Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Którą partię popierasz? (głosy można zmieniać w każdej chwili)

Prawo i Sprawiedliwość , SP, PR
    12 (13.8%)
    Platforma Obywatelska
    5 (5.7%)
    Zjednoczona Lewica
    3 (3.4%)
    KORWiN
    48 (55.2%)
    Nowoczesna Ryszarda Petru
    5 (5.7%)
    Polskie Stronnictwo Ludowe
    2 (2.3%)
    Kukiz '15
    12 (13.8%)
    Razem
    0 (0%)

Głosów w sumie: 84

Głosowanie skończone: Października 25, 2015, 12:07:54

Autor Wątek: Wybory parlamentarne 2015  (Przeczytany 67894 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Wybory parlamentarne 2015
    « Odpowiedź #180 dnia: Września 16, 2015, 08:39:18 »
    IvE, daj sobie w końcu siana z nawracaniem wszystkich w koło... Najwyższa pora abyś zrozumiał, że Korwin nie ma monopolu na inteligencję. Nie jest tak, że jeśli wyborca jest świadomy- głosuje na Korwina, reszta to lemingi. Bardzo mi przykro, że tak z samego rana burzę twój świat ale może w końcu byś pojął, że aby być świadomym wyborcą, wcale nie trzeba znać wszystkich programów na wyrywki. Mnie na przykład wystarczy jeden postulat, nie zgadzam się na likwidację podatku dochodowego przy równoczesnym utrzymaniu VATu (który według mnie jest największym kagańcem dla gospodarki, nie wspominając nawet o jego społecznej szkodliwości). Reszta nie jest mi potrzebna, wystarczy to jedno i kalkulator żeby widzieć, że to "kupy się nie trzyma"...

Apeluję więc, przestań obrażać naszą inteligencję i na siłę nawracać nas na "jedyną słuszną" opcję polityczną. Zacznij rzeczowo dyskutować.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #181 dnia: Września 16, 2015, 17:35:20 »
    Ciekawe że zwolennicy Korwina twierdzą, że reszta na niego nie głosuje bo nie rozumie jego poglądów.
    A ja sądzę, że on ma takie niskie poparcie właśnie dlatego, że ludzie go rozumieją. I uważają go za oszołoma o skrajnych poglądach.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #182 dnia: Września 16, 2015, 19:22:19 »
    Wyraźnie zaznaczyłem, że wcale nie sądzę, że wszyscy inni są głupi sam też uważam, że wielu wyborców Korwina nie rozumie poglądów. I nikogo nie nawracam tylko wyrażam swoje zdanie i przedstawiam postulaty mojego kandydata. To Ty Luca zachowujesz się wiecznie jak użądlony w pupe :P. Tylko jakoś nie widzę aby przeciwnicy umieli przedstawić poglądy Korwina a nazywają go tylko oszołomem. Do tego nie podają żadnej alternatywy tylko jakieś mrzonki typu, że trzeba poprawiać system, który doprowadził do tragedii naszej cywilizacji... demokracja miała już swoje 5 minut. A do tego jak już ktoś tak piszę to mimo, że uważam, demokracje za głupotę to chociaż jeden konkretny pomysł jak niby to poprawić ^^

Skoro z VATu są większe wpływy do tego VAT musi zostać bo narzuca nam go Unia to w czym Ty masz problem Luca? Sam Korwina też nie jest zwolennikiem VATu i jest za obniżeniem go do jak najniższego progu 15% narzucanego przez UE. Jednak przyznaję on, że musi VAT zostać na jakiś czas (nawet jak Unia się rozpadnie) ponieważ z czegoś trzeba długi i zaległe emerytury wypłacić. A z czego to zrobić jak z nie najbardziej dochodowego dla budżetu podatku.. A bardziej szkodliwy społecznie jest podatek dochodowy bo jak można karać za pracę.. Oj coś Panie Macieju, zbłądziłeś.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #183 dnia: Września 16, 2015, 21:06:14 »
    Z mojej skromnej wiedzy ekonomicznej wynika, że podatek dochodowy najbliżej ma, z obecnych podatków, do forsowanego przez ciebie pogłównego. Więc gdzie tu konsekwencja (która podobna jest jednym z najistotniejszych punktów programu twojego pupila)? Co więcej, walczysz o wolny rynek a chcesz zachować najbardziej krępujący go podatek??? To się kupy nie trzyma IvE... Ekonomistom ani bankierem nie jestem ale podstawy matematyki znam.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #184 dnia: Września 17, 2015, 09:29:00 »
    Co jest korzystniejsze dla gospodarki i społecznie..

