Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Puchar Polski 2016 - temat ogólny  (Przeczytany 36369 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Puchar Polski 2016 - temat ogólny
    « Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 10, 2015, 17:01:28 »

W tym wypadku Dyktator, który ma najwięcej racji. Duża część aktywniejszej sceny trenuje razem aktualnie, nie wiem jakby to było z SRC, PE i innymi, ale dla mnie termin stycznia czy ogólnie pierwszej części roku jest dla mnie nie do przyjęcia, raz, że wypaliłem się po poprzedniej edycji w roli kapitana, dwa jestem w klasie maturalnej, trzy to nie ma sensu tak wcześnie tego robić. Okres po wakacyjny byłby w takim razie najlepszy.

Jeśli te Twoje ruchy są zbliżone do tych z PP14, to możemy sobie podarować. Poza tym jest sens robić turniej dla 5-6 klanów? Szczerze wątpię, żeby udało się więcej wyciągnąć.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:17:49 »
    Powiem krótko - jeśli ma być to ostatni PP to powinien być skupiony w rekach Dyktatora. Nie ukrywajmy - pomiędzy nim, a każdym innym z polskiego community jest przepaść w tworzeniu i organizacji poważnych eventów, jakim bez wątpienia jest Puchar Polski. Co do terminu - na pewno po NC, o ile nie wystartuje od razu jakiś nowy turniej. I zależy, ile PP by trwał - czy miesiąc, czy może 2, bo to jest ważne.

Z aktualnych teamów widać niewielki potencjał ludnościowy, z pewnością zapisałby się klan Vizionera, który aktywnie bierze udział w turniejach, zdobywając cenne doświadczenie, REF + przyjaciele (rozumiem przez to Hitmeni i może część z starego THD), SRC na pewno by się zgłosiło, lub jak rok temu jako osobny team zrzeszając w swoim ręku zdecydowaną większość reprezentacji, zapewne największy antysystemowiec (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) czyli Prusak zebrał by zespół skupiając w nim ludzi z WQ (Cramera, Berte itd.). Co do PE - śmiem wątpić, że odmówilibyśmy udziału. Dlaczego użyłem słowa "My" ? Ponieważ zapewne chciałbym na poważnie podejść do sprawy (nie to co w PP 14 i 15, gdzie jednak więcej pierd*** niż pomagałem BH i reszcie z PE, często denerwując innych) i zebrać odpowiedni zespół, pewnie razem z BH i Prince`m (o ile nie mieli by mnie dość XDD) , skupiający starych zawodników naszego klanu, aby chyba po raz ostatni, pod wspólnym szyldem wystąpić w Warbandzie, przed premierą Bannerlorda.

Czyli turniej byłby dla 5, może 6 teamów max. Ilość nie powala, jednak należy sobie odpowiedzieć na pytanie - czy polska scena może nam zagwarantować większą ilość zespołów, które dograją turniej do końca ? Vizioner pokazał, że jest świetnym przykładem, że lider musi być dojrzały i nie poddający się po kilku porażkach (nawet swoistych wpierdolach, które zagwarantował im niejeden zespół w WNLu). Bo jednak głupio by było, gdyby sytuacja się powtórzyła z poprzedniego roku, że jeden team się wycofuje, przez co trzeba było zmienić układ grupy i terminarz spotkań, co powodowało niemały chaos. A i, przy tej niewielkiej ilości zespołów, poziom nie był by jakiś olbrzymi pomiędzy zespołami. Co zresztą udowodnił Prusak w edycji 2015, gdzie zebrał ciekawy skład, zdobywając 2 miejsce.

