Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sands of Faith [SP]  (Przeczytany 22593 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Sands of Faith [SP]
    « Odpowiedź #15 dnia: Września 11, 2015, 16:02:31 »
    Gragon, Scoot - rzeczywiście jest ta opcja, nie zauważyłem wcześniej :) Dzięki
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Magnat

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #16 dnia: Września 11, 2015, 20:00:25 »
    Potwierdzam jest taka opcja w menu obozu. Wczoraj trochę pograłem dołączając do Templariuszy. Okazało się, że wiele itemów jest zablokowanych. Wszystkie konie tego zakonu mają ustawioną flagę "unique" lub wcale nie mają ustawionej opcji pojawiania się w sklepie, dotyczy to również tarcz dla tego zakonu. Jeżeli chodzi o unikaty to może zrobione jest tak specjalnie? Natomiast nie odznaczenie opcji "merchandise" spowodowane jest chyba nieuwagą twórców? Poza tym wszystkie, itemy nie mają opcji "modifiers", czyli przedmioty nie pojawiają się w sklepach, jako poor/crude/balanced/masterwork itp. Ceny przedmiotów w sklepach są ustawione jednakowo dla grup przedmiotów o tych samych "parametrach" bez względu na to, jakiej frakcji dotyczą.

Pozdrawiam
    Zaczynając grę jako wasal templariuszy można mieć te cudeńka. To samo jest chyba we wszystkich państwach chrześcijańskich.

Muszę sobie zagrać jakimś zakonnikiem i sprawdzić pewną rzecz, której nie była dopracowana w 1257AD. Mianowicie chodzi o żony zakonników, ale mam nadzieję, że tu ktoś pomyślał.
    Edit: Rodziny zabijaków zostały w swoich domach w Europie.

Offline BeZcZeL

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 12, 2015, 10:05:57 »
    Czy mod jest PL ??

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 12, 2015, 10:07:23 »
    Nie sądzę. Swoją drogą, właśnie zasysam, zobaczymy czy chociaż połowa cudów jakie opowiadacie o tym modzie jest prawdą :D

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 12, 2015, 13:47:45 »
    BeZcZeL - niestety nie ma polskiej wersji moda tak jak napisał Lew. Osobiście mógłbym się podjąć zrobienia amatorskiego spolszczenia jednakże potrzebowałbym wskazówek od bardziej doświadczonych osób. Jeśli jakaś miła dusza na forum udzieli mi informacji jak się za to zabrać to postaram się sprostać temu zadaniu. Wskazówki/instrukcje kierujcie do mnie na priv.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 12, 2015, 19:26:24 »
    Spolszczenie? Szkoda zachodu dla garstki osób, które nie rozumieją kilkunastu, góra kilkudziesięciu, powtarzających się słów. Znacznie szybciej te kilka osób nauczy się języka na potrzebnym poziomie niż jedna osoba zrobi spolszczenie. Edycja tekstu w languages/pl/coś-tam to z tego co mi wiadomo dopiero połowa sukcesu.

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Września 13, 2015, 22:25:39 »
    Magnat - masz trochę racji, ale z drugiej strony rozumiem osoby, które mają problem z angielskim. Nie ukrywam też, że po prostu przyjemniej się gra w gry/modyfikacje w ojczystym języku.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Września 14, 2015, 18:10:48 »
    Z przyjemnością polemizowałbym. Zresztą nie wszystko da się dosłownie przetłumaczyć i mogą wystąpić pewne niejasności. Spolszczenie trzeba byłoby aktualizować wraz z samym modem, a błędy spolszczenia na pewno nie cieszyłyby oko. Nie jestem zwolennikiem inwazji języka angielskiego, ale po prostu stwierdzam, że to mija się z celem. Jak już ktoś ma problemy, to niech używa słownika. Po pewnym czasie nie będzie on już potrzebny.

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #23 dnia: Września 14, 2015, 18:42:07 »
    Mam już 120 dzień w grze i zauważyłem pewien mankament. Historycznie w roku 1185 Królestwo Jerozolimskie było dość słabe armia nieliczna jedyną realną siłę stanowili rycerze zakonów Templariuszy i Joannitów. W grze mamy przerost siły chrześcijan nad muzułmanami, swoje terytorium powiększyło Królestwo Jerozolimskie, Księstwo Antiochii, Templariusze i Joannici. Muzułmańskie zamki i miasta padają jedno po drugim. Mam nadzieję, że w wersji finalnej zostanie to poprawione. Moim zdaniem należy zmienić (zwiększyć) liczebność wojsk muzułmańskich, chociaż już teraz oddziały liczą między 200-500 żołnierzy.
    Nie zmieniałbym (zwiększał) "skili" muzułman, bo w większości przypadków wojska muzułmańskie składały się z lekkich, ale bardzo licznych oddziałów. Przykładem może być bitwa pod Montgisard w 1177 roku gdzie siły dowodzone przez Baldwina IV w sile 500 rycerzy i kilka tysięcy piechoty rozbiło armię Saladyna składającą się z ok. 30000 ludzi. Tak ustawiona liczebność wojsk jak to zrobione jest obecnie psuje trochę rozgrywkę, bo nie ma specjalnie, co robić a przeciwnicy nie stanowią realnego zagrożenia. Spróbuję trochę "pogrzebać" w plikach i zobaczą czy co z tego wyjdzie.

