Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67656 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #285 dnia: Października 08, 2015, 10:41:37 »

Wstawiam bo to tragiczna relacja co się stało z umysłami tych ludzi. I jak nisko upadliśmy jako europejczycy.

Offline Patrykus

• Użytkownik
    • Piwa: 10
    • 14pk_Darth_Patrykus
      • Forum 14pk
    « Odpowiedź #286 dnia: Października 08, 2015, 12:12:36 »
    W ankiecie zabrakło opcji dla osób, które nie popierają żadnej z powyższych partii :)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #287 dnia: Października 08, 2015, 15:04:45 »
    Chcemy w ankiecie odwzorować rozkład mandatów według głosów tawernianego ludu. Dodanie opcji nie popieram nikogo zaburzyło by procenty i obliczenie mandatów.  No ale to jak w życiu kto nie głosuje ten traci .

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #288 dnia: Października 08, 2015, 16:12:23 »
    Chcemy w ankiecie odwzorować rozkład mandatów według głosów tawernianego ludu.

Chcemy? To przydałoby się najpierw zaznaczyć, że tylko osoby, które w dniu wyborów będą miały prawo wyborcze (skończone lat 18) mogą głosować. Bo tylko teraz widzę co najmniej 7 osób niepełnoletnich, które głosy oddały, a nie znam nawet wielu innych, przez co takich może być dużo więcej.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #289 dnia: Października 08, 2015, 17:04:02 »
    W gimnazjach, Korwin wygrałby wybory. A Śląsk ogłosiłby secesje. Smutna prawda.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #290 dnia: Października 08, 2015, 20:04:18 »
    A to w sumie było całkiem sensowne, co w tym wystąpieniu mówi Korwin. W ogóle jakoś wyraźnie i spójnie, i nawet konkluzja z alegorią, no pjikne.

Akurat z tą karą śmierci, to ja ciągle się nie mogę zdecydować... chociażby taka kwestia, kto tak właściwie byłby odpowiedzialny za zabicie, no bo jeśli państwo, to właściwie to nikt.
    Ale to jest poboczna kwestia w ogóle nieistotna w tych wyborach i w sumie nierealna do wprowadzenia, nie ma co się łudzić.

Natomiast w kwestii słów Hollande'a czy pomysłu Kaczyńskiego. To jest bardzo ciekawa kwestia, bo jest sobie ta Unia od wielu lat i rozwija się wyraźnie w kierunku ujednolicenia, zjednoczenia itd. (choć niekoniecznie zrównania, szczególnie w kwestiach gospodarki...) i szczerze mówiąc zawsze byłem ciekaw jak to historycznie wyjdzie, jaki jest 'masterplan'(i kogo), jakie są tendencje i decyzje jak zapadają. Dla mnie od czasu kiedy się jakoś interesowałem polityką, a przypada to na czas przed wejściem Polski do UE, w sumie zawsze było oczywiste, że cały sens UE - to jest konsekwencja zapoczątkowania całego tego systemu - sprowadza się do tego, żeby w końcu powstało jednolite wieloetniczne(niż wielonarodowe) superpaństwo, z regionów o jasnej identyfikacji etnicznej niż systemów państw narodowych. Choćby i miało to trwać 500 lat. Myślę, że jasno widać, że takie jest rozwinięcie idei UE, w przeciwnym wypadku powinno się albo zatrzymać na stopniu ścisłej współpracy gospodarczo-dyplomatycznej(czyli już teraz część jakichś uderzających w społeczne aspekty przepisów trzeba wywalić, a przecież idzie to dalej wprzód) albo w ogóle zrezygnować z UE i wszystkich jej urzędów, placówek itp, na rzecz wcześniejszych unii gospodarczych - co jest imho beznadziejnym rozwiązaniem, które zupełnie ułatwiałoby pomysły typu Nordstream i inne takie. W sumie w takim wypadku lepiej od razu oddać się po rządy Niemców niż czekać aż w końcu Rosja wchłonie całą ścianę wschodnią :P
    Jak na razie ta unifikacja nie przebiega zbyt dobrze, samo to, że ciągle sa kraje w "Zachodniej' Europie, które nie są w UE albo mają pewną taryfę ulgową, oznacza, że coś jest nie tak. Mimo wszystko wydaje mi się, że obecne większe poparcie idei narodowych i prosuwerennych to objaw pokryzysowy, w sumie naturalny i zdrowy, kwestia tylko jest taka jakie wnioski zostaną wyciągnięte z tego, bo jeśli utrzyma sie ten oportunistyczny gładki biurokratyczny eurosocjalizm pod Francusko-Niemieckim zarządem powierniczym(hehe), który stara się rozwiązać problemy, dopiero jak są ich wyraźne skutki, no to będzie ciągle burdel. Ale żeby całość się zawaliła - Korwiniści, Le Peniści itp. jeszcze wiele lat by musieli o to walczyć. No chyba że Rosja odpierdzieli coś mocnego, to jak nic Zachód się zamknie i bye bye młode kraje UE :P