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:30:51 »
    Drużyn (klanów to jeszcze więcej) na polskiej scenie (które prezentują jakiś poziom) jest jak na lekarstwo, więc może warto by było spróbować spytać się ws. jakiegoś zagranicznego teamu? Nie chodzi mi o stuprocentowy klan, coś na bazie takiej jak reszta polskich drużyn, czyli w większości grupy skoncentrowane tylko na tym jednym wydarzeniu. Może drużyna złożona z samych Czechów + dwóch zagranicznych graczy? Nie jest to poziom Niemców, nie robią problemów jak Ukraińcy czy Ruscy, to tylko propozycja jakbym widział uzyskanie 1 drużyny, która może być kompetetywna :)
    Sam od dwóch edycji staram się pozbierać ludzi i w mojej opinii również lekko poratowałem poziom tych turniejów. Bądź co bądź IL sprawiło niespodziankę pokonując PE, DR niestety już sporo odstawało od podium. Spójrzcie na składy - potrafiliśmy wywalczyć sobie 2 razy finał (raz nieuczciwie, w 15 wydaje mi się, że pokazaliśmy, że to nie był tylko przypadek), mając do dyspozycji znacznie inne składy. Są ludzie na polskiej scenie, po prostu trzeba zajrzeć trochę głębiej, wygląda to trochę jak w F, tylko tutaj jednak nie mamy do dyspozycji całej Europy.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:33:56 »
    Drużyn (klanów to jeszcze więcej) na polskiej scenie (które prezentują jakiś poziom) jest jak na lekarstwo, więc może warto by było spróbować spytać się ws. jakiegoś zagranicznego teamu? Nie chodzi mi o stuprocentowy klan, coś na bazie takiej jak reszta polskich drużyn, czyli w większości grupy skoncentrowane tylko na tym jednym wydarzeniu. Może drużyna złożona z samych Czechów + dwóch zagranicznych graczy? Nie jest to poziom Niemców, nie robią problemów jak Ukraińcy czy Ruscy, to tylko propozycja jakbym widział uzyskanie 1 drużyny, która może być kompetetywna :)
    Będzie jak z Drunken Masters w 2011. Skład z Harlequinem i innym ciemiężycielami europejskiej sceny wygrał Puchar Polski. do dziś żaluje tej decyzji, by wyszła niezła patola :P No chyba, że chcesz skupić się na teamie najbliższych sąsiadow, jak Czesi, byle to nie było nic w stylu, że team sklada sie z gracze AE + część KURWY i jazda :P

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:40:58 »
    Gdybym miał decydować, to zgodziłbym się na jednonarodowy team + 2 zagranicznych graczy (tak jak to było w ostatnich latach) z krajów, które nie liczą się bezpośrednio w wygranie NC 16. Często w skokach narciarskich na przykład, udział w mistrzostwach kraju biorą przedstawiciele 1/2 innych państw, którzy potrafią zakwalifikować się do drugiej serii, jednakże racjonalnie patrząc, nie mają argumentów by wygrać takowe zawody.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:43:51 »
    Może po prostu wyjść spoza ramy tawerny i zrobić SNL bis?

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:49:54 »
    SNL z tego co pamiętam to była spora patologia, nie widzę za bardzo sensu na reaktywację trupa, który śmierdzi. Też z ludźmi nie jest tam wesoło, klanów za naszą wschodnią granicą w sumie nie ma, większość europejskiej sceny to jednak typowo międzynarodowe klany. Plus do tego dochodzi użeranie się z Ruskami, Ukraińcami, traktowanie Turków jako Słowian xDxDxD
    PP 16 jest lepsze, bo ma ugruntowaną pozycję jako dobrze przygotowanego turnieju, nie kojarzy się z patologią, a dodać do tego coś nowego i wychodzi całkiem świeży pomysł :)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:52:52 »
    Dziękuję za podjęcie dyskusji i zachęcam wszystkich czytelników, by wypowiadali swoje zdanie. Każda opinia ma znaczenie :)

[..]
    Sądzę, że zawsze się znajdą jeszcze jakieś niespodziewane teamy. Wolałbym też jednak, żeby THD zebrało jednak team (wierzę, że macie jeszcze jakiś ludzi do zebrania, a z pewnością macie coś do udowodnienia po meczu barażowym z PP15 ;) niezależnie od REFu. HITMEN też :P

[..]
    Też miałem podobne rozważania odnośnie Czechów przed PP14. Na szczęście Kamillo wziął na klatę to doświadczenie i PP11 jets teraz lekcją dla wszystkich kolejnych edycji. Miejsce 1, czy 3 - nieważne. I tak zagraniczny zespół na podium Pucharu Polski to niewygodna sytuacja. A skoro ktoś ma nie grać w ogóle o podium, to z reguły nie ma motywacji, by brać udziału.

