Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Kącik Warhammer'a  (Przeczytany 10762 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hubtus

• Użytkownik
    • Piwa: 174
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Kącik Warhammer'a
    « Odpowiedź #45 dnia: Maja 26, 2016, 23:10:43 »
    Akurat optymalizacja tego tytułu jest obecnie żenująca. Zresztą potwierdzają jej brak te testy:https://www.youtube.com/watch?v=qVJoI6sQyAM. Na benchmarkach wszystko jest piękne, ale jak już przychodzi do zwykłych bitew na dużą skale to jest już kiepsko. Pewnie z czasem gra zostanie zoptymalizowana tak jak każdy total war, tylko tutaj nasuwa się pytanie po co kupować te preordery od nich, skoro ostatnio wszystkie ich tytuły są dużo bardziej grywalne kilka miesięcy po premierze? Może to własnie dodatkowa frakcja ma być nagrodą pocieszenia za cierpeinia jakie muszą przejść gracze tuż po premierze?:P

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #46 dnia: Maja 27, 2016, 03:40:05 »
    W moim przypadku wystarczył upgrade komputera za 1,4tyś zł.
    a to nie jest tyle co jak za połowę jak nie więcej? :P Też mi upgrade.

W sumie to dziwię się ludziom, co kupują preordery czy premierówki rozbudowanych gier, które wiadomo, że będą jakoś niezbalansowne, zbugowane, bo po prostu tak już mają. Mnie by to denerwowało. Ale widocznie muszą mieć "już"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #47 dnia: Maja 27, 2016, 07:43:47 »
    a to nie jest tyle co jak za połowę jak nie więcej? :P Też mi upgrade.

W sumie to dziwię się ludziom, co kupują preordery czy premierówki rozbudowanych gier, które wiadomo, że będą jakoś niezbalansowne, zbugowane, bo po prostu tak już mają. Mnie by to denerwowało. Ale widocznie muszą mieć "już"
    Wiesz huth'cie, jak się wymienia 90% zawartości kompa to można mówić o upgradzie. W tym system operacyjny z przestarzałego XP na Win7.
    W kwestii zakupu - cóż, sam preorderuję tylko gry Paradoxu, bo to solidna firma. Do zakupu WH (już po premierze) nakłonił mnie kolega.

Offline huth

« Odpowiedź #48 dnia: Maja 27, 2016, 17:36:47 »
    90% to już jest gruntowny remont :P

Kurczę trochę nie ogarniam tego, że ludzie naprawdę kupują te karty za 1500... a najlepsi są ci co biorą premierowe referencyjne
    Jeszcze rozumiem tyle za procka, choć i tak napompowane te ceny inteli

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Maja 27, 2016, 18:42:31 »
    Powiem tak. Za 1,4tyś można sobie solidnie podrasować kompa, wymienić system operacyjny, kartę graficzną, sieciową, obudowę, dysk, wiatraczek i parę innych rzeczy naraz. Trzeba tylko wiedzieć, gdzie kupować :P.

Offline huth

« Odpowiedź #50 dnia: Maja 27, 2016, 18:52:28 »
    no jak to, przecież nówka 970 kosztuje 1500, używka max 1/3 taniej, dysk to lajtowo 300, no to zostanie na wiatraczek :P

no przecież nie powiesz mi, że kupujesz coś gorszego niż 970 i odblokowane intele, przecież trza mieć warhammera i wieśka na ultra

Offline Mongol

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • For the Horde
    « Odpowiedź #51 dnia: Maja 28, 2016, 16:12:56 »
    Sugerowanie że ja nie piracę wszystkiego jak leci - muzyki, filmów, gier i innych dzieł kultury.
    Kurcze, każdy na tym świecie chce zarobić jak najwięcej by się nie narobić i wydać jak najmniej, często dorabiając się nie do końca fair i w porządku do innych, a ja będę pokornie wydawał pieniądze na rozkrojony gniot czy film (XD wybaczcie) kiedy leży na ziemi za darmo i tylko podnosić. Ja rozumiem że firmy chcą zarobić, ale uważam że gry komputerowe to rodzaj sztuki i totalnym sknerstwem jest taka silna komercjalizacja ich.
    Ja w szafie gier mam sporo, bo kupno gry to moja forma wdzięczności za produkt.
    Z resztą płacę wymagam co nie? Nie mówiąc że ja nic nie kradnę tylko mi się pliczki na komputer pobierają.
    Inb4 zaraz ktoś powie że jak Polak nie może czegoś podnieść i zeżreć to to nie jest produkt pracy.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Maja 28, 2016, 16:44:04 »
    no jak to, przecież nówka 970 kosztuje 1500, używka max 1/3 taniej, dysk to lajtowo 300, no to zostanie na wiatraczek :P