Czekam na hejt IvEgo, że to pieprzenie w stylu ohydnego materializmu dialektycznego ;P

btw. widzieliście spot partii Stokłosy? :D

Offline Rome

• Użytkownik
    • Piwa: 214
    « Odpowiedź #291 dnia: Października 10, 2015, 10:56:21 »

:D :D
    DANCE OR GET BANNED

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #292 dnia: Października 10, 2015, 20:14:45 »
    A to w sumie było całkiem sensowne, co w tym wystąpieniu mówi Korwin. W ogóle jakoś wyraźnie i spójnie, i nawet konkluzja z alegorią, no pjikne.

Akurat z tą karą śmierci, to ja ciągle się nie mogę zdecydować... chociażby taka kwestia, kto tak właściwie byłby odpowiedzialny za zabicie, no bo jeśli państwo, to właściwie to nikt.
    Ale to jest poboczna kwestia w ogóle nieistotna w tych wyborach i w sumie nierealna do wprowadzenia, nie ma co się łudzić.

Natomiast w kwestii słów Hollande'a czy pomysłu Kaczyńskiego. To jest bardzo ciekawa kwestia, bo jest sobie ta Unia od wielu lat i rozwija się wyraźnie w kierunku ujednolicenia, zjednoczenia itd. (choć niekoniecznie zrównania, szczególnie w kwestiach gospodarki...) i szczerze mówiąc zawsze byłem ciekaw jak to historycznie wyjdzie, jaki jest 'masterplan'(i kogo), jakie są tendencje i decyzje jak zapadają. Dla mnie od czasu kiedy się jakoś interesowałem polityką, a przypada to na czas przed wejściem Polski do UE, w sumie zawsze było oczywiste, że cały sens UE - to jest konsekwencja zapoczątkowania całego tego systemu - sprowadza się do tego, żeby w końcu powstało jednolite wieloetniczne(niż wielonarodowe) superpaństwo, z regionów o jasnej identyfikacji etnicznej niż systemów państw narodowych. Choćby i miało to trwać 500 lat. Myślę, że jasno widać, że takie jest rozwinięcie idei UE, w przeciwnym wypadku powinno się albo zatrzymać na stopniu ścisłej współpracy gospodarczo-dyplomatycznej(czyli już teraz część jakichś uderzających w społeczne aspekty przepisów trzeba wywalić, a przecież idzie to dalej wprzód) albo w ogóle zrezygnować z UE i wszystkich jej urzędów, placówek itp, na rzecz wcześniejszych unii gospodarczych - co jest imho beznadziejnym rozwiązaniem, które zupełnie ułatwiałoby pomysły typu Nordstream i inne takie. W sumie w takim wypadku lepiej od razu oddać się po rządy Niemców niż czekać aż w końcu Rosja wchłonie całą ścianę wschodnią :P
    Jak na razie ta unifikacja nie przebiega zbyt dobrze, samo to, że ciągle sa kraje w "Zachodniej' Europie, które nie są w UE albo mają pewną taryfę ulgową, oznacza, że coś jest nie tak. Mimo wszystko wydaje mi się, że obecne większe poparcie idei narodowych i prosuwerennych to objaw pokryzysowy, w sumie naturalny i zdrowy, kwestia tylko jest taka jakie wnioski zostaną wyciągnięte z tego, bo jeśli utrzyma sie ten oportunistyczny gładki biurokratyczny eurosocjalizm pod Francusko-Niemieckim zarządem powierniczym(hehe), który stara się rozwiązać problemy, dopiero jak są ich wyraźne skutki, no to będzie ciągle burdel. Ale żeby całość się zawaliła - Korwiniści, Le Peniści itp. jeszcze wiele lat by musieli o to walczyć. No chyba że Rosja odpierdzieli coś mocnego, to jak nic Zachód się zamknie i bye bye młode kraje UE :P