-Wprowadzamy podatek pogłówny dla wszystkich zdrowych mężczyzn powyżej 20 roku życia, zabieramy im co kwartał /miesiąc 200 zł (stała kwota)
    -Wpowadzamy podatek dochodowy tylko dla pracujących 18% czasami nawet wyższy dla bogatszych (karzemy za lepszą pracę? wtf) niezależnie od dochodów

No cóz im więcej pieniędzy w rękach obywatel tym lepiej dla gospodarki dlatego zdecydowanie lepsza jest pierwsza opcja. Do tego druga opcja karze pracujących i zachęca do niepracowania lub pracowania w szarej strefie.

Co do VATu, VAT jest najbardziej dochodowym podatkiem i musi być z dwóch powodów przez jakiś czas utrzmany:
    -15% VAT obowiązkowy jest narzucany przez UE. Korwin postuluje do obniżenia go właśnie do tego progu,
    -Trzeba spłacić długi i wypłacić emerytury zaległe emrytom do tego czasu VAT jest potrzebny bo to najbardziej dochodowy podatek w budżecie prawie 70%.
    -Gdy uda się zrealizować punkt drugi u Unia szcześliwie upadnie to obniży się do progu. który pozwoli na utrzymanie silnej armii, policji i skromnego rządu bez wymogu dalszego spłacania długów (to nasz jedyny problem, bo KORWIN jako jedyna partia ma w ogóle pomysł jak spłacić te długi i podaje konkretny sposób)

Co do reszty podatki będą od nieruchomości i akcyzy.. To nie będzie tak, że podatki znikną. Mają zniknąć bariery dla gospodardki. zakładania firm, a koszt prowadzenia ich ma być zredukowany do minimum. Czyli do pogłównego, od nieruchomości i VATu. W porównaniu do tego co teraz jest i do tego co na świecie.. Zaraz zjadą się tutaj setki. tysiące a nawet miliony firm.
    « Ostatnia zmiana: Września 17, 2015, 10:08:24 wysłana przez ^IvE »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #185 dnia: Września 17, 2015, 18:06:18 »
    IvE, chcesz rozwijać gospodarkę a równocześnie dalej dławić ją VATem... Czy tylko ja dostrzegam tu sprzeczność???

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #186 dnia: Września 17, 2015, 18:20:09 »
    Czy ty w ogóle czytasz?

VAT musi być dopóki jesteśmy w UE.
    Obniżymy go do najniższego możliwego progu czyli 15%.
    Z przychodów zaczniemy spacłać długi i wypłacać zaległe emerutury trochę to zajmie i niestety będzie musiał być.

I tak będą najlepsze warunki dla gospodarki na świecie do tego konkretny pomysł jak spłacić długi. Potem się go zlikwiduje lub obniży do minmum potrzebnego na armie i policje. A jak UE upadnie to sukcesywnie wraz z maleniem długu będzie obniżany.

Luca zgoda i wiemy że jest szkodliwy ale musimy oddać pieniądze ludziom.. My jesteśmy prawica trzeba się wywiązać z długów.

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #187 dnia: Września 17, 2015, 21:47:12 »
    (...) obniży do minmum potrzebnego na armie i policje. A jak UE upadnie to sukcesywnie wraz z maleniem długu będzie obniżany.
    (...)
    Nie wiem jak inni ale ja tu widzę ciągłą mowę o jego obniżaniu, nie likwidacji. Zostawianie sobie furtki- skąd my to znamy??? Podobne treści przeczytałem na stronie Korwina- dlatego też podziękuje temu panu. Kolejny raz nie dam się nabrać...

IvE, zdaje mi się, że nie rozumiesz cały czas mojego przekazu- to jest polityk jak każdy inny a ty bronisz go jak lwica młode. Nie warto za takich umierać...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #188 dnia: Września 17, 2015, 21:58:37 »
    Wut?

A z czego Ty Panie Macieju chcesz spłacić te długi. Proszę o konkretną dyskusje a nie znowu banały. Potem się dziwicie, że zarzucam ludziom zero zapoznania się z programem i zero logicznego myślenia. Ja w pupie mam Korwina ja bronię poglądów i ideałów normalnej zdrowej cywilizacji. To że akurat mamy zbieżne poglądy to mam na siłę mówić inaczej bo będę nazywany tym skrajnym lub kucem? Dobre żarty.