Ps. Mały smaczek - http://www.sadistic.pl/rycerze-z-margat-vt246123.htm

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #24 dnia: Września 14, 2015, 19:20:34 »
    Sorry, Gragon, ale ja się zraziłem do spolszczeń robionych przez "profesjonalistów", a zwłaszcza do polskich różnych wersji Warbanda, nie mówiąc już o Ogniem i Mieczem XD

Wolę grać po angielsku, bo i tak wszystko rozumiem. Szczerze powiedziawszy, trochę wkurza mnie fakt, że nie wszystko w angielskim można dosłownie przetłumaczyć na polski i to jest właśnie ten urok języków :3

Ja teraz robiąc moda, zupełnie inaczej podchodzę do kwestii języka. W polskim languages dałem takie wulgarne słówka jak np. "Zaje**ście, zaj*biaszczo, 'I cały misterny plan w pi*du', NAPIERDALAĆ" itd. itp.
    A w angielskim languages dałem np. "Warlike girl, leave no stone unturned, cry for the moon" i inne nie dające się przetłumaczyć treści, albo których tłumaczenie byłoby dość marne.

Jedno tylko jest wspólne w językach - "No husaria in this mod, sorry. We have tits instead :3 "

(Kto zna angielski, ten wie o co chodzi xD )
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Września 14, 2015, 20:47:35 »
    Scoot - problem tkwi w tym, że Arabowie w tym modzie oprócz walk z chrześcijanami prowadzą bitki między sobą. Te dwa państwa arabskie zawarte w modyfikacji są w stanie wojny, być może dlatego w twojej rozgrywce chrześcijanie zrobili aż tak duże postępy. Choć muszę Ci przyznać sporo racji, armie muzułmanów powinny być o wiele, wiele liczniejsze od chrześcijańskich. Ja zauważyłem inny problem w tym modzie. Grając muzułmanami naprawdę trzeba się natrudzić, żeby pokonać nawet mniej liczną armię zakonu, wszystko to przez te wielkie "tyki" z proporcami. Konnica szarżuje i wbija się na te "kijki" tracąc swojego towarzysza z podkowami... a gdy są bez koni to rozpoczyna się istna rzeź.

Tyr - tym ostatnim zdaniem położyłeś mnie na łopatki xD

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #26 dnia: Września 15, 2015, 12:43:22 »
    Nie zmieniałbym (zwiększał) "skili" muzułman, bo w większości przypadków wojska muzułmańskie składały się z lekkich, ale bardzo licznych oddziałów.

Stereotyp, farysi czyli tacy odpowiednicy rycerstwa wśród muzułmanów byli tak liczni jak i dobrze uzbrojeni, główna różnica to konie, destriery dawały chrześcijanom ogromną przewagę. Mamelucy podobnie, nie ustępowali uzbrojeniem rycerstwu zazwyczaj. To dzięki ciężkim, potężnym koniom a nie przewadze uzbrojenia możliwe były takie zwycięstwa jak Trypolis czy Montgisard. :)

A co do moda... Uwielbiam okres krucjat ale odstrasza mnie wczesna wersja, obawiam się że niedopracowany i część limitu miesięcznego pobierania pójdzie mi się kochać...

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Września 15, 2015, 18:27:45 »
    Gamling - uwierz na słowo, że miesięczny limit jest wart tej modyfikacji :)

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #28 dnia: Września 15, 2015, 18:43:44 »
    Stereotyp, .....
    A co do moda...
    Trochę będę polemizował. Farys to zaszczytne nazwanie u Arabów znaczące to samo, co chevalier, rycerz. Wprawdzie ich wyszkolenie było bardzo wysokie powiedziałbym, że stanowili elitę armii jednak jak wspomniałeś lekkie arabskie konie oraz pancerz sprawiały, że ustępowały w bezpośrednim starciu z ciężkim rycerstwem chrześcijan. Tylko nieduży procent jazdy farysów stanowili ciężko opancerzeni jeźdźcy, przewagę jednostek stanowili lekko uzbrojeni "lansjerzy" i łucznicy. Jednak bardzo manewrowe odziały farysów były bardzo niebezpiecznym przeciwnikiem dla ciężkich jednostek chrześcijan. Mogły w dowolnym czasie i miejscu atakować jak i również bardzo szybko się wycofać lub zmienić taktykę ataku. Ze względu na manewrowość jak również doskonałe wyszkolenie i zdyscyplinowanie w boju, pokonanie takiego przeciwnika było bardzo ciężkie i tylko bezpośrednie zwarcie dawało taką możliwość.

Co do moda to rzeczywiście jest jeszcze niedopracowany i twoje obawy nie są bezpodstawne.

Offline Magnat

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Września 18, 2015, 14:24:11 »
    Wie ktoś kiedy planowana jest aktualizacja moda?