Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2016 - temat ogólny  (Przeczytany 36591 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    Odp: Puchar Polski 2016 - temat ogólny
    « Odpowiedź #285 dnia: Października 16, 2016, 11:23:59 »
    EDIT: Na takiej zasadzie rozdziela się w każdym normalnym turnieju.

Mamy identyczne zasady, jak WNL. To nie był normalny turniej Twoim zdaniem?

I chyba nie doczytałeś reguł. Zarówno tabela, jak i picki są najpierw według punktów ustawiane. Tabela jednak w drugiej kolejności rozpatruje bilans W/L, a L i Old mają identyczny, więc oba teamy są na miejscu 6, nikt nie jest niżej.

Picki za to w II kolejności są ustawiane według wygranych rund, bo tu chodzi o zachętę do walki o każdą rundę. Także wszystko jest zrobione prawidłowo.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #286 dnia: Października 16, 2016, 12:05:39 »
    Przyjmijmy, że HITMEN & WSC vs Ortalionowi Rycesze skończyłby się wynikiem 1-12 jak w WMT, to w takim wypadku masz

Pączusie Matka      14 pkt   42-35
    Ortalionowi Rycesze   14 pkt   40-32

Czyli premiowana jest drużyna która wygrała więcej rund bo miała łatwiejszych przeciwników i pomimo tych meczy straciła więcej rund od drużyny, która mierzyła się 3 razy z 2 topowymi drużynami Pucharu Polski. W tej sytuacji najbardziej zaważył mecz z 1 kolejki z SRC - już wcześniej o tym pisałem, ale na takich zasadach bardziej opłaca się przegrać mecz aniżeli wygrać, by potem mieć lepszą drogę.
    Nie wiem jakim sposobem uznajesz to za bardziej sprawiedliwe, bo według twojego toku rozumowania w piłce nożnej wyżej oceniłbyś drużynę która przegrywa wysoko 2 mecze i wygrywa 1 wysoko, niż drużyna która przegrywa minimalnie 2 mecze i wygrywa nisko 3.

Team A   3 pkt   5-10
    Team B  3 pkt   1-2

Mocne problemy z logiką, dzięki twojemu bardzo sprawiedliwemu systemowi może dojść do sytuacji, że Ortalionowi Rycesze zagrają 2 mecze z SRC i 2 mecze z PE, przy okazji Pączusie Matka mogą zagrać tylko z HITMEN, którzy są wysoko i być wyżej w tabeli. Bardzo sprawiedliwie. Problemem tego turnieju i jego liczby drużyn jest fakt, że powinien być stworzony zakaz brania tego samego przeciwnika w przeciągu 3 kolejek wstecz, teraz wytwarzają się chore sytuacje jak możliwość tego, że Mydełka zagrają w top 8 i mogą być wysoko tylko dlatego, że za swoich przeciwników mogą mieć

Mydełka vs BoS
    Mydełka vs Legio XII
    Mydełka vs Legio XII (możliwość grania 2 meczy)
    Mydełka vs IPL

Przy analogicznej sytuacji, gdy my jako Ortalionowi Rycesze możemy zagrać
    Ortalion vs SRC
    Ortalion vs PE
    Ortalion vs SRC
    Ortalion vs HITMEN
    Ortalion vs PE

Godne pogratulowania, wytworzyłeś jeszcze bardziej chory system niż był tylko możliwy, w którym na koniec ligi ekipy słabe grające przede wszystkim między sobą mogą być wyżej niż te, które musiały grać prawdopodobnie z 5 mocnymi ekipami. Widać, że nie przemyślałeś tego systemu i blokowania jedynie 2 meczy wstecz, jak ktoś tego nie widzi to polecam założyć okulary. Zalecam zrobić to wstecz do 3 meczy w ostatniej kolejce, bo to co teraz jest po prostu chore i godne pożałowania. Ale nie dotyczy to twojej drużyny, więc zapewne będziesz miał to po prostu w dupie i nawet nie napiszesz, że to jest trochę dziwne.