no przecież nie powiesz mi, że kupujesz coś gorszego niż 970 i odblokowane intele, przecież trza mieć warhammera i wieśka na ultra
    Kupiłem 960 na przecenie w tańszym sklepie internetowym. Wszyscy z ojcem tak zkalkulowaliśmy, by za jak najmniej maksymalnie możliwie usprawnić stary komputer (którego mam od 2002r.).

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #53 dnia: Maja 28, 2016, 17:15:19 »
    Nie mówiąc że ja nic nie kradnę tylko mi się pliczki na komputer pobierają.

(click to show/hide)

Żeby nie było że ten post to czysty offtop jakiegoś łowcy piractwa, mam jedno pytanie dotyczące fizycznego aspektu Warhammera.
    Jakiś czas temu kupiłem sobie 'zestaw startowy' do 40k. Męczy mnie jedna rzecz na temat której spotkałem się z wieloma różnymi opiniami i chociaż to pytanie zabrzmi idiotycznie, cóż, jestem w tym wszystkim kompletnie zielony.
    A owo pytanie brzmi;
    Figurki należy najpierw posklejać, czy pomalować?
    Większość pytanych osób doradzała mi żeby nigdy najpierw nie malować lecz zawsze sklejać, ale np. przy figurce z plecakiem po sklejeniu nie sposób wcisnąć jej pędzelek z farbą pomiędzy plecy a plecak.
    Rozjaśni mi ktoś tą kwestię? ♥
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Dragan

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: -14
    « Odpowiedź #54 dnia: Maja 28, 2016, 17:34:59 »
    rzeczy kryjące się pod pojęciem multimedia są postrzegane z perspektywy prawa inaczej niż programy komputerowe. Mówi o tym artykuł 23. ustawy o prawie autorskim, tak zwany "dozwolony użytek prywatny"

Przecież filmy, w tym pełnometrażowe produkcje z budżetami pokroju kilkidziesięciu milionów dolarów to też multimedia. Próbujesz powiedzieć że ściąganie ich z torrentów albo innego chomika jest legalne? Ten budżet trzeba jakoś zwrócić, czy twórcy nie są według ciebie tutaj w jakimś stopniu okradani? Niby walczysz z piractwem a sam piszesz treści za, zdecyduj się po której stronie jesteś.

Offline Maciek.

• Użytkownik
    • Piwa: 164
    « Odpowiedź #55 dnia: Maja 28, 2016, 17:43:09 »
    Większość osób, które mówią żeby nie kleić, maluje aerografem lub bawi się w magnesy. Osobiście preferuje sklejenie ze sobą nóg, torsu i głowy, reszta oddzielnie najlepiej montowana na jakimś korku. Chyba, że model ma na tyle wysoko podniesione ręce i brak plecaka, wtedy wszystko sklejam.
    Sporo osób najpierw skleja, bo nie mają czasu żeby wszystkie pomalować za jednym zamachem pomiędzy turniejami.
    Swoją drogą, wiesz że modeli z podstawki nie trzeba kleić?
    Może i mam zblazowany umysł ale przynajmniej jestem jebnięty :////

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #56 dnia: Maja 28, 2016, 18:09:22 »
    Moje chyba jednak trzeba, po złożeniu bez dodaniu kleju ów model najzwyczajniej w świecie się rozpada :p
    Wielkie dzięki za odpowiedź :D

