Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67917 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #480 dnia: Listopada 07, 2015, 13:40:06 »
    Całkowita zgoda odniosę się więc tylko do Post Scriptum zdając sobie sprawę, ze zaraz znowu pewnie wydzielą posty nie wiadomo na co i po co.

39 rok poprzedzały wydarzenia takiej jak wkroczenie Niemców do Nadrenii, anektowanie Austri, konferencja Monachijska. Kraje o których wspomniasz były praktycznie całkowicie bierne wobec tych wydarzeń. Bardzo naiwnym było przeświadczenie, że nas wspomogą...

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #481 dnia: Listopada 07, 2015, 14:00:16 »
    39 rok poprzedzały wydarzenia takiej jak wkroczenie Niemców do Nadrenii, anektowanie Austri, konferencja Monachijska. Kraje o których wspomniasz były praktycznie całkowicie bierne wobec tych wydarzeń. Bardzo naiwnym było przeświadczenie, że nas wspomogą...

Korwin nie wchodzi do sejmu od ponad 20 lat. Bardzo naiwne jest głosowanie na niego, bo to marnowanie głosu.
    Gdy ma się wiedzę z perspektywy czasu, to oczywiście można zgrywać niesamowicie mądrego. Ciekawe, czy to samo byś wieszczył, gdybyś żył wtedy.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #482 dnia: Listopada 07, 2015, 14:17:50 »
    Korwin nie wchodzi do sejmu od ponad 20 lat. Bardzo naiwne jest głosowanie na niego, bo to marnowanie głosu.
    Gdy ma się wiedzę z perspektywy czasu, to oczywiście można zgrywać niesamowicie mądrego. Ciekawe, czy to samo byś wieszczył, gdybyś żył wtedy.

Co to jest za logika? Skoro obie sprawy nie mają żadnego związku..  I owszem sądziłbym tak samo wtedy ponieważ tak jak napisałem wybuch wojny poprzedzały wyraźne przesłanki (aneksja austri, czech, wkroczenie do nadrenii) że Francja i UK ma głęboko gdzieś sprawę Polską i militarnie nie zainterweniuje.

Cóż PiS i czasami jego wyborcy mają swoje pojmowanie logiki. Swoją drogą co sądzą na ten temat wyborcy PiS ;) :

(click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #483 dnia: Listopada 07, 2015, 14:31:01 »
      Wiesz IvE, problemem był traktat wersalski. Warunki, jakie narzucono Niemcom, były głupie. Bo albo się kogoś niszczy, albo traktuje się go łaskawie. Tutaj wybrano coś pomiędzy. Gdy Niemcy zaczęły łamać te postanowienia, początkowo uznawano, że to jest całkiem okey. Nikt w UK ani FR nie chciał wojny, a Niemcy po prostu dokonywały rzeczy, które dało się uzasadnić. Obalanie bzdurnych postanowień Wersalu, wydawało się dość zrozumiałe, a nikt w Europie nie chciał walczyć w imię traktatu, który był błędny. Sam pomysł najechania Niemiec, aby ich rozbroić czy aby utrzymać część ich państwa zdemilitaryzowaną, wydawał się być abstrakcyjny.
       Jednak w 1939, Niemcy rozpoczęły wojnę. O ile można było tolerować, że wzmacniają się i przestają tolerować narzucone im warunki, to wtedy ich państwo przekroczyło pewną granicę, o czym świadczy to, że 3 września, oba mocarstwa wypowiedziały Niemcom wojnę.

Polska popełniła jeden błąd. Zagrała honorowo. Na miejscu, Becka bym się zgodził, a następnie po prostu utrudniał Niemcom możliwość egzekwowania postanowień tego. Gdyby udało się ugrać miesiąc, czy dwa, to sytuacja mogłaby być inna, z tego względu, że zima by nadeszła.
    Ale gdyby rozłożyć państwa które stanęły po naszej stronie od razu, i przełożyć to na dzisiejszy świat, to tak jakby zaatakowały nas Niemcy a wojnę wypowiedziały im Francja, Wielka Brytania, prawie cała Afryka, Indie, bliski wschód i długa lista państw ciągnie się.

Polska nie mogła oczekiwać też, tego, że Francuzi nie ruszą się. Bo nigdy w historii, do takiej rzeczy nie doszło. Mam na myśli to, że Francja toczyła z Prusami/Niemcami wiele wojen ze zmiennym szczęściem. Za każdy razem, państwa te walczyły bardzo zajadle. Pod Waterloo, Prusacy nie brali jeńców. Potem w 1871 rozgromili Francuzów. Ale w 1914-1918, francuski naród wielką ofiarą, wytrzymał ich napór.
       Polska w 1920 odparła wielką inwazję Bolszewików. Francja 2 lata wcześniej, odzyskała swoje ziemie typu Alzacja i Lotaryngia. Wydawało się, że to może zadziałać. Tutaj spór toczy się od dawna. Ale w 1939, zaczęła się wojna. Po naszej stronie stanęły imperia, które miały siły aby wspólnie pokonać Niemców.
       Mówisz IvE o logice. Polska wtedy zagrała bardzo logicznie, zebrała sojuszników i była w koalicji która śmiało mogła pokonać Niemców. Od razu. Zablokować porty, przeprowadzić desanty, zaatakować od strony pleców. Wielka Brytania i Francja zwaliły sprawę. Ale, my w obliczu agresji Niemiec zagraliśmy dobrze. Wtedy jednak potrzebowaliśmy czegoś więcej, niż porządnego załatwienia sprawy. Zabrakło męża stanu, który by nas przeprowadził przez tą nawałnicę.

Co do podatku. Well. PiS robi tu sobie niezłe kuku, bo obecny vat ogranicza konsumpcję.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #484 dnia: Listopada 07, 2015, 16:36:01 »
    Co to jest za logika?
    To jest logika, którą sam przedstawiłeś w swoim poście. Ja ci tylko wskazałem, że jest bezsensowna.

Cóż PiS i czasami jego wyborcy mają swoje pojmowanie logiki.
    [X][Nov 06 22:38:51](X) ^IvE:troche Ci zajmie szukanie takich
    Długo szukać nie musiałem. Znowu obrażasz i taktujesz ludzi z góry. Ale cóż, wybaczam, ze względu na twoje kompleksy w tej dziedzinie.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #485 dnia: Listopada 07, 2015, 17:36:12 »
    To jest logika, którą sam przedstawiłeś w swoim poście. Ja ci tylko wskazałem, że jest bezsensowna.
    Długo szukać nie musiałem. Znowu obrażasz i taktujesz ludzi z góry. Ale cóż, wybaczam, ze względu na twoje kompleksy w tej dziedzinie.

A gdzie ja kogokolwiek obraziłem? To, że maja swoje pojmowanie logiki to ich problem. Ja tylko zwracam uwagę, że to może być problematyczne dla państwa. Coś na siłę szukasz Panie Dyktator.