Już spieszę z wyjaśnieniami.
No dobra, a co z podatkami?
Czy Nasze zasoby pieniężne będą cotygodniowo uszczuplane na rzecz korony? Jeżeli tak, to jaki typy podatków i od kogo będą pobierane?
Jeżeli podatki pojawiłyby się, to czy realnie wpływałyby na wysokość środków którymi dysponowałby król?
Podatki, oczywiście byłby bo być muszą. Jednakże z jednej strony dyskutujemy nad ich sposobem rozłożenia. Ponadto wszystko zależy też od wyników ankiety. Swoją drogą już jest 21 głosów, a liczę że po osiągnięciu pułapu 30 głosów podam jaka formuła uzyskuje w niej większość. Ze swojej strony mogę zapewnić, że podatki będą tak niskie jak to możliwe i nie będą obciążały budżetów domowych.
W pewnym sensie też wpływałyby na kampanię online. Myślę że nie ma potrzeby wysyłania królowi worów ze złotem kiedy działalność jego i jego armii jest finansowania z rent z królewszczyzny. Jednakowoż będzie istnieć możliwość wsparcia budżetu króla z budżetu państwowego w trudnej sytuacji, albo wystawienia oddziału(jak to miało niedawno miejsce) na koszt państwa.
Skorzystam z okazji i odpowiem jeszcze na kilka pytań które pojawiły się w pytaniu 5 ankiety.
Kto ustalałby wysokość podatków?(i ich rodzaje?)
Myślę że senat i król. Szczególnie teraz jak zostało przegłosowane w ostatniej ustawie, udział króla w posiedzeniach senatu, byłoby to łatwe do osiągnięcia.
Co obywatele niby robiliby z pieniędzmi?
Obywatele mogliby wydawać pieniądze w różnoraki sposób. Obstawać zakłady podczas turniejów. Wydawać je na różnorakie intrygi(swoja drogą pojawiło się parę interesujących sugestii w ankiecie). Albo można by iść za przykładem kupca Wierzynka, który w tawernie Four Ways wydał ucztę podejmując króla Zendaru, Rhodoków i Swadii kilkadziesiąt lat temu. Oczywiście mogliby je też wydawać na budynki:domy/sklepy etc. oraz na pomnażanie tego majątku przez np. handel.
Ponadto zwracam się z 2 apelami.
Do liderów partii politycznych aby przysłali mi na PW i propozycje/stosunek/spostrzeżenia odnośnie tego przedsięwzięcia.
A także do każdego z Was, szanownych obywatelów Zendaru abyście wypełnili tą ankietę.