Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: RES Mod (w przygotowaniu)  (Przeczytany 129474 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Miziol

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: RES Mod (w przygotowaniu)
    « Odpowiedź #405 dnia: Lutego 05, 2009, 08:03:14 »
    A po wygranym pojedynku automatycznie pokonujemy wrogą armię? Mi się nie podoba ;p Jeśli będzie to tylko pojedynek sparingowy to okej :) Fajnie by było gdyby taka hałastra jak bandyci itp. nie godzili się na pojedynki :)

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #406 dnia: Lutego 05, 2009, 08:31:37 »
    A po wygranym pojedynku automatycznie pokonujemy wrogą armię? Mi się nie podoba ;p

Nie, wynik pojedynku na harcach NIE wpływał na wynik bitwy. To nie jest Książe Kaspian gdzie dziesięciokrotnie silniejszy przeciwnik miał ustąpić przed malutką armią tylko dlatego, że wpakował mu szesnastolatek ;]  Taki pojedynek poza dodaniem renown nie miałby nic do gadania, bitwa nadal by sie odbywała na starych zasadach.

Offline szczepan1-14

• Użytkownik
    « Odpowiedź #407 dnia: Lutego 05, 2009, 11:04:09 »
    Jeśli już bitwa.. to bez zbędnej oprawy. za to pomysł pojedynku wyglądałby znacznie lepiej w innym kontekście

Offline kosanr1

• Użytkownik
    « Odpowiedź #408 dnia: Lutego 05, 2009, 11:27:13 »
    Mam pytanie jestem tutaj nowy i nie przeczytałem całego tego tematu, czy ten mod bedzie pod wersje 1.010 czy pod 1.011?

Offline Belphegor93r

• Użytkownik
    « Odpowiedź #409 dnia: Lutego 05, 2009, 11:31:18 »
    Mam pytanie jestem tutaj nowy i nie przeczytałem całego tego tematu, czy ten mod bedzie pod wersje 1.010 czy pod 1.011?

Tak do wersji 1.011 było już wyżej kilka razy.

A właśnie, że nie, bo pod 1.010. ;P
    « Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 14:31:14 wysłana przez Daedalus »

Offline Castlebreaker

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #410 dnia: Lutego 05, 2009, 11:39:55 »

Mam odpowiedź, jestem tutaj stary, przeczytałem cały temat i mówię, że nie trzeba go całego czytać bo odpowiedź jest w pierwszym poście ;]

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #411 dnia: Lutego 05, 2009, 17:54:47 »
    1.010?!?! O nie...! Ech, a wiec aby w niego pograc bede musial sciagac poprzednia wersje :(

Offline lacha333

• Użytkownik
    « Odpowiedź #412 dnia: Lutego 05, 2009, 18:02:06 »
    jak masz 1.011 to działa na 1.010

Offline duch

• Użytkownik
    « Odpowiedź #413 dnia: Lutego 05, 2009, 18:05:08 »
    <lol2> Jak by Ci sie chciało spojrzeć na pierwszą stronę to bys spostrzegł, że ten mod jest na dwie wersje 1.010 i 1.011 !!

Offline Miziol

• Użytkownik
    « Odpowiedź #414 dnia: Lutego 05, 2009, 18:33:06 »
    Rzuciła mi się w oczy jednostka Bandit Longbowman (na zdjęciu prezentującym party Firentis'a)... Zamierzasz wprowadzić całą "rodzinę" bandytów?

To jednostka do testów (tak samo jak gdzieś tam chyba na którymś ze scrennów kusznik konny), niekoniecznie musi się znaleźć w finalej wersji moda. Chcę jednak dodać przede wszystkim całą "kulturę" bandytów, by gracz przy tworzeniu własnego królestwa mógł ją wybrać i się poczuć jak ktoś z ciemnej strony mocy. ;) Druga w kolejce jest kultura.... yyy... kultu religijnego (najprawdopodobniej coś na kształt i wygląd Krzyżaków).
    « Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 22:05:00 wysłana przez Daedalus »

Offline Petros

• Użytkownik
    « Odpowiedź #415 dnia: Lutego 05, 2009, 18:48:29 »
    Dla tych co mają "problemy" odnośnie wersji odszukałem posty na ten temat z innego tematu.
    Będzie zawarta odpowiedź 1.010 czy 1.011 :P

Ja bym raczej powiedział "po co grać w 1.011, skoro jest 1.010?" Wersja 1.011 jest bowiem gorsza i już nieraz zostało wytłumaczone dlaczego tak właśnie jest. Podpowiem - module system ma numerek 1.010 i tylko z M&B 1.010 jest w pełni kompatybilny. Możesz więc dokonać zmian tylko w niektórych plikach, po czym wkleić je do Native i masz pewność, że wszystko będzie w porządku. Gdybyś te kilka plików wrzucił do Native z 1.011, to wszystko by się posypało.