Czekam na hejt IvEgo, że to pieprzenie w stylu ohydnego materializmu dialektycznego ;P

btw. widzieliście spot partii Stokłosy? :D

Ja jestem chyba ostatnią osobą Huth, która by krytykowała myślenie samodzielne. Nie mam zamiaru Cię hejtować, wejdę tylko w polemike. To, że jestem wkurzonym kucem bo 95% ludzi tu w temacie bredzi po prostu jakimiś wytartymi schematami nie zadając sobie trudu ruszenia mózgownicą na żaden temat i ja wylewam na takich pomyje tworzy po prostu taki straszny obraz kuca. Cóż przywykłem do tego gwarantuje, że w realu jestem spokojnym miłym uśmiechnietym gościem, który się myje. Ad rem jednak bo w końcu można na poziomie podyskutować konkretnie jak homo sapiens myślacy z drugim.

Jak nasz uczy historia państwa wielonarodowe. etniczne,obce sobie kultury i ludzie ect. nie mają prawa istnieć i posiadać realnej siły. Państwa takie mają co najwyżej służyć łatwiejszej kontroli ludności i jej inwigilowania. Komuniści polscy po II WŚ szybko wyciągneli takie wnioski na tzw. "ziemiach odzyskanych" Gdy przesiedlano całe jedno etniczne wioski, często kończyło się to oporem, kopnięciem w pupę i wstąpieniem do AK. Gdy jednak przesiedlano po jednej rodzinie z różnych wiosek do jednej, to z kozacacczyzny to z pomorza, to z WLKP.. ludność po prostu walczyła między sobą i odczuwała wzajmną niechęć bo np. Ty byłeś Volksdeutschem wydzierał się Polak za granicy wschodniej na Wielkopolanina (realia podpisywania "lojalki" w polsce wschodniej i zachodniej były zupełnie inne, na zachodzie to była wręcz kwestia obowiązkowa aby w ogóle przeżyć i nawet podziemie nalegało aby podspisywać aby zachowac w ogóle ludność na tych ziemiach, na wschodzie nieegzekwowano i nie mordowano w tak brutalny sposób nie-volksdeutchów przyp. IvE) Wszystko prowadziło to do donosów, wzajemnej niechęci braku rozwoju itd. itp. Spójrzcie tylko jak wyglądają te ziemię odzyskane, nadal tam praktycznie nic nie ma, wiem bo mieszkam rzut beretem. Na tej samej zasadzie rozumują lewicowi intelektualiści z UE. Chcą nas kontrolować, inwigilować, wewnętrznie skłócać aby nas kontrolować ile się da.  W tym przypadku nawet idą krok dalej nie grają na regionalnych wzajemnych animoziach i niechęciach tylko chcą wzajemnie wymieszać kocioł różnych narodów. Tylko iniwigilacja i kontrola.. Na zachodzie normą jest już np. skanowanie tęczówek w pracach... dlatego ja sądzę, że Polska nadal ma szansę dlatego tak gardłuje, gdybym był Anglikiem to chyba by mi pozostało wyjechać do jakieś byłej koloni, tam to nawet nie ma opcji podyskutowania o normalnych sprawach tak Ci ludzie mają wyprane mózgi. Dlatego ja sie cieszę jak wyzywa się mnie od kuców ;) Cóż to jedna kwestia jeśli chodzi o UE. Mogę ciągnać dalej ale moje wypowiedzi teraz postanowiłem skracać do minimum. Z chęcia pociągne jednak dyskusję i rozwinę dodatkowe wątki i przykłady jeśli znajdą się chcący myśleć samodzielnie dyskutanci. Przywróciłeś mi trochę wiary Huth. W międzyczasie polecam wysłuchać Korwina, który mówi właśnie o tych sprawach, będzie to prostsze niż moje produkowanie się.