Może po prostu wyjść spoza ramy tawerny i zrobić SNL bis?
    Jak chcesz, to się za to bierz. Ja nie chcę ruszać czegoś takiego.
    Czesi jakby uzbierali jeden team, to byłby cud. Ukraina raczej żadnego już nie posiada. Rosja maksymalnie 2-3. Także mały przyrost teamów (a kto wie, czy przez taką formę nie stracilibyśmy mniejszych drużyn z Polski. A problemów z organizacją tego jest masa - przede wszystkim są nimi nasi wschodni słowiańscy przyjaciele... Rosjanie do tej pory praktycznie na każdym turnieju coś odwalają. I sporo wskazuje, że spróbują na NC16 powtórzyć trick z Richem z 2014. Nie chcę dla takich organizować turnieju.
    Do tego dochodzi kwestia, przez którą Tallie sobie odpuścił SNL2. Czyli kwestia graczy nie-słowiańskich, którzy mogliby grać. Serio- to się bardzo szybko komplikuje do stopnia znacznie większego, niż nasi gracze spoza Polski. Więcej wysiłku, niż na WNL z tym mogłoby wyjść, a turniej znacznie mniejszy. Według mnie Puchar Polski zdecydowanie można uznać za bardziej "prestiżowy" niż SNL.

A co myślicie o jakimś wcześniejszym przyjrzeniu się graczom z innych modyfikacji. Na obu moich Pucharach były po dwie próby z NW i z DP, by utworzyć team ,ale ostatecznie dograło tylko 14pk i to z małymi problemami (jak tagi, czy nieobeznanie w rozgrywkach Native). Może tym razem przydałoby się kilka miesięcy wcześniej powołać jakąś grupę graczy, którzy na innych modułach pozbierali by chętnych do gry w PP i przygotowali kilka szkoleń, czy po prostu jakieś informatory, żeby wiedzieli na co się piszą. A ci, którzy po uświadomieniu byliby nadal chętni, mogliby przynajmniej mieć dużo większe pojęcie o grze.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:57:48 »
    SNL to tak na marginesie był pomysł, luzik.

Co do graczy innych modów. Edukacja nic nie da oni grają w inne mody bo nie chcą grać w Nativa i tyle. Dla Natiwowców czują pogardę i strach ;P

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 11, 2015, 18:59:56 »
    A Hakkapelici na PP14 się nie liczyli? :P
    Nie tylko dograliśmy do końca, ale nawet doszliśmy do ćwierćfinału (!) !
    Co do THD: baaardzo wątpliwe. Gdyby na dzień dzisiejszy Puchar by startował to byłbym ja, kokosz, Bojar, Toffix, może Malakai by się zgodził, w weekendy to może jeszcze Remar i szanti. Czyli w najlepszym wypadku 7 mniej lub bardziej pewnych osób, reszta (Pawliszek? Adziu? To chyba wszyscy z tych co zachowali śladów aktywność.) trudno powiedzieć czy by była, więc duże ryzyko że nawet na mecz byśmy się nie zebrali.
    EDIT: a, jeszcze X3TI. No, szału nie ma.
    EDIT2: zgodzę się z tym co napisał IvE o trenowaniu graczy spoza Native. Pamiętam że jak spytałem się Luthera, dlaczego odwołuje SN czy jak się jego team zwał, to powiedział mi że jedną z głównych przyczyn jest brak chęci graczy do trenowania na Native, a zapisywać się tylko po to żeby włączyli wb tylko na mecz i dostali 16:0 jest bez sensu.
    EDIT3: tak ogólnie, jak ktoś myśli o thd pod kątem jakichkolwiek zawodów w formacie większym niż 5v5 to myślę że muszę coś sprostować. Pół żartem, pół serio mówimy że rozpadł się przez kokosza, bo go rozwiązał i to prawda. Ale akurat głównym powodem, który poddał pod znak zapytania nasze istnienie była mała aktywność graczy już wtedy, na przełomie sierpnia i września. Nikogo nie zastanowiło, że na takim WMT było sporo najemników, a na skrinach nie widać żeby ktoś od nas czekał? Bo już wtedy sami nie mogliśmy grać, problemy zaczęły się w połowie wakacji. I wtedy nie zebrali byśmy teamu na PP, teraz nie jest lepiej, tylko gorzej.
    EDIT4: nie szukamy kokosz jakiś randomów i MC_PiotrkówPL z AK, więc nie znajdziesz.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2015, 00:58:34 wysłana przez Lew »

