Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [NW] [16PP] Pułk 16 Piechoty Xięstwa Warszawskiego [Najlepszy pułk w Polsce]  (Przeczytany 62979 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bojar

• Użytkownik
    • Piwa: 354
    • A proper wife should be as obedient as slave
    Odp: [NW] [16PP] Pułk 16 Piechoty Xięstwa Warszawskiego
    « Odpowiedź #150 dnia: Sierpnia 04, 2016, 00:37:13 »
    Prawdopodobnie masz rację (prawie na pewno). Jeśli chodzi o bitwy i system bitew to, tutaj nie mam nic do powiedzenia, bo skoro tak się przyjęło, że się tak gra to tak po prostu ma być i będzie. Oczywiście można by pomyśleć, że są problemy w balansie skoro inf jest tak jechane przez cav, ale to raczej nie temat do rozmów w tym wątku.
    Gra ma zdecydowanie większą popularność, bo jest prostsza i bardziej intuicyjna. Gracz jak zagra w Native po raz pierwszy to może odnieść wrażenie, że hitslash to bezmyślny spam, a "chamber" to bug.
    Nie wiem, w jakich pułkach też byłeś Bojarze, ale skoro grałeś dla beki, to nie dziw się, że oceniasz to inaczej, niż ludzie którzy siedzą w tym temacie. (...) Wręcz taki 13 latek, który wstydzi się odezwać, gra dzień i noc, czeka na bitwę jak na gwiazdkę, bo "wowww ale gra", jest o wiele cenniejszym nabytkiem niż zapracowany, 25 latek, który jak będzie chciał to nagle zacznie drzeć się na tsie. Bo on doskonale rozumie, że rangi to wiatr. Nic nie znaczą.

Fakt i tu jest coś o czym zapomniałem, a mianowicie sam jak byłem młodszy i grałem w różnych grupach to wszystkie formy awansu w grupie i tożsamości grupowej (oficer, żołnierz itd.) były dość miłe i raczej awanse były jakimś tam wyróżnieniem. Oczywiście z perspektywy czasu patrzy się na to z rozrzewnieniem i dystansem, ale mogę sobie wyobrazić, że komuś może zależeć na awansie w grupie. To się tyczy zwłaszcza osób młodszych.

A i chciałbym sprostować to, że do osób młodszych nic nie mam, bo każdy był młodszy i nie można się zachowywać teraz jak wół ("zapomniał wół jak cielęciem był"). Po prostu chciałem zauważyć, że ludzie młodsi przejawiają skłonności do impulsywnego i nieprzemyślanego działania, które sprawia, że postrzegamy (Native) NW tak jak postrzegamy (dzieci, które blokują tylko góra i dół), tak samo jak NW postrzega Native jako "dziadków i moduł, któremu się umarło".

Czekam na BL, bo prawdopodobnie wtedy, będzie można pograć z nowymi graczami, bo w Native WB zazwyczaj się bardzo szybko wykruszają i tylko jeden na dziesięć zostaje na trochę dłużej.

Ale chyba trzeba zakończyć ten offtop :P

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #151 dnia: Sierpnia 04, 2016, 01:51:25 »
    Młodzi grają w NW, bo:
    1. Jesteś gówniakiem - i tak grasz. Nawet na meczach.
    2. Jesteś gówniakiem. Nie grasz.

Dopasuj native/nw.