Trochę długie no ale godzina to chyba nie jest dużo, można posłuchać przy jedzeniu. A jak ktoś się konsekwetnie nie zgadzą to przynajmniej się dowie z czym, godzina to nie jest wysoka cena:

Pozdrawiam

Aaaa i rozwiń wątek trochę tej kary śmierci bo nie rozumiem. Jak coś Korwin też w tej wypowiedzi o tym wspomina.
    « Ostatnia zmiana: Października 10, 2015, 20:25:55 wysłana przez ^IvE »

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #293 dnia: Października 10, 2015, 20:47:49 »
        Kara śmierci, to zabawny temat. Wszyscy łączą ją z morderstwami. Mnie to jakoś nie przekonuje, nie jest to ani najpoważniejsze przestępstwo, ani takie za które kula się należy. No ale zbrodnie wojenne, przeciwko ludzkości, pokojowi i tym podobne, jak najbardziej takim są, jak strzelanie do cywilów. Jak ktoś celowo niszczy świątynie, sprzed 20 wieków, to jak go ukarać? Kazać ze szwagrem odbudować? No plz. Dorzuciłbym też zamach na głowę państwa.
    Bo ktoś tam kogoś zabije, i co z tego? Jasne, kara się należy, trzeba to zwalczać, karać i próbować unikać. To tragedia. Dla jakichś 10 osób, no jak ktoś miał kilka kochanek, liczne rodzeństwo i sporo kumpli od kielicha to może nawet 30. W porywach. Ale świat sobie żyje dalej, nic się nie zmienia. No ale, jak ktoś celowo morduje jeńców wojennych, co naraża całe państwo na szwank, wzięcie na języki, no to różnica jest widoczna gołym okiem.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #294 dnia: Października 10, 2015, 21:16:33 »
        Kara śmierci, to zabawny temat. Wszyscy łączą ją z morderstwami. Mnie to jakoś nie przekonuje, nie jest to ani najpoważniejsze przestępstwo, ani takie za które kula się należy. No ale zbrodnie wojenne, przeciwko ludzkości, pokojowi i tym podobne, jak najbardziej takim są, jak strzelanie do cywilów. Jak ktoś celowo niszczy świątynie, sprzed 20 wieków, to jak go ukarać? Kazać ze szwagrem odbudować? No plz. Dorzuciłbym też zamach na głowę państwa.
    Bo ktoś tam kogoś zabije, i co z tego? Jasne, kara się należy, trzeba to zwalczać, karać i próbować unikać. To tragedia. Dla jakichś 10 osób, no jak ktoś miał kilka kochanek, liczne rodzeństwo i sporo kumpli od kielicha to może nawet 30. W porywach. Ale świat sobie żyje dalej, nic się nie zmienia. No ale, jak ktoś celowo morduje jeńców wojennych, co naraża całe państwo na szwank, wzięcie na języki, no to różnica jest widoczna gołym okiem.

Czyli można sobie bezkarnie mordować ludzi bo to przecież nie wpływa na losy kraju tylko poszczególnych ludzi? Ty wiesz co to jest sprawiedliwość i etyka? Tak obrzydliwiej wypowiedzi dawno nie widziałem. Czuję się głęboko do kości dotknięty. Nie życzę Ci tylko abyś osobiście spotkał się z morderstwem, najgorszemu wrogu tego nie życzę. Świat sobie żyje dalej, "zabawny temat" .. Boże święty. Wstydu trochę i szacunku do ludzkich spraw i uczuć. Życzę Ci jednak za to abyś utrzymywał morderców i to z własnej kiesy najlepiej, Panie moralność na wyrywki.

A co do tych co niszczyli świątynie. W normalnej rzeczywistości dostali by po prostu kule w łeb, że wchodzą bez pytania na obcy teren, i rabują i niszczą to co do nich nie należy. Nie ma tutaj się nad czym zastanawiać.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #295 dnia: Października 11, 2015, 11:35:31 »
        Bardziej chodziło mi o ISIS, z tą świątynią. Bo niszczą zabytki, sprzed wielu lat.

IvE, nigdzie nie napisałem, że nie chce karać morderców. Wręcz przeciwnie, bo jak najbardziej chcę i to sprawiedliwie, a odebranie komuś życia bo zabił kogoś tam innego, jakoś nie przemawia do mnie, co innego zdrada stanu.

Po prostu nie jestem wielkim zwolennikiem kary śmierci, ani więzienia. Uważam, że to ostateczność. Mordercę da się przywrócić społeczeństwu, czy po prostu widać, że no skoro zabił żonę i jej kochanka, to po 25 latach, wątpliwym jest aby do tej listy jeszcze kogoś tam dorzucił. Z kolei, takie osoby jak Goering, słusznie zostały skazane na śmierć, bo inna kara nie oddaje tego co wyrządzili światu.

