Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67660 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #195 dnia: Września 19, 2015, 00:10:22 »
    Podatki, to inwestycja w państwo. Grunt, aby miały sens, a rozwój był zrównoważony.
    https://www.youtube.com/watch?v=mLB2dhwQQLo  Ten filmik, to trochę ostre teorie spiskowe, jeśli jednak chodzi o to, że obecnie wszystko jest robione pod generowanie jak największych długów, to jest to prawda.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #196 dnia: Września 19, 2015, 17:17:04 »
    Analfabetyzm???

wpływy «suma pieniędzy wpłacona do kasy»

Skrajny debilizm?

Nawet osoba, która zaledwie otarła się ekonomię wie, że bez sensu jest podawanie jakichkolwiek przychodów (czy też wpływów) bez informacji o kosztach.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #197 dnia: Września 19, 2015, 17:58:31 »
    Dochody, przychody, odchody a konkurs historyczny odłogiem leży.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #198 dnia: Września 19, 2015, 20:53:09 »
    Nawet osoba, która zaledwie otarła się ekonomię wie, że bez sensu jest podawanie jakichkolwiek przychodów (czy też wpływów) bez informacji o kosztach.
    Pewnie jakieś dziwne koszty wymyślisz, ale proszę bardzo.

Koszt całego systemu podatkowego w Polsce to około 3,5mld. PIT to jakieś 15% całości, czyli proporcjonalnie wychodzi około 0,5 mld.

42,4 mld - 0,5 mld = 41,9 mld

Nawet zakładając ze podatek pogłowny (najdroższy w historii), nie miałby żadnych kosztów; to nadal:

41,9 mld nie jest równe 10,4 mld/31,2 mld

A to tylko PIT, a gdzie zlikwidowany CIT?
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #199 dnia: Września 19, 2015, 21:07:06 »
    Koszty będą inne Panie Waldek. Znacznie mniejsze, już to przerabialiśmy. Idź Pan już się nie kompromituj. Czwarty raz to samo mam wałkować? No chyba, że testujesz moją cierpliwość ^^

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #200 dnia: Września 19, 2015, 21:20:38 »
    Koszty będą inne Panie Waldek. Znacznie mniejsze, już to przerabialiśmy. Idź Pan już się nie kompromituj. Czwarty raz to samo mam wałkować? No chyba, że testujesz moją cierpliwość ^^
    Jasne, pewnie koszty podatku pogłownego będą ujemne. Zbierzecie 10mld, a Putin wam 30mld dopłaci.

Nic nie przerabialiśmy !!!
    Nie podałeś żadnych danych!!!
    Nie wykazałeś pojedynczego błędu w moich obliczeniach!!!
    Po raz czwarty ignorujesz liczby i fakty!!!

Dowiodłeś tylko jaki stek bzdur wciska wam do głowy dziadziuś Mikke.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #201 dnia: Września 19, 2015, 23:52:33 »
    Zmniejszenie VATu pobudza konsumpcję (ceny spadają) a co za tym idzie wzrastają dochody. Skoro wzrastają dochody przychód z podatku dochodowego również wzrasta. Cała sztuka to znaleźć odpowiednią proporcję.
      Dokładnie. Ten gubernator Wisconsin - Scott Walker, bardzo fajnie to tłumaczył, że warto wprowadzić krzywą wzorowaną na jakimś sklepie, zamiast tej Laffera. Otóż, ten sklep, obniża ceny, aby więcej osób mogło skorzystać z jego produktów, stąd ma większe zyski. Niższy VAT, umożliwi, większej ilości osób, branie udziału w tej konsumpcji, napędzając zyski, bo chociażby sklep zamówi więcej produktów i to jest klucz programu. Niezależnie, od obliczeń typu:
    23% - no to tyle i tyle będzie, a jak obniżymy to się zrobi, mniej przecież!
    Trzeba pamiętać, że większa konsumpcja, to więcej zamówień, a to się przekłada na miejsca pracy. Stąd obcinanie podatku dochodowego, przy zachowaniu VATu, może nie być takim genialnym planem. Jest to jedyny możliwy plan, co IvE podkreślił, a lepszy słaby plan, od "jakoś to będzie". Ale to pokazuje, że wbrew temu, że idea Unii jest bardzo fajna, że w sumie, razem możemy znaczyć więcej, to widoczny jest podział na tych, którzy kiedyś trzęśli światem, potem zrobili sobie "kuku" i gdyby nie Unia spadliby do 2 ligi (Zwłaszcza Niemcy, które nie są w RB)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #202 dnia: Września 20, 2015, 09:37:06 »
    Twoje dane nie istnieją są mrzonką, wymysłem, teorią. Nie da się przewidzieć jakie będą wpływy.

Przypominam tylko, że w wydatkach państwa pozostanie tylko spłata, emerytur, armia, policja, służby, rząd. Wszystkie inne koszty znikają. Pieniędzy starczy z 15% VATU i akcyzy aż nadto.

Pogłówny to jest tylko proponowany podatek (chodzi o to aby darmozjadów zmusić do pracy) do tego bardzo prosto go zrobić. Miasta na pewno będą utrzymywać swoje urzędy i nałożą na to miejskie podatki. Jedna z propozycji jest taka (jedna a mam kilka jeszcze!) Dowody mają ważność. Wystarczy tę ważność potwierdzać nalepką (co rok) kodem/czymkolwiek. I albo technologia wymyśli jakieś zdalne zmienianie tego (pewnie się da) albo urzędnik da tą nieszczesną naklejkę. Warunkiem jej otrzymania jest udokumentowanie swoich wpłat pogłównego z przeciągu roku. Lub płatności by się dokonywało przy przedłużeniu. Bez ważnego dowodu nic nie zrobisz, jesteś udupiony. Dlatego ludzie będą tego pilnować. I to jest sposób na kolanie, którego koszty są nikłe. Pewnie można jakoś to zautomatyzować przez internet itd.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #203 dnia: Września 20, 2015, 17:05:56 »
    Twoje dane nie istnieją są mrzonką, wymysłem, teorią. Nie da się przewidzieć jakie będą wpływy.
    Genialny argument. Pokolenia ekonomistów się mylą, tylko jeden wielki i genialny dziadziuś Mikke ma racje.