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #152 dnia: Sierpnia 04, 2016, 04:17:14 »
    Tak na serio, zostawiając moją poprzednią wypowiedź, w której ewidentnie powinienem dostawić /s na koniec bo nie każdy wyczuje sarkazm:
    Dobry gracz poradzi sobie wszędzie. Nie ważne o jaki mod chodzi. Jednak trudniej będzie bagneciażowi z łatwiejszej rozgrywki melee oraz strzelania bazującemu na RNG przenieść się na Native niż odwrotnie. To nie jest kwestia różnicy umiejętności graczy, lecz tego jak inna jest mechanika walki. Na NW dobry pułk szybciej ustawi sprawną linnię i wystrzeli zapewne zgarniając już trochę więcej fragów na starcie, a potem wykorzystają przewagę przyzwyczajeń w clashu. Na Native strzelcy i konnica mogą zdobyć 2 lub 3 fragi na samym tym że NW'owiec może nie uważać na to że łazi po mapie jak newbie. Potem już w walce wręcz znowu lekka przewaga Native, przyjmując że gracze mają podobnh refleks i ogranie na silniku Wb. Grałem i tu i tu, i wiem jak trudno było dostosować się do innego stylu gry na NW, gdzie bitwa mniej przypomina szachy, a bardziej młynek (nie mówię tu o żadnej wyższości, lecz o czystej różnicy w kwesti strategicznej).

Tl;Dr - Nie ważne z jakiego modułu jesteś, jeśli naprawdę jesteś dobry to i tu i tu będziesz wymiatał - z tym że na NW trochę mniej bo tam indywidualnie tak wiele nie zdziałasz

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #153 dnia: Sierpnia 04, 2016, 10:30:46 »
    (click to show/hide)

PS.
      Co do rozpierdolenia na każdym modzie, to była już sytuacja, gdzie wielu native'owców, chciało grać jako reprezentacja Polski. Nie wyszło, bo przegrali z graczami z NW.
      Co do rozdziału meczy a nie bitew, na piechotę i kawalerię to nie ma o czym dyskutować. Są pułki piechoty, są też pułki kawalerii. Początkowo, baaaaardzo długo, żadnych turniejów meczowych nie było, a pułki grały między sobą sparingi. Swoje zrobiło też to, że z początku kawalerii na bitwach nie było. Scena poszła w stronę bitew liniowych, tak samo scena c-rpga poszła w stronę grania oblężeń na strategusie, a nie meczyków trzy klasy na 8 graczy. A jeśli chodzi o to, że na wielu bitwach piechoty nie ma kawalerii, to jest to tylko kwestia tego, że piechota stanowi 3/4 serwera, a kawaleria może z łatwością stanowić 90% top 10 graczy, pod koniec bitwy. Po prostu wjeżdża Ci lekka jazda w tyłek, gdy nie możesz się odwrócić, i to nie w liczbie 3 konnych, a 16. Wiele pułków, zdając sobie sprawę, że jak taki Janusz zdechnie od razu, to "se pójdzie" i może nie wrócić, po prostu wolało zapisać się na inne bitwy. Bez kawalerii.
       Nie wiem, w jakich pułkach też byłeś Bojarze, ale skoro grałeś dla beki, to nie dziw się, że oceniasz to inaczej, niż ludzie którzy siedzą w tym temacie. Albo siedzieli. Można też krytykować, że na NW jest dużo dzieciaków. Ale prawda jest taka, że niektórych graczy poznałem, gdy byli przed mutacją i nie umieli grać a Baldwina nazywali Blaaadwinem. Do dzisiaj grają. Dzięki temu, NW przetrwało i ma się dobrze, w porównaniu do wielu innych modów.
        Swoje robi też to, że na NW wiek nie gra roli. Poza oficerami nikt nie może się odzywać w czasie bitwy, formacje są debilnie proste, strzelać na NW każdy jako tako może. Wręcz taki 13 latek, który wstydzi się odezwać, gra dzień i noc, czeka na bitwę jak na gwiazdkę, bo "wowww ale gra", jest o wiele cenniejszym nabytkiem niż zapracowany, 25 latek, który jak będzie chciał to nagle zacznie drzeć się na tsie. Bo on doskonale rozumie, że rangi to wiatr. Nic nie znaczą.
    Spodobał mi się Twój post Lygryss, bo rzeczywiście oddaje sens NW :) Ja z tym modem miałem styczność kiedy był jeszcze darmowy (Musket Mod ? )
    Co do tego, że różni się on sporo od Native, że byle 13-latek może być kozakiem, bo komendy i formacje są bardzo proste, to za przykład wezmę Maciosa :D Typa, co w pewnym etapie swojego życia miał mega trudności z myśleniem, w NW kosił nieźle ;)
    I jeszcze jedna kwestia !!!
    że jak taki Janusz zdechnie od razu
    Odczep się od Janusza ! :P

