Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania Forum.: I][STRONNICTWO][Poż] - Pożoga  (Przeczytany 17468 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rodeel

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: [STRONNICTWO][Poż] - Pożoga
    « Odpowiedź #60 dnia: Kwietnia 14, 2015, 20:11:32 »
    Przerasta. Przynajmniej Agisa, więc zwrócę się osobiście.

Poinformuję jeszcze raz, że aresztowano osoby podejrzane o zdradę, na którą wskazywało także kilka namacalnych dowodów. Taka była i jest nasza rola. Reszta należy do wymiaru sprawiedliwości. Jeśli waszmości nie podoba się fakt, że ścigamy zdrajców, jeśli to są ''byle preteksty'', niech się pan z tym uda do króla, nie do strażników. Szerokiej drogi.

Offline Agis

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #61 dnia: Kwietnia 14, 2015, 21:11:52 »
    Jak osobiście, to osobiście.
    Co mnie przerasta??? W poetyckim sformułowaniu "sprawy które Was przewyższają..." sensu doszukać mógłby się chyba sam Palikot (studiował filozofię ponoć...)
    Nie mam wątpliwości że jest mnóstwo rzeczy które mnie przerastają, choćby sekwoja "General Sherman" żeby daleko nie szukać. Z maksimum dobrej woli domyślam się z tej zawiłej proklamacji, że przerasta nas myśl o zdradzie, a także rola kapusia czy prowokatora lub klawisza i dziękuję za komplement, ale można by to ująć prościej, ad usum maluczkich, w końcu nie każdy jest tak wyćwiczony w dialektyce jak nasze niezrównane służby.
    A tak z ciekawości, gdzie to ja pisałem o "byle pretekstach"? Owszem, ośmieliłem się zauważyć że niedemokratycznie zwołanej grupie tzw. strażników miejskich woda sodowa aż uszkami tryska i uzurpują sobie władzę większą od królewskiej, ale to każdy może zobaczyć więc nie zdradzam żadnej tajemnicy...
    Sytuacja przypomina tę opisywaną przez Haszka w "Przygodach dobrego wojaka Szwejka", a nasza straż austriacką żandarmerię, czyli jest piękne nawiązanie do monarchii:)
    Nie wiem tylko czy miłościwie nam panujący chce być takim monarchą jak Stary Prochazka...

Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #62 dnia: Kwietnia 14, 2015, 22:08:23 »
    A któż to Palikot? Jakiś student z jelkalskiego uniwersytetu? O kim waść mówisz?

Offline Rodeel

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    « Odpowiedź #63 dnia: Kwietnia 14, 2015, 22:48:09 »
    Nie wiem czym jest ''austriacka żandarmeria''. Nie wiem też kim jest niejaki Palikot. Wiem natomiast, że ten wywód jest zupełnie niepotrzebny, mogłeś waść napisać po prostu, że masz jakiś osobisty uraz do straży miejskiej zamiast lać wodę. Wystarczyłoby przecież i zdecydowanie postawiło cię w lepszym świetle.

Niby w jaki sposób straż miejska uzurpuje sobie władzę? Większą od królewskiej? Chyba kpisz. Jeśli stan wyjątkowy się skończy i działania wichrzycieli nie doprowadzą do upadku państwa będziecie mogli swej awersji dać upust, podać mnie przed sąd za nadużycia, na razie jednak trwa wojna i konieczne są wzmożone środki ostrożności. Praca w straży miejskiej ze wszystkimi zobowiązaniami do przyjemności nie należy, a immunitetu także nie mamy- stokroć wolałbym, żeby oblężenie się skończyło, by wrócić do dawnego trybu życia. Wykonujemy 120% normy, a co wy zrobiliście dzisiaj dla dobra Zendar i realizacji planu?

A tak z ciekawości, gdzie to ja pisałem o "byle pretekstach"?

Cytat hugha, nie twój, także przepraszam, skoro zwracam się osobiście.

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #64 dnia: Kwietnia 14, 2015, 23:23:38 »
    Święte słowa strażników, i bzdury tych którym nadal dobrze na swych ciepłych posadkach. Zwykły krawężnik? Panie Aegis nie ma Pan pojęcia z kim Pan rozmawia, bo Twe oczy nie wyjrzały nigdy poza lasy Zendarskie. Słowa Wasz jako prowokacje wobec funkcjonariuszy odebrane być mogą a to może się skonczyć 24h na areszcie, i to nie jest zastraszanie tylko pierwsze upomnienie. Pierwsze, drugiego już nie będzie.
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #65 dnia: Kwietnia 14, 2015, 23:31:52 »
    Tedy po kolei.
    Ioannes Palicottus to magister filozofijej, któren znużony mało dochodowym zajęciem wędrownego bakałarza, jął się szynkowania trunków ognistych a ogłupiających (nie bez tego mniemam, by ich sam nie próbował), na w majętności srogie się wzmógł był, a dorozumiawszy że wszelkie rozumy pozjadał, z grupą wielce osobliwych kompanijonów (że to nie poznasz zrazu chłop-li to czy baba), po władzę sięgnąć w Jelkali zamiarował, ale wstydu się najadłszy i pogonion takoż, sromotnie tyły podał, zapadł w komysze i gdzie on dziś ani wiedzieć...