Zaraz ktoś napisze - mogłeś nie brać udziału. Faktycznie, gdybym wiedział, na jakich zasadach może funkcjonować ten puchar, o którym Dyktator krzyczał, że wreszcie będzie sprawiedliwy, a taki tak naprawdę nie jest, bo czy to sprawiedliwe, że podczas gdy inni grają sobie mecze między sobą omijając przy tym faworytów, a my musimy co tydzień mierzyć się z top drużynami tego pucharu, to nie wziąłbym udziału. Już wcześniej napisałem w tym poście - sprawiedliwie to będzie jeśli w ostatniej kolejce wyjątkowo nie będzie można brać do 3 drużyn wstecz z którymi się grało, w tym momencie 6 kolejek i 2 wstecz dają takie nagromadzenie się meczy, że możliwa jest gra na 6 meczy 2 razy po 2 takie same, co nie wydarzyło się nawet w WNL, gdzie top ekipy mierzyły się pomiędzy sobą aż dwukrotnie, system był tam dziurawy w inny sposób i było więcej ekip, tutaj mamy ich tylko 12, więc to nie jest normalne że na tak małą liczbę ekip muszą się niektórzy powtarzać dwukrotnie.
    « Ostatnia zmiana: Października 16, 2016, 12:30:16 wysłana przez Prußak »
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #287 dnia: Października 16, 2016, 13:24:06 »
    W sumie jest coś w tym co pisze Prusak. Niestety, ale zespoły takie jak Pączusie Matka, Legioniści czy OLD nie mają jaj by zmierzyć się z Ortalionowymi Rycerzami, gdyż są oni na papierze za mocni. Natomiast SRC i PE (z którym najprawdopodobniej zagrają w 6 kolejce przy obecnym układzie pick nightów i zasad) jest lepsze od zespołu Prusaka i nikt nie powie mi, że jest inaczej. Oba wymienione wyżej zespoły mają w swoich składach najlepszych graczy i chociażby Prusak był Napoleonem Bonaparte Warbanda, to nie odwróci losów spotkań samym dowodzeniem przy widocznych różnicach w jakości poszczególnych graczy.
    Dla PE czy SRC mecze z zespołami pokroju OLD czy L nie są niczym interesującym i zakończą się wynikami 12-0, może 12-1. Tylko, że na wszystkim cierpi Prusak, bo zapewne ktoś słabszy picknie prędzej Hitmenów, niż jego i pozostanie mu gra z PE w ostatniej kolejce :D I ostatecznie okazuje się, że zwycięstwo przeciwko SRC w pierwszej kolejce było przegranym zwycięstwem, jak pokazały następne kolejki. Też myślę, że administracja powinna zastanowić się czy nie zmienić na ostatni mecz ligowy zasad pickowania, bo skończy się to kolejny raz tym, że najbardziej ucierpi na tym zespół OR.

Przynajmniej tak to wygląda z mojej perspektywy - osoby, która już nie bierze udziału w turnieju i równo spogląda na każdy zespół, nie dbając o interes żadnego z nich.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #288 dnia: Października 16, 2016, 13:32:15 »
    Co drugi tydzień o to samo się plujesz, więc nie będę znowu wyjaśniał wszystkiego (ile razy można), tylko skrótowo odpowiem na zarzuty.

1) Nie stworzyłem "chorego" systemu, tylko skopiowałem stare reguły WNL. Zwiększyłem tylko granicę zakazu picków tych samych drużyn (z tygodnia do deóch), by nie było 3 meczy z tymi samymi, jak AE i KURWA).
    2) Ależ wiedziałeś, jak to funkcjonuje. Był regulamin i miałeś przykłady na 4 edycjach WNL.
    3) Nie ma systemu 100% sprawiedliwego, każdy ma plusy i minusy. I nie krzyczałem nic, tylko zapobiegłem sytuacji sprzed roku. Skutecznie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #289 dnia: Października 16, 2016, 13:36:58 »
    Gratuluję, odpowiedź na poziomie twoich umiejętności, ale czego się spodziewać po kimś, kto teraz jako admin turnieju mści się za swoją nieudolność w grze. Czarny wrzesień polskiego Warbanda, 0-11 niczym zamachy sprzed 15 lat. Pozdrawiam serdecznie.
    PS. Żeby nie było - ty nie potrafisz odpisać, to ja też tego nie zrobię. Zrobiłeś nieudolny turniej który jest niesprawiedliwy, nawet Kamillo, który ma do mnie spore zastrzeżenia, widzi to, ale ty, Stevie Wonder polskiego Warbanda, jeśt dalej ślepy. Dzisiaj na meczu z HITMEN zrobimy zrzutke na okulary, przydadzą się.