Offline Hieronim114

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    • bd w pułku
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #154 dnia: Sierpnia 04, 2016, 10:42:00 »
    Noskille wszędzie będą przegrywać. Tu chodzi co ci bardziej odpowiada walka na kto pierwszy dźgnie wygrywa czy kilka uderzeń.

Kawaleria z native różni się od tej w NW.

Większość graczy nw ma głośność dźwięków na 0 dlatego każdy bije od tyłu.

Native ma więcej broni (włócznie etc.)

Ale najbardziej w nw cieszą takie rzeczy jak np. latryna.

Dlatego co ci w mózgu bardziej odpowiada tam graj, na native miałem 20 killi na rundę (chodzi o wszyscy na wszystkich) a w nw na serwerze tropical_hell (wszyscy na wszystkich) 40-50 killi na rundę, native mi odpowiada jeśli chodzi o singleplayer. Wy możecie sądzić inaczej

Pozdrawiam
    "Kite plane hit steel must"

Dzieci z Georgem Bushem przed zamachem z 11 września 2001 roku

Offline Kamillo18

• Użytkownik
    • Piwa: 360
    « Odpowiedź #155 dnia: Sierpnia 04, 2016, 11:20:21 »
    Dlatego co ci w mózgu bardziej odpowiada tam graj, na native miałem 20 killi na rundę (chodzi o wszyscy na wszystkich) a w nw na serwerze tropical_hell (wszyscy na wszystkich) 40-50 killi na rundę, native mi odpowiada jeśli chodzi o singleplayer. Wy możecie sądzić inaczej

Pozdrawiam
    Piękny wynik ! Gratuluję !

Pozdrawiam

Offline Netoman

• Bajkopisarz
    • Użytkownik
    • Piwa: 162
    « Odpowiedź #156 dnia: Sierpnia 04, 2016, 12:15:57 »
    Noskille wszędzie będą przegrywać. Tu chodzi co ci bardziej odpowiada walka na kto pierwszy dźgnie wygrywa czy kilka uderzeń.

Kawaleria z native różni się od tej w NW.

Większość graczy nw ma głośność dźwięków na 0 dlatego każdy bije od tyłu.

Native ma więcej broni (włócznie etc.)

Ale najbardziej w nw cieszą takie rzeczy jak np. latryna.

Pozdrawiam

Zaraz zaraz.... To jest troll czy po prostu tak wielki ułom?

Offline Johny_Nawalony

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • GGR-Nr. 3 na zawsze w moim sercu
    « Odpowiedź #157 dnia: Sierpnia 04, 2016, 12:51:46 »

Zaraz zaraz.... To jest troll czy po prostu tak wielki ułom?
    Raczej troll, wątpię by dało się być aż takim ułomem.
    ᛋᚴᛅᚴᛅᛚᛏ:ᛋᚴᛅᛚᛘᛅᛚᛏ:ᛋᚴᛁᛚᛏᛁᛦ:ᛁᛦᚢ:ᚴᛚᚢᚠᚾᛁᛦ:ᚢᛁᚾᛏᛅᛚᛏ:ᚢᛅᚱᚴᛅᛚᛏ:ᛅᚦᚱ:ᚢᛁᚱᛅᛚᛏ:ᛋᛏᛅᚢᛒᛁᛋᚴ

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #158 dnia: Sierpnia 04, 2016, 13:12:44 »
    Wystarczy wyzwać na sparing i zacznie się od gównoburzy, która przekształci się z czasem w dysputę nt. egzystencji obu modułów.

