Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I: Agora] Stan wyjątkowy (odwołany)  (Przeczytany 2131 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    [Kampania Forum.: I: Agora] Stan wyjątkowy (odwołany)
    « dnia: Kwietnia 12, 2015, 16:35:48 »
    Ludu Zendar, ze względu na bezpośrednie zagrożenie dla samego miasta Zendar, ogłaszam stan wyjątkowy. Oznacza to, że jako król mam od tej chwili nieograniczone uprawnienia i władzę absolutną. Nikt, włącznie z senatem, nie może w trakcie trwania tego stanu podważać moich działań. Równocześnie obiecuję wycofać ten stan, gdy odeprę Swadian, czyli gdy miasto będzie bezpiecznie.

Wydaję również pozwolenie Wielkiemu Sędziemu na tymczasowe aresztowania wszystkich, którzy będą rzucali cień podejrzeń o współpracę z wrogiem.

Podpisano
    Król Dykcio I
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 19:15:53 wysłana przez Kradus »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Stan wyjątkowy
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 12, 2015, 18:49:21 »
    Tak trzymać!
    obiecuję wycofać ten stan, gdy odeprę Swadian, czyli gdy miasto będzie bezpiecznie.
    Jasne, jasne...

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 12, 2015, 20:09:23 »
    Jaki stan wyjątkowy? Gdzie to jest w konstytucji ja się pytam.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 12, 2015, 20:31:08 »
    Właśnie o to chodzi, że nie ma w konstytucji - w tym cały dowcip.
    No to jest jednak fajne zagranie.

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 12, 2015, 20:57:04 »
    Popieram - wróg u bram to trzeba działać by nikt nam w trakcie tych trudnych chwil nie srał we własne gniazdo.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Rodeel

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 12, 2015, 21:12:30 »
    Stan wyjątkowy nic nie pomoże, jeśli burgrabia Zendar nie podejmie żadnych działań, by miasto mogło się bronić, w razie gdyby Swadianie zdążyli przystąpić do szturmu przed przybyciem odsieczy.

Król rządzi w obozie wojskowym i tam zaostrza zasady, ale zendarczyków, oddzielonych klinem wojsk swadiańskich od króla, zdaje się nie obchodzi stan wyjątkowy i polityczne sprzeczki z nim związane, a raczej jego przyczyny. Przyczyny, które są coraz bliżej murów stolicy. Zendar coraz bardziej przypomina przybytek na kółkach, a wydaje mi się, że Rada Miejska i garnizon zdaje się nie przejmować Swadianami.

Czuję, że w razie szturmowania miasta czeka nas tragedia. Dzisiaj jakiś śmieszek przeskoczył przez mury miejskie i krzyczał, że ''tymi ręcami obali władzę'', mimo stanu wyjątkowego do teraz pozostaje bez konsekwencji. Jak to jest nasza organizacja, to nawet powszechna mobilizacja nie ocali Zendaru. Wielki Sędzia powinien aresztować każdego, kto doprowadził do takiego stanu umocnień. Mam nadzieję, że po zakończeniu wojny burgrabia zrobi coś z murami, bo to przypomina raczej płot niż fortyfikacje.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 12, 2015, 21:20:25 »
    Mam nadzieję, że świeżo powołana straż miejska upora się z wrogą agenturą w mieście, a także jeszcze gorszą nawiedzającą nasz kraj w trudnych chwilach- defetystami.
    Jednakowoż trzeba przyznać mury Zendaru nie są w stanie najlepszy, ale wina to tylko i wyłączna poprzednich królów Zendarskich. Żywię nadzieję, że nowy burgrabia jak tylko dostanie na to środki do budżetu miasta, naprawi je na całej długości.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 12, 2015, 21:24:41 »
    Żywię nadzieję na powołanie Rady Jedności Narodowej, organu złożonego z: po pierwsze króla, jako absolutnego na czas stanu wojennego władcę Four Ways, marszałka senatu, kanclerza, sędziego i burgrabiego Zendaru.

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 12, 2015, 21:25:00 »
    Racja! Powinniśmy coś zrobić z tymi umocnieniami. Ja niestety jestem zajęty obowiązkami straży, ale sądzę iż utworzyć powinno się grupę gdzie każdy sprawny mężczyzna(oprócz straży, którzy szukają zdrajców) będzie zbierał z pobliskiego lasu budulec na barykady i pomagał przy budowie umocnień. Jeśli tego nie załatwimy to niech Starzy Bogowie się nad nami zlitują.

Straż działa i będzie działać do ostatniej godziny Zendaru, proszę się o to nie martwić.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 12, 2015, 21:33:49 »
    A z nadwyżek surowca zbudujemy taką wielką, ale to wielką łódź! Ja już stawiam pierwsze stemple i dechy...

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 12, 2015, 21:46:15 »
    Przepraszam, lecz zartowanie z tego tematu jest w naszej sytuacji nie na miejscu.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 12, 2015, 22:46:42 »
    Nakazałem już kontrolę murów i naprawę wszystkich podniszczonych czy słabszych jego kawałków. Straż miejska już się zorganizowała, ale nakażę każdemu mężczyźnie zdolnego do trzymania miecz by walczył za Zendar, bronią wydaną mu z miejskich magazynów. Środki także zostaną powzięte by kobiety, dzieci i starcy znaleźli się daleko od murów i byli bezpieczni na wypadek gdyby walka przeszła na ulicę. Także, jako baron Ushkuru, stanę na czele oddziału z mojej baronii i z mieczem będę bronił muru.