@Dragan
    Oczywiście ze filmy, jako element wliczający się do multimediów można sobie bezkarnie pobierać, nawet z nielegalnych źródeł pod warunkiem że są one już komercyjnie rozpowszechnione (nie można pobierać np. filmów które nie weszły jeszcze do sklepów). Co więcej, nawet jeżeli miałbyś zawalony takimi filmami cały dysk - władza i tak nie ma się o co przyczepić, pod warunkiem że nie masz np. 15 kopii jednego filmu, wówczas mógłbyś być podejrzany o rozpowszechnianie. Całkowicie zabronione w Polsce jest natomiast udostępnianie/rozpowszechnianie ściągniętych multimediów (nadmienię tutaj iż podanie koledze na facebooku linka do filmu to też karalne udostępnienie). Kary za to przewiduje, o ile dobrze pamiętam, artykuł 116 ustawy o prawie autorskim którego już nie będę tu przytaczał, można wygooglować.
    Ciągnąć i używać sobie możemy do woli pod warunkiem że nie przegniemy pały. Wyznacznikiem tego przegięcia jest z kolei artykuł 35 tej samej ustawy, który mogę wrzucić bo jest króciutki.
    Cytat: Ustawa o prawie autorskim, artykuł 35
    Dozwolony użytek nie może naruszać normalnego korzystania z utworu lub godzić w słuszne interesy twórcy.
    Nie polecam też pobierania przez torrenty ani inne klienty działające w architekturze p2p, bo w tym przypadku ciągnąć automatycznie udostępniamy a więc i podpadamy.
    Na koniec podkreślam, powyższy tekst dotyczy pobierania multimediów, a nie oprogramowania (w tym gier).

Jestem przeciwny piractwu, jednak staram się patrzeć na sprawę obiektywnie, w tym przypadku z perspektywy prawnej żeby wytłumaczyć Mongołowi co mu wolno a co nie (patrząc na jego wpisy, on sam nie ma o tym pojęcia). Ze względu na powyższe ominąłem również poszkodowanych twórców filmów o których w sumie teraz możemy porozmawiać.
    Ja swoją opinię wyrażę w dwóch niedługich zdaniach.
    Dlaczego po wpisaniu w chociażby googla nazwy filmu już na pierwszej stronie wyskakują witryny oferujące darmowe pobranie? Gdyby ci twórcy faktycznie tak desperacko musieli ratować swój majątek i budżet, walczyliby ze źródłem tego zjawiska, tymczasem cały rynek "pirackich filmów" hula jak szalony.

Swoją drogą, skoro już wyjaśniliśmy sobie że piractwo nie dotyczy multimediów, fraza "pirackie filmy" kompletnie traci swój prawny sens i oznacza w tym momencie filmy o/z piratami.

"To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Ganczo

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Napoleon jest moim ulubionym wodzem
    « Odpowiedź #57 dnia: Czerwca 23, 2016, 15:29:01 »
    Ja tam ciągle poluje na Imperial Knighta w dobrej cenie. Mam dreda, pare termosów, assualtow i zwykły squad. Ale ostatnio ciągle okazje przechodzą mi przed nosem ehhh :/ Imperium > wszyscy, nawet z tym nie handlujcie. Witch Hunterzy są fajniejsni nawet od czekistów kislevu :>

Cytat: Moontor
    Powód porażki tego turnieju wypatruję we własnej osobie dlatego postanowiłem już nigdy więcej nie organizować żadnych turnieji na NW.

Offline Dominique

• Użytkownik
    • Piwa: 60
    « Odpowiedź #58 dnia: Czerwca 28, 2016, 21:19:48 »
    Czy jest też tutaj poruszany wątek Warhammera jako RPG?
    "Przystojny, ale niezły ch*j.
    Poza tym pedofil.   
    Powinnam uciekać.   
    Ale mnie intryguje."

Offline Haazheel

• Użytkownik
    • Piwa: 17
    « Odpowiedź #59 dnia: Lipca 09, 2016, 16:58:48 »
    Niet, najnowszego TOTAL WARA w uniwersum Warhammera (Stare Królewstwo czy jakoś tak) nie 40k, choć było by ciekawie.
    Ja na pewno nie kupie tej gry, komp mi jej nie przełknie i będzie się kurzyć.