Tu ogólnie o spolszczeniu ale ma to się chyba identycznie do moda.

Spolszczenie obecnie jest niemal identyczne dla obu wersji. Chodziło o to, że w przypadku 1.011 musiałem ręcznie przeklejać w plikach tekstowych pojedyncze skrypty lub ich części, a było z tym sporo żmudnej roboty. Wątpię, by chciało mi się to kiedykolwiek powtarzać i dalej rozwijać spolszczenie dla 1.011 (poprawki w spolszczonych tekstach może i będą, ale nie będzie nowych zmian w skryptach, czyli większej ilości odmian), jeżeli nie ukaże się module system dla 1.011.

Jeśli nie masz wcześniejszego save'a, z którym nie możesz się rozstać, to ja proponuję wybrać 1.010. Wersja 1.011 została przygotowana tylko po to, by działać z wcześniej zapisanymi grami. No i ponadto nie współgra zbyt dobrze z module system, więc jeśli moderzy przygotują jakieś drobne poprawki czy rozwinięcia niektórych skryptów, to właśnie na 1.010. Plus wersji 1.010 jest taki, że to są idealnie te same pliki, które uzuskuje się ze skompilowania najnowszego module system, więc można je dowolnie podmieniać i wprowadzać zmiany bez obawy, że coś nie będzie grać.

Jak widzicie źródło wiarygodne :)

Tak więc moja pudełkowa wersja 1.010 jest najlepsza :D a bajera z 1.011 działa na tych co niewiedzą o co biega:P
    Sam nie wiedziałem ale się dowiedziałem to i wy wiedzcie.

Dla modów nie ma znaczenia, czy gra jest w wersji 1.010, czy 1.011. Miałoby to znaczenie tylko w wtedy, gdy chcemy dokonać zmian w samym Native. Wtedy lepsza jest wersja 1.010.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 22:08:02 wysłana przez Daedalus »

Offline Mortis

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #416 dnia: Lutego 05, 2009, 23:53:36 »
    Och, ja zawsze na poczatku chcialem przewodzic grupie bandziorow i napadac co sie da. Przydaloby sie takie drzewko bandytow, zdecydowanie. I moze nawet jakies bandyckie siedliszcze, gdzie daloby sie ich rekrutowac?

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #417 dnia: Lutego 06, 2009, 02:16:22 »
      Wiem, że wypowiadam się w tym temacie tylko wtedy kiedy chcę przedstawić swoje pomysły, ale teraz postępuje bardziej selektywnie. Rozmawiałem już z Tobą ( domyślnie Daedalus) na gadu gadu, ale chciałbym aby moje pomysłu ujrzały światło dzienne jakim są " z pewnością" wybitne umysły wszystkich naszych odwiedzających forum.

Rozbudowanie handlu- groźnie brzmi, ale wcale takie nie jest. Zamiast płatnerza, sprzedawce oręża, sprzedawcy koni oraz kupca, można by wprowadzić jarmark, gdzie kupców było by znacznie więcej.
      • Sprzedawca ryb.-Jest rybakiem z nadmorskiej wioski. Występował by tylko w Tihr i innych miastach graniczących z wielką wodą
      • Płatnerz-sprzedawałby kirysy, lekkie zbroje.
      • Czeladnik płatnerz- wykuwa ciężkie zbroje, można również u niego nabyć rękawice, szyszaki, hełmy itp...
      • Czeladnik kowal-który specjalizuje się w wykuwaniu mieczy itd.
      • Zbrojmistrz-Występuje tylko w niektórych miastach( góra trzech)Jest strażnikiem w zbrojowni, nielegalnie sprzedaje uzbrojenie i zbroje. Tutaj dodał bym questa o " zagonieniu lordowi o wybrykach jego poddanego"
      • Sprzedawca uzbrojenia egzotycznego- Tutaj pozostawiam Wam trochę wyobraźni.
      • Przedstawiciel( lub nawet 2) pobliskiej wioski-sprzedawali by wyroby wiejskie- masło, chleb itp.
      • Rzeźnik- u którego możemy kupić mięso.
      • Kupiec- sprzedający wyroby egzotyczne, jakieś materiały, przyprawy. Występował by na przemian, tzn Khergicki kupiec w Tihr, Nordycki w mieście Halmar
      • Ktoś zajmujący się heraldyką- gracz przy rozmowie z takim kimś otrzymał by możliwość wyboru heraldyki. Oczywiście dopiero po otrzymaniu tytuły szlacheckiego. Heraldyka kosztowała by krocie, tak jak to było naprawdę.

