli ból rozwarstwienia pleców.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #33 dnia: Marca 03, 2016, 14:40:39 »
    Czemu nie???
    Bo nam się nie opłaca. Bo miliony ludzi musiało by się przeprowadzać i wprowadzać. Bo czyjeś rodziny zapłaciły krwią i dobytkiem żeby Śląsk był Polski.

Nie ma w Polsce tylu ludzi a co za tym stowarzyszenia czy partii realnie mówiącej o pędzie na wschód a z drugiej strony coraz więcej Polaków emigruje do krajów zachodnich za pracą - i to nie jest naturalne, można podziękować tylko wyborcom i ich świetnym partiom.
    Od samego gadania (Wilno i Lwów sa nasze1!!ome1!) nikt jeszcze nic nie osiągnął (za wyjątkiem Bula Komorowskiego) a dlaczego w obecnej konfiguracji jest to nierealne patrz akapit wyżej.
    Emigracja "za zarobkiem" była jeszcze przed PRL, II i III Rzeczypospolita, i wśród Polaków, i wśród wolnych, bogatych nacji. Nie jest wiec taka nienaturalna.
    A o Wilnie  i Lwowie póki co bym zapomniał, Polaków tam nie ma, tylko stare budynki i masa obcokrajowców. Póki nic się zmieni, nie ma szans czy sensu odzyskiwać tych ziem. Jako naród kurczymy się, nie potrzeba nam więcej ziem i kłopotów.

//Polskie znaki? Nie słyszałem // Peterov
    Ja też nie. Proszę, przestań edytować moje posty.
    Przestanę, jak zaczniesz pisać po ludzku// Peterov
    Brak polskich znakow jest "nieludzki"? Rozkrecasz -Ciach-
    Ciach? Zbaw Tawerne od internetowych wyrazen!
    « Ostatnia zmiana: Marca 03, 2016, 17:19:26 wysłana przez AdamKur »
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #34 dnia: Marca 03, 2016, 19:02:38 »
    Rozumiem przodków walczących za ojczyznę, bo wtedy jej potrzebowali i chcieli żyć w wolnym państwie i za to należy się szacunek, jestem dumny z bycia Poznaniakiem i z Powstania Wielkopolskiego, ale z punktu widzenia rozwoju regionu to dla nas byłoby lepiej być jako kolejny land w Niemczech. PRL oraz aktualne rządy tylko pogłębiają moje przekonanie, wiadomo że powoli gonimy zachód (chociaż często to co widzę teraz bardziej kieruje nas w ręce Rosji), ale no sorry, Polak za dużą część artykułów musi zaplacić więcej niż Szwed (po przeliczeniu tego z euro na złotówki) to sorry, ale wtedy czuje się jakbym żył w jakimś europejskim Kongo i te wszystkie rzeczy są zaczarowane przez jakiegoś szamana z Zachodu no i niestety muszą kosztować więcej XD
    A co do powrotu - co tam takiego w Wilnie czy Lwowie jest hipnotyzującego że chce ktoś to w granicach Polski ponownie? Tłumy nacjonalizujących Ukraińców, Litwnów którzy w dużej liczbie nas nie cierpią i mają jakiś syndrom niższości? Dobry fetysz XD

Od Pana Adama pisowni proszę się odczepić, nie łatwe jest życie poza granicami kraju od czasów Wielkiej Emigracji, więc chapeau bas panie Adamie!
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #35 dnia: Marca 14, 2016, 11:13:17 »
    Kradus, nie zgodzę się z twierdzeniem, że terytoria kształtuje się wojnami a nie dyplomacją. Bzdura. Po każdej wojnie do stołów siadają dyplomaci i ustalają, co, jak, komu i dlaczego.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #36 dnia: Marca 14, 2016, 11:25:46 »
    W zasadzie to strona, która wygrała o tym decyduje. Więc wojna też ma swój wpływ na terytoria. Przykład na dziś? Rosja i Ukraina. Gdzie tu dyplomacja?

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #37 dnia: Marca 14, 2016, 11:28:40 »
    Kradus, nie zgodzę się z twierdzeniem, że terytoria kształtuje się wojnami a nie dyplomacją. Bzdura. Po każdej wojnie do stołów siadają dyplomaci i ustalają, co, jak, komu i dlaczego.

Oczywiście nie chodziło mi o jakiekolwiek zmiany, ale o tez ostatnich dziejów Europy i Polski. Co jak co, ale dobrze wiem że to rozumiesz jako historyk. Choćby ostatnie nasze zmiany. Moskwa za pomocą faktów dokonanych kreśliła na mapie Europy środkowo -wschodniej wszelkie granice i z własnym widzimisię (dla swoich interesów). Podobnie było w rozpadającej się Jugosławii - z tym, że tam bardziej broniono swego niż powiększano.
    Wojna i wojskowi to niestety (albo i nie patrząc na rodzącą się II Rp) bardzo skuteczni "dyplomaci". Gdyby nie oni dyplomaci nie mieliby tylu kart przetargowych.

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #38 dnia: Marca 14, 2016, 13:01:25 »
    Oczywiście, wojsko to świetna karta. Ale i sowieci wszystkie partie rozgrywali grzecznie na konferencjach. Z prostej przyczyny. Taki status przyklepany oficjalnie przez opinię międzynarodową cholernie ciężko zakwestionować.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #39 dnia: Marca 14, 2016, 13:18:38 »
    Dopiero w latach 90 podpisano traktat pokojowy z Niemcami a nie było takowego ze spadkobiercą ZSRR czyli Rosją

A kiedy niby wypowiedzieliśmy wojnę ZSRR?

Jeśli chodzi o wojsko a dyplomacje, wystarczy spojrzeć na Francję. Dwukrotnie 1815 i 1945, zostali zaliczeni w poczet zwycięskich mocarstw. Za każdym razem, militarnie dostali łupnia, gdzie za pierwszym to ogólnie to oni przegrali, ale Talleyrand wyczarował, uznanie Francji rojalistycznej za zwycięskie mocarstwo xD
       Nawet jak spojrzysz na Krym, to zobaczysz jak wiele tam było teatrzyku i dyplomatycznych zabiegów, byle tylko, czymś uzasadnić tą aneksję. Generalnie zasada samostanowienia i poszanowania integralności terytorialnej, czasem stają naprzeciwko siebie. Wtedy zazwyczaj ta druga powinna przeważyć, patrząc na sprzeciw wobec secesji.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #40 dnia: Marca 29, 2016, 10:44:47 »
    Pozostawie bez komentarza:

http://lechistanpl.blogspot.com/2015/02/kim-sa-polacy-cz-1.html
    http://www.lechistan.pl/

Mam też pomysł aby wpisać nową chorobę na światową listę: rewizjofobia

Offline beanshee

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Marca 29, 2016, 12:05:11 »
    Kolega kiedyś dokonał krytycznego rozkładu tej mapki. Niestety, za diabła nie mogę teraz tego znaleźć. Ale clou jest takie, że jak się dokładnie przyjżycie to dostrzeżecie, że to marna przeróbka w paincie dokonana.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #42 dnia: Marca 29, 2016, 12:15:07 »
    Nawet nie tyle umiejętności malarskie są największą bolączką tej mapki, ale raczej naiwna - czy raczej głupia - teoria o istnieniu takiego państwa. Pewnie dziecko któregoś z pseudo-historyków nabazgrało takie cudo w przedszkolu i później myślał, że to jakieś wiekopomne odkrycie...

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #43 dnia: Marca 29, 2016, 12:17:49 »
    Kolega kiedyś dokonał krytycznego rozkładu tej mapki. Niestety, za diabła nie mogę teraz tego znaleźć. Ale clou jest takie, że jak się dokładnie przyjżycie to dostrzeżecie, że to marna przeróbka w paincie dokonana.

Tutaj oryginał.

(click to show/hide)

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #44 dnia: Marca 30, 2016, 23:15:41 »
    Polska dla polaków, uk dla polaków i anglików.