Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I: Agora] Ankieta ekonomiczna  (Przeczytany 1436 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tymus3

• Użytkownik
    • Piwa: 15
    [Kampania Forum.: I: Agora] Ankieta ekonomiczna
    « dnia: Kwietnia 04, 2015, 18:52:08 »
    Witajcie drodzy obywatele!
    Chciałbym zachęcić was do wzięcia udziału w małej ankiecie, która pozwoli nam zorientować się co sądzicie na temat wprowadzenia aspektów ekonomicznych w tej grze. Sam chwilowo tu nie będę was zanudzał na czym miałoby to polegać, bo wszystkiego można się dowiedzieć z ankiety. Oczywiście na każde pytanie śpieszę z odpowiedzą i już teraz mogę was wszystkich zapewnić, że może to na pozór wydawać się złożone, jednakowoż wcale takie nie jest. System będzie dla każdego przejrzysty i przyjazny.
    A oto link do samej ankiety:
    http://www.interankiety.pl/interankieta/18f69159eff212a7b260953b7696868b
    zachęcam do tego aby każdy ją wypełnił, szczególnie że samo wypełnienie zajmuje około 30 sekund.
    Polecam i pozdrawiam
    Tymus Ahmed
    Baron Amere
    Wielki Sędzia Zendaru
    « Ostatnia zmiana: Marca 20, 2020, 19:15:38 wysłana przez Kradus »

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Ankieta ekonomiczna
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 04, 2015, 22:00:45 »
    Czy jesteś za wprowadzeniem ekonomii w kampanii?
    Nie rozumiem. Co to znaczy 'ekonomia' z perspektywy tej forumowej gry.... Będzie jakaś wywmiana towarów/usług i może jeszcze waluta? Ktoś to będzie liczył? Czy to będzie bardziej role-playowo, że np. Pożoga stawia fabrykę zapałek na ulicy Przyrzecznej 10a, dającą pracę samotnym matkom i studentom..  i już? :P

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 05, 2015, 10:10:28 »
    Ostateczny kształt naszej propozycji będzie odzwierciedleniem woli społeczeństwa wyrażonej w ankiecie. Jednak jak patrze teraz na wyniki, to jeśli zbyt się nie zmienią, ekonomia będzie z grubsza wyglądała tak:
    Każdy obywatel dostanie początkową sumę pieniędzy(nie za dużo, ani nie za mało). Sam zdecyduje co chce z nią zrobić. Czy będzie chciał założyć spółkę albo coś wybudować?. A może pójdzie dorabiać jako urzędnik państwowy czy pracownik jakiejś spółki. To wszystko będzie zależało od waszej woli.

Oczywiście będą różne mechanizmy rynkowe(oczywiście tylko tyle by nie było to zbyt trudne do ogarnięcia). Czyli jak np. postawicie tą fabrykę, będziecie musieli zatrudnić w niej pracowników(zależnie od władz, mogą być jakieś świadczenia socjalne). Po tym jak dostarczycie surowic(drewno i siarka), ruszy produkcja. Towar gdzieś będzie trzeba zmagazynować i sprzedać. A dopiero potem można liczyć zyski. Co więcej trzeba będzie np. uważać bo mogą wystąpić wydarzenia losowe typu "przypadkowy pożar". Tutaj przedstawiłem wariant trochę bardziej rozbudowany, ale gwarantujący RP.

Nad tym wszystkim czuwałaby jakaś zaufana osoba(np. z KNK, ale może być też ktoś z poza niej). Żeby nie było dużo pracy przy tym, a także by aspekt ekonomiczny nie zdominował kampanii, np. rozliczenia byłby tylko co drugi tydzień. Co więcej szykujemy odpowiednie arkusze kalkulacyjne, by wszystko było jasne i przejrzyste. Jednak trzeba pamiętać, zawsze będzie miejsce na jakieś "wydarzenie losowe".

Mam nadzieję że odpowiedziałem na pytanie :)

Offline SNIPer

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 05, 2015, 18:35:18 »
    No dobra, a co z podatkami?