I tak rozwiązuje się problem z pustymi miastami. Dodać do tego budynki i ulice GutkaFiutka( naszego Polskiego artystkę, który zachwyca wszystkich na Taleworlds). Który z tego co mi wiadomo z chęcią przyczyni się do rozrostu polskiej sceny. Kurde, trzeba więcej takich! Swojego moda nazwał " Polished buldings mod" !!!  Tutaj macie przykładowego screen_a:

Przepraszam, że nie miniaturka, ale doszedłem do wniosku, że tak będzie mi łatwiej i przy okazji nikt go nie pominie;) Tutaj macie więcej sceenów:
    http://forums.taleworlds.net/index.php/topic,42265.0.html. Dodać do tego jeszcze roślinność w Wih Fire and Sword:

Tutaj macie więcej screenów: http://forums.taleworlds.net/index.php?topic=43557.0
    I niech mnie, niepoprawnego marzyciela-Ktoś poprawi! Lepszej modyfikacji do Mount & Blade nie stworzy nikt! Tak więc miło było by się dogadać panowie Daedalus, grupa WFaS oraz Gutekfiutek i stworzyć najlepszą modyfikacje! Modyfikację, która oznaczona będzie polskim znakiem. Każdy z Was posiada wizję swojego moda, którą ciężko jest się dzielić. Lecz czy połączenie waszych sił i pracy nie będzie najlepszą rzeczą jaką moglibyście uczynić dla Mount & Blade i dla samych siebie? Jak dla mnie tworzycie najciekawsze i najpiękniejsze modyfikacje...które połączone w całość będą czymś więcej niż tylko kolejna ucieczką od nudnego native. [/list]
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 11:26:14 wysłana przez Oktawian »

Offline Aradax

• Użytkownik
    « Odpowiedź #418 dnia: Lutego 06, 2009, 08:47:34 »
    Deadalus juz pisal ze niechce pracowac w grupie bo to potem zamieszanie jest. Kazdy chce zeby jego pomysly byly w modzie a tu potem ktos cos zrobi nie tak i trzeba poprawiac... w sumie mu sie nie dziwie ja gdybym mial robic z kims to naprawde z osoba ktora znam

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #419 dnia: Lutego 06, 2009, 09:30:39 »
    Jego mod składa się ze skryptów i modeli robionych przez inne osoby, sam wkłada dużo pracy w robienie modyfikacji, ale przecież nie zdołał by wykonać wszystkich tych prac samodzielnie. Wybiera tylko to co najlepsze, a te wyżej prze zemnie wymienione z pewnością do takich należą.  Praca GutkaFiutka oraz rośliny w WFaS są już gotowe czy też w późnym stadium rozwojowym. Aradax temat dokładnie znam, nie potrzebnie mnie pouczasz. Mówię tutaj zupełnie o czymś innym-robieniu modyfikacji o oparciu na tym co gotowe i polskie na dodatek.

RES mod: wszystko co dobre + wiele ulepszeń. Nowa mapa interface- bardzo dużo dobrych rozwiązań i udogodnień. Wszystkie pomysły Dedala( dobrze?:D).
    + With Fire and Sword: przepiękna roślinność, z pewnością najładniejsza  zrobiona dla Mount Blade. Bardzo ładne drzewa z których można robić lasy.
    + Panoramic mod: Mod polaka theWitcher'a dodaje panoramę. Na horyzoncie widać góry itp...
    + Polished bulding mod: praca Gutkafiutka, odmnienia zupełnie oblicze miast.
    + Rozbudowana handlu o której wspomniałem wcześniej.
    = mod ideał.
    Podkreślam, że jest to tylko moje marzenie, które w gruncie rzeczy nie jest bardzo ciężkie do zrealizowania. Tak naprawdę wystarczyło by się dogadać i zaimpletować w RES mod to co jest już zrobione. Nie sądzę, żeby Daedalus w krzywdzący sposób potraktował kogokolwiek a już na pewno osoby, które mu pomagają. Handel- to tylko pomysł, takie marzenie aby w centrum miasta odwiedzić jarmark, przy tym nie klikając na durne opcje wyboru w menu miasta.
    « Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2009, 09:34:06 wysłana przez Oktawian »