To kiedy meczyk.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    « Odpowiedź #159 dnia: Sierpnia 04, 2016, 16:59:27 »
    Takich to ja na żylecie dziesiątkami zabijałem
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline simskil

• Użytkownik
    • Piwa: 110
    « Odpowiedź #160 dnia: Sierpnia 04, 2016, 18:00:12 »
    Hieronim skoro masz wyłączone dźwięki w nw to pewnie nawet nie wiesz dużo o walce. Każdy ma dźwięk bo to jest ważne podczas walki ułatwia kiedy chcesz odbić atak czy usłyszeć poke albo nawet głupi krzyk przeciwnika bo kiedy przytrzyma się dolny atak postać coś tam paploci.

Netoman strategia w nw to może i kiedyś była dobry oficer mógł zrobić ogromną różnice teraz wystarczy taka osoba jak Mousollini która nie dowodzi a udaje, że to robi i nawet jak przez niego 15th traci 5-6 typków w salwie to kiedy dochodzi do starcia wręcz 15th i tak jest w stanie wygrać. Obecnie większość pułków nastawia się na grę żeby zbliżać się do przeciwnika i nawet bez salwy iść w starcie na bagnety. Jedyny reg który nastawia swoją taktykę na strzelanie jest 6te (mowa o tych dobrych) i naprawdę sam w duchu się ucieszyłem, że ktoś jeszcze może robić takie formacje pod strzelanie. A co do przerzucenia się z nw na native nie jest jakiś duży kłopot wystarczy przysiąść do drugiego tyle ile się siedziało nad tym pierwszym. Na pewno nie będę ukrywać, że gracze którzy przychodzą z native na nw są typowymi osobami z którymi nie lubi się grać bo to jest walka w stylu nieomylny blok/zwykły atak co sprawia duel tak nudnym, że wolimy nie blokować i postarać się czegokolwiek by go pokonać co często kończy się śmiercią dla gracza z nw.

Offline Hieronim114

• Użytkownik
    • bd w pułku
    « Odpowiedź #161 dnia: Sierpnia 04, 2016, 18:37:41 »
    Nie ja mam wyciszony tylko większość graczy (nie mówię o normalnych) zwłaszcza kiedy jadę na koniu z szablą a ci idą do przodu i mogę ich normalnie zabijam, a jak ktoś ma włączone dźwięki to można się wykazać skillem i odwrócić z przygotowanym bagnetem/szablą to taki mały tip.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 05, 2016, 09:41:01 wysłana przez Hieronim114 »

Offline Johny_Nawalony

• Użytkownik
    • Piwa: 33
    • GGR-Nr. 3 na zawsze w moim sercu
    « Odpowiedź #162 dnia: Sierpnia 04, 2016, 21:50:11 »
    muszkietem/szablą to taki mały tip.
    W Napoleonic Wars są karabiny skałkowe, muszkiety można zobaczyć np. w The Deluge
    ᛋᚴᛅᚴᛅᛚᛏ:ᛋᚴᛅᛚᛘᛅᛚᛏ:ᛋᚴᛁᛚᛏᛁᛦ:ᛁᛦᚢ:ᚴᛚᚢᚠᚾᛁᛦ:ᚢᛁᚾᛏᛅᛚᛏ:ᚢᛅᚱᚴᛅᛚᛏ:ᛅᚦᚱ:ᚢᛁᚱᛅᛚᛏ:ᛋᛏᛅᚢᛒᛁᛋᚴ

Offline Hieronim114

• Użytkownik
    • bd w pułku
    « Odpowiedź #163 dnia: Sierpnia 05, 2016, 09:42:51 »
    Chciałem bardziej powiedzieć o bagnetach, masz rację mój błąd.

Offline SuchaSzmata

• Użytkownik
    • Piwa: 27
    • If your profile picture is from an anime, your opi
    « Odpowiedź #164 dnia: Sierpnia 05, 2016, 13:40:37 »
    Dobra jak już wszystko sobie wytłumaczyliśmy to proszę was nie piszcie już a jeżeli nadal chcecie pogadać to zróbcie sobie temat na pogawędkach.