Zasię co do straży, nie jest to niechęć personalna, jeno instytucjonalna. W nieszczęsnych krajach zamorskich takie organizacyje funcjonowały (oczywista wyłącznie dla dobra obywateli), i niestety Twoja Rodeel wypowiedź budzi (nieświadomie zapewne) podejrzenia że nasza straż idzie w tym kierunku...
    W onych zamorskich krajach tak właśnie mówiono "Dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie"...
    Ty piszesz:

Praca w straży miejskiej ze wszystkimi zobowiązaniami do przyjemności nie należy
    Oni mówili :"Ja bił i płakał..."
    Piszesz:
    Wykonujemy 120% normy
    Czyli jak jest 100 szpiegów, to łapiesz jeszcze 20 uczciwych żeby było więcej?:) Po główce pogłaszczą...
    Zresztą byli lepsi w przekraczaniu normy, nawet o kilkaset procent.

A jakież to działania wichrzycieli wykryła nasza dzielna straż? (bo że aresztując niewinnych dla próżnej chwały, żeby pokazać że jest potrzebna, czym wywołała tumult, nie liczę, nb. to typowe działania policji politycznej)
    Słyszę ciągle o jakichś dowodach, i nikt nie kwapi się powiedzieć cóż takiego uczynili ci przykarauleni nieszczęśnicy.

I wreszcie pupilla libertatis: w praworządnym państwie obowiązuje stara zasada "nemo captivabimus nisi iure victim", co się wykłada że nikogo nie można aresztować bez wyroku sądu, i jako szlachcic wyznaję tę zasadę całym sercem.
    Aresztowanie na podstawie donosów, domniemań,osobistych animozji, to po prostu bezprawie, i żaden uczciwy obywatel tego nie poprze, co gorsza, powoduje spadek zaufania do władzy, a tego chyba nie chcecie?

Alpaka. Straszyć możesz swoją babcię. Istotnie chyba nie wiem z kim rozmawiam, myślałem że z poważnym strażnikiem, a wychodzi na to że "piętnastoletni kapitan" :)
    Fajne !
    "Panie! Pan nie wiesz kto ja jestem!"
    Och cały drżę!
    Aresztuj jak lubisz, siedziałem już, nie jest tak tragicznie. A głosów w obronie wolności nie zdusisz, nie tacy próbowali :)
    Wiek średni jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano będziesz się czuł lepiej. Wiek podeszły jest wtedy, gdy kładziesz się wieczorem i masz nadzieję, że rano się obudzisz. Groucho Marx

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #66 dnia: Kwietnia 15, 2015, 00:02:29 »
    <wygląda z zalanego mrokiem bocznego wyjścia, odsłania zanurzone w kapucy oblicze, nasłuchuje, kiwa głową w uznaniu mądrości Agisa Strażnika Tajnej Pieczęci i ponownie zanurza się w ciemności>

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #67 dnia: Kwietnia 15, 2015, 00:08:43 »

<wychodzi>
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Rzokable

• Użytkownik
    • Piwa: 36
    « Odpowiedź #68 dnia: Kwietnia 15, 2015, 00:19:45 »
    Panie Agis
    Proszę zważyć na to iż król wydał dekret wprowadzający stan wyjątkowy. Podczas gdy o obowiązuje owy stan to my, strażnicy mamy rozkaz aresztować podejrzanych(choćby z cieniem podejrzeń) o współpracę z wrogiem. Niech pan zrozumie, że robimy to dla dobra zwykłych ludzi. Chciałbyś, aby ktoś podczas oblężenia podpalił ci dom i ukradł lub uszkodził rynsztunek?
    Poza tym w stanie normalnym zapewniam iż nie doszło by do tak nagłego aresztowania.

Offline Agis

• Użytkownik
    • póg mo thóin...
    « Odpowiedź #69 dnia: Kwietnia 15, 2015, 00:32:13 »
    Istotnie, pojawił się taki dekret, toteż, jak zaznaczyłem, nie Wasze osoby mnie drażnią, a sama idea policji politycznej i donosicielstwa.
    A`propos, jeśli 
    Podczas gdy o obowiązuje owy stan to my, strażnicy mamy rozkaz aresztować podejrzanych(choćby z cieniem podejrzeń) o współpracę z wrogiem.
    To co będzie z waszym dowódcą? :) Wyraźnie się temu sprzeciwia...

To, że szaleniec podaje wyssane z palca dowody i krzykiem oświadcza iż ten ten i tamten są agentami swadii wcale nie oznacza, że to prawda.

Boć jeśli wręcz krzykiem oświadcza, to już więcej niż cień podejrzenia...

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #70 dnia: Kwietnia 16, 2015, 17:04:27 »
    Trzeba było mnie ratować z więzienia - konie do krat łańcuchem przywiązać, a nie teraz po piwnicach latać!
    Niech żyje król!

Offline huth

« Odpowiedź #71 dnia: Kwietnia 16, 2015, 22:12:29 »
    Trzeba uważać z końmi, bo jeszcze cię węzmą za Khergitę...

Poza tym znamy ekspertów o nazwisku von Myttbußter i ich opinia nie była entuzjastyczna względem tego pomysłu.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #72 dnia: Kwietnia 16, 2015, 23:59:18 »
    Poza tym znamy ekspertów o nazwisku von Myttbußter i ich opinia nie była entuzjastyczna względem tego pomysłu.
    To jakiś Swadianin?

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #73 dnia: Kwietnia 17, 2015, 18:12:02 »
    Taa, no to ci powiem hutuh, w takim razie - koalicja i zamach stanu - Myth bußted.

Offline huth

« Odpowiedź #74 dnia: Kwietnia 17, 2015, 22:46:49 »
    ^ Oj, to mnię dotknęło.

Masz tę siłę wzbudzania winy jak prorok lub inkwizytor...