Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sands of Faith [SP]  (Przeczytany 22565 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gragon

• Użytkownik
    • Piwa: 34
    • Możesz ze mną dyskutować, ale i tak nie masz racji
    • Steam ID: Mój status Steam
    Sands of Faith [SP]
    « dnia: Września 07, 2015, 10:43:55 »

Kilka słów ode mnie: nie gram w niego długo lecz trzydniowa rozgrywka pozwala mi stwierdzić, że jest to najlepszy mod osadzony w realiach krucjat. Mnogość nowych itemów oraz różnorodnych grafik przyprawia o zawrót głowy, a ich jakość wykonania powala na kolana (przypominają te z Crusaders Way to Expiation - być może zostały zapożyczone przez twórcę moda). Muszę tutaj dodać, że mod jest w fazie Alpha oznaczonej numerkiem 0.8, lecz co istotniejsze wersja ta waży już 2,6 GB i jest niesamowicie rozbudowana (nie jeden mod może schować głowę w piasek np. L'Aigle). Mógłbym tak pisać bez końca, ale lepiej przejść do zawartości modyfikacji, która prezentuje się następująco:

FRAKCJE:

- Królestwo Jerozolimy
    - Księstwo Antiochii
    - Zakon Templariuszy
    - Zakon Szpitalników
    - Sułtanat Ayyubid
    - Sułtanat Rum
    - Zakon Krzyżacki (może zostać stworzony przez gracza!)

GŁÓWNE CECHY MODA:

- Zaawansowany system dyplomacji
    - Możliwość dołączenia do armii jednej z frakcji w roli żołnierza (włączając w to wszystkie zakony!)
    - Zaawansowany system formacji
    - Możliwość rozpoczęcia rozgrywki jako jeden z lordów bądź władców
    - Bitwy morskie
    - Możliwość pojedynku z wybitnymi rycerzami z Ziemi Świętej
    - Zaawansowany system handlu (handel morski)
    - Odwzorowana mapa bliskiego wschodu
    - Historyczne flagi dla frakcji oraz ikony na mapie świata
    - Możliwość utworzenia Zakonu Krzyżackiego
    - Eventy
    - Zaawansowany system turniejów
    - Nowe drzewka jednostek oraz nowy system rekrutacji*
    - Historyczne nazwy miast, wiosek i twierdz oraz nazwiska dla członków frakcji
    - Historycznie odwzorowane uzbrojenie
    - Możliwość wybudowania wieży obserwacyjnej w dowolnym miejscu na mapie!
    - Nowe animacje
    - Odgłosy w bitwach dopasowane do frakcji (rycerze z Europy wykrzykują po francusku, a rdzenni mieszkańcy po arabsku)
    - Dużo, dużo więcej do odkrycia na własną rękę!

*SYSTEM REKRUTACJI:

Rycerzy poszczególnych zakonów można rekrutować tylko i wyłącznie w miastach. Jednakże nie możemy dokonać tego bezpośrednio po rozpoczęciu klasycznej rozgrywki. Opcja rekrutacji pojawi nam się dopiero gdy zostaniemy lordem w danej frakcji. Będąc lordem np. w Zakonie Templariuszy nie można rekrutować jednostek z Zakonu Szpitalników! Cena rekrutacji rycerzy z zakonów jest większa dziesięciokrotnie od tej z wiosek (tak więc za jednego rycerza przyjdzie nam zapłacić 100 denarów). Rekrutacja w wioskach również została zmodyfikowana. Od teraz wieśniacy chcą iść pod sztandar tylko tej osoby, która jest z tej samej frakcji co ich władca! Nie masz władcy? Nie masz rekrutów! Oczywiście nadal można werbować najemników w tawernach, ale koszty ich werbunku zostały zwiększone.