Adam z Kur, 1 Burgrabia Zendaru, 1 Baron Ushkuru
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 12, 2015, 22:53:59 »
    Proponuję aby kobiety, dzieci i tchórze udali się na czas walk do bezpiecznych baronii i zamków. Ofiaruję pospolite ruszenie z Amare na ochronę transportów z nimi.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    Odp: Stan wyjątkowy (Zendar oblegane)
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 13, 2015, 00:46:41 »
    Oblężnie się rozpoczęło

Zdążyłem powołać jeszcze 18 świetnie wyszkolonych żołnierzy do broni. Armie oblegających liczą kolejno: 53, 54, 54, 68 żołnierzy. Pod moją komendą (włącznie ze mną) mam 79 żołnierzy zdolnych do walki (reszta jest ranna, jednak do dnia szturmu powinna odzyskać sprawność). Biorąc pod uwagę, że to my się bronimy za grubymi murami, jesteśmy raczej na wygranej pozycji.

To niestety nie koniec wieści. Zwiadowcy powrócili z raportami. Są one bardzo niepokojące. Jeden z dwóch nowo-zdobytych zamków (przykro mi hrabio Prusak, chodzi o Senuzgde) również jest oblegany i długo się nie utrzyma.. Jeśli upadnie odbiję go natychmiast po wybronieniu Zendar.

Jest jeszcze jedna wiadomość, ponownie nieprzychylna dla nas. Król Harlaus jest zaślepiony nienawiścią do Zendar i chce naszego upadku ponad wszystko. W obliczu natarcia nordyckich jarlów on porzucił zachód z Praven i zmierza z posiłkami by poprowadzić osobiście szturm na mury Zendaru. Prowadzi pokaźną armię ponad 200 ludzi, a wraz z nim podąża lord, który ma ich 60. Jest nie dalej niż 2 dni drogi od Zendar. Może dotrzeć nawet szybciej.

W obliczu tak wielkiego zagrożenia powołuję Radę Obrony Narodowej (RON). W jej skład wejdzie marszałek senatu, Wielki Sędzia, kanclerz oraz Burgrabia Zendar. Zostanie ona rozwiązana po zażegnaniu kryzysu. Proszę, aby członkowie RON natychmiast wysłali mi drogą prywatną swoje propozycje planu B, na wypadek, gdyby sprawy przybrały bardzo zły obrót.
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    Odp: Stan wyjątkowy (odwołany)
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 18, 2015, 02:03:35 »
    Kryzys zażegnany

Oficjalnie odwołuję stan wyjątkowy! Nie jesteśmy już zagrożeni. Dziś w nocy, gdy większość z was smacznie spała, my rozpoczęliśmy działania bitewne. Najczarniejszy scenariusz się nie sprawdził, ponieważ... Swadianie są beznadziejnymi strategami. Gdy król Harlaus dotarł na miejsce oblężenia Zendar wraz z dużymi posiłkami, zamiast szturmować miasto, rozdzielił on armie. Dwóch hrabiów odesłał do kraju, by walczyli z Nordami. Resztę zabrał ze sobą i odstąpił oblężenia Zendar, po to, aby przystąpić do oblężenia Derchios- zamku znajdującego się przy naszej północnej granicy. Oczywiście nie czekałem i ruszyłem w pogoń za lordami odesłanymi w kierunku Praven. Z łatwością się z nimi rozprawiłem i pojmałem ich. Dzięki temu Devlian i Delinard dołączyli do swojego swadiańskiego towarzysza w lochu.

Niestety równocześnie upadł zamek Senuzgda na południu. Odbicie go będzie moim pierwszorzędnym celem. Wpierw jednak wykorzystałem kolejny uśmiech losu. Czyżby boski dar? Dar od postacią głupoty Harlausa? Odesłał i pozostałych lordów do Swadii, by samemu poprowadzić oblężenie Derchios. Myślał, że uchroni go ponad dwie i pół setki żołnierzy. Oczywiście tym razem nie udałem się w pogoń za odesłanymi wojskami. Idealnie odsłonił mi się sam król Swadii... Uderzyliśmy szybko i zdecydowanie. Pomagał fakt oblężenia, przez co agresorzy byli odsłonięci na tyłach. Szybka szarża ciężkiej kawalerii zaczęła kruszyć ich przewagę liczebną. Choć wciąż była znaczna, co dodawało złudnego poczucia bezpieczeństwa naszemu wrogowi królestwa numer 1. Na ten moment czekałem długo, specjalnie przed bitwą wyposażyłem się w rhodocki dwuręczny tasak, by móc zabić go w pojedynku przeciwko jego dwuręcznemu wielkiemu mieczowi. Do walki doszło, a starcie to przegrał. Niestety został tylko ogłuszony i zdołał uciec z pola bitwy, mimo że jego armia została rozbita. Ale przyjdzie jeszcze czas sądu dla Harlausa...
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)