Cytat: Kita Dzisiaj o 07:47:19
istniały miecze krótsze i lżejsze od dwuraków, ale dłuższe i cięższe od jedno, w tym nie mam na myśli mieczy długich, jak to opisałeś, bo "miecz długi" (bynajmniej z tego co się orientuję) był bronią używaną tylko jedną ręką, druga pełniła jedynie funkcję wspomagającą, a jeśli chodzi o nasz felerny "półtorak", to jest to broń dwuręczna, którą wprawniejsza osoba może władać jedną (np. chwilowo nie podtrzymując głowicy)
No właśnie chodzi o to, że ten nasz felerny "półtorak" to "miecz długi" i cały czas o nim pisałeś. Cały problem w tym, że większość ludzi kojarzy miecz długi wyłącznie z mieczem jednoręcznym - dlatego tak rozpowszechniła się nazwa "miecz półtoraręczny". Wszystko chyba zależy od tego jakiego nazwenictwa chcemy się trzymać - nowożytnego, czy średniowiecznego. Termin "miecz półtoraręczny" pojawił się w XIX wieku, wymyślony przez kolekcjonerów broni. Z tego co wiem.
Szczerze, to cały ten temat jest nieźle zagmatwany i im więcej się czyta, tym mniej człowiek wie. ;) Nawet historycy się gryzą jak powinno się nazywać miecze. Ale fakt faktem - trochę namieszałem w poprzednim poście (wcześniej miałem dobrze, tylko mnie zgłupiłeś i wszystko wykasowałem :P ), bo mieczami długimi walczyło się też jednoręcznie. Innym faktem jest, że jak wpiszesz "bastard sword" w Wiki, to Cię przeniesie do "Longsword". ;) Nie żebym uważał Wiki za jakieś wyjątkowo wiarygodne źródło...
Zacznę od końca, jeśli chodzi o Wikipedie (a raczej Syfipedie) to w ogóle nie używam, wolę swoje źródła :] Ten felerny "półtorak" to nie miecz długi, choć wszytko na to wskazuje. Miecze dzielą się na:
jednopółtoradwuręczneNie musisz mi przyznać racji, ale określenie miecz długi jest nie na miejscu. Bo jeżeli miecz jednoręczny to miecz "krótki", półtorak to miecz "długi", to w takim razie dwurak będzie "bardzo długi"? To może wtrącę gladiusa? To będzie miecz "bardzo krótki"? Nie powinniśmy określać mieczy wg ich długości, bo często jedynka jest tak długa jak półtorak, a półtorak jak dwurak, bo przecież wymiary nie są ściśle określone, tylko zależą od osoby. Dwuręczny miecz karła, będzie takiej długości jak półtorak wysokiego... Oczywiście to tylko spekulacje, chodzi mi o sam fakt.
Dlatego żeby uniknąć tego typu problemów, trzymam się dzielenia wg ilości "potrzebnych dłoni". Oczywiście to też nie jest idealne, bo na takim zweihaenderze zmieszczą się z 4 dłonie, a może nawet 5. Jednak takie zróżnicowanie, zdecydowanie ułatwia sprawę, bo miecz jednoręczny, będzie nam wyobrażał miecz mały i poręczny, miecz dwuręczny będzie mieczem potężnym, choć trochę powolnym, z kolei miecz półtoraręczny będzie łączył w sobie moc, ale i szybkość itd.
Szczególnie że nie każdy musi być specjalistą w tej dziedzinie, dlatego taki zaledwie potrójny układ każdemu powinien wydawać się przejrzysty.
(bynajmniej z tego co się orientuję)
"Bynajmniej" to nie to samo co "przynajmniej". ;)
Zaspanie daje o sobie znać, bo przecież nie powiem "
wcale, ani trochę z tego co się orientuję" ^_^
P.S. No Dead (jeśli pozwolisz na taki skrót)
Nie pozwolę. :P Jest niepoprawny. Już i tak większość ludzi mi przekręca ksywkę z Daedalus na Deadalus. Możesz pisać "Dedal" albo "Sławek". ;)
Dla mnie skrót "Dedal" wydaje się niewłaściwy, ale nie znam dokładnej historii nicka, dlatego się dostosuję
Daedalusie (a to dobrze odmieniłem? :D )