Czy Nasze zasoby pieniężne będą cotygodniowo uszczuplane na rzecz korony? Jeżeli tak, to jaki typy podatków i od kogo będą pobierane?

Jeżeli podatki pojawiłyby się, to czy realnie wpływałyby na wysokość środków którymi dysponowałby król?
    Ora et Labora

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 05, 2015, 19:00:06 »
    Już spieszę  z wyjaśnieniami.
    No dobra, a co z podatkami?

Czy Nasze zasoby pieniężne będą cotygodniowo uszczuplane na rzecz korony? Jeżeli tak, to jaki typy podatków i od kogo będą pobierane?

Jeżeli podatki pojawiłyby się, to czy realnie wpływałyby na wysokość środków którymi dysponowałby król?
    Podatki, oczywiście byłby bo być muszą. Jednakże z jednej strony dyskutujemy nad ich sposobem rozłożenia. Ponadto wszystko zależy też od wyników ankiety. Swoją drogą już jest 21 głosów, a liczę że po osiągnięciu pułapu 30 głosów podam jaka formuła uzyskuje w niej większość. Ze swojej strony mogę zapewnić, że podatki będą tak niskie jak to możliwe i nie będą obciążały budżetów domowych.
    W pewnym sensie też wpływałyby na kampanię online. Myślę że nie ma potrzeby wysyłania królowi worów ze złotem kiedy działalność jego i jego armii jest finansowania z rent z królewszczyzny. Jednakowoż będzie istnieć możliwość wsparcia budżetu króla z budżetu państwowego w trudnej sytuacji, albo wystawienia oddziału(jak to miało niedawno miejsce) na koszt państwa.

Skorzystam z okazji i odpowiem jeszcze na kilka pytań które pojawiły się w pytaniu 5 ankiety.

Kto ustalałby wysokość podatków?(i ich rodzaje?)
    Myślę że senat i król. Szczególnie teraz jak zostało przegłosowane w ostatniej ustawie, udział króla w posiedzeniach senatu, byłoby to łatwe do osiągnięcia.

Co obywatele niby robiliby z pieniędzmi?
    Obywatele mogliby wydawać pieniądze w różnoraki sposób. Obstawać zakłady podczas turniejów. Wydawać je na różnorakie intrygi(swoja drogą pojawiło się parę interesujących sugestii w ankiecie). Albo można by iść za przykładem kupca Wierzynka, który w tawernie Four Ways wydał ucztę podejmując króla Zendaru, Rhodoków i Swadii kilkadziesiąt lat temu. Oczywiście mogliby je też wydawać na budynki:domy/sklepy etc. oraz na pomnażanie tego majątku przez np. handel.

Ponadto zwracam się z 2 apelami.
    Do liderów partii politycznych aby przysłali mi na PW i propozycje/stosunek/spostrzeżenia odnośnie tego przedsięwzięcia.
    A także do każdego z Was, szanownych obywatelów Zendaru abyście wypełnili tą ankietę.

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 05, 2015, 20:21:54 »

Co obywatele niby robiliby z pieniędzmi?
    Obywatele mogliby wydawać pieniądze w różnoraki sposób. Obstawać zakłady podczas turniejów. Wydawać je na różnorakie intrygi(swoja drogą pojawiło się parę interesujących sugestii w ankiecie). Albo można by iść za przykładem kupca Wierzynka, który w tawernie Four Ways wydał ucztę podejmując króla Zendaru, Rhodoków i Swadii kilkadziesiąt lat temu. Oczywiście mogliby je też wydawać na budynki:domy/sklepy etc. oraz na pomnażanie tego majątku przez np. handel.

No właśnie, czyli tak jak myślałem wszystkie pomysły sprowadzają się do pomnażania pieniędzy, czyli zwyczajnego podniecania się posiadaniem coraz większej ilości pieniędzy. :P

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 05, 2015, 20:25:23 »
    Jeśli chcesz możesz też rozdać pieniądze biednym, możesz mieć z tego satysfakcję :p
    Szczerze powiedziawszy to decyzja każdego z was co chcecie robić z tymi pieniędzmi, podałem pewne możliwości ale nie znaczy to, że innych nie ma.