Kilka zdjęć:
    (click to show/hide)

Strona moda na Taleworlds:

Strona moda na moddb:

Bezpośredni link do pobrania:

Na koniec dodam, że naprawdę warto pobrać tego moda. Mimo iż jest to dopiero wczesna wersja to da ona każdemu wiele frajdy z rozgrywki (w końcu można krzyknąć Allah Akbar!) :)

PS. Za wszelkie błędy w moich tłumaczeniu zawartości modyfikacji bardzo przepraszam.
    « Ostatnia zmiana: Września 13, 2015, 10:06:52 wysłana przez Gragon »

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    Odp: Sands of Faith [SP]
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 07, 2015, 10:49:12 »
    No, brzmi to co najmniej imponująco, aż chyba dzisiaj pobierz i sprawdzę. Ale ten rozmiar... wygląda na to że mod waży więcej od niejednej gry (WB chyba również :P).

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 07, 2015, 10:51:07 »
    Spokojnie, twórca znakomicie "spakował" cały folder (do pobrania mamy jedynie 880 MB) :)

Offline Magnat

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 09, 2015, 17:08:52 »
    Nie mogę! Pobierałem 1257AD tylko po to, żeby znowu pobawić się w krzyżowca, a tu proszę: pięknie zapowiadający się mod. Domyślam się niektórych feature'ów, ale ocenię gdy pobiorę. Na razie wszystko wygląda pięknie. W takim razie idę podzielić losy przyszłego państwa Osmańskiego i dzisiejszych terrorystów z "państwa" islamskiego.

Pograłem i mam bardzo dobre zdanie o modzie. Chyba jeden z najlepszych, a może najlepszy, w które grałem.
    « Ostatnia zmiana: Września 09, 2015, 20:05:52 wysłana przez Magnat »

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 09, 2015, 20:11:35 »
    Rzeczywiście, pierwsze wrażenie miazga. Te tekstury... miodzio.
    Podobnie jak kolega powyżej, mam ostatnio niebywałą ochotę ciąć islamistów:D
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 09, 2015, 20:25:48 »
    Nie odnieśliście może wrażenia jakoby poziom trudności został minimalnie podkręcony (oczywiście chodzi mi o bitwy)? Chociaż może po prostu za długo nie "tykałem" Warbanda...

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 09, 2015, 20:50:42 »
    Już pobieram ... Jezu, ile ja czekałem na "Crusaders Way to Expiation". A tu proszę, mamy coś ciekawego. Jutro dam znać co i jak.
    P.S: Dzięki za wstawkę!
    https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Scoot

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #7 dnia: Września 09, 2015, 21:14:09 »
    Mod chyba jak na razie najlepszy w grupie modów o krucjatach. Mapa bardzo ładna (prawie tak dobra jak moja, którą robiłem do Crusader-Deus Vult  :)  ) jest jeden błąd, mianowicie na wybrzeżu w okolicach chyba Tyru dali za dużo tekstury gór i nie można podróżować po wybrzeżu (już sobie to poprawiłem).
    Jako fan realizmu historycznego muszę zaprotestować przeciwko dacie, jaką ustawiono (1206) wtedy już Jerozolima była rękach muzułmanów a postacie występujące w modzie (min. Król Jerozolimski Baldwin IV) już dawno nie żyli. Ale to szczegół, który prawdopodobnie zostanie poprawiony (lub samemu łatwo to naprawić). Wiele tekstur jest takich samych jak w CEW oraz kilka innych elementów jest z CEW lub innych modów (np. turnieje). Ogólnie oceniam ten, mod bardzo dobrze i myślę, że w wersji finalnej będzie to najlepszy mod dotyczący tego okresu historycznego.

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    « Odpowiedź #8 dnia: Września 09, 2015, 21:34:45 »
     Tak chwalicie, że aż sam pobiorę zobaczyć. I znów mnie singiel wciągnie :(

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Września 09, 2015, 22:34:30 »
    Jako fan realizmu historycznego muszę zaprotestować przeciwko dacie, jaką ustawiono (1206) wtedy już Jerozolima była rękach muzułmanów a postacie występujące w modzie (min. Król Jerozolimski Baldwin IV) już dawno nie żyli. Ale to szczegół, który prawdopodobnie zostanie poprawiony (lub samemu łatwo to naprawić).