Offline Prußak

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 11, 2015, 19:02:56 »
    Sądzę, że zawsze się znajdą jeszcze jakieś niespodziewane teamy. Wolałbym też jednak, żeby THD zebrało jednak team (wierzę, że macie jeszcze jakiś ludzi do zebrania, a z pewnością macie coś do udowodnienia po meczu barażowym z PP15 ;) niezależnie od REFu. HITMEN też :P
    Czy czasami część THD po prostu nie przeszła do IW?

Też miałem podobne rozważania odnośnie Czechów przed PP14. Na szczęście Kamillo wziął na klatę to doświadczenie i PP11 jets teraz lekcją dla wszystkich kolejnych edycji. Miejsce 1, czy 3 - nieważne. I tak zagraniczny zespół na podium Pucharu Polski to niewygodna sytuacja. A skoro ktoś ma nie grać w ogóle o podium, to z reguły nie ma motywacji, by brać udziału.
    Wiadomo, że gdyby zagraniczny team zdobylby podium, wyglądałoby to niezbyt dobrze, no ale zawsze coś za coś. Nie mówimy tutaj o teamie z poziomem jak Drunken Masters, ale o drużynie która może podnieść poziom rozgrywek, w poprzedniej edycji było SDB, które lało wszystkich jak leci, Illuminati i zbliżone umiejętnościami PE (chyba najciekawszy mecz PP15), a potem DR, które odstawało od podium, ale też byli o poziom lepsi od THD, a potem teamy, które raczej walczyły o to aby przetrwać, 303, 14pk, MC.

A co myślicie o jakimś wcześniejszym przyjrzeniu się graczom z innych modyfikacji. Na obu moich Pucharach były po dwie próby z NW i z DP, by utworzyć team ,ale ostatecznie dograło tylko 14pk i to z małymi problemami (jak tagi, czy nieobeznanie w rozgrywkach Native). Może tym razem przydałoby się kilka miesięcy wcześniej powołać jakąś grupę graczy, którzy na innych modułach pozbierali by chętnych do gry w PP i przygotowali kilka szkoleń, czy po prostu jakieś informatory, żeby wiedzieli na co się piszą. A ci, którzy po uświadomieniu byliby nadal chętni, mogliby przynajmniej mieć dużo większe pojęcie o grze.
    Nie wyjdzie to, sam grałem z ludźmi z DP w Warbanda, no i niestety prezentują trochę inny poziom. Nie wyobrażam sobie teamu z DP, który mógłby być konkurencyjny - raz to nie wszyskim chciałoby się grać w Warbanda, a dwa to brakuje im prostego obeznania jak się gra na Warbandzie, z taktykami itd. Potrafię wziąć dwóch, trzech graczy z innego modułu (jak na przykład Konkwistador z Merca), którzy są uzupełnieniem składu i ogarniają podstawy. No i graczy z innego modułu grającego w Native widzę tak - jeden mecz, porażka i RQ na resztę turnieju.