Dla mnie to brzmi dziwnie:
    Art. 127. § 1. Kto, mając na celu pozbawienie niepodległości, oderwanie części obszaru lub zmianę przemocą konstytucyjnego ustroju Rzeczypospolitej Polskiej, podejmuje w porozumieniu z innymi osobami działalność zmierzającą bezpośrednio do urzeczywistnienia tego celu, podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 10, karze 25 lat pozbawienia wolności albo karze dożywotniego pozbawienia wolności.   No bo jak ktoś, zawiązuje spisek i chce oderwać kawałek ziemi, to kara dożywocia, nie oddaje tego jak wielkie zło wyrządza wszystkim.  Morderca, skazany na dożywocie, może zaś, po 25 latach wystąpić o to aby wypuścić go na wolność, warunkowo. Czyli może odpokutować w więzieniu całe zło jakie wyrządził i wrócić na wolność, często jako zupełnie inna osoba, bo starsza - coś jak w Shawshank Redemption, bohater grany przez Freemana.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #296 dnia: Października 11, 2015, 12:11:03 »
    A jak zabiję współwięźnia, jak po wyjściu zabiję znowu to co? Potrójne dożywocie ? Morderców się nie przywraca społeczeństwu. Czemu mam inwestować grube pieniądze w kogoś kto jest zwykłym mordercą. Takich się każe najwyższą karę i eliminuje ze społeczeństwa.

Do tego życiem ludzkim Drogie Panie się nie handluje i się na szali nie waży. To czy to był kochanek czy jego przeciwnik w szachu nie ma żadnego znaczenia - odebrająć życie drugiemu człowiekowi zasadzając się na niego podstępie automatycznie czyni z Ciebie zwierzę, bydlę i złoczyńce, które nie jest godne brać udział w społeczeństwie. Jedyną karą dla takiego czegoś w cywilizowanych narodach jest kara śmierci.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #297 dnia: Października 11, 2015, 13:28:21 »
       Morderca, może nawet jeśli zostanie skazany na dożywocie, uzyskać warunkowe przedterminowe zwolnienie po 25 latach. Jeśli zabije znowu, aby wrócić do pierdla, znaczy, że jest niezrównoważony psychicznie i trzeba winić psychiatrów, że wcześniej gdy siedział w zakładzie tego nie stwierdzili.
        Są przestępstwa dużo bardziej poważne niż morderstwo. Morderstwo, unicestwia dobro najcenniejsze dla jednostki. Za to zamach stanu, próba narzucenia nam dyktatury czy oderwania województwa, atakuje w dobro najcenniejsze dla ogółu, ojczyznę. Stąd, karę która jest najokrutniejsza, której nie popieram, zarezerwowałbym tylko dla tych, którzy naprawdę na to zasługują. I tu, chyba każdy w społeczeństwie, choć o tym może nie wiedzieć zgodzi się. To jest wielki błąd w dyskusji o karze śmierci, że zawsze się ją zestawia z morderstwem, a przecież gdy zapyta się ludzi czy " jest pan za karą śmierci dla morderców", głosy będą podzielone, ale gdy zada się pytania "Czy słusznie powieszono Hoss'a?", raczej wszyscy przytakną, że jako komendantowi Auschwitz słusznie mu się to należało.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #298 dnia: Października 11, 2015, 13:36:58 »
    Wyrżnij tym łbem w ścianę bo tego po prostu się czytać nie da. To jest obrzydliwe.

Morduję parszywy przestępca człowieka a Ty wygadujesz o jakieś resocjalizacji? Czy ty jesteś poważny? Sam sobie płać jak Ci się to podoba. Nie będę się godził na pogardę dla ludzkiego życia. Ktoś odbiera życie innym sam musi mieć życie odebrane. Nie nadaję się już do społeczeństwa. A zdrajcom stanu również należy się stryczek.

Tylko jakieś plemiona w dżungli nie posiadają kary śmierci no i oczywiście plemię w Brukesli. Tfu
    « Ostatnia zmiana: Października 11, 2015, 13:49:40 wysłana przez ^IvE »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #299 dnia: Października 11, 2015, 14:39:34 »
    Według mnie kara śmierci jest często niczym w porównianiu do dożywocia. Szybkie, bezbolesne, konieć trosk na tym świecie. Kara dożywocia to całe życie za kratkami, w nędzych warunkach (no chyba że w Norwegii), gdzie ma się wystarczająco czasu by pomyśleć co się źle zrobiło. Kara śmierci jest bardziej spektakularna, ale za to dożywocie to psychiczna tortura rozłoźona na 50 lat. Trudno powiedzieć co gorsze.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"