1) Nie stworzyłem "chorego" systemu, tylko skopiowałem stare reguły WNL. Zwiększyłem tylko granicę zakazu picków tych samych drużyn (z tygodnia do deóch), by nie było 3 meczy z tymi samymi, jak AE i KURWA)

Ano faktycznie, zamiast 3 meczy gramy 4 mecze z drużynami które są na czele tabeli. Zapobiegłeś więc czemu? Swojej głupocie nie, może za rok ci się uda. Super, że na 12 ekip i 11 możliwych meczy możemy mieć 4 mecze z 2 tymi samymi przeciwnikami - normalnie powinniśmy ci bić pokłony, dzięki tobie nie ma przynajmniej 6! Niech żyje Dyktator!
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Zahari

• Użytkownik
    • Piwa: 113
    « Odpowiedź #290 dnia: Października 16, 2016, 13:59:15 »
    W tej sytuacji ciężko się z Prusakiem nie zgodzić, najbardziej sprawiedliwy byłby system ligowy - każdy z każdym, ale niestety to zajmuje mnóstwo czasu :/
    (click to show/hide)

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    « Odpowiedź #291 dnia: Października 16, 2016, 14:22:56 »
    Fakt jest taki, że sytuacja wygląda następująco:
    1. PE/SRC
    2. OR
    3. HiW
    4. Reszta

Niestety Picki są takie, że przy 2 tygodniach karencji mogą stworzyć sytuację, że OR  zagra po 2 razy z SRC i PE(faworytami), a np. PM zagra tylko 1 raz z HiW, za to HiW zagra tylko 1 raz z klanem "bardziej faworyzowanym" niż oni sami czyli OR.
    To stawia OR w bardzo złej sytuacji w fazie eliminacyjnej, ale szczerze mówiąc Prusak może będzie to lepsze w fazie Pucharowej...

Tak więc: Zasady są jakie są, nie ma co się o to spinać, może ktoś inny nas picknie w 6 kolejce :D

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #292 dnia: Października 16, 2016, 14:25:57 »
    Do tej pory nikt na ten system nie narzekał. Prusak i 0rtaliony zawdzięczają taką sytuację wyłącznie sobie i swojej renomie :) Trzeba było tyle nie kozaczyć.
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Października 16, 2016, 14:33:20 »
    Brawo Dominique, widać, że bardzo dużo zrozumiałeś z tekstu który napisałem, pick nighty, a raczej brak pickowania innych przez nas przez co my musimy grać z 2 klanami na zmiane jest spowodowany renomą jaką mamy. Specjalnie dla Ciebie wkleję tutaj obrazek, może coś z tego zrozumiesz XD Wiesz, w końcu Pączusie Matka są lepsze od nas i dlatego nas nie pickną, tylko chory system każe grać nam na zmiane z tymi drużynami!

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    « Odpowiedź #294 dnia: Października 16, 2016, 14:38:21 »
    A mogłem przyjść na ten pierwszy mecz z SRC... Przegralibyśmy i nie byłoby problemów xD

Do tej pory nikt na ten system nie narzekał. Prusak i 0rtaliony zawdzięczają taką sytuację wyłącznie sobie i swojej renomie :) Trzeba było tyle nie kozaczyć.
    ... Jedyny mecz, który zawdzięczamy opinii to drugi mecz z SRC i to w sumie nie miało takiego znacznia, bo jeśli trafilibyśmy na słabszą drużynę i wygralibyśmy to i tak trafilibyśmy na was w 5 kolejce praktycznie na 100%.

Po za tym renoma oznacza "bardzo dobra opinia o kimś lub o czymś"* a "negatywna renoma" jest błędem językowym...