Offline Vizioner

• Użytkownik
    • Piwa: 103
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 13, 2015, 00:20:34 »
    Zazwyczaj nie wypowiadam się w takich tematach, ale postanowiłem podzielić się swoim zdaniem z wami. Moim zdaniem kolejna edycja pucharu polski ma sens choćby nawet były te 4 drużyny, chodzi tutaj o symbolikę i dobrą zabawę. Nie ma co brać drużyn z innych krajów, iż to nie ma większego sensu, gdyż sama nazwa wskazuje że jest to Puchar Polski, a nie jakiś ''Emiratów Arabskich''. Jedynie można pozwolić na grę około dwóch graczy z zagranicy, jeśli grają już trochę w danej drużynie, a nie będą to ludzie z dupy za przeproszeniem. Po drugie byłyby duże problemy z organizacją i komunikacją z takimi drużynami, również niezręcznie byłoby, gdyby taka drużyna wygrała. Również nie ma co iść w stronę organizacji jakiegokolwiek ''słowiańskiego'' itp turnieju. Moim zdaniem powinniśmy pozostać przy naszym rodzinnym turnieju. Można popróbować stworzenie jakiś drużyn z DP, Deluga, NW itp. Dużym problemem byłoby jednak zainteresowanie takich graczy czy też bardzo słaba świadomość co do stylu gry na Native. Sam spędziłem 2 lata na cRPG ze swoim klanem, gdy przerzuciliśmy się na Nativa trudno było nam się z asymilować, wielu graczy się zniechęciło czy też po prostu podstawka ludziom się przejadła.
    Myślę jednak, iż na pewno powstanie kilka drużyn na PP16. Mam nadzieje że my przetrwamy jeśli tak to na pewno weźmiemy udział w turnieju, dorzucić można na pewno SRC, PE, REF czy HITMEN, myślę też że możliwe jest powstanie THD, gdyż wielu graczy od nich gra u nas aktualnie w składzie, również zapewne powstaną drużyny z inicjatywy Prusaka czy też Straha, Cramera, Berty, Blue, Matafiksa (chodzi mi tutaj o ludzi z tej ekipy). Co do ludzi, którzy mieliby kierować turniejem jestem za Dyktatorem, pokazał już swoje zaangażowanie i doświadczenie w ograniczając nie jednego już turnieju. Innych osób nie znam na tyle dobrze by powiedzieć kto mógłby jeszcze organizować PP16.
    Aktualnie staram się jak mogę utrzymywać jedyną polska drużynę na ten czas, co nie jest łatwe. Wielu ludzi nie ma już tego samego skilla co kiedyś czy też nie może poświęcić wystarczająco dużo czasu na grę. Ostatnio w WWC wspiera nasze szeregi Blackhawk, dzięki czemu poziom klanu się podniósł.  Oczywiście dostajemy często łomot od bardziej doświadczonych drużyn i nie ma co się oszukiwać bardziej o wyższym poziomie umiejętności walki. To nie ma się czym przejmować, jest to tylko gra jedna z wielu, która ma być rozrywką i oderwaniem się od rzeczywistości. Oczywiście gry tworzą społeczności, od których wiele zależy, jak dana gra będzie funkcjonować. W Moun&Blade Warband, wielu ludzi dojrzało do współpracy i tworzeniu smaczku gry, więc jestem pewien, iż w roku 2016 Puchar Polski powstanie i polska społeczność Nativa pokaże na co ją stać.