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 06, 2015, 19:11:47 »
    Z uwagi na to że ostatnio nikt więcej nie wypełniał ankiety, zamknę ją już jutro i przedstawię wyniki. Na jej bazie zostanie napisana ustawa i odpowiednio opisany system ekonomiczny by był jak najprostszy. Zachęcam jeszcze tych którzy tego nie zrobili do napisania ankiety, a także przedstawicieli Pożogi i SPOPE by mi na PW wyrazili opinię ich partii na temat ekonomii.

Ponadto informuję, że osoby które chciałby nadzorować ten system ekonomii zgłosiły się do mnie na PW. Od biedy ja sam mogę to robić ale boję się, że ktoś mnie o brak obiektywizmu posądzi, a więc przygotowałem już arkusze kalkulacyjne tak, że nawet największy matematyczny laik połapie się w tym systemie obliczeń.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 06, 2015, 21:12:54 »
    Każdy członek Pożogi jest sobie sterem i będzie na własną rękę się angażował.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 06, 2015, 22:04:59 »
    Już spieszę  z wyjaśnieniami.Podatki, oczywiście byłby bo być muszą. ...
     Kto ustalałby wysokość podatków?(i ich rodzaje?)
    Myślę że senat i król. Szczególnie teraz jak zostało przegłosowane w ostatniej ustawie, udział króla w posiedzeniach senatu, byłoby to łatwe do osiągnięcia.

A kto powiedział że być muszą? Zrabują nasze pieniądze i ktoś się na górze będzie pasł?
    Jeśli król/senat poweźmie jakiś plan i będzie potrzebował więcej pieniędzy to ogłosi pobór daniny i będziemy płacić.
    A pomysł żeby zbierać pieniądze, a potem wymyślać co z nimi robić to czyste złodziejstwo!
    (na argument że wszystkie państwa tak robią, odpowiem że rządzą nimi [i nami :)] złodzieje...)

"Kto ustalałby wysokość podatków?(i ich rodzaje?)
    Myślę że senat i król."
    Nemo iudex in causa sua!
    O ew. podatkach winien decydować cały naród, boć to on będzie nimi łupiony.

Ich rodzaje?!?! To nie będzie normalna stała opłata??? Tylko dochodowy, ZUS, opł. klimatyczna, NFZ i pewnie jeszcze od rudych włosów, co?

tymus3 i psie Sabo! Nie idźcie tą drogą! :)
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline tymus3

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 07, 2015, 15:27:36 »
    Zamykam ankietę a oto dane:
    Liczba oddanych głosów: 25
    1. Czy jesteś za wprowadzeniem ekonomii w kampanii?
    Tak   
    76%   19
    Nie   
    4%   1
    Nie wiem   
    20%   5

2.Co miałoby być podstawowym ciałem rozliczeniowym?(co by prowadziło tą działalność ekonomiczną)
    Obywatel   
    24%   6
    Partie i spółki obywatelskie   
    12%   3
    Partie, obywatele i spółki   
    32%   8
    Państwo   
    20%   5
    Spółki   
    8%   2
    Uważam że ekonomia w kampanii w dalszej części jest niepotrzebna
    4% 1

3.Jaki stopień zaangażowania w kampanię chciałbyś zobaczyć?
    Duża obecność   
    40%   10
    Mała obecność   
    8%   2
    Tylko dla chętnych, działania ekonomiczne nie byłyby obligartryjne   
    48%   12
    Żadna   
    4%   1

4. Jakie miałyby być aspekty(wiele odpowiedzi możliwych)
    Budowa- domów/sklepów/świątyń z możliwością umieszczenia tego na mapie Zendaru   
    92%   23
    Handel towarami   
    64%   16
    Finansowanie igrzysk/turniejów i zakłady na tychże turniejach   
    72%   18
    Finansowanie intryg(można dawać tu własne sugestie)   
    72%   18
    Nagradzanie osób za ich wkład w rozwój kampanii i serwisu   
    44%   11

Niedługo zostaną podjęte działania dotyczące wprowadzenia ekonomii.