Cóż nie wymagam od młodego ojca i męża żeby znał się na polityce litości jednak i trochę czytania i argumentów proszę. Już mi ręce opadają :P

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #189 dnia: Września 17, 2015, 22:07:03 »
    Przecież jasno parę postów temu napisałem co sądzę o podatkach...

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #190 dnia: Września 18, 2015, 19:37:54 »
    Co jest korzystniejsze dla gospodarki i społecznie..

-Wprowadzamy podatek pogłówny dla wszystkich zdrowych mężczyzn powyżej 20 roku życia, zabieramy im co kwartał /miesiąc 200 zł (stała kwota)
    -Wpowadzamy podatek dochodowy tylko dla pracujących 18% czasami nawet wyższy dla bogatszych (karzemy za lepszą pracę? wtf) niezależnie od dochodów

Ot i esencja KREMLiNA, totalna pogarda dla matematyki. Kupcie sobie kalkulatory, na litość boską!!!

Wpływy z PIT to 42,4 mld w 2014 roku.

13mln mężczyzn w wieku produkcyjnym x 4 kwartały x 200 PLN = 10,4 mld
    13mln mężczyzn w wieku produkcyjnym x 12 miesięcy x 200 PLN = 31,2 mld

42,4 mld = 10,4 mld/31,2 mld ???
    Dyskalkulia ???

-Trzeba spłacić długi i wypłacić emerytury zaległe emrytom do tego czasu VAT jest potrzebny bo to najbardziej dochodowy podatek w budżecie prawie 70%.
    Litości, długi spłaca się pieniędzmi, nie populistką.
    Filmiki na youtubie i tania propaganda na wykopie, to nie waluta!!!

-Gdy uda się zrealizować punkt drugi u Unia szcześliwie upadnie to obniży się do progu. który pozwoli na utrzymanie silnej armii, policji i skromnego rządu bez wymogu dalszego spłacania długów
    A to wszystko ma podstawie słów stetryczałego miłośnika Adolfa H., który od 30lat powtarza te same bzdury i które jakoś do tej pory się nie spełniły.
    Miłego czekania.
    (to nasz jedyny problem, bo KORWIN jako jedyna partia ma w ogóle pomysł jak spłacić te długi i podaje konkretny sposób)
    Pomysł opierający się na panicznym strachu przed dotknięciem kalkulatora.

BTW. Psycholodzy Mark Ashcraft i Elizabeth Kirk z uniwersytetu w Cleveland w USA,zidentyfikowali zaburzenie psychiczne opisane jako paniczny lęk przez zadaniami matematycznymi ('Mathematical anxiety').

« Ostatnia zmiana: Września 18, 2015, 19:56:03 wysłana przez Waldzios »
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #191 dnia: Września 18, 2015, 20:17:58 »
    totalna pogarda dla matematyki. Kupcie sobie kalkulatory, na litość boską!!! Wpływy z PIT to 42,4 mld

Totalna pogarda dla ekonomii - podawać przychód jako dochód. :)

Offline Waldzios

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • "Let me see your war face."
    « Odpowiedź #192 dnia: Września 18, 2015, 20:30:28 »
    Totalna pogarda dla ekonomii - podawać przychód jako dochód. :)
    Analfabetyzm???

wpływy «suma pieniędzy wpłacona do kasy»
    "There Ain't No Such Thing As A Free Lunch"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #193 dnia: Września 18, 2015, 21:18:28 »
    Nie wiem jak zmniejszanie podatku pomoże spłacić długi. Może pobudzić gospodarkę, ale z pewnością zmniejszy wpływy państwa, a wtedy pod nóż pójdą kolejne służby czy usługi. Żeby bez konsekwencji zmniejszać podatki trzeba mieć wystarczającą rezerwę. Teraz nikt już takiej nie ma.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #194 dnia: Września 18, 2015, 21:57:46 »
    Kolega chyba na matematyce spał...

Zmniejszenie VATu pobudza konsumpcję (ceny spadają) a co za tym idzie wzrastają dochody. Skoro wzrastają dochody przychód z podatku dochodowego również wzrasta. Cała sztuka to znaleźć odpowiednią proporcję.

IvE, jeszcze jedno pytanie, czemu do jasnej cholery podatki traktujesz jak karę? To jest coś najnormalniejszego w świecie, utrzymanie państwa kosztuje.