Przepraszam pomyliłem się, data w SoF jest ustawiona na rok 1185, mój błąd wynikł z tego, że ostatnio sprawdzałem dwa mody CEW i SoF. To w CEW data ustawiona jest na rok 1206 i tam Jerozolima jest w juz rekach muzułman. Z CEW w wersji "single" dałem sobie spokój, bo mod jest niestety w takiej fazie, że nie da się grać. Mam tylko nadzieję, że CEW ktoś dokończy, bo ten mod ma wielki potencjał i wspaniały klimat.

Ps. Mały smaczek - tylko w modzie AD1257 zamek Krak-des-Chevaliers jest dość wiernie odwzorowany oczywiście jak na możliwości budowania w WB.

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Września 10, 2015, 08:01:57 »
    Scoot - twórca planuje w przyszłych wersjach odtworzyć najważniejsze twierdze w Ziemi Świętej :) Tak jak wspominałem, to dopiero bardzo wczesna wersja.

Offline Mefisto

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #11 dnia: Września 10, 2015, 19:38:01 »
    Jak mnie denerwują te mini-mapy podczas bitew... orientuje się ktoś jak się jej pozbyć w tym modzie?
    "My w Polsce nie znamy pojęcia pokoju za wszelką cenę. Jest tylko jedna rzecz w życiu ludzi, narodów i państw, która jest bezcenną. Tą rzeczą jest honor."- J. Beck

Offline Gragon

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Września 11, 2015, 06:44:37 »
    Mefisto - nie ma tego przypadkiem w opcjach moda w zakładce "camp" podczas rozgrywki? Wydaje mi się, że coś takiego rzuciło mi się w oczy, ale ręki i głowy za to nie dam.

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Września 11, 2015, 08:53:29 »
    Mefisto - nie ma tego przypadkiem w opcjach moda w zakładce "camp" podczas rozgrywki? Wydaje mi się, że coś takiego rzuciło mi się w oczy, ale ręki i głowy za to nie dam.

Potwierdzam jest taka opcja w menu obozu. Wczoraj trochę pograłem dołączając do Templariuszy. Okazało się, że wiele itemów jest zablokowanych. Wszystkie konie tego zakonu mają ustawioną flagę "unique" lub wcale nie mają ustawionej opcji pojawiania się w sklepie, dotyczy to również tarcz dla tego zakonu. Jeżeli chodzi o unikaty to może zrobione jest tak specjalnie? Natomiast nie odznaczenie opcji "merchandise" spowodowane jest chyba nieuwagą twórców? Poza tym wszystkie, itemy nie mają opcji "modifiers", czyli przedmioty nie pojawiają się w sklepach, jako poor/crude/balanced/masterwork itp. Ceny przedmiotów w sklepach są ustawione jednakowo dla grup przedmiotów o tych samych "parametrach" bez względu na to, jakiej frakcji dotyczą.

Pozdrawiam

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #14 dnia: Września 11, 2015, 14:11:07 »
    Potwierdzam jest taka opcja w menu obozu. Wczoraj trochę pograłem dołączając do Templariuszy. Okazało się, że wiele itemów jest zablokowanych. Wszystkie konie tego zakonu mają ustawioną flagę "unique" lub wcale nie mają ustawionej opcji pojawiania się w sklepie, dotyczy to również tarcz dla tego zakonu. Jeżeli chodzi o unikaty to może zrobione jest tak specjalnie? Natomiast nie odznaczenie opcji "merchandise" spowodowane jest chyba nieuwagą twórców? Poza tym wszystkie, itemy nie mają opcji "modifiers", czyli przedmioty nie pojawiają się w sklepach, jako poor/crude/balanced/masterwork itp. Ceny przedmiotów w sklepach są ustawione jednakowo dla grup przedmiotów o tych samych "parametrach" bez względu na to, jakiej frakcji dotyczą.
    Pozdrawiam

Moim zdaniem nie ma tutaj nieuwagi twórców. Templariusze to nie był zakon dla wszystkich. Żeby otrzymać taką szatę z czerwonym krzyżem trzeba było udowodnić swoją wartość. Nic dziwnego, że takich przedmiotów nie ma w sklepach.