Przypominam tylko, że w wydatkach państwa pozostanie tylko spłata, emerytur, armia, policja, służby, rząd. Wszystkie inne koszty znikają. Pieniędzy starczy z 15% VATU i akcyzy aż nadto.
    Skoro tak twierdzi facet  który żyje z pieniędzy mamusi, i w życiu nic wspólnego nie miał z ekonomia, to mus być absolutna prawda.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #204 dnia: Września 22, 2015, 22:12:10 »
    Friedman też żył z pieniędzy mamusi? Tatcherowa też?

Panie Waldzios.. litości.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #205 dnia: Września 24, 2015, 18:53:31 »
        To typowy chwyt, przegranego. Gdy nie mam, jak pokonać jego argumentów, zaatakuje jego osobę. Niestety, w Polsce, odkąd pewien polityk, premier, doszedł do władzy, ten chwyt jest często stosowany, gdy rząd, zamiast odpowiadać na pytania opozycji i rzeczowo dyskutować przechodzi do personalnych ataków (Z Kaczyńskim to działało jeszcze, aby wejść na pamięć jego brata. Potem gdy ten dał się sprowokować, to powiedzieć, że uprawia nekropolitykę).
        Ja osobiście, na Korwina nie zagłosuje, ale z przyczyn takich, że obawiam się wprowadzenia czesnego na studia, a poza tym, prywatyzacja lasów, może uderzyć w wielu grzybiarzy w mojej dalszej rodzinie. Czyli, dbam o swój interes. To i tak, rozsądniejsze, niż głosowanie na PO, byle nie PiS ^^

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #206 dnia: Września 24, 2015, 18:56:45 »
    Korwin w aktualnie sytuacji nie chcę prywatyzować lasów to jedna sprawa. Dwa studia i tak Ci nic nie dadzą ^^

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #207 dnia: Września 24, 2015, 19:13:55 »
    XDDDD DZIĘKI! WIESZ JAK MNIE POCIESZYĆ IVONKO.
         Chce. Pisał o tym ostatnio, że powinny być prywatne. Jeszcze, plaże niech sprywatyzuje, przecież są prywatne plaże i by to mogło działać xD

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #208 dnia: Września 24, 2015, 19:34:10 »

Proszę całą wypowiedź obczaić. W najbliższych długich latach nie ma mowy.

Offline Waldzios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #209 dnia: Września 24, 2015, 20:35:14 »
    Friedman też żył z pieniędzy mamusi? Tatcherowa też?
    A co ma wspólnego oszołom Mikke, z autorytetami jak Milton Friedman czy Margaret Thatcher??
    Poza ogólnymi poglądami, nie dostrzegam związku. Żadne z nich nie negowało arytmetyki.

Ja tez jestem absolutnym zwolennikiem liberalnej gospodarki i zdeklarowanym anty-socjalistą, ale JKM uważam za niebezpiecznego idiotę i szkodnika.

Naprawdę nie dostrzegasz różnicy, miedzy teoretyzowaniem a praktycznymi umiejętnościami?

Nie wiem jak ty, ale ja nie poszedłbym do lekarza który jest znany jedynie z krytykowania innych lekarzy (nawet słusznie), mimo ze sam nigdy pacjenta nie dotknął.
    Jeśli ktoś ma zamiar dokonać operacji na otwartym sercu, a nigdy wcześniej tego nie robił, to mam prawo oczekiwać ze przynajmniej opisze przebieg operacji krok po kroku.

Gdyby Mikke nadal zajmował się tylko teoretyzowaniem jak w latach 80, nie było by problemu, sam bym mu napisał pozytywną recenzje, ale on się pcha do rządzenia, a to inna para kaloszy.

Napisze po raz kolejny, w teorii zgadzam się z JKM w wielu kwestiach, to ze stroną praktyczną, a w zasadzie jej brakiem mam problem.

Na przykład, samą koncepcje zlikwidowanie podatku dochodowego popieram w 100%, ale to tylko koncepcja. Mnie interesuje realizacja, a tu nie ma żadnych konkretów.
    "Przyjdziemy zlikwidujemy i jakoś to będzie", to nie liberalizm, to skrajny anarchizm.

I nie mówcie mi ze się nie da, amerykański 'fair tax' tez postuluje likwidacje podatku dochodowego (i pokrewnych) a ma wszystko obliczone co do dolara.

W samej partii KORWIN najgorsze nie jest  to ze nie mają żadnych obliczeń, najgorsze jest ze nawet nie próbują ich dokonać.

Korwin w aktualnie sytuacji nie chcę prywatyzować lasów to jedna sprawa.
    Nikt obecnie nie chce prywatyzować lasów (a przynajmniej nie ma tego w programie), to po pierwsze.
    Po drugie, prywatyzacja lasów jest możliwa obecnie (ustawa z 1991 roku) i nie ma z tym problemów, odbywa się na drodze przetargu.
    Po trzecie, kupno lasu do żaden biznes, właściciel ma masę absurdalnych obowiązków, nie dostaje dotacji, musi płacić podatek leśny, nikt się specjalnie do tego nie pcha.