PS: Przepraszam jeśli poprzekręcałem czyjeś Tagi czy Nicki. Nie siedzę na tyle aktywnie na scenie polskiej czy zagranicznej, więc wielu ludzi słabo kojarzę.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 13, 2015, 00:50:37 wysłana przez Vizioner »
    IN THE END,
    WE ONLY
    REGRET 
    THE CHANCES
    WE DIDN'T
    TAKE.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 13, 2015, 01:07:44 »
       Po tylu promocjach tej gry, nie chce mi się wierzyć, aby w Polsce był tylko jeden klan. Pewnie jakieś tam grają, ale nie ogłaszają się, rozpadają zaś po tygodniu.
        Jedynym sensownym wariantem związanym z zapraszania drużyn z innych modułów, jest takie ustawienie tego wszystkiego, aby było ich dość dużo, by natrafiały częściej na siebie niż na drużyny nastawione na native. Po prostu gdy jakiś klan, który grywa sobie na PW modzie, trafi na drużynę złożoną z graczy bardzo poważnie podchodzących do native'a, to dla obu stron może być to stracony czas. Nie chodzi mi tu tylko o to, że wynik jest z góry wiadomy, ale o problemy gdy jedna z drużyn wpada sobie pograć, powalczyć i generalnie traktuje ten turniej z przymrużeniem oka, wynik zaś ma gdzieś, a druga gra na serio. To starcie, dwóch podejść, jedni idą i grają aby wygrać a u drugich sytuacja mniej więcej wygląda tak, że jakiś gość natrafia na temat, wpada na tsa i mówi "chodźcie zapiszemy się xD".
         Tu pojawia się problem "RQ", które często polegają nie tyle, na fochu, rozpadzie klanu, czy jakimś przeżywaniu tego co się stało, ale na znudzeniu czy po prostu olaniu tematu. No pomyślcie, że wpada na tawernę któryś z graczy i mówi, że jest organizowany turniej na jakimś tam modzie (teraz na jakimś związanym ze starożytnym Rzymem jest) i mówi, że no w sumie to można zebrać drużynę i spróbować. Zbiera, tawerna staje do walki, a tu nadlatuje jakieś pilum, nikt nic nie ogarnia, przegrana do 0 i w sumie, nikomu nie chce się iść na kolejny mecz.   Nie chodzi o rq, ale o brak zaangażowania. Drużyna, której zależy jak przegra, wyciągnie wnioski, będzie chciała grać dalej aby chociaż się czegoś nauczyć, no albo naprawdę zrobi RQ, ale to będzie uzasadnione tym, że uważają, że tak będzie lepiej dla ich klanu.

Bardzo kontrowersyjny jest tu system Erika, który na mistrzostwach świata kawalerii na  NW (Które, trzeba oddać organizuje on lepiej, niż ludzie na piechotę, gdzie to polega na GFie, czyli no nie do końca na meczach. Tak jakby na native, kazano drużynom clash'ować się i tyle) po prostu wpakował do jednej grupy: Polskę, Francję, Niemcy i UK, a inne drużyny wpakował do drugiej grupy. Nie krył się z tym, że nawet tego nie losował, stwierdził, że w ten sposób dobre drużyny zagrają więcej trudnych meczy, zmierzą się ze sobą, a słabsi pograją na równym poziomie. Tak też się stało, nikt zbytnio nie był zaskoczony, że półfinały zakończyły się takimi wynikami:
    (click to show/hide)
      Swojego zdania, na temat tego systemu, nie będę zabierał. To była bardzo kontrowersyjna decyzja. Zwolennik powie, że wszyscy sobie pograli na odpowiednim poziomie, a wyniku to nie wypaczyło. Ba. Ci co wygrali, mogą powiedzieć, że wygrali w sposób najbardziej zasłużony z możliwych. Z drugiej strony, drużyny które zajęły 3-4 miejsce w grupie śmierci,  mogą wskazywać, że gdyby administracja po prostu rozlosowała grupy, to by poszło im o wiele lepiej. Mogliby rozkręcić się, pokonując słabsze drużyny, wyjść z drugiego miejsca i przede wszystkim powalczyć o 3 miejsce. To był mankament tego rozwiązania, że kompletnie ignorowało inne miejsce poza pierwszym. Jakby nie dostrzegano ich. W tym momencie, nawet rozgrywanie meczu o 3 miejsce byłoby bezsensowne, ale takowy został rozegrany i drużyna, która raczej poległaby w starci zarówno z UK jak i z Polską, może śmiać się w twarz.   Pozytywem, powtórzę jest jednak to, że dla drużyn które walczą o 1 miejsce i są naprawdę dobre, nie robi to żadnej różnicy. Porównując to do poprzedniego turnieju, to należałoby założyć, że PE odpadłoby w fazie grupowej i tyle. Jacyś tam gracze, po roku by wspominali, że skład był dobry, no ale nie dali rady z SDB a potem okazało się, że team Prusaka też był lepszy. Z drugiej strony, dla obu tych drużyn wymienionych wcześniej, to byłoby bez różnicy.