*Słownik PWN

Offline PriNce17

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 74
    • "Każdy szermierz dupa, kiedy wrogów kupa."
    « Odpowiedź #295 dnia: Października 16, 2016, 14:39:38 »
    Panowie, nie oszukujmy się w zależności od punktu widzenia obecny system ma różne wady i zalety. W pełni rozumiem zarówno Dyktatora jak i Prusaka...

Jeśli nie zdążyliście się jeszcze zorientować, to system "pick nightów" ma jedną podstawową zaletę - tworzy coś na wzór swobody wyboru. W praktyce wszyscy wiedzą jak jest - słabe drużyny nie wezmą silnych, bo po co? Doświadczyłem podobnej sytuacji w WNLu 5, gdzie AE, KURWA oraz Freelancers jako faworyci turnieju wielokrotnie musiało walczyć między sobą. W rezultacie Freelancers odpadło z turnieju już w ćwierćfinałach bo grało na AE, a inne drużyny które z łatwością pokonywaliśmy zaszły po prostu za daleko (sorry za przykład, ale IR w finale WNL5 to też był żart... zarówno my jak i KURWA czy Unity spokojnie ogralibyśmy ówczesne IR). Żeby nie szukać dalej podobnie sprawy się mają w obecnym WMT2. 4 najmocniejsze drużyny na papierze czyli AE, IR ,RF, Castellans grają między sobą w wyniku czego 2 z nich odpadną, a dojdą 2 wyraźnie słabsze teamy z pozostałych par. Nie mówią już o tym jak bardzo krzywdzące jest to dla IR oraz Castellansów...

Z podanych wyżej przykładów można wysnuć 1 główny wniosek -> "Mocna drużyna zawsze sobie poradzi". To czy się z tym zgadzam czy nie to inna sprawa. Faktem jest natomiast, że są pewne zasady, z którymi każdy uczestnik turnieju miał obowiązek się zapoznać. Odpowiadając twierdząco na pytanie zadane w zgłoszeniu drużyny każdy z liderów związał się niejako z administracją umową. Nie słyszałem przed turniejem żadnych sugestii dotyczących zmian w regulaminie, więc wnioskuję że takowych nie było.

Oznacza to zatem, że turniej przebiega w takiej formie jaka została zaplanowana. Baaa, ze swojej strony mogę nawet powiedzieć, że naginamy przepisy i nie rozdajemy banów za posty na forum oraz rozmowy w trakcie meczów, które łamią zarówno regulamin jak i podstawowe zasady kultury osób, które w większej mierze są dorosłe (bądź według państwa polskiego za takowe uważane). Ja jako osoba bardziej zaangażowana w pomoc pod względami estetycznymi turnieju, a nie jego ogólnego przebiegu przyznam się szczerze że nie czytam wszystkich bzdur jakie są tutaj wypisywane prze przedstawicieli różnych klanów. Po prostu nie mam siły czytać kilkunastu stron czepiania się, obrażania, wyzywania oraz przechwalania.

Nie pozostaje mi więc nic innego jak ponownie przypomnieć o kulturze osobistej i ostrzec, że każdy kto będzie obrażał drugiego użytkownika będzie po prostu banowany, ponieważ dyskusja to jedno a kłótnia to drugie. Tak więc liczcie się z konsekwencjami swoich działań...

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #296 dnia: Października 16, 2016, 14:57:50 »
    Bardzo dobrze, że Prince odwiedził ten wątek i odpowiedział, przy użyciu odpowiednich argumentów jak to wygląda. :) Piwko dla tego pana pomimo nieciekawej pogody. Skoro sprawa została jakoś opanowana, ja jeszcze odwołam się do 2 wpisów moich poprzedników.

Zrobiłeś nieudolny turniej
    Turniej nie jest nieudolny, ani zły, ma tylko pewne braki, które ciężko wyeliminować. Po prostu ciężko jest znaleźć złoty środek, chodzi mi o format gry, bo poprzedni organizatorzy, tworząc poprzednie Puchary Polski próbowali innych rzeczy, które się nie do końca sprawdziły, tzn. grupy (jak rok temu, gdzie grupa A była grupą śmierci z 3 mocnymi zespołami i jednym, gdzie każdy nabijał punkty) jak i liga, która była w 2011 chociażby.

