Dobra, nie przesadzajcie już. Moje umiejętności tworzenia skryptów są bardzo ograniczone, więc na jakieś rewolucje w mechanice gry raczej nie liczcie.
Daedalusie a czy można by stworzyć zupełnie nowy system formacji
Możliwośc wydawania komendy Fire i wszyscy stralają/rzucają jednocześnie,a potem Fire at will(wiadomo).
Pewnie można coś takiego zrobić, ale... patrz nieco wyżej. ;)
Gdzieś obiiło mi się o oczy ze można rekrutować 5 - 6 jeźdźców by byli naszą przyboczną gwardia i na polu bitwy osłaniali by nas.
Gdzie coś takiego widziałeś?
Możliwość "wypuszczania" jednostek wraz z kapitanem(kapitanem jest jeden z wojaków o wyższym stopniu zaawansowania lecz o tej samej klasie) na patrol tak jak w modzie The Eagle And The Radian Cross.
Podobny skrypt (a może ten sam) został gdzieś udostępniony i w sumie nie byłoby problemu go zaimplementować. Nie wiem tylko, czy jest sens, skoro już można najmować lordów oraz towarzyszy mianować kapitanami i wydawać im rozkazy (czyli coś takiego jak patrol). Chyba za dużo by tego było.
Narazie to co zrobiłeś Daedalus dla m&b było świetne, więc jak sądze i to będzie pewnym przełomem dla tej gry...
Taaaa, przełomem... :D To nie będzie zbyt nowatorski mod raczej - kompilacja kilku większych skryptów od uzdolnionych skrypciarzy z forum Taleworlds, moje poprawki oraz trochę moich własnych skryptów i zmian. Garść (spora) nowych przedmiotów, nowe tekstury i nowe flagi. Żadnych rewolucyjnych zmian, jedynie rozbudowa tego, co już jest.
co do kopi z proporczykiem,to nawet jesli nie poddaja sie owe proporczyki prawom fizyki (vide HYW) to i tak wygladaja o niebo lepiej niz standartowe kije z grotem na koncu ;)
Hmmmm, nawet nie wiedziałem, że takie są. Zapytam twórców, czy mogę wykorzystać te modele i może wrzucę je - odpowiednio oteksturowane - do mojego moda. Problem tylko w tym, że takie kopie mają sens chyba tylko jeśli chodzi o lordów. Jednak znowu lordowie z kopiami byliby prawie bezużytecznii (często nie zmieniają broni, gdy ktoś strąci ich z konia). Jeszcze się zastanowię.
O dałoby się zrobić rozpudowane plądrowanie wioski?
Na mnie nie patrz... :D Animacji też jeszcze nie dotykałem, więc nie wiem z czym to się je. Muzyka to prawa autorskie, ale może uda się coś wykombinować.
Tak jeszcze sie pochwalę, że udało mi się przygotować dzisiaj dość fajny system wypowiadanych na głos rozkazów. Na początku gry można sobie wybrać (zaraz po wyborze płci) pochodzenie, co będzie miało wpływ tylko i wyłącznie na głos (i akcent) wypowiadanych rozkazów. Przed wyborem będzie też możliwość przetestowania głosu na kilku próbkach, a jeśli i tak w czasie późniejszej gry głos nam się przestanie podobać, to można go zmienić przez zmianę kultury własnego państwa (mogę też dodać specjalne menu tylko do zmiany głosu). Obecnie mam cztery świetne głosy,wszystkie wypowiadające komendy po angielsku. Jeden dla Vaegirów (akcent wschodnioeuropejski), jeden dla Khergitów (na razie arabski, ale zmienię na mongloski), dla Swadian (akcent trochę niemiecki) i ogólny (taki czysto angielski). Wszystkie brzmią świetnie i wierzcie mi na słowo, że takie zwykłe "Chaaaaargeee!!!" na polu bitwy może dać niezłego kopa i dodać grze sporo klimatu. :) Problem jednak w tym, że próbki powycinałem z Medieval 2. Co prawda to tylko kilka dźwięków na tysiące w grze zawartych i raczej nikt nie powinien się czepiać, no ale wolałbym mieć własne próbki... Więc jeszcze nie wiem jak z tym będzie w finalnej wersji.
Drugą ważniejszą rzeczą, jaką dziś dodałem, jest skrypt posiłków, którego autorem jest Zaitenko. Polega on na tym, że gdy garnizon miasta lub zamku zostanie znacznie uszczuplony, to z okolicznych wiosek wyruszają posiłki, by go wzmocnić i by w mieście lub zamku nie było tylko kilku obrońców. Jeszcze nie sprawdziłem go w grze, ale powinien działać świetnie.