System można modyfikować, na zasadzie, że z grupy śmierci wychodzą 3 drużyny, z grupy dla słabszych jedna. Przy założeniu, że bierze udział 8 drużyn. Licząc, że Ci jedni, nabiorą doświadczenia przez te mecze i będą jakimś rywalem dla drużyn bardziej doświadczonych. Z drugiej strony mogę sobie wyobrazić, że mamy np. PE, SDB, Prusaki, IW - wrzucone do 1 grupy, gdzie ostatnia drużyna została dorzucona "bo gra aktywnie i nie ma co ich dodawać, do drużyn z PW", a w drugiej grupie 1pp, House Kałamarnica, Regiment Dzikich kozaków i jakiś klan native, który ujawnił się przed turniejem, złożony w większości z różnych dziwnych ludzi przed mutacją. Jak się okazuje, 1pp wycofało się, Ci z Pw nie ogarniali manuala, a dzicy kozacy chociaż prezentowali poważny poziom, ulegli no powiedzmy Zakonowi Rycerzy Światła i Nocy. Potem się okazuje, że ów klanik wchodzi do półfinału, trafia na SDB i ulega do 0. W meczu o 3 miejsce, historia się powtarza. Z kolei IW, gdy się przyjrzy ugrało odpowiednio rundę i np. 3 rundy, ale grając w lepszym stylu. Wtedy, gdy ktoś z IW wyjdzie i powie "no ale nam się to 4 miejsce, należy 100 razy bardziej!" to będzie miał rację. Ale gdy ktoś mu odpowie, że przynajmniej każda z drużyn pograła w PP na dobrym poziomie, czyli takim który odpowiada jej umiejętnościom, no to też ciężko zaprzeczyć.

To wszystko zależy od tego, czy ważniejsze jest dla was to, aby drużyny dobre, zagrały turniej porównywalny jeśli chodzi o rywali, na których natrafią, do tych zachodnich, czy aby to było sprawiedliwe. Sprawiedliwe byłoby to aby rozlosować grupy i aby drużyna złożona z reprezentantów Polski, zagrała z drużyną która w sumie ma wywalone na turniej, przyszła sobie pograć 4 fun, licząc, że czegoś się nauczą i wykorzystają to w rozgrywkach na np. The Deluge. Czy może lepiej, aby tej drużynie oszczędzić meczy które zakończą się 16:0, doprowadzając do tego, że rozgrywki w słabszej grupie będą przypominały native po premierze, że jak jedna drużyna uformuje mur tarcz, to druga niezbyt wiedząc jak zareagować na taki psikus losu, stwierdzi, że no w sumie to pewnie Ci drudzy to wiedzą co robią, to trzeba też formować szyk.

Dlatego właśnie, ciężko mi ocenić tą metodę. Bo któraś z drużyn, zostanie wydymana z meczu o 3 miejsce. Tutaj, wątpliwości nie mam. Za to wszystkie inne, unikną dziwnych meczy.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 13, 2015, 01:19:28 »
    To co mówisz ma sens, Warder. Ale czy nie lepsza byłaby po prostu jedna grupa, w znaczeniu ligi? Z systemem szwajcarskim (tak to się nazywało?). Chodzi mi o ten, który doprowadza do gry drużyny o podobnej liczbie punktów. Chociaż to wymagałoby jak największej ilości drużyn i doprecyzowania, żeby nie skończyło się, jak na WNL, gdzie KURWA i AE grało 3 mecze w fazie ligowej.

Aczkolwiek założenie byłoby takie same- I tydzień to losowo, a potem słabsi grają ze słabszymi, a mocni z mocnymi. Z tym, że przed finałami, ci którzy przegrali wśród mocnych mają jeszcze szanse pokonać zwycięzców spośród słabszych w walce o półfinały.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 13, 2015, 01:25:13 »
    Jeśli będzie tylko 5-6 drużyn, to nawet nie trzeba będzie jakoś specjalnie kombinować, można by nawet każdy z każdym grać.