Odwołam się do pierwszego zdania, bo pozostałe przypomina mi bełkot, podobny do tego, jaki był w 2011, gdzie lud tawerny głosił, że NC wygra się kulturalnym zachowaniem :D Na system nikt nie narzeka, bo nikt na nim nie ucierpiał tak jak OR. SRC i PE nie mają żadnego konkurenta i jeśli nic się nie stanie po drodze, zagrają między sobą o zwycięstwo w tym PP, zespoły, które realnie patrząc mają szanse na pozycję od 5 w dół (biorąc pod uwagę ich potencjał) też nie mogą narzekać, bo grają między sobą i jest fajnie. Hitmeni póki co po cichu, bez żadnych dramatów idą do przodu i nieźle im idzie, natomiast dopiero w 5 kolejce, czyli dzisiaj czeka ich pierwszy poważny sprawdzian. Troszkę jak Agnicourt w którymś tam turnieju. Zaś OR ? OR na 4 rozegrane kolejki rozegrał tylko jedno spotkanie z przeciwnikiem wyraźnie słabszym. Tak to grali 2x z SRC i raz PE. Dzisiaj grają z Hitmenami, w obecnym formacie pick nightów trafią na PE, bo wątpie, że drużyny, które będą pickować przed Prusakiem, np. Pączucie Matka odważą się wybrać takie PE by przyjść i dostać 12 - 0. Stąd wydaje mi się, że pretensje ze strony Prusaka są w jakiś sposób uzasadnione, przynajmniej ja tak to widzę jako osoba bezstronna.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Października 16, 2016, 15:13:19 »
    Wszystko zostało powiedziane, więc temat zamykam, zanim Prusak zrobi kolejną dramę.

Jak macie konkretne alternatywy na poprawę, to podsyłajcie propozycje na PW (oznaczcie wszystkich adminów), ale pamiętajcie, że każdy system ma plusy i minusy. I zacznijcie czytaj regulamin, bo ta sama osoba robi dramę po raz n-ty o to samo, co akceptował przy zapisach.

Prusak, gdy przeczytałem Twoje pseudo-inteligenckie pociski, miałem zażądać tutaj przeprosin dla mnie i Dominika. Ale potem zajrzałem do opisu piwa i biorąc pod uwagę, że obrażasz ludzi i prowokujesz, co kolejkę praktycznie, a teraz nawet w tym piwie się nie hamowaleś, to dostajesz bana na tą kolejkę. Zgodnie z regulaminem. Jak zaczniesz robć o to syf w innych tenatach, to kasuję posty i daję bana na forum. Nie chcę od Ciebie też wiadomości na priv, bo nie umiesz dyskutować. Wszelkie negocjacje via priv przyjmuję od innych, o ile będą kulturalne.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Qner

• Użytkownik
    • Piwa: 14
    « Odpowiedź #298 dnia: Października 16, 2016, 18:37:35 »
    Proszę również kogoś (kogoś innego, niż Prusak) z drużyny Ortalionowych Ryceszy o potwierdzenie w temacie ogólnym, że zapoznaliście się z regulaminem. Prusak (który go potwierdzał przy zapisach) pokazał już kilkukrotnie, że w rzeczywistości się z nim nie zapoznał. Jeśli do kolejnego meczu (VI kolejka) nie pojawi się od was taka deklaracja, będzie to podstawą do wykluczenia tej drużyny z rozgrywek.

Zgodnie z podanym wyżej cytatem, spotkaliśmy się naszym ts i podczas wspólnego przebywania na nim, z francuskim akcentem wyrecytowałem regulamin. Na końcu naszego posiedzenia każdy przyrzekł, iż będzie stosował się do regulaminu, po czym wspólnie powiedzieliśmy, tak mi dopomóż Bóg.
    Ja Qner, biorę odpowiedzialność w stosunku do naszej wspólnej przyszłości oraz meczy, w których będziemy brać udział pod sztandarem Ortalionowych Ryceszy.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #299 dnia: Października 16, 2016, 23:30:49 »
    No cóż... Czyli całe to gadanie o tym że Hitmeni powinni być niżej od OR, bo OR jest lepsze i ograli ich w WMT